A karácsonyi vásárok elengedhetetlen részét képezi a különféle ízekben kapható, gyümölcsökkel teli, fűszeres, forralt bor, amelynek illatát már a szomszédos utcákból is érezni lehet. Most mi is könnyedén elkészíthetjük otthon, a családnak és a vendégeknek, sőt, némi változtatással akár a gyerekeknek is.
Van abban valami varázslat, amikor a decemberi hidegben a kezünkbe fogunk egy bögre forralt bort, amelynek édes, fűszeres, semmihez sem fogható illatát bekötött szemmel is felismerjük. Átmelegíti a kezünket a fagyos téli hidegben, de amikor belekortyolunk, érezzük, hogy a meleg a lelkünket is átjárja – és ez bizony, kizárólag a karácsonyi forralt bor csodája.
Segítségünkre siethet a „bolti” verzió
Aki nem szívesen kísérletezik a forralt bor elkészítésével, egyszerűen is megoldhatja a feladatot, méghozzá egy kis csalással. A legtöbb boltban ugyanis az ünnepek heteiben lehet karácsonyi bort kapni. Érdemes egy ilyet venni, otthon fazékba önteni és különféle gyümölcsökkel (naranccsal, citrommal, sőt: almával, meggyel, mazsolával, körtével, szilvával – ki, mit szeret) felforralni, és házi finomságként, bögrékbe merve, a vendégeknek kínálni.
Mit lehet tudni a forralt borról?
Sokan német eredetűnek titulálják. A német „Glühwein” azonban majdnem ugyanolyan, mint a svédek gyümölcsös forralt bora, vagy akár a spanyolok nyári gyümölcsökkel teli isteni vörösbora, a sangria.
Hogy kié az eredeti, nehéz megmondani, de az biztos, hogy Európa-szerte ez az egyik legnépszerűbb forró, téli ital, amelyet rengeteg családban és a legtöbb karácsonyi vásárban megtalálunk.

Miből készül?
- Hagyományosan vörösborból készítik, és naranccsal, citrommal, valamint különböző fűszerekkel (fahéjjal, szerecsendióval, ánizzsal, szegfűszeggel, kardamommal és gyömbérrel) ízesítik.
- Borból érdemes gyümölcsös fajtákat választani, mint amilyen a Merlot vagy Chateau.
- Az osztrákok előszeretettel adnak az Adventi vásárokban a forralt borhoz rumot vagy konyakot, néha brandyt is.
- A hagyományos fehér cukor helyett használhatunk mézet vagy akár juharszirupot, de finom ízt ad a datolyaszirup és a barna cukor is.
- Gyümölcs gyanánt a citrom és a narancs az elterjedtebb, de lehet almát, körtét, gránátalmát, mandarint, sőt, szilvát is a forralt borba tenni. Minél gazdagabb ízű, annál ünnepibb lesz az illata és a hangulata, amit áraszt.
- Az ánizst sokan nem kedvelik, de a fahéj és a szegfűszeg általában mindenkinek ízlik és a forralt bornak semmihez sem fogható „télies” ízt ad.
Hogyan készítsünk forralt bort?
- Öntsük a bort, a rumot és a juharszirupot egy fazékba, és keverjük össze. Adjunk hozzá narancsot, vörös áfonyát, fahéjat, szegfűszeget és ánizst. Melegítsük fel a bort, majd állítsuk takarékra a gázt pár percre, amíg összeérnek az ízek.
- Tálalás előtt szedjük ki egy szűrőkanállal a gyümölcsöket a forralt borból (bár, ha a család szereti, gyümölcsösen is tálalhatjuk). Forrón kínáljuk, téli/karácsonyi dekorációval (pl. cukros narancshéjjal) díszíthetjük.
Gyermekbarát „forralt bor”
Alkohol helyett használjunk piros gyümölcsteát vagy gyümölcslevet. Kombinálhatjuk is őket, a gyerekek imádni fogják! E célra kiváló a piros szőlőlé, az almalé, a meggylé, a ribizlilé, vagy más bogyós gyümölcslé. Forrón, gyümölcsökkel tele épp úgy fog kinézni, mint a felnőttek forralt bora, a kicsik pedig imádni fogják, hogy ők is „borozhatnak”.
Hogyan tároljuk?
A maradékot hűtőben 3 napig tárolhatjuk, miután szobahőmérsékletűre hűlt.