Életmód, gasztronómia

Kukorica főzés – tippek, idő és ízesítés

Agrofórum Online

Azt hihetnénk, hogy a kukoricafőzés egyszerű: csak vízbe tesszük a kukoricacsöveket és megfőzzük, akár a tésztát. A valóság azonban távol áll ettől. Az igazi, ízes főtt kukorica ugyanis ennél sokkal körülményesebben készül.

Mára, bár hazánk agrárország, a főtt kukorica ára a Balaton partján elképesztő magasságba emelkedett. Persze, mondhatjuk, hogy aki a tűző napon, a 38 fokban a biciklijére erősített ládából árulja, megkérheti a bekerülési ár sokszorosát, de azért mindenki jobban jár, ha a főtt kukoricáját mégiscsak maga készíti el.

Honnan tudhatjuk, hogy friss a kukorica?

A kukoricacsövek ára mostanra szépen mérséklődött, mindegy, hogy a helyi kisboltban, a hipermarketekben vagy a piacon vesszük meg, ám mindig érdemes benézni a zöld levelek alá, hogy lássuk, milyen állapotú kukoricát kínálnak nekünk.

Ha a cső fele „üres”, vagyis csak a felén vannak kukoricaszemek, vagy a szemek túl fehérek és picik még, válasszunk másikat. Ha a kukoricaszemek „ráncosak”, akkor is nézzünk másik cső után, hiszen ezt azt jelenti, a kukorica már régóta a boltban áll. Az egészséges kukoricaszemek harsogó sárgák, feszesek, kerekek, az őket beborító levelek élénk zöldek, véletlenül sem szárazak!

A kukorica szezonja júniustól szeptemberig tart. Konzerv vagy fagyasztott kukoricát is vehetünk, de ez meg sem közelíti íz, állag és élmény tekintetében a frissen főtt kukoricát, így ezeket legfeljebb saláta alapanyagként használjuk, mintsem fő fogásként.

Kukorica főzés még is hogyan?

  1. Először is, mossuk meg a csöveket, majd 2-3 kukoricacsőről húzzuk le a zöld leveleket és béleljük ki ezekkel egy fazék alját. Mehet rá a „kukoricabajusz” is, ettől csak még jobb ízeket kapunk.
  2. Eztán a levelekre rétegezzük a kukoricacsöveket, minden réteg közé újabb leveleket teszünk, és a fazék tetejét is levelekkel zárjuk.
  3. Felöntjük hideg vízzel a fazekat (nem sózzuk meg!) és az egészet és lefedve, takaréklángon főzni kezdjük. Az elpárolgó vizet időnként pótoljuk, és kb. 10-15 perc elteltével villával ellenőrizzük, megpuhulnak-e már a csövek. Fajtától függően a főzési idő változhat, néha 30-35 perc is szükséges lehet, de ezt látjuk a főzés során. Sózni azért nem szabad a kukoricát, mert megkeményednek a szemek.
  4. A főtt kukoricát frissen el kell fogyasztani. Ha marad, érdemes még aznap a saját főzőlevében állni hagyni és később elfogyasztani, ha pedig mindenképp el kell raknunk, fóliába csavarva, hűtőben tároljuk, különben kiszárad és kellemetlen állagú lesz.

Sok autós takarmánykukoricát lop a földekről…

Ez sajnos egy tipikus magyar szokás, ami egészen addig tart, amíg a tolvajok otthon rá nem jönnek, hogy a takarmánykukorica nem lesz olyan, mint a csemegekukorica. Igaz, ha enyhén cukros vízben főzik meg, valamivel jobban megpuhulnak a szemek, de akkor sem lesz összehasonlítható a csemegekukorica ízével és állagával.

Hogyan készítsünk grillezett kukoricát? 

Bár a magyarok jellemzően főtt kukoricát fogyasztanak a nyári hónapokban, a mediterrán országokban nagy divat a grillezett kukorica, amit ha egyszer megkóstol az ember, később maga is szívesen elkészíti.

Kukorica főzés

Ez esetben a kukorica főzés után olívaolajjal vagy ízes (fokhagymás, zöldfűszeres) fűszervajjal kell megkenni, saslikrúdra szúrni (akár kisebb-nagyobb hasábokra vágva), és a grillrácson időnként megforgatva egyenletesen megpirítani.

Remekül illik hozzá minden frissen sült húsféleség, grillsajt, grillpizza és a kevert saláták. Maga a grillezési idő néhány perc csupán, figyelni kell, hogy a kukoricaszemek csak megpiruljanak, de ne égjenek meg.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 elfeledett népi étel, amivel az ünnepi időszakot is feldobhatjuk

2025. december 27. 14:10

A mindennapi rohanásban sokszor nehezebb kitalálni, hogy mi legyen az ebéd vagy a vacsora, mint elkészíteni az ételt. Ehhez adunk néhány tippet.

A téli desszertek királya: így lesz tökéletes a sült alma

2025. december 24. 14:10

Egyszerű desszert, mégis könnyű elrontani. A sült alma sikere az almán múlik, és néhány apró trükkön.

A fahamu egy „titkos” dologra is jó, tényleg nem érdemes kidobni

2025. december 21. 09:10

A tűzifa elégetése után keletkező melléktermék, a fahamu nemcsak a kertben, de a háztartásban is jó szolgálatot tehet.

Csodába illő módon menekült meg egy egész falu, a túlélés furcsa taktikáját választották

2025. december 20. 16:10

Hogyan lehetne megállítani a kistelepülések gyors elnéptelenedését? Egy új módszer most felcsillantja a reményt.

Milyen zöldségfajok alkalmasak másodvetésre?

2023. július 21. 04:39

Milyen zöldségfajok és hogyan nevelhetők másodvetéssel a kertben? Válaszukat előre is köszönöm!

Öntözéssel sem bírja a kánikulát a csemegekukorica, baj lehet belőle

2024. augusztus 2. 09:40

Öntözés nélküli termesztése kockázatos, de szerencsére Magyarországon az ültetvények 90 százaléka öntözött, ami nagy termésbiztonságot garantál.

Csemegekukorica: innen tudhatjuk, hogy már érett, és mehet a fazékba

2023. július 30. 16:10

Átlagon felüli termés lehet idén a csemegekukoricában, bár a hűvösebb tavasz miatt csak július második felében kezdődhetett el a betakarítás. A termelőknek a növekvő költségek és az erősödő kínai konkurencia okozhat gondot.

Édes, roppanós, friss – a tökéletes főtt kukorica receptje

2025. augusztus 8. 16:10

A friss kukorica édes és illatos, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan főzzük meg helyesen. Mutatjuk a lépéseket a tökéletes eredményhez.