Életmód, gasztronómia

Fehér árvacsalánból zöld kenyér

Agrofórum Online

A XVI. században John Gerald angol orvos és gyógynövényszakértő feljegyezte, hogy a szerény, útszéleken növő fehér virágú árvacsalán „felébreszti a szunnyadó életkedvet”. A mai stresszel teli világban pedig mi egyébre lenne szükségünk?

A lágyszárú növény első pillantásra a megszólalásig hasonlít a csalánra, de ha hozzáérünk, azonnal rájövünk, hogy ismert rokonával szemben a fehér árvacsalán nem bánt, nem hagy sajgó-csípő hólyagokat a bőrünkön. A színe is kicsit világosabb, ha pedig még mindig kétségeink lennének, melyik növénnyel találkoztunk, elég csak a hófehér ajakosvirágaira néznünk és egyből tudni fogjuk, ez a „szelíd csalán”, ami senkit sem csíp meg.

Előfordulása

A 20-60 cm magasra növő fehér árvacsalán (Lamium album) az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozó faj. Európa-szerte terem, óriási telepeket képezve az útszéleken, patak- és folyópartokon, de cserjésekben, mezőkön és bozótos erdők szélén is találkozhatunk vele. Kedveli a napos, félárnyékos területeket és a nedves, de jól lecsapolt talajt. Az évelő, teljes mértékben fagytűrő növény gyakran nő „szúrós” rokona közelségében, de a tavaszi (április-májusban) nyíló fehér virágai rögvest megkülönböztetik tőle.

Megjelenése

Talajtakaró félcserje, amelynek szára felegyenesedő, négyszögletes keresztmetszetű és üreges. Hosszanti fehér csíkozású levelei szív alakúak, fogazott szélűek, keresztben átellenesek, fényes zöldek, levélnyélen helyezkednek el, felszínük érdes, durva, feltűnő levélerekkel tagolt. Apró fehér virágai kétajkúak, levélhónaljban örvökben helyezkednek el. Azok közé az árvacsalán-fajok közé tartozik, amelyek talajtakaró növénynek is beillenek.

Begyűjtése, termesztése

A növényt az egész virágzási idő alatt be lehet gyűjteni, a leveleket és a virágokat frissen szedve és szárítva egyaránt el lehet tenni. Az árvacsalán termesztése tavasszal vagy ősszel magvetéssel vagy tőosztással történik.

Felhasználása

Szúrós rokonához hasonlóan a fehér árvacsalán levelei nyersen és párolva is fogyaszthatók, illetve nagyon ízletes és egészséges teát készíthetünk belőle. A népgyógyászati tapasztalatok szerint a fehér árvacsalán nőgyógyászati panaszok esetén nyújthat segítséget, káros hatása nem ismert.

Zöld kenyér

A fehér árvacsalán friss leveleiből fűszert is készíthetünk: a leszedett leveleket apróra vágjuk, akár a snidlinget vagy a petrezselymet, majd a kiválasztott kenyér hozzávalói közé keverjük. Eztán a tésztát bedagasztjuk, kelesztjük, majd kizsírozott sütőformában a kenyeret kisütjük. Nagyon ízletes, különleges és egészséges kenyeret kapunk, amire nagyon könnyű rászokni, ráadásul, ha a kertünkben növesztünk fehér árvacsalánt, áprilistól novemberig mindig lesz hozzá alapanyagunk.

Forrás:
Atlasz kiadó:Gyógy- és fűszernövény kalauz
Wikipedia

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Aranyvessző: természetes gyógyír vagy túlértékelt csodaszer?

2025. május 9. 11:10

Az aranyvessző hazánkban is ismert gyógynövény, amelyet évezredek óta használnak különféle egészségügyi problémák enyhítésére.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

Vadmurok, avagy Anna királyné csipkéje

2023. január 22. 10:35

A Daucus carota, amelynek közismert nevei többek között a vadrépa, a vadmurok, a madárfészek, illetve Észak-Amerikában Anna királyné csipkéje, a Zellerfélék családjába tartozó növény. A termesztett sárgarépa (Daucus carota subsp. sativus) őseként a levele ételízesítőként használható, gyökere pedig bár vékonyabb és rostosabb, mint a hagyományos répáé, ehető. A népgyógyászat sokféle betegség ellen gyógynövényként használja, leginkább tisztító teák formájában.

Így készül a gyógynövényes fürdőbomba házilag

2022. április 24. 05:36

Akár gyerekekkel való közös programnak tervezzük a fürdőbomba-készítést, akár kikapcsolódásként, barátnős programként, rendkívül szórakoztató lesz, az garantált!

Mennyi ideig áztassuk a gyógynövényeket a hatóanyagok kioldódásához?

2023. augusztus 11. 17:10

Az illatos, gyógyító teák alapanyagának jó részét mi magunk is összeállíthatjuk, ha rendelkezünk a megfelelő ismeretekkel. Mielőtt nekilátnánk gyűjteni, szárítani, célszerű tájékozódni, hogy a kívánt eredményt érjük el.

Csicsóka: elődeink fontos növénye újra reneszánszát éli

2023. április 24. 05:38

Számos jótékony hatással rendelkezik a csicsóka, kiváltható vele a burgonya és más köretféle, viszonylag könnyen termeszthető és különleges ízvilágú.