Életmód, gasztronómia

Hideg van: jöhet egy klasszikus marhagulyás?

Agrofórum Online

Egy tányér forró gulyás – aki szereti annak egy kis csípős paprikával megbolondítva – még a legborongósabb őszi napokon is képes „feléleszteni” az embert!

Nem véletlenül volt nagyszüleink idejében az őszi betakarítási munkák elmaradhatatlan kelléke, hisz laktató, erőt adó s értő kezek alatt még rendkívül finom is. Némi vörösborral és sok-sok zöldséggel elkészítve már tényleg csak egy nagy karéj kenyér szükséges és önálló fogásként is megállja a helyét.

Ti azért ne várjatok a következő betakarításig, készítsétek el bátran, akár vendégvárónak is!

 

 

 

 

Hozzávalók:

  • 50 dkg marhahús
  • 2 vöröshagyma
  • olívaolaj
  • 3 ek pirospaprika
  • só, bors
  • 2 kk őrölt kömény
  • 0,4 l vörösbor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db paradicsom
  • 3 kisebb paprika
  • 50 dkg burgonya
  • 3 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • zellerzöld

Elkészítés:

A húst megtisztítjuk, majd kis kockákra vágjuk.

A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, majd a felforrósított olívaolajon lassú tűzön megfonnyasztjuk.

Hozzáadjuk a húst, és lassú tűzön kevergetve addig pároljuk, míg ki nem fehéredik. Lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a pirospaprikát, némi sót és a köménymagot, majd felöntjük a borral és legalább ugyanennyi vízzel. Hozzáadjuk a 2 gerezd felaprított fokhagymát, a félbevágott paradicsomokat, a paprikákat, a felkockázott burgonyát és majdnem puhára főzzük.

Mikor már majdnem kész (kb. 1,5 óra múlva), a leveshez adjuk a megtisztított, apróra kockázott sárga- és a fehérrépát, valamint a zellerzöldet és további 20 percig főzzük.

Apróra vágott petrezselyemzölddel, bazsalikommal és friss fehér kenyérrel tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Baj van a sütőtökkel, ezekre ügyeljen fogyasztás előtt

2025. október 7. 16:10

Az év során ritkán jut a tányérunkra az édes és laktató sült tökből, aminek azonban a hátrányait is érdemes mérlegelni.

Chia mag: a titok az egészséges szívért

2025. október 2. 07:10

A chia mag apró, mégis óriási erejű szuperélelmiszer, amely gazdag tápanyagaival támogathatja egészségünket.

4+1 gyógynövény, ami elűzi a téli depressziót

2025. szeptember 27. 11:10

A téli hónapok hosszú, sötét napjai gyakran rontják a hangulatot és csökkentik az energiaszintet, ezért érdemes természetes megoldásokhoz, például gyógynövényekhez nyúlni, amelyek segíthetnek a testi-lelki egyensúly fenntartásában.

Pálinkafesztivál Füzéren: ízek és hagyományok egy helyen

2025. szeptember 26. 13:10

A XVI. Füzéri Pálinkafesztivál nemcsak gasztronómiai élményt, hanem kulturális és közösségi ünnepet is kínál a látogatóknak.

Őszi vitaminbomba

2019. november 1. 09:00

Ha ránézek erre a színes különlegességre, azonnal az ősz jut eszembe. Természetesen nem csak akkor készíthető el, de a zöld-lila-narancssárga kombinációja a lehulló falevelek színkavalkádját idézi.

Pontyleves

2018. február 23. 09:38

Halászlevet mi általában csak nyáron eszünk, nálunk nem része a karácsonyi menünek, így ilyenkor, február-március környékén már kezd kialakulni a hiányérzet.

Bimbóskel: az értékes tápanyagok raktára

2022. május 1. 06:36

Cikkünkből kiderül, hogy a bimbóskelből nagyon jó ételeket lehet készíteni, amit akár még a kelbimbóért túlzottan nem rajongók is el fognak fogyasztani.

Így készíthet mézes-ibolyás vajkrémet

2024. március 22. 08:10

A TikTok egyik legnézettebb és legszebb agrár-gasztronómiai videójában megmutatják nekünk, miként lehet a kertben nyíló ibolyákból lélegzetelállítóan szép mézes-ibolyás vajkrémet készíteni.