Életmód, gasztronómia

Egyszerű trükkel megállapítható, száraz-e a tűzifa

Agrofórum Online

Jó minőségű, száraz tűzifával rövid idő alatt csodás meleget lehet varázsolni egy-egy hideg, téli estén. De ahhoz, hogy könnyű legyen a begyújtás és (energia)hatékony, kevés füsttel járó az égés, alapfeltétel a száraz tűzifa. És ehhez nincs is szükség bonyolult mérőeszközökre.

Az éjszakák már hidegek, és a fatüzelésű kályha melege egyszerűen jólesik. Ez nem is csoda, hiszen a belőle sugárzó hő nemcsak a szoba levegőjét, hanem közvetlenül a testünket melegíti. De vajon elég száraz a tűzifa?

Elárulunk egy trükköt, amivel ez kideríthető

Házi körülmények között ennek megállapításához csak egy kevés mosogatószerre van szükség! Elsőre nehezen hihető, de mégis igaz. Persze vannak nedvességmérők, de ezeket meg kell vásárolni, ami elég felesleges kiadásnak tűnik, tekintettel arra, hogy évente otthon maximum egyszer-kétszer használnánk. A mosogatószer viszont mindig kéznél van.

A „tudományos kísérlethez” mindössze két dologra van szükség. Az egyik az előbb említett mosogatószer (bármilyen márka), valamint a fa, amelynek e nedvességtartalmára kíváncsiak vagyunk.

Így ellenőrizhető, elég száraz-e a tűzifa

Tegyünk kevés mosogatószert a rönk egyik oldalára, és dörzsöljük szét egy kicsit az ujjunkkal. Ezután a rönk másik végét emeljük a szánkhoz, és jó erősen fújjunk bele. Ha a mosogatószeres vége elkezd habzani, akkor a fa elég száraz ahhoz, hogy eltüzeljük. A jelenség oka, hogy ha a fa rostjaiban tárolt víz már elpárolgott, a helyén üregek keletkeznek. Ezeken a levegő keresztül képes haladni, és a rönk másik oldalán habot képez a mosogatószerből.

Ugyan azt nem tudjuk meg, hogy mennyi a fa maradék-nedvességtartalma, de a legfontosabb kérdésre – hogy nyugodt szívvel a kályhába tehetjük-e – a választ így is, mindenféle mérőeszköz igénybevétele nélkül megkaptuk.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Túró: az őszi fehérjebomba, ami formában tart

2025. szeptember 24. 13:10

A túró fehérjében gazdag, laktózmentes változatban is kapható – így ősszel mindenki élvezheti az egészséges finomságot!

Sütőtökmag: snackből a vetőmagig – minden, amit tudni kell

2025. szeptember 23. 11:10

Ismerje meg, hogyan pirítsa a sütőtökmagot, mire jó sütés előtt és után, és miként lehet magfogással biztosítani a jövőbeni termést.

A boróka 4 titkos felhasználási módja

2025. szeptember 21. 08:10

A boróka bogyója és olaja nemcsak fűszer, hanem természetes gyógynövény, amely emésztést, keringést és nyugalmat is támogat.

4 ínycsiklandó céklás recept, melyeket ki kell próbálni

2025. szeptember 20. 13:10

Klasszikus levesek, modern krémek, ropogós chipsek – a cékla minden formában egészséges és finom.

Így vásárolj tűzifát - Hasznos tippek a téli tüzelő beszerzéséhez

2018. november 29. 10:18

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor, hol, kitől és milyen tűzifát vásárolunk, és persze az sem, hogy mennyiért. A tűzifa ugyanis hiánycikk.

Ha fával fűt, ezeket a hibákat ne kövesse el!

2024. október 24. 08:10

A legkisebb fatüzelésű kályha is kellemesebb meleget ad, mint a radiátor. De a begyújtásának és az újrarakásának is megvannak a maga trükkjei.

A tűzifa száradása és szárítása

2022. november 20. 05:37

A tűzifának felhasznált faanyag nedvességtartalma elsődleges fontosságú, éppen ezért a fának a felhasználás előtt megfelelő mértékben ki kell száradnia. Mitől függ a száradási idő? Hogyan lehet elősegíteni a gyorsabb száradást? Most jöjjön mindaz, ami a fa kiszállítása után ránk vár…

Összefoglalás: a tűzifa felhasználása fűtésre

2022. november 25. 05:37

A tűzifa megfelelő felhasználását több tényező határozza meg a kiválasztott fafaj megvásárlásától kezdve a faanyag száradásán át egészen a megfelelő tárolásig. Ha a tűzifa előkészítésének minden állomására figyelünk, azzal a saját dolgunkat könnyítjük meg magánál a fűtésnél.