Életmód, gasztronómia

Húsvéti virágok – és a jelentésük

Agrofórum Online

A boltokat elárasztották a húsvéti dekorációk. Nárciszos és jácintos nyuszis tálak mosolyognak ránk a polcokról, egymásba érnek a színes tojásokkal díszített jácintos cserepek. De vajon melyik virág mit szimbolizál a húsvéti asztalon?

A legtöbb húsvéti virág magát a tavaszt, a megújulást, az újjászületést szimbolizálja, de lássuk a pontos listát és e meseszép növények háttérüzenetét!

  • húsvéti liliom (Lilium longiflorum), amely rengeteg keresztény festményen és szoborábrázoláson is feltűnik, a tisztaságot, az ártatlanságot és a feltámadást jelképezi. Előszeretettel teszik szentképek alá és az oltárra a templomokban.

  • nárcisz (Narcissus) az új élet kezdetét szimbolizálja, ezért a húsvéti időszakban az újjászületés és a megújulás jelképeként vágott és cserepes formában is gyakran találkozhatunk vele – mindkettő mesésen mutat az ünnepi asztalon.
  • krókusz (Crocus) az újjászületés, az új élet és a remény jelképe. Mivel általában az első virágok között jelenik meg a téli hideg időszak után, az új kezdeteket is jelképezi.
Krókuszok húsvétkor
  • jácint (Hyacinthus) az állandóságot és az őszinteséget szimbolizálja, de gyakran társítják az újjászületéshez és az új kezdetekhez is. Varázslatos illata és szépsége húsvétkor sokakat elvarázsol. Nem véletlen, hogy az év ezen időszakában ez az egyik legnépszerűbb cserepes növény, amit előszeretettel tesznek a húsvéti ünnepi asztalokra.

  • tulipán (Tulipa) a szeretetet, a hitet és a megbocsátást jelképezi, de egyben a tavasz és az újjászületés és a megújulás virága is. Egyes kultúrákban az új élet és a remény jelképének is tekintik. Vágott és cserepes növényként is rendkívül népszerű a húsvéti időszakban.

A húsvéti virágokról szóló TikTok-videót itt tekintheti meg: KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Éhségcsillapítás magyar alapanyagokkal – mi működik valójában?

2025. november 19. 07:10

A magyar konyha is bőven kínál olyan ételeket, amelyek hosszan csillapítják az éhséget, ha okosan választunk a hazai alapanyagok közül.

Élelmiszerár-robbanás karácsony előtt, ismét szörnyülködhetnek a magyarok

2025. november 18. 13:10

A kereskedők már novemberben karácsonyi portékákat kínálnak a boltokban, az utcákon pedig megjelennek a vásári bódék, szinte elviselhetetlen árakkal.

A méz, ami a férfiak egészségét védi

2025. november 17. 07:10

A gesztenyeméz kesernyés, mégis az egyik legértékesebb magyar mézfajta: javítja a vérkeringést, védi a májat és segíti a férfiak egészségét.

Itt a madárinfluenza, megindult a rettegés a libahús fogyasztásától

2025. november 16. 09:10

Márton napjától karácsonyig Magyarországon is megindul a tolongás a máskor kissé elfelejtett libahúsért. Vajon veszélyben lehetünk a vírusfertőzés által?

Tojásdíszítési technikák otthon

2023. április 6. 05:37

Különlegesebb húsvéti hímes tojásokra vágyunk idén? Hogyan díszítsünk, hogy egyedi tojásokat kapjunk? Gyerekekkel is elkészíttethető tojásdíszítési technikákat gyűjtöttünk össze.

Természetes tojásfestési ötletek a kertből

2022. április 13. 07:37

A legszebb gyerekkori emlékeink közé tartozik a húsvét is, amikor már jó pár nappal előtte elkezdtük festeni a tojást, sütöttük a locsolkodók seregének a süteményeket.

Gyűjtsük össze a konyhában a húsvéti tojásfestéshez a színezőanyagokat!

2025. április 18. 05:40

A természetes színezőanyagokkal elképesztően változatos húsvéti tojásokat festhetünk az ünnepre.

A hosszan érlelt sonkák nem drágulnak

2021. március 25. 05:36

A sonkák előrendelésein, a kereskedelmi láncok igényein nem látszik a válság, hiszen az előző évhez képest jelentősen, csaknem tizedével nőtt a húsvéthoz kapcsolódó készítmények rendelése a Pápai Hús Kft.-nél. A növekmény legnagyobb részét ráadásul a hosszú hetekig érlelt, minőségi termékek adják. A húspiac óriási árhullámzásainak sajátos húsvéti meglepetése, hogy ezek a sonkák nem drágábbak, mint tavaly, mert még a sertésárak újbóli elszállása előtt készültek.