31℃ 19℃
június 6. Norbert, Norberta, Cintia
Életmód, gasztronómia

Így készítsünk húsvéti tojásfát!

Agrofórum Online

A húsvéti tojásfa készítése roppant szórakoztató program, amely látványos végeredménnyel zárul. A húsvéti ünnepi asztal pedig úgy lesz igazán varázslatos, hogy ha egy saját készítésű, friss gallyakból épített tojásfa díszíti, szépséges hímes tojásokkal.

Ehhez a következőkre lesz szükségünk: néhány zöld gally (orgona, bármilyen zöldellő faág, babarózsa, mandula, cseresznye, aranyeső, ki, mit talál), egy nagyobb váza, kavicsok, színes tojások pántlikára fűzve, egyéb díszek (kiscsibék, lepkék, virágok).

Tojásfaépítés lépésről lépésre

  1. Kiválasztunk egy nagyobb vázát. Az aljába kavicsot (esetleg homokot) töltünk, ebbe szúrjuk majd bele az ágakat, hogy formába rendezhessük őket (különben eldőlnének, könnyen elmozdulnának).
  2. Beletesszük a vázába az ágakat, szépen elrendezzük, akár egy fa koronáját, majd feltöltjük vízzel a vázát. Érdemes zöldellő, vagy virágos-zöld leveles ágakat választani – orgonabokorról, cseresznyefáról, mandulafáról. A babarózsa is szépséges, de hamar lehullik a virágok szirma, ezzel számolni kell.
  3. Minden egyes ágra felfüggesztünk hímes tojásokat, szépen elrendezve, lehetőleg szimmetrikusan, légiesen.
  4. Ha vannak apró díszeink, pl. kiscsibék, lepkék, madarak vagy virágok, ezeket is ültessük rá a virágos gallyakra, lehetőleg úgy, hogy természetes hatást keltsenek. Nem kell túlzsúfolni a tojásfát: a lényeg a zöldellő ágakon és a tojásokon van.
  5. Olyan helyre tegyük a vázát egy szép húsvéti terítővel, ahol a helyiség fő dísze lehet ezekben a napokban: a konyhaasztal közepére, vagy ha van nappalink, ott a dohányzóasztalra.
Húsvéti tojásfa a kertben

Ha van kertünk, odakint is készíthetünk tojásfát egy meglévő virágzó fán (pl. cseresznyén, mandulán). Fontos, hogy ez esetben nagyon ügyeljünk rá, hogy ne sértsük fel a fa ágait, rügyeit, friss hajtásait, és csak könnyű, kifújt vagy műanyag hímes tojásokat aggassunk rá.

A TikTok egyik legszebb tojásfaépítős videója itt tekinthető meg: KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Húsvétra ez a túró dukál: a szirik

2024. március 29. 16:10

Egyes vidékeken, főleg, ahol a görögkatolikus vallás követői élnek, elképzelhetetlen a húsvét a sárgatúró nélkül, amely nevével ellentétben, nem kizárólag tejből készül.

Ismerjük meg a hagyományos, magyar tojásdíszítési technikákat!

2022. április 16. 08:34

Mit jelent a berzselés? Milyen az azsúrozott tojás? Hogyan készülnek az írott remekművek, és hogyan karcolják, metszik a tojást? Ismerkedjünk meg ezekkel a csodálatos, hagyományos módszerekkel!

Emelkedhetnek a húsvéti húsok árai

2020. március 25. 08:47

Az árak idei emelkedése független a koronavírus-járványtól, annak hátterében az afrikai sertéspestis világpiaci hatásai állnak, ami miatt drasztikusan emelkedik az alapanyagár.

234 tojást eszünk fejenként, évente

2019. április 17. 11:57

A húsvéti tojásfogyasztás évente átlagosan mintegy 270-280 millió darab, ami az éves fogyasztás 10-11 százaléka - közölte a Baromfi Termék Tanács (BTT) mezőgazdasági titkára.