A legtöbb embernek vélhetően eszébe nem jutna, hogy egy liliomfajt meg lehet enni, hiszen ezeket a virágokat általában a kert díszeként neveljük, vázába téve a lakásunk falai között gyönyörködünk benne, vagy csokorba kötve ajándékba adjuk.
Pedig igenis, léteznek olyan liliomfajok, amelyek nemcsak hogy ehetőek, de még finomak is. Természetesen nem mindegy, melyik fajt választjuk ki erre a célra – ám ez az alábbiakban kiderül.
Melyik liliom ehető?
Nehéz eldönteni, hogy mire gondolnak az emberek, amikor azt mondják, hogy „liliom”, mivel rengeteg „hétköznapinak tűnő” kerti növény viseli ezt a nevet (angolul), így például a tölcsérvirág – Calla lily, a gyöngyvirág – Lily of the valley, a púpliliom – Toad lily, a perui liliom/Alstroemeria – Peruvian lily, a sásliliom – Daylily, és a lista még hosszan folytatható.
A sásliliom (Hemerocallis)
A fűfafélék (Asphodelaceae) családjának nemzetsége. Látványos narancssárga virágokat hoz, dinamikusan növekszik, évtizedeken át megél a kertben. E növény minden része ehető. Az ázsiai országokban nagy kultusza van a sásliliom fogyasztásának, legalább olyan gyakran kerül a tányérokra ez a meseszép virág, mint máshol a harsogóan zöld banánfalevelek.
Kínai neve körülbelül annyit tesz, mint „sárga virág-zöldség”, ami arra utal, hogy ezt a virágot nemcsak dekorációs célokra, hanem a gasztronómiában is fel lehet használni. Finom, édeskés, könnyű íze miatt friss salátákhoz, párolt zöldségekhez, gyümölcsökhöz illik – az ízét sokan a dinnyéhez is hasonlítják.
Különleges ízű hagymája van
Bár az angol nevében (Daylilies) szerepel a „liliom” (lilies) szó, a spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe tartozik. Fiatal hajtásait, leveleket és a virágait is meg lehet enni, mégis a növény hagymáját tartják a legértékesebbnek és a legfinomabbnak.
Egyes liliomfajokat már évezredek óta a hagymájukért szüretelnek. Az amerikai őslakosok nagy tiszteletben tartották az őshonos liliomokat, és nemcsak kulináris, de gyógyászati célokra is felhasználták őket. Az indián kultúrában a sásliliom lázcsillapító, vérzéscsillapító, hűsítő hatású gyógynövény, amely segít meghűlés, köhögés és torokfájás esetén, valamint köptetőszerként is használható. Ezenfelül jótékony hatással van a szívre és a női bajokra. Észak-Amerikában, mivel ehetők, a legkedveltebb vadon élő fajok a L. paradalinum, a L. columbianum és a L. canadense.
Elkészítése
A legtöbb, piacon kapható ehető liliomhagymát Kínából importálják. A világhálón keringő legnépszerűbb receptek ily módon nem meglepő módon keleti jellegűek. A főtt liliomhagyma ízében hasonlít a fehérrépára, ropogós, édes, és magas keményítőtartalma miatt sokszor a burgonya helyettesítésére használják. Egyesek szerint a hagyma íze enyhe gesztenyés ízt vesz fel, egy csipetnyi fanyar utóízzel. Gyakran használják sült krumplihoz keverve, levesekbe főzve, pörköltjellegű fogásokhoz, sőt wokban sütve is.