Életmód, gasztronómia

Hamarosan luxustermék lehet a sör

Agrofórum Online

A magas energiaárak kihívást jelentenek a sörgyártóknak. Különösen azért, mert az iparág nem olyan régen tért magához a koronavírus-járvány következményeiből. Iparági megfigyelők szerint a fogyasztóknak fel kell készülniük a magasabb sörárakra.

Április 23-án ünnepelték a sörfőzők a német sör napját. Idén azonban korlátozott volt az ünnepi hangulat. A koronavírus miatti szabályok és a közelgő sörkertszezon kezdete ok lett volna az ünneplésre, a sörfőzdék azonban attól tartanak, hogy az év az áremelkedés miatt lesz emlékezetes.

Iparági megfigyelők szerint a fogyasztóknak a sör kiskereskedelmi áremelkedésére kell számítaniuk. Régóta ismert, hogy a sör egyre drágább, a söripar azonban még nem reagál a jelenleg égbe szökő energiaárakra.

„Sajnos hozzászoktunk a szűk keresztmetszetek szállításához és a költségek növekedéséhez. A koronavírus-válság már eddig is súlyosan érintette a söripart. De ami most történik, az túlmutat minden dimenzión: példátlan mértékű árnövekedést tapasztalunk a nyersanyagok, a csomagolás, az energia és a logisztika terén” – mondja Holger Eichele, a Német Sörgyártók Szövetségének vezérigazgatója. Különösen meredeken emelkedett a sörmaláta és az új üveg felvásárlási ára. Ez vonatkozik a jelenlegi és az új szállítási szerződésekre.

A költséghullámban különösen a kis sörfőzdék küzdenek a túlélésért hosszú távú beszállítói szerződések és árkötelezettségek nélkül. Nem mindig könnyű beszerezni a szükséges alapanyagokat.

A vendéglátóipari korlátozások okozta keresleti válság kínálati és mindenekelőtt költségválsággá fajult. Az elmúlt néhány évtizedben a sörfőzők túlnyomó többsége gázüzemű működésre állt át. Nagy aggodalomra ad okot, hogy a gázellátás leállítása azonnal leállíthatja a sörgyártást, mivel a sörgyárak nem részei a kritikus infrastruktúrának.

Kép: Bitburger Braugruppe

A Német Sörgyártók Szövetsége nem tudja megjósolni, hogy idén mennyi sört adnak el a német sörfőzdék itthon és külföldön. Eichele szerint a sörfőzők és vendéglősök eladásai még mindig messze vannak a járvány előtti szinttől. A csapolt sör üzletág szempontjából fontos vendéglátóiparban viszont ismét látható a vendégszám növekedése – írta a német agrarheute mezőgazdasági híroldal.

Iparági szakértők becslése szerint számos márka ára emelkedik. Ezek csak azok az áremelések, amelyeket a nagy sörgyárak még ősszel jelentettek be. „Ezeket jelenleg a kiskereskedelemben vezetik be, és húsvét után minden bizonnyal a fogyasztók számára is láthatóak lesznek” – mondja Marcus Strobl, a NielsenIQ piackutatója. A nagy pilsner-márkáknál a 20 félliteres palackos sörösláda nagyjából 1 euróval lehet drágább. Ez – legalábbis eddig – mérsékelt, tíz százalék alatti áremelkedést jelent.

Az elmúlt években Oroszország a német sör második legnagyobb külföldi értékesítési piacává vált, a legnagyobb Olaszország. Oroszországot a német söripar egyik legígéretesebb növekedési piacának tartották. A Német Sörgyártó Szövetség adatai szerint tavaly körülbelül 2 millió hektoliter sört, azaz a német sörexport közel 13 százalékát exportálták Oroszországba.

„Azonnal leállítottunk minden befektetést az orosz piacon, amikor elkezdődött az ukrajnai háború. Teljesen leállítottuk áruink Oroszországba irányuló exportját is” – mondta Axel Dahm, a Bitburger sörgyárcsoport vezetőségének szóvivője. A háború kezdete óta az Erdinger Weißbräu, a Krombacher és a Radeberger sörgyárak is leállították az oroszországi exportot.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Aranyvessző: természetes gyógyír vagy túlértékelt csodaszer?

2025. május 9. 11:10

Az aranyvessző hazánkban is ismert gyógynövény, amelyet évezredek óta használnak különféle egészségügyi problémák enyhítésére.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Kevesebb német sört fogyasztanak az Európai Unióban

2023. április 19. 15:51

Csökkent az Európai Unióban és Németországban a német sörök fogyasztása az elmúlt tíz évben, növekedés csak az Európai Unión kívül volt.

Egyre nagyobb teret nyernek idehaza a prémium sörök

2021. október 8. 12:17

Jelentős kínálati változást hozott a kereskedelmi törvény, a vendéglátóhelyek és a multik között idén augusztus 1-től életbe lépett kizárólagossági szerződések tilalma viszont még csak most kezdi éreztetni hatását a kisüzemi sörfőzdék forgalmában. Erről a tegnap nyílt Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének standján tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

Csapnivaló lesz a sörárpatermés, ársokkra készülhetnek a német sörivók

2023. július 7. 09:10

A sör ára a németeknél – némi túlzással – olyan, mint nálunk a kenyéré. Ebből a szempontból pedig most igen rossz hírrel szolgáltak számukra.

Ökológiai gazdálkodásban felhasználható egyszerű anyagok I. rész

2020. február 28. 04:38

Háztartásokban is megtalálhatók, és akár a helyi abc-ben is megvásárolhatók azok az anyagok, melyekről talán nem is gondolnánk, hogy növényvédelmi célra alkalmasak.