Életmód, gasztronómia

Ehető liliom? Bizony, létezik, és érdemes kipróbálni!

Agrofórum Online

A legtöbb embernek vélhetően eszébe nem jutna, hogy egy liliomfajt meg lehet enni, hiszen ezeket a virágokat általában a kert díszeként neveljük, vázába téve a lakásunk falai között gyönyörködünk benne, vagy csokorba kötve ajándékba adjuk.

Pedig igenis, léteznek olyan liliomfajok, amelyek nemcsak hogy ehetőek, de még finomak is. Természetesen nem mindegy, melyik fajt választjuk ki erre a célra – ám ez az alábbiakban kiderül. 

Melyik liliom ehető?

Nehéz eldönteni, hogy mire gondolnak az emberek, amikor azt mondják, hogy „liliom”, mivel rengeteg „hétköznapinak tűnő” kerti növény viseli ezt a nevet (angolul), így például a tölcsérvirág – Calla lily, a gyöngyvirág – Lily of the valley, a púpliliom – Toad lily, a perui liliom/Alstroemeria – Peruvian lily, a sásliliom – Daylily, és a lista még hosszan folytatható. 

A sásliliom (Hemerocallis) 

A fűfafélék (Asphodelaceae) családjának nemzetsége. Látványos narancssárga virágokat hoz, dinamikusan növekszik, évtizedeken át megél a kertben. E növény minden része ehető. Az ázsiai országokban nagy kultusza van a sásliliom fogyasztásának, legalább olyan gyakran kerül a tányérokra ez a meseszép virág, mint máshol a harsogóan zöld banánfalevelek.

Kínai neve körülbelül annyit tesz, mint „sárga virág-zöldség”, ami arra utal, hogy ezt a virágot nemcsak dekorációs célokra, hanem a gasztronómiában is fel lehet használni. Finom, édeskés, könnyű íze miatt friss salátákhoz, párolt zöldségekhez, gyümölcsökhöz illik – az ízét sokan a dinnyéhez is hasonlítják.

Különleges ízű hagymája van

Bár az angol nevében (Daylilies) szerepel a „liliom” (lilies) szó, a spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe tartozik. Fiatal hajtásait, leveleket és a virágait is meg lehet enni, mégis a növény hagymáját tartják a legértékesebbnek és a legfinomabbnak.

Egyes liliomfajokat már évezredek óta a hagymájukért szüretelnek. Az amerikai őslakosok nagy tiszteletben tartották az őshonos liliomokat, és nemcsak kulináris, de gyógyászati célokra is felhasználták őket. Az indián kultúrában a sásliliom lázcsillapító, vérzéscsillapító, hűsítő hatású gyógynövény, amely segít meghűlés, köhögés és torokfájás esetén, valamint köptetőszerként is használható. Ezenfelül jótékony hatással van a szívre és a női bajokra. Észak-Amerikában, mivel ehetők, a legkedveltebb vadon élő fajok a L. paradalinum, a L. columbianum és a L. canadense.

Elkészítése

A legtöbb, piacon kapható ehető liliomhagymát Kínából importálják. A világhálón keringő legnépszerűbb receptek ily módon nem meglepő módon keleti jellegűek. A főtt liliomhagyma ízében hasonlít a fehérrépára, ropogós, édes, és magas keményítőtartalma miatt sokszor a burgonya helyettesítésére használják. Egyesek szerint a hagyma íze enyhe gesztenyés ízt vesz fel, egy csipetnyi fanyar utóízzel. Gyakran használják sült krumplihoz keverve, levesekbe főzve, pörköltjellegű fogásokhoz, sőt wokban sütve is.

Forrás: https://lilypadbulbs.com/blogs/tips-and-info-for-the-dedicated-gardener/edible-lily-bulbs-which-ones-can-you-eat-and-how

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A méz, ami nem is virágból készül

2025. november 10. 16:10

Nem virágból származik, mégis az egyik legerősebb gyógyító méz: az erdei mézharmat tele van ásványi anyaggal és természetes antibiotikummal.

Lefagyaszthatjuk a kenyeret vagy sem? A válasz mindenkit meg fog lepni

2025. november 9. 11:10

A hűtőbe, fagyasztóba téve hosszabb időn keresztül megőrizhetjük ételeink minőségét. De vajon érdemes a kenyerekkel és más pékárukkal is így bánni?

Három módszer: így készül a tökéletes házi birsalmalé

2025. november 8. 14:10

Illatos, aranyló és egészséges – a házi birsalmalé a legjobb őszi ital, amit bárki könnyen elkészíthet otthon.

Fagyasztott gesztenye: a házi tartósítás titkai

2025. november 4. 11:10

Ne hagyja, hogy megromoljon az őszi termés! Így fagyassza le a gesztenyét, hogy télen is élvezhesse az ízét.

Még nem késő - ezek a legfontosabb júliusi teendők a kertben

2024. július 22. 05:40

A nyár közepén már ontja magából a kert a gyümölcsöket, zöldségeket, de ezerszám nyílnak a virágzók is. Nézzük sorra a júliusi legfontosabb teendőket a kertben!

A háborús Ukrajnában kezdtek gazdálkodásba, lakásvásárlás helyett

2023. november 23. 08:10

A háború miatt Volodimir Mironenko és barátnője, Veronika Harkivból Ivano-Frankivszkba költözött. Új lakóhelyükön saját vállalkozásba kezdtek, amelyben mikrozöldeket és ehető virágokat termesztenek.

Ehető virágok a kertben – színes tányérok, egészséges ízek

2025. október 6. 05:40

Az ehető virágok termesztése egyszerre praktikus és élvezetes. Széppé teszik a kertet, táplálják a beporzókat és különleges élményt adnak a konyhában.

Jön a tavasz - ehető virágokkal színesebb a konyha

2019. február 28. 04:36

Elsőre bizarr bolondságnak tűnik, hogy a salátánkban, esetleg hidegtálak díszítéseként ibolyát vagy körömvirágszirmot használjunk. De ha belegondolunk, hogy mióta fogyasztunk kamillateát, vagy használunk körömvirág krémet, már nem tűnik annyira ördögtől valónak az ötlet.