Esővíz, szűrt víz vagy desztillált víz? Melyik a legideálisabb a bent tárolt növényeink öntözésére? A válasz váratlan és meglepő.
A szűrt és tisztított csapvíz helyett alighanem a tiszta, szennyeződésektől mentes esővíz volna a legideálisabb a szobanövényeink öntözésére. Ehhez azonban nincs mindenkinek rendszeres hozzáférése, ezért érdemes más alternatívákat is megvizsgálni. Vajon mi a helyzet a desztillált vízzel?
A kérdés sokak számára meghökkentő lehet, hiszen ez a folyadék legfeljebb a gőzölős vasalók feltöltésére jöhet szóba a háztartásokban. Vagy mégsem? Manapság mozgalmak indultak a desztillált víz emberi fogyasztása céljából, amit alapvetően felelőtlenségnek tarthatunk, hiszen hosszú távon biztosan nem előnyös a szervezet számára. A desztillált vízből ugyanis az előállítása során eltávolítják az ásványi anyagokat, különféle vegyületeket és szennyeződéseket, ezáltal tisztává és ionmentessé válik – köznapi értelemben nincs benne semmi értékes.
Hasonló az esővíz, és a zöldségek, gyümölcsök leve is, csak ezeket a természet desztillálja. Az esővízben tehát szintén nincsenek ásványi anyagok, hacsak a légkörön áthaladva nem zár ilyeneket magába, viszont éppen ezért lágyabb is a csapvíznél. A szabadtéri növényeknek tökéletesen megfelel, hiszen nekik csupán egy oldószer kell, amely által felvehetik a talajban lévő tápanyagokat. De mi a helyzet a bent tárolt cserepes, dézsás növényeinkkel?
Középúton
A desztillált víz támogatói szerint annak tisztasága segít elkerülni az ásványi lerakodásokat a talajban, illetve a növények gyökerein. Ez így van, viszont éppen ez vezethet oda is, hogy a növény alultáplálttá válik, ráadásul nagyobb állomány esetén a desztillált víz rendszeres használata már meglehetősen drága megoldás lenne. Mike Schaffitzel szakértő szerint a középút volna a leghelyesebb, vagyis a szűrt víz, amely a csapvíz és a desztillált víz előnyeit tulajdonképpen egyesíti.
A szűréssel eltávolítjuk a nemkívánatos klórt, üledéket, sőt a baktériumokat is, míg az értékesebb anyagok megmaradnak és hasznosulhatnak. A Vénusz légycsapója és más húsevő növények általában érzékenyebbek a csapvízben lévő ásványokra, mert ők az általuk csapdába ejtett és megemésztett rovarokból szerzik be a tápanyagok jó részét. Náluk tehát alkalmanként működhet a desztillált víz, kizárólagos alkalmazása azonban nem javasolt.
Kísérlet a desztillált víz rendszeres alkalmazására szobanövényeknél: