23℃ 14℃
július 11. Nóra, Lili, Nelli, Benedek
Életmód, gasztronómia

Ha péntek, akkor halas recept: grillezett amúr

Agrofórum Online

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.

Nagyböjtben a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) kampányt indít a halfogyasztás népszerűsítésére.

Grillezett amur

Hozzávalók:

– 80 dkg amur filé
– 40 dkg zöld spárga
– 40 dkg újburgonya
– 1 dl olaj
– 10 dkg vaj
– 1 db citrom
– babérlevél
– egész bors
– kakukkfű
– fokhagymás só
– cukor

4 személyre, elkészítési idő: 35 perc

Az újburgonyát megtisztítjuk, lemossuk, lábosba tesszük, megsózzuk. Ízlés szerint fűszerezzük borssal, babérlevéllel, kakukkfűvel, majd annyi vajat és vizet teszünk rá, hogy ellepje. Alacsony lángon puhára pároljuk. A spárgát megtisztítjuk, sós, citromleves, cukros lében puhára pároljuk. Az amurszeleteket 3-5 milliméterenként bőrig beirdaljuk, besózzuk, 3 órát állni hagyjuk. Felhevítünk egy serpenyőt, a halszeleteket bőrös felükön kezdve, kevés olajjal arany barnára pirítjuk. A filé szeleteket csak a sütés végén fordítjuk meg, a másik oldalát is még egy percet sütjük, vigyázva arra, nehogy kiszáradjon.

Forrón tálaljuk, tehetünk mellé még hollandi mártást is, amely remekül harmonizál a spárgával és a hallal egyaránt.

(Fotó: Aranyponty Halászati Zrt.)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A borsmenta, ami megmenti a nyári kánikulától

2025. június 29. 14:10

A borsmenta hűsít, frissít és gyógyít: mutatjuk, hogyan használja italban, borogatásként, vagy akár aromaterápiában a nyári hónapokban!

Ezért issza egyre több ember a kecsketejet!

2025. június 25. 11:10

Egyre több tejtermék készül kecsketej alapanyagból – nem véletlenül: tápanyagokban gazdag, könnyen emészthető és sokoldalú.

Pontyleves

2018. február 23. 09:38

Halászlevet mi általában csak nyáron eszünk, nálunk nem része a karácsonyi menünek, így ilyenkor, február-március környékén már kezd kialakulni a hiányérzet.

Almaecet házilag, ha sok az almánk

2023. szeptember 25. 05:40

Sokan a diétás étrendjük részeként ismerik, vannak, akik egészségmegőrzés érdekében alkalmazzák, de az biztos, hogy igazi kincs otthon az almaecet. Mi kell az almaecethez? Nézzünk is egy receptet!

Klasszikus rántott ponty

2018. december 20. 03:48

Ha valamikor, akkor karácsonykor ott a helye a halnak az asztalon. Szerintem persze máskor is, de ilyenkor különösen.

Töltött dagadó

2018. február 9. 12:36

A mi családunkban ez A töltött hús, így, ebben a formában, ezzel a töltelékkel.