Életmód, gasztronómia

Hogyan kell helyesen főtt kukoricát készíteni?

Agrofórum Online

Azt hihetnénk, hogy a kukoricafőzés egyszerű: csak vízbe tesszük a kukoricacsöveket és megfőzzük, akár a tésztát. A valóság azonban távol áll ettől. Az igazi, ízes főtt kukorica ugyanis ennél sokkal körülményesebben készül.

Mára, bár hazánk agrárország, a főtt kukorica ára a Balaton partján elképesztő magasságba emelkedett. Persze, mondhatjuk, hogy aki a tűző napon, a 38 fokban a biciklijére erősített ládából árulja, megkérheti a bekerülési ár sokszorosát, de azért mindenki jobban jár, ha a főtt kukoricáját mégiscsak maga készíti el.

Honnan tudhatjuk, hogy friss a kukorica?

A kukoricacsövek ára mostanra szépen mérséklődött, mindegy, hogy a helyi kisboltban, a hipermarketekben vagy a piacon vesszük meg, ám mindig érdemes benézni a zöld levelek alá, hogy lássuk, milyen állapotú kukoricát kínálnak nekünk.

Ha a cső fele „üres”, vagyis csak a felén vannak kukoricaszemek, vagy a szemek túl fehérek és picik még, válasszunk másikat. Ha a kukoricaszemek „ráncosak”, akkor is nézzünk másik cső után, hiszen ezt azt jelenti, a kukorica már régóta a boltban áll. Az egészséges kukoricaszemek harsogó sárgák, feszesek, kerekek, az őket beborító levelek élénk zöldek, véletlenül sem szárazak!

A kukorica szezonja júniustól szeptemberig tart. Konzerv vagy fagyasztott kukoricát is vehetünk, de ez meg sem közelíti íz, állag és élmény tekintetében a frissen főtt kukoricát, így ezeket legfeljebb saláta alapanyagként használjuk, mintsem fő fogásként.

Hogyan főzzük meg a kukoricát?

  1. Először is, mossuk meg a csöveket, majd 2-3 kukoricacsőről húzzuk le a zöld leveleket és béleljük ki ezekkel egy fazék alját. Mehet rá a „kukoricabajusz” is, ettől csak még jobb ízeket kapunk.
  2. Eztán a levelekre rétegezzük a kukoricacsöveket, minden réteg közé újabb leveleket teszünk, és a fazék tetejét is levelekkel zárjuk.
  3. Felöntjük hideg vízzel a fazekat (nem sózzuk meg!) és az egészet és lefedve, takaréklángon főzni kezdjük. Az elpárolgó vizet időnként pótoljuk, és kb. 10-15 perc elteltével villával ellenőrizzük, megpuhulnak-e már a csövek. Fajtától függően a főzési idő változhat, néha 30-35 perc is szükséges lehet, de ezt látjuk a főzés során. Sózni azért nem szabad a kukoricát, mert megkeményednek a szemek.
  4. A főtt kukoricát frissen el kell fogyasztani. Ha marad, érdemes még aznap a saját főzőlevében állni hagyni és később elfogyasztani, ha pedig mindenképp el kell raknunk, fóliába csavarva, hűtőben tároljuk, különben kiszárad és kellemetlen állagú lesz.

Sok autós takarmánykukoricát lop a földekről…

Ez sajnos egy tipikus magyar szokás, ami egészen addig tart, amíg a tolvajok otthon rá nem jönnek, hogy a takarmánykukorica nem lesz olyan, mint a csemegekukorica. Igaz, ha enyhén cukros vízben főzik meg, valamivel jobban megpuhulnak a szemek, de akkor sem lesz összehasonlítható a csemegekukorica ízével és állagával.

Hogyan készítsünk grillezett kukoricát? 

Bár a magyarok jellemzően főtt kukoricát fogyasztanak a nyári hónapokban, a mediterrán országokban nagy divat a grillezett kukorica, amit ha egyszer megkóstol az ember, később maga is szívesen elkészíti.

Ez esetben a már elkészült főtt kukoricát kell olívaolajjal vagy ízes (fokhagymás, zöldfűszeres) fűszervajjal megkenni, saslikrúdra szúrni (akár kisebb-nagyobb hasábokra vágva), és a grillrácson időnként megforgatva egyenletesen megpirítani.

Remekül illik hozzá minden frissen sült húsféleség, grillsajt, grillpizza és a kevert saláták. Maga a grillezési idő néhány perc csupán, figyelni kell, hogy a kukoricaszemek csak megpiruljanak, de ne égjenek meg.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Ha csemegekukorica, akkor Magyarország!

2024. november 4. 09:10

Kevesen tudják, de hazánk nagyban hozzájárul a nemzetközi csemegekukorica-forgalomhoz, hiszen igen előkelő mennyiségű termést állítunk elő itthon. A csemegekukorica termesztéséről, növényvédelméről, nehézségekről, és kilátásokról készült riport.

Még június végén is vethető zöldségek

2023. június 28. 05:36

Ebben a cikkben összeszedtem pár növényt, amit még nyáron is ráérünk vetni.

Csemegekukorica: innen tudhatjuk, hogy már érett, és mehet a fazékba

2023. július 30. 16:10

Átlagon felüli termés lehet idén a csemegekukoricában, bár a hűvösebb tavasz miatt csak július második felében kezdődhetett el a betakarítás. A termelőknek a növekvő költségek és az erősödő kínai konkurencia okozhat gondot.

Folyamatosan emelkedik a fagyasztott csemegekukorica piaci ára

2019. április 5. 08:34

Magyarország a világ második legnagyobb exportőre a fagyasztott csemegekukoricából.