Életmód, gasztronómia

Hogyan készül a hagymatea köhögés ellen?

Agrofórum Online

A hagymafőzet egy klasszikus nagyanyáink házipatikájában is előforduló megoldás, amikor hűvös időben ránk jön a köhögés. Hatóanyagainak köszönhetően is ismertek népgyógyászati hatásai ráadásul, így bátran készíthetjük a téli és tavaszi időszakban.

Minden hagymaféle jó köhögés elleni teának?

A klasszikus hagymatea vöröshagyma héjából készül és nem a többi hagymaféléből. A legmagasabb jótékony hatóanyag a vöröshagymában van, ami ebben az esetben a segítségünkre lehet.

A lilahagyma, újhagyma, főzőhagyma, sonkahagyma beltartalma eltér egymástól:

Illóolajat, B-, és C-vitaminból 30 mg/100 g-ot (de a zöldhagyma még ennél is többet), pektint, guvertint is tartalmaz. A jellegzetes csípős ízét és illatát egy kéntartalmú vegyület, az allilszulfid adja. Ennek a hatóanyagnak baktériumölő hatása van, ezért a meghűléses időkben a fertőzések megelőzésére is használták.

Mi másra kell figyelni a hagymatea készítésénél?

Mivel a hagymateához a hagyma héját szokás elsősorban felhasználni, bár egyes régi receptúrákban a hagyma belső „húsát” is alkalmazzák, minden esetben fontos szempont, hogy lehetőség szerint penészmentes legyen a hagyma.

A másik fontos szempont, hogy megbízható helyről vegyük hozzá a hagymát, mert gyógyászati szempontból még nagyobb szerepet kap a vegyszermentesség, a szermaradvány-mentesség. Plusz a beltartalom szempontjából sem mindegy a választás, mert a jó minőségű vöröshagyma lesz igazán alkalmas az általunk kiszemelt célnak.

Vörös hagymatea csészében

Szoptatós anyák kerüljék az erősen hagymás ételek fogyasztását, mert az illóolaj-aromák átmennek a tejbe.

Festőanyagok a hagymában

A hagymában lévő festőanyagok miatt a tea is erősen vöröses sötétbarna lesz. Ezeket a színanyagokat amúgy a húsvéti időszakban a természetes tojásfestésnél is kihasználhatjuk.

A különböző hatóanyagok és színanyagok forró víz hatására kezdenek el igazán kioldódni.

A gyógyteához én minden esetben tisztított vizet használok egyébként, saját házi vízműből kinyerve, mert a sima csapvízben nemcsak a színanyagok oldódnak ki másképp, de a tapasztalatok alapján a hatóanyagok mennyisége és minőségi összetétele is eltérhet.

Hogyan készül a hagymatea?

Forrásban lévő tisztított vízbe tegyük bele a (megmosott) hagymahéjat, lehetőség szerint kerámiacsészébe vagy üvegcsészébe. A fémes edények nem praktikusak gyógyteák készítéséhez, ezeket ugyanúgy kerüljük, mint a műanyag edények használatát.

A fél liter vízhez 5-6 nagyobb fej vöröshagyma héját használjuk fel, minél erősebb lesz a főzet, annál hatékonyabb lesz! Hagyjuk állni nyugodtan egy jó órát is akár, kevéske friss citromlével ízesíthetjük és mézzel, de ha mézet teszünk hozzá, akkor langyosig melegítsük csak (35 Celsius fok maximum), hogy a mézben lévő jótékony enzimek, vitaminok se kezdjenek lebomlani.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Éhségcsillapítás magyar alapanyagokkal – mi működik valójában?

2025. november 19. 07:10

A magyar konyha is bőven kínál olyan ételeket, amelyek hosszan csillapítják az éhséget, ha okosan választunk a hazai alapanyagok közül.

Élelmiszerár-robbanás karácsony előtt, ismét szörnyülködhetnek a magyarok

2025. november 18. 13:10

A kereskedők már novemberben karácsonyi portékákat kínálnak a boltokban, az utcákon pedig megjelennek a vásári bódék, szinte elviselhetetlen árakkal.

A méz, ami a férfiak egészségét védi

2025. november 17. 07:10

A gesztenyeméz kesernyés, mégis az egyik legértékesebb magyar mézfajta: javítja a vérkeringést, védi a májat és segíti a férfiak egészségét.

Itt a madárinfluenza, megindult a rettegés a libahús fogyasztásától

2025. november 16. 09:10

Márton napjától karácsonyig Magyarországon is megindul a tolongás a máskor kissé elfelejtett libahúsért. Vajon veszélyben lehetünk a vírusfertőzés által?

Kína és India a világ két legnagyobb hagymatermelője

2021. április 26. 06:12

Egyértelműen Kína és India vezeti a hagymatermelő országok ranglistáját, ugyanis mindkét ország külön-külön is hétszer akkora termést tud felmutatni, mint a harmadik helyezett.

Hiába a jó vöröshagymafajta és az öntözés, ha nincs tápanyag

2024. június 25. 10:10

Aktuális az áttelelő vöröshagyma talaj-előkészítése és trágyázása. A megfelelő technológia használata a nagy termés alapja.

Szakszerűbb tápanyagellátással is javítható az étkezési hagymatermesztés eredményessége

2023. november 14. 12:40

A vöröshagyma a világon az egyik legfontosabb ízesítő növény, jelenleg 3 millió hektáron termesztik, közel kétszer akkora felületen, mint 15 évvel ezelőtt. Az évi 50-60 millió tonna közel felét Kína állítja elő, de jelentős termesztő még az évi 1-2 millió tonna termésével India, az USA és több arab ország is (Egyiptom, Irán, Líbia).

Elindult a vöröshagyma betakarítása

2019. június 7. 11:33

A technológiában is fejlesztések szükségesek, melyek legfőképp a betakarítási technológia, növényvédelem, a gyomirtás, a tápanyag-utánpótlás és az öntözés területére fókuszálnak.