Életmód, gasztronómia

Így készítsünk húsvéti tojásfát!

Agrofórum Online

A húsvéti tojásfa készítése roppant szórakoztató program, amely látványos végeredménnyel zárul. A húsvéti ünnepi asztal pedig úgy lesz igazán varázslatos, hogy ha egy saját készítésű, friss gallyakból épített tojásfa díszíti, szépséges hímes tojásokkal.

Ehhez a következőkre lesz szükségünk: néhány zöld gally (orgona, bármilyen zöldellő faág, babarózsa, mandula, cseresznye, aranyeső, ki, mit talál), egy nagyobb váza, kavicsok, színes tojások pántlikára fűzve, egyéb díszek (kiscsibék, lepkék, virágok).

Tojásfaépítés lépésről lépésre

  1. Kiválasztunk egy nagyobb vázát. Az aljába kavicsot (esetleg homokot) töltünk, ebbe szúrjuk majd bele az ágakat, hogy formába rendezhessük őket (különben eldőlnének, könnyen elmozdulnának).
  2. Beletesszük a vázába az ágakat, szépen elrendezzük, akár egy fa koronáját, majd feltöltjük vízzel a vázát. Érdemes zöldellő, vagy virágos-zöld leveles ágakat választani – orgonabokorról, cseresznyefáról, mandulafáról. A babarózsa is szépséges, de hamar lehullik a virágok szirma, ezzel számolni kell.
  3. Minden egyes ágra felfüggesztünk hímes tojásokat, szépen elrendezve, lehetőleg szimmetrikusan, légiesen.
  4. Ha vannak apró díszeink, pl. kiscsibék, lepkék, madarak vagy virágok, ezeket is ültessük rá a virágos gallyakra, lehetőleg úgy, hogy természetes hatást keltsenek. Nem kell túlzsúfolni a tojásfát: a lényeg a zöldellő ágakon és a tojásokon van.
  5. Olyan helyre tegyük a vázát egy szép húsvéti terítővel, ahol a helyiség fő dísze lehet ezekben a napokban: a konyhaasztal közepére, vagy ha van nappalink, ott a dohányzóasztalra.
Húsvéti tojásfa a kertben

Ha van kertünk, odakint is készíthetünk tojásfát egy meglévő virágzó fán (pl. cseresznyén, mandulán). Fontos, hogy ez esetben nagyon ügyeljünk rá, hogy ne sértsük fel a fa ágait, rügyeit, friss hajtásait, és csak könnyű, kifújt vagy műanyag hímes tojásokat aggassunk rá.

A TikTok egyik legszebb tojásfaépítős videója itt tekinthető meg: KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A borsmenta, ami megmenti a nyári kánikulától

2025. június 29. 14:10

A borsmenta hűsít, frissít és gyógyít: mutatjuk, hogyan használja italban, borogatásként, vagy akár aromaterápiában a nyári hónapokban!

Ezért issza egyre több ember a kecsketejet!

2025. június 25. 11:10

Egyre több tejtermék készül kecsketej alapanyagból – nem véletlenül: tápanyagokban gazdag, könnyen emészthető és sokoldalú.

Készítsünk húsvéti ajtódíszt!

2021. március 25. 08:37

Készítsünk egyedi húsvéti ajtódíszt a családdal, így saját kezünkből kerülhet ki a vidám, színes hangulatot hozó éke a lakásnak! Szerezzük be az alapanyagokat, hagyjunk meg a héten egy szabad estét, és kezdődhet az alkotás!

Megindult a keresletnövekedés a sonka és a tojás iránt

2019. április 1. 09:33

A jövedelmek bővülése az elmúlt évek során a keresletet érzékelhetően eltolta a jobb minőségű, drágább készítmények felé.

234 tojást eszünk fejenként, évente

2019. április 17. 11:57

A húsvéti tojásfogyasztás évente átlagosan mintegy 270-280 millió darab, ami az éves fogyasztás 10-11 százaléka - közölte a Baromfi Termék Tanács (BTT) mezőgazdasági titkára.

Ha péntek, akkor halas recept: Sült ponty káposztával

2019. április 19. 06:03

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.