Életmód, gasztronómia

Ezt teszi velünk napi egy pohár tej

NAK / Tej Terméktanács

A tejnek kiemelkedő szerepe van a kiegyensúlyozott táplálkozásban. A tej és a tejtermékek olyan alapvető mikrotápanyagokat tartalmaznak, amelyek hozzájárulnak az emberi szervezet egészséges működéséhez – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Tej Terméktanács. A tej és a tejtermékek fogyasztásának pozitív hatásaira az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete is rámutatott.

Sokan nem is gondolnánk, hogy egy olyan alapvető élelmiszer, mint a tehéntej, mennyi ásványi anyagot és mikrotápanyagot tartalmaz. A tej és tejtermékek fogyasztásával sokat tehetünk egészségünk megőrzése érdekében – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Tej Terméktanács. 

A tej létfontosságú tápanyagokat biztosít szervezetünk számára. Az A-vitamin segíti a szervezetet a betegségekből való gyorsabb felépülésben és fontos a szemek, a bőr, a belek és a tüdő egészségének megőrzésében.

A B12-vitamin szükséges az idegrendszer fejlődéséhez és támogatja a vérsejt képződést, míg a magnézium a szív, az izmok és az idegrendszer egészséges működéséhez nélkülözhetetlen. A tej emellett fontos kalcium-forrás, amely támogatja az egészséges szívműködést és a csontozatot. A kalciumhiány csontritkulást (osteoporosis) és a mozgásképesség csökkenését, mobilitásvesztést okoz. 

Az egészséges étrend tejet és tejtermékeket egyaránt tartalmaz, ezáltal lehetőséget biztosít a kalciumhiányhoz kapcsolódó negatív egészségügyi hatások megelőzésére.

A tej, a joghurt és a sajt nagy mennyiségű, biológiailag hozzáférhető kalciumot tartalmaz. A tojásban, a húsban, a gombában és az olajos halakban található D-vitamin pedig támogatja a kalcium felszívódását. Ezért is fontos, hogy a növényi eredetű termékek mellett megfelelő mennyiségű állati eredetű fehérjét is fogyasszunk.

A tej egészséges táplálkozásban betöltött szerepére nemrég az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének (FAO) Mezőgazdasági Bizottsága által készített szakpolitikai áttekintés is rámutatott. A FAO korábban környezeti, gazdasági és társadalmi fenntarthatóságot figyelembe vevő, átfogó, tudományos bizonyítékokon alapuló globális értékelést készített az állattenyésztésnek az élelmezés-biztonsághoz, a fenntartható élelmiszer-rendszerek kialakításához és fenntartásához, az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozáshoz való hozzájárulásáról.

Az elkészült értékelés négy rész dokumentumból áll. Az első a „Contribution of terrestrial animal source food to healthy diets for improved nutrition and health outcomes” címmel kiadott szakpolitikai áttekintés. Az összefoglaló átfogó elemzést nyújt arról, hogy az állati eredetű élelmiszerek milyen szerepet töltenek be az egészséges étrendben és hogyan járulnak hozzá a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz és az emberi egészség javításához.

Ehhez kapcsolódóan informatív, szemléletes infografikákat is közzétett a szervezet, amelyek közérthető formában, számos hasznos információt tartalmaznak az állati eredetű élelmiszerekkel kapcsolatosan.

A NAK kiemelt feladatának tekinti a mezőgazdasági termelés és az élelmiszer-előállítás területén a tagjai, a közvélemény és a döntéshozók minél szélesebb körű, hiteles tájékoztatását, ezért elkészítette a FAO által közzétett infografikák magyar nyelvű fordításait. 

A cikksorozat első része a tejre összpontosít. A „Milk – supplies essential micronutrients and contributes to healthy diets”, azaz „A tej – alapvető mikrotápanyagokat tartalmaz és hozzájárul az egészséges étrendhez” című infografika magyar nyelvű fordítása már elérhető a NAK honlapján

Az infografikából többek között megtudhatjuk, hogy milyen létfontosságú mikrotápanyagokat tartalmaz a tej, hogyan járul hozzá napi egy pohár tej az egyes kiemelt korcsoportok ásványi anyag és vitaminszükségletének fedezéséhez és hogy hogyan segít a tej a kalciumhiány megelőzésében. 

A NAK és a Tej Terméktanács bízik abban, hogy a FAO által közzétett infografikák magyar nyelvű fordításaival szélesíteni tudja az állattenyésztéshez, állati termék-előállításhoz kapcsolódó ismereteket, sokrétűbb perspektívát tud nyújtani a társadalom egésze és a döntéshozók számára és ezáltal hozzájárulhatunk az állattenyésztési ágazat minél szélesebb körű elfogadottságának megteremtéséhez. 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így hálálja meg a talaj a szervestrágya-használatot

2023. október 5. 15:10

Magasabb terméshozamokat érhetnek el a gazdálkodók, ha nem csak a növények, hanem a talaj egészségére is odafigyelnek. A szerves trágyák - beleértve a feldolgozott formákat is - felhasználásával sokat javulhat a talaj szerkezete, vízmegkötő képessége, ami amellett, hogy kedvezőbb feltételeket teremt a növények számára, a termelési költségeket is csökkenti.

1 forintból 33 forint termelési értéket véd meg ez a rendszer

2023. október 11. 13:10

Idén is védte a jégkároktól a mezőgazdasági, lakossági, közületi értékeket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által üzemeltetett országos jégkármérséklő rendszer. A jégveszélyes felhőkbe ezüst-jodidot juttató talajgenerátorokat az április 15. és szeptember 30. közti védekezési szezonban 96 napon kellett, összesen 176 639 üzemórára bekapcsolni.

Indul a zöldség-gyümölcs kampány, Frutti és Veggi beindították a rakétákat

2018. március 29. 07:18

Kevés zöldséget és gyümölcsöt eszünk, ez számos betegség, elhízás stb. forrása. Ezért már gyermekkorban változtatni kell az étkezési szokásokon.

Megvan, kit választott új elnöknek a NAK a lemondott Győrffy Balázs helyére

2024. szeptember 13. 13:13

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2024. szeptember 13-án tartotta meg az erről döntő országos küldöttgyűlését.