32℃ 20℃
június 7. Róbert, Robertina, Arianna, Fülöp, Roberta
Életmód, gasztronómia

Hogyan készítsünk karácsonyi forralt bort?

Agrofórum Online

A karácsonyi vásárok elengedhetetlen részét képezi a különféle ízekben kapható, gyümölcsökkel teli, fűszeres, forralt bor, amelynek illatát már a szomszédos utcákból is érezni lehet. Most mi is könnyedén elkészíthetjük otthon, a családnak és a vendégeknek, sőt, némi változtatással akár a gyerekeknek is.

Van abban valami varázslat, amikor a decemberi hidegben a kezünkbe fogunk egy bögre forralt bort, amelynek édes, fűszeres, semmihez sem fogható illatát bekötött szemmel is felismerjük. Átmelegíti a kezünket a fagyos téli hidegben, de amikor belekortyolunk, érezzük, hogy a meleg a lelkünket is átjárja – és ez bizony, kizárólag a karácsonyi forralt bor csodája.

Segítségünkre siethet a „bolti” verzió

Aki nem szívesen kísérletezik a forralt bor elkészítésével, egyszerűen is megoldhatja a feladatot, méghozzá egy kis csalással. A legtöbb boltban ugyanis az ünnepek heteiben lehet karácsonyi bort kapni. Érdemes egy ilyet venni, otthon fazékba önteni és különféle gyümölcsökkel (naranccsal, citrommal, sőt: almával, meggyel, mazsolával, körtével, szilvával – ki, mit szeret) felforralni, és házi finomságként, bögrékbe merve, a vendégeknek kínálni.

Mit lehet tudni a forralt borról?

Sokan német eredetűnek titulálják. A német „Glühwein” azonban majdnem ugyanolyan, mint a svédek gyümölcsös forralt bora, vagy akár a spanyolok nyári gyümölcsökkel teli isteni vörösbora, a sangria.

Hogy kié az eredeti, nehéz megmondani, de az biztos, hogy Európa-szerte ez az egyik legnépszerűbb forró, téli ital, amelyet rengeteg családban és a legtöbb karácsonyi vásárban megtalálunk.

Miből készül?

  • Hagyományosan vörösborból készítik, és naranccsal, citrommal, valamint különböző fűszerekkel (fahéjjal, szerecsendióval, ánizzsal, szegfűszeggel, kardamommal és gyömbérrel) ízesítik.
  • Borból érdemes gyümölcsös fajtákat választani, mint amilyen a Merlot vagy Chateau.
  • Az osztrákok előszeretettel adnak az Adventi vásárokban a forralt borhoz rumot vagy konyakot, néha brandyt is.
  • A hagyományos fehér cukor helyett használhatunk mézet vagy akár juharszirupot, de finom ízt ad a datolyaszirup és a barna cukor is.
  • Gyümölcs gyanánt a citrom és a narancs az elterjedtebb, de lehet almát, körtét, gránátalmát, mandarint, sőt, szilvát is a forralt borba tenni. Minél gazdagabb ízű, annál ünnepibb lesz az illata és a hangulata, amit áraszt.
  • Az ánizst sokan nem kedvelik, de a fahéj és a szegfűszeg általában mindenkinek ízlik és a forralt bornak semmihez sem fogható „télies” ízt ad.

Hogyan készítsünk forralt bort?

  1. Öntsük a bort, a rumot és a juharszirupot egy fazékba, és keverjük össze. Adjunk hozzá narancsot, vörös áfonyát, fahéjat, szegfűszeget és ánizst. Melegítsük fel a bort, majd állítsuk takarékra a gázt pár percre, amíg összeérnek az ízek.
  2. Tálalás előtt szedjük ki egy szűrőkanállal a gyümölcsöket a forralt borból (bár, ha a család szereti, gyümölcsösen is tálalhatjuk). Forrón kínáljuk, téli/karácsonyi dekorációval (pl. cukros narancshéjjal) díszíthetjük.

Gyermekbarát „forralt bor”

Alkohol helyett használjunk piros gyümölcsteát vagy gyümölcslevet. Kombinálhatjuk is őket, a gyerekek imádni fogják! E célra kiváló a piros szőlőlé, az almalé, a meggylé, a ribizlilé, vagy más bogyós gyümölcslé. Forrón, gyümölcsökkel tele épp úgy fog kinézni, mint a felnőttek forralt bora, a kicsik pedig imádni fogják, hogy ők is „borozhatnak”.

Hogyan tároljuk?

A maradékot hűtőben 3 napig tárolhatjuk, miután szobahőmérsékletűre hűlt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Trendek a folyóbor piacán - a Chardonnay van, ahol már elfogyott

2020. november 7. 09:01

Fontos információ, hogy az export borok majdnem fele tartályban érkezik a rendeltetési helyére szerte a világban. Szakértők azt állítják, hogy a környezetünk és a fogyasztók egyaránt profitálnak belőle. Ma már a minőségre is figyelnek, díjnyertes borok is vannak közöttük.

Dunai Bernadett: a borfogyasztási trendek alapján a minőségi borok egyre inkább előtérbe kerülnek

2019. január 29. 09:09

Kiemelkedően jó évet zárt a Dubicz Borászat 2018-ban. A pince tavalyi eladási statisztikái összhangban vannak a magyar borászatot jelenleg befolyásoló trendekkel: a minőségi borok egyre inkább előtérbe kerülnek, a fogyasztók nagyobb arányban választják a nívós, díjnyertes termékeket.

A borágazat sikerének kulcsa: együttműködés és integráció

2023. július 2. 06:36

Nagy István kifejtette, a megoldandó feladatok közé tartozik a munkaerőt kiváltani képes automatizálás, valamint a változó éghajlati viszonyokhoz való alkalmazkodás.

Egyre versenyképesebbek a japán borok

2018. november 20. 04:36

A japán bor külföldi értékesítésének esélyei egyre nőnek. Amíg 2016-ban 164 millió jen értékű bort exportált a szigetország, tavaly már 493 millió jenre ugrott a bevétel.