Életmód, gasztronómia

Húsvéti virágok – és a jelentésük

Agrofórum Online

A boltokat elárasztották a húsvéti dekorációk. Nárciszos és jácintos nyuszis tálak mosolyognak ránk a polcokról, egymásba érnek a színes tojásokkal díszített jácintos cserepek. De vajon melyik virág mit szimbolizál a húsvéti asztalon?

A legtöbb húsvéti virág magát a tavaszt, a megújulást, az újjászületést szimbolizálja, de lássuk a pontos listát és e meseszép növények háttérüzenetét!

  • húsvéti liliom (Lilium longiflorum), amely rengeteg keresztény festményen és szoborábrázoláson is feltűnik, a tisztaságot, az ártatlanságot és a feltámadást jelképezi. Előszeretettel teszik szentképek alá és az oltárra a templomokban.

  • nárcisz (Narcissus) az új élet kezdetét szimbolizálja, ezért a húsvéti időszakban az újjászületés és a megújulás jelképeként vágott és cserepes formában is gyakran találkozhatunk vele – mindkettő mesésen mutat az ünnepi asztalon.
  • krókusz (Crocus) az újjászületés, az új élet és a remény jelképe. Mivel általában az első virágok között jelenik meg a téli hideg időszak után, az új kezdeteket is jelképezi.
Krókuszok húsvétkor
  • jácint (Hyacinthus) az állandóságot és az őszinteséget szimbolizálja, de gyakran társítják az újjászületéshez és az új kezdetekhez is. Varázslatos illata és szépsége húsvétkor sokakat elvarázsol. Nem véletlen, hogy az év ezen időszakában ez az egyik legnépszerűbb cserepes növény, amit előszeretettel tesznek a húsvéti ünnepi asztalokra.

  • tulipán (Tulipa) a szeretetet, a hitet és a megbocsátást jelképezi, de egyben a tavasz és az újjászületés és a megújulás virága is. Egyes kultúrákban az új élet és a remény jelképének is tekintik. Vágott és cserepes növényként is rendkívül népszerű a húsvéti időszakban.

A húsvéti virágokról szóló TikTok-videót itt tekintheti meg: KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Tojásdíszítési technikák otthon

2023. április 6. 05:37

Különlegesebb húsvéti hímes tojásokra vágyunk idén? Hogyan díszítsünk, hogy egyedi tojásokat kapjunk? Gyerekekkel is elkészíttethető tojásdíszítési technikákat gyűjtöttünk össze.

Nem várható tojáshiány

2023. március 30. 08:03

Továbbra is belföldön termelt tojást érdemes választani, mert az garantáltan jó minőségű, és biztosítja a termelés fennmaradását, ezzel együtt az ország ellátásbiztonságát is.

Hazánk a legjelentősebb tormatermelő az Európai Unióban

2023. március 25. 10:38

Hazánkban 2022-ben közel 1194 hektár területen folyt tormatermelés, a betakarítási munkálatok októbertől egészen a következő ültetési szezon kezdetéig, azaz márciusig is eltartanak.

20 deka birkahúst fogyasztunk fejenként évente, de a húsvét fontos időszak a juhágazat számára

2024. március 10. 14:10

Kedvező kilátásokkal indul az idei húsvéti szezon a hazai juhtenyésztők számára. Az európai piacon egyre erősödő kereslet tapasztalható, amit a korai húsvéttal egybeeső muszlim Ramadán ünnep is tovább növel.