16℃ 12℃
szeptember 26. Jusztina, Kozma, Damján
Életmód, gasztronómia

Ehető liliom? Bizony, létezik, és érdemes kipróbálni!

Agrofórum Online

A legtöbb embernek vélhetően eszébe nem jutna, hogy egy liliomfajt meg lehet enni, hiszen ezeket a virágokat általában a kert díszeként neveljük, vázába téve a lakásunk falai között gyönyörködünk benne, vagy csokorba kötve ajándékba adjuk.

Pedig igenis, léteznek olyan liliomfajok, amelyek nemcsak hogy ehetőek, de még finomak is. Természetesen nem mindegy, melyik fajt választjuk ki erre a célra – ám ez az alábbiakban kiderül. 

Melyik liliom ehető?

Nehéz eldönteni, hogy mire gondolnak az emberek, amikor azt mondják, hogy „liliom”, mivel rengeteg „hétköznapinak tűnő” kerti növény viseli ezt a nevet (angolul), így például a tölcsérvirág – Calla lily, a gyöngyvirág – Lily of the valley, a púpliliom – Toad lily, a perui liliom/Alstroemeria – Peruvian lily, a sásliliom – Daylily, és a lista még hosszan folytatható. 

A sásliliom (Hemerocallis) 

A fűfafélék (Asphodelaceae) családjának nemzetsége. Látványos narancssárga virágokat hoz, dinamikusan növekszik, évtizedeken át megél a kertben. E növény minden része ehető. Az ázsiai országokban nagy kultusza van a sásliliom fogyasztásának, legalább olyan gyakran kerül a tányérokra ez a meseszép virág, mint máshol a harsogóan zöld banánfalevelek.

Kínai neve körülbelül annyit tesz, mint „sárga virág-zöldség”, ami arra utal, hogy ezt a virágot nemcsak dekorációs célokra, hanem a gasztronómiában is fel lehet használni. Finom, édeskés, könnyű íze miatt friss salátákhoz, párolt zöldségekhez, gyümölcsökhöz illik – az ízét sokan a dinnyéhez is hasonlítják.

Különleges ízű hagymája van

Bár az angol nevében (Daylilies) szerepel a „liliom” (lilies) szó, a spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe tartozik. Fiatal hajtásait, leveleket és a virágait is meg lehet enni, mégis a növény hagymáját tartják a legértékesebbnek és a legfinomabbnak.

Egyes liliomfajokat már évezredek óta a hagymájukért szüretelnek. Az amerikai őslakosok nagy tiszteletben tartották az őshonos liliomokat, és nemcsak kulináris, de gyógyászati célokra is felhasználták őket. Az indián kultúrában a sásliliom lázcsillapító, vérzéscsillapító, hűsítő hatású gyógynövény, amely segít meghűlés, köhögés és torokfájás esetén, valamint köptetőszerként is használható. Ezenfelül jótékony hatással van a szívre és a női bajokra. Észak-Amerikában, mivel ehetők, a legkedveltebb vadon élő fajok a L. paradalinum, a L. columbianum és a L. canadense.

Elkészítése

A legtöbb, piacon kapható ehető liliomhagymát Kínából importálják. A világhálón keringő legnépszerűbb receptek ily módon nem meglepő módon keleti jellegűek. A főtt liliomhagyma ízében hasonlít a fehérrépára, ropogós, édes, és magas keményítőtartalma miatt sokszor a burgonya helyettesítésére használják. Egyesek szerint a hagyma íze enyhe gesztenyés ízt vesz fel, egy csipetnyi fanyar utóízzel. Gyakran használják sült krumplihoz keverve, levesekbe főzve, pörköltjellegű fogásokhoz, sőt wokban sütve is.

Forrás: https://lilypadbulbs.com/blogs/tips-and-info-for-the-dedicated-gardener/edible-lily-bulbs-which-ones-can-you-eat-and-how

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Túró: az őszi fehérjebomba, ami formában tart

2025. szeptember 24. 13:10

A túró fehérjében gazdag, laktózmentes változatban is kapható – így ősszel mindenki élvezheti az egészséges finomságot!

Sütőtökmag: snackből a vetőmagig – minden, amit tudni kell

2025. szeptember 23. 11:10

Ismerje meg, hogyan pirítsa a sütőtökmagot, mire jó sütés előtt és után, és miként lehet magfogással biztosítani a jövőbeni termést.

A boróka 4 titkos felhasználási módja

2025. szeptember 21. 08:10

A boróka bogyója és olaja nemcsak fűszer, hanem természetes gyógynövény, amely emésztést, keringést és nyugalmat is támogat.

4 ínycsiklandó céklás recept, melyeket ki kell próbálni

2025. szeptember 20. 13:10

Klasszikus levesek, modern krémek, ropogós chipsek – a cékla minden formában egészséges és finom.

Ehető virágok – jégkockába zárva

2024. május 23. 14:10

Ha nyárra a frissítő italokat fel szeretné dobni valami különlegessel, próbálja ki a jégkockába fagyasztott, ehető virágokat.

Ehető virágok júniusban

2021. június 26. 05:25

Most, hogy már lépten-nyomon minden bokorban rejtőzik egy gasztroblogger, viszonylag nehéz újdonságot kitalálni. A kertünk viszont gondoskodik róla, hogy akár az ehető virágokat is beilleszthessük étrendünkbe.

Jön a tavasz - ehető virágokkal színesebb a konyha

2019. február 28. 04:36

Elsőre bizarr bolondságnak tűnik, hogy a salátánkban, esetleg hidegtálak díszítéseként ibolyát vagy körömvirágszirmot használjunk. De ha belegondolunk, hogy mióta fogyasztunk kamillateát, vagy használunk körömvirág krémet, már nem tűnik annyira ördögtől valónak az ötlet.

A háborús Ukrajnában kezdtek gazdálkodásba, lakásvásárlás helyett

2023. november 23. 08:10

A háború miatt Volodimir Mironenko és barátnője, Veronika Harkivból Ivano-Frankivszkba költözött. Új lakóhelyükön saját vállalkozásba kezdtek, amelyben mikrozöldeket és ehető virágokat termesztenek.