Életmód, gasztronómia

Egyszerű trükkel megállapítható, száraz-e a tűzifa

Agrofórum Online

Jó minőségű, száraz tűzifával rövid idő alatt csodás meleget lehet varázsolni egy-egy hideg, téli estén. De ahhoz, hogy könnyű legyen a begyújtás és (energia)hatékony, kevés füsttel járó az égés, alapfeltétel a száraz tűzifa. És ehhez nincs is szükség bonyolult mérőeszközökre.

Az éjszakák már hidegek, és a fatüzelésű kályha melege egyszerűen jólesik. Ez nem is csoda, hiszen a belőle sugárzó hő nemcsak a szoba levegőjét, hanem közvetlenül a testünket melegíti. De vajon elég száraz a tűzifa?

Elárulunk egy trükköt, amivel ez kideríthető

Házi körülmények között ennek megállapításához csak egy kevés mosogatószerre van szükség! Elsőre nehezen hihető, de mégis igaz. Persze vannak nedvességmérők, de ezeket meg kell vásárolni, ami elég felesleges kiadásnak tűnik, tekintettel arra, hogy évente otthon maximum egyszer-kétszer használnánk. A mosogatószer viszont mindig kéznél van.

A „tudományos kísérlethez” mindössze két dologra van szükség. Az egyik az előbb említett mosogatószer (bármilyen márka), valamint a fa, amelynek e nedvességtartalmára kíváncsiak vagyunk.

Így ellenőrizhető, elég száraz-e a tűzifa

Tegyünk kevés mosogatószert a rönk egyik oldalára, és dörzsöljük szét egy kicsit az ujjunkkal. Ezután a rönk másik végét emeljük a szánkhoz, és jó erősen fújjunk bele. Ha a mosogatószeres vége elkezd habzani, akkor a fa elég száraz ahhoz, hogy eltüzeljük. A jelenség oka, hogy ha a fa rostjaiban tárolt víz már elpárolgott, a helyén üregek keletkeznek. Ezeken a levegő keresztül képes haladni, és a rönk másik oldalán habot képez a mosogatószerből.

Ugyan azt nem tudjuk meg, hogy mennyi a fa maradék-nedvességtartalma, de a legfontosabb kérdésre – hogy nyugodt szívvel a kályhába tehetjük-e – a választ így is, mindenféle mérőeszköz igénybevétele nélkül megkaptuk.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Házilag készített körömvirágkenőcs: recept!

2025. augusztus 24. 16:10

Természetes sebgyógyító és bőrápoló: készítsen otthon körömvirágkenőcsöt, amely megnyugtatja, regenerálja és védi bőrét!

A házi befőttek és dzsemek készítése hódít: íme a legjobb házi ötletek!

2025. augusztus 24. 05:40

A házi befőzés nemcsak hasznos, hanem örömteli elfoglaltság is, amelyben akár az egész család részt vehet.

Az öt legnagyobb hiba, amit fával fűtve el tud követni

2024. március 6. 16:10

Német kutatók vizsgálták a fűtés közben elkövethető hibákat, és hogy milyen hatásuk lehet a fűtési teljesítményre. Az eredményt most mi is megosztjuk Önökkel.

Tűzifa helyett fabrikett – megéri váltani?

2024. augusztus 1. 08:40

A fabrikett, bár drágább, lehet jobb választás, mint a tűzifa. Főleg ha a tűzifának úgy megszalad az ára, mint nálunk az utóbbi években.

157 millió forint büntetést szabtak ki a NÉBIH erdészeti szakemberei

2020. február 11. 15:32

Az Európai Unió (EU) az illegális fakitermelések ellen akciótervet indított, az EUTR-szabályozás célja, hogy megakadályozza az illegális fakitermelésekből, erdőirtásokból származó faanyag értékesítését.

Ha fával fűt, ezeket a hibákat ne kövesse el!

2024. október 24. 08:10

A legkisebb fatüzelésű kályha is kellemesebb meleget ad, mint a radiátor. De a begyújtásának és az újrarakásának is megvannak a maga trükkjei.