Zöldség-Gyümölcs

Főzés nélküli leves bogyós gyümölcsökből

Agrofórum Online

A gyerekek, amíg picik, imádnak minden gyümölcsöt. Aztán bekerülnek az iskolába, jön a menza és a többi biggyesztő gyerek, akik elmondják, hogy ezt nem szeretik, és azt meg utálják, mi pedig azon kapjuk magunkat, hogy a korábban jól evő gyerekünk semmit nem szeret már, csak azt, amit a többiek: a pizzát, a rántott húst (mert magyarok vagyunk) a bolognait és a lasagne-t.

Aki kevésbé befolyásolható, vagy nem változik meg annyira az ízlése, legalább néhány gyümölcsöt megeszik, így az almát, a banánt, az ananászt, de a bogyós gyümölcsök, kiváltképp ha nem fagyiban vagy sütiben tálaljuk, a „nem szeretem” listára kerülnek. Kivéve, ha mi szülők, kegyes hazugságokkal átverjük őket…

Mivel nálunk 4 gyerek is van, akik hol szeretik a bogyós gyümölcsöket, hol nem, trükkökhöz folyamodunk. Krémlevesként kapnak mindent, amit egyébként nem ennének meg: szedret, málnát, ribizlit, epret és áfonyát – különböző arányban.

Eperleves” vagy „gyümölcsleves” néven adunk el persze mindent nekik, és ha elég tejszínhabot fújunk a levesek tetejére, no és egy-két szem epret, és persze citromfűlevelet (hogy szép legyen a tálalás), minden átmegy, sőt, a végén meg is dicsérik, milyen finom volt ez az EPER leves, ami amúgy a legtöbbször áfonyából, málnából és ribizliből van. A lényeg az, hogy a leves nagyjából rózsaszín (esetleg halványlila) legyen.

Az egyik kedvencük, amiről most már kezdik kapiskálni, hogy nem eperből lehet, a következő:

Erdei gyümölcsös krémleves

Hozzávalók: 1 csomag (450 g) vegyes erdei gyümölcs + áfonya, 5 dl epres joghurt, sűrűségtől függően 2-3 dl 100%-os gyümölcslé (ananász), 4-5 evőkanál méz, 5 evőkanál porcukor (de kóstolgatni kell, kinek mennyire esik jól édesen)

A tetejére: félretett bogyós gyümölcsök, felvert tejszínhab, citromfű levelek

Elkészítés:

  1. A gyümölcsöket megmossuk, hozzáadjuk a gyümölcslevet, joghurtot, és botturmix segítségével pürésítjük, majd egy szűrőn átszűrjük a levest.
  2. Mézzel, porcukorral ízesítjük, majd felvert tejszínhabbal, és néhány szem (a gyümölcsökből félretett) eperszemmel és megmosott citromfű levelekkel díszítjük.
Gyümölcsös finomság


Ennek lényege, ahogy a fentiekből is látszik, az, hogy nem kell megfőzni a gyümölcsöket, hiszen akkor elvesztenék a vitamintartalmuk jelentős részét. Nyersen, gyümölcslével és joghurttal kell összeturmixolni (préselni) őket, természetesen a megfelelő arányban, hogy finom krémes legyen, és a végén néhány szem gyümölcsöt beletenni.

És hogy miért olyan egészséges ez? 

Az erdei gyümölcsök, mint például a málna és az áfonya (amelyek most minden élelmiszerboltban kaphatók, hiszen a szezon közepén járunk), remek tápanyagokkal és vitaminokkal rendelkeznek. Ezek közül a legjelentősebbek: a C-vitamin, a K-vitamin, a B-vitaminok, az E-vitamin, így rendkívül egészségesek, erősítik az immunrendszert, jó hatással vannak az emésztésünkre, a bőrünkre, az érrendszerünkre. Az áfonyát a „szem természetes vitaminjának is nevezik”, olyan jó hatással van a szem egészségére, és a farkasvakság elmulasztására – és tapasztalatból mondom, hogy valóban működik!

A gyerekeket persze nem érdekli az egészség, csak az, hogy finom ételt tegyünk eléjük, nekünk, szülőknek azonban az a legfontosabb, hogy a családunk minden tagja makkegészséges legyen.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fermentálás otthon: egészséges savanyúság lilakáposztából

2025. december 20. 07:10

A lilakáposzta fermentálása egyszerű, természetes eljárás, amely javítja a beltartalmat és hónapokra biztosítja az eltarthatóságot.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

A füge levele is hasznosítható, ezt kevesen tudják

2023. július 24. 13:10

Már a múlté az, hogy a fügét az egzotikus növények közé soroljuk, hiszen napjainkban – minimális odafigyeléssel – gyakorlatilag az ország bármely részén sikerrel lehet neveli.

Sárgarépa kisokos ízletes recepttel

2022. augusztus 22. 12:11

A sárgarépa nemcsak azért szuper zöldség, mert nagyon egészséges és számos pozitív élettani hatással rendelkezik, hanem azért is, mert egész évben könnyen beszerezhető, kedvező az ára, és rengeteg módon felhasználható.

Mákos guba, a megunhatatlan

2018. december 21. 04:47

Karácsony mákos guba nélkül? Nem-nem, az teljesen kizárt.

Húsvéti sonka

2019. április 19. 06:37

Ha rajtam múlna, minden héten főznénk sonkát. Jó, hát lehet, hogy a tormát és a retket időnként lecserélném valami másra, de magát a sonkát szerintem nagyon nehezen tudnám megunni.