Életmód, gasztronómia

Három módszer: így készül a tökéletes házi birsalmalé

Agrofórum Online

A birsalma ősszel nemcsak illatával, hanem sokoldalúságával is elvarázsolja a kerttulajdonosokat. A kemény, illatos gyümölcsből mennyei zselé, kompót vagy birsalmasajt készülhet – de aki egyszer megkóstolta a házilag préselt birsalmalét, biztosan minden évben újra nekifog. Mutatjuk, hogyan lehet a legtöbbet kihozni ebből az őszi kincsből három különböző eljárással.

A birs (Cydonia oblonga) Magyarországon is hagyományos gyümölcs, bár ritkábban fogyasztjuk nyersen. Magas pektintartalma miatt kiváló alapanyag lekvárhoz, zseléhez, de akár természetes immunerősítő italként is megállja a helyét. A frissen préselt birsalmalé aranysárga színe és enyhén fanyar íze egyedülálló élményt ad a hideg hónapokban.

A birsalma előkészítése – a jó lé alapja

A friss gyümölcs feldolgozását mindig a tisztítással kezdjük. A birs héján lévő sárgás, nemezes bevonatot (flaumot) puha konyharuhával dörzsöljük le, mert kesernyés ízt adhat a lének! Ezután alaposan mossuk meg, majd vágjuk le a szárat és a csészeleveleket!

A héjat és a magházat nem szükséges eltávolítani – ezek természetes színt és zamatot adnak az italnak. A gyümölcsöt daraboljuk fel, így gyorsabban puhul meg főzés közben!

Három módszer a birsalma levének kinyerésére

1. Dunsztos (gőzölős) eljárás – klasszikus, de megbízható

A legkényelmesebb módszer a gőzölős gyümölcsprés (dunsztosító) használata. Az alsó edénybe vizet töltünk, a felső kosárba kerülnek a darabolt birsek. A forró gőz hatására a gyümölcsök héja megrepedezik, és a lé fokozatosan lecsorog a gyűjtőedénybe. A folyamat fajtától és érettségtől függően 60-90 percet vesz igénybe.

A kinyert levet azonnal palackozhatjuk, majd hűtőben vagy kamrában tárolhatjuk. A gőzölős eljárás nagyobb mennyiség feldolgozásakor különösen praktikus.

2. Gyorsfőzés kuktában – ha kevés az idő

A szelepes kukta jelentősen lerövidíti a főzési időt: 25-30 perc alatt kész az ízes birsalmalé. A feldarabolt gyümölcsöt annyi vízzel öntsük fel, hogy éppen ellepje, majd zárjuk le a kuktát, és főzzük a megfelelő nyomáson! A főzés után egy szűrőre terített tiszta textilen keresztül szűrjük le a levet.

A gyümölcshúst nem szabad kinyomni, mert zavarossá teheti a levet

Tipp: ha a főzés után a gyümölcsöt a saját levében egy éjszakán át pihentetjük, a szín és az aroma még intenzívebb lesz.

3. Hagyományos főzés lábasban – egyszerű, eszköz nélkül

Ha nincs speciális berendezésünk, a hagyományos főzési eljárás is tökéletesen működik. A birs darabokat nagy edénybe tesszük, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy épp ellepje. 45-60 percig főzzük, amíg megpuhul. Ezután egy vászonkendőn vagy sűrű szitán keresztül leszűrjük.

A gyümölcshúst nem szabad kinyomni, mert zavarossá teheti a levet – inkább hagyjuk lassan lecsöpögni, így tiszta, áttetsző italhoz jutunk!

Tartósítás – hogy egész télen kitartson

A leszűrt birsalmalét érdemes még egyszer felforralni, majd forrón, steril üvegekbe tölteni. A légmentesen lezárt palackokat száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Ilyen módon a birsalmalé akár egy évig is eltartható. A természetes gyümölcscukor és a pektin miatt a birsalmalé hűtés nélkül is stabil marad, de a minőség megőrzése érdekében mindig sötét, hűvös helyen tároljuk.

Mihez használható a birsalmalé?

A friss birsalmalé nemcsak önmagában finom, hanem kiváló alap birsszörp, gyümölcsbor, zselé vagy sütemény ízesítéséhez is. Emellett természetes C-vitamin- és antioxidáns-forrás, így ideális ital a megfázásos időszakban.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A fahamu egy „titkos” dologra is jó, tényleg nem érdemes kidobni

2025. december 21. 09:10

A tűzifa elégetése után keletkező melléktermék, a fahamu nemcsak a kertben, de a háztartásban is jó szolgálatot tehet.

Csodába illő módon menekült meg egy egész falu, a túlélés furcsa taktikáját választották

2025. december 20. 16:10

Hogyan lehetne megállítani a kistelepülések gyors elnéptelenedését? Egy új módszer most felcsillantja a reményt.

Házi köptetők, amiket ma is bátran használunk

2025. december 20. 11:10

Enyhébb légúti panaszoknál a házi köptetőknek ma is van létjogosultságuk. Összegyűjtöttük a leggyakrabban alkalmazott recepteket.

Akadályozhatom a házam előtti parkolást? Kellemetlen lesz hallani a választ

2025. december 17. 16:10

Sokan szívesen zárják le kövekkel, oszlopokkal, sövényekkel a házuk előtt lévő közterületet, nehogy idegenek oda parkoljanak – és közben szabálysértést követnek el.

Birsalma gondozása ősszel, a következő évi bő termésért

2024. október 18. 06:40

A birsalma általában ősszel, szeptember végétől egészen november elejéig hozza termését, amikor a gyümölcsök sárgára érnek és kellemes édeskés illatot árasztanak. A termés akkor nevezhető kiváló minőségűnek, amikor színe egyenletesen aranysárga, húsa pedig kemény és illatos.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

A birsalmasajt recept, amitől mindenki elolvad

2025. szeptember 18. 15:10

A birsalmasajt nemcsak hagyományos magyar csemege, hanem rostokban és vitaminokban gazdag, egészséges finomság is.

Hogyan állapítható meg a birs szüretének optimális időpontja?

2024. szeptember 5. 04:40

Kérem tájékoztatásukat arról, hogy miként állapítható meg egyértelműen a birs szüretének optimális időpontja?