Életmód, gasztronómia

Így készítsünk húsvéti tojásfát!

Agrofórum Online

A húsvéti tojásfa készítése roppant szórakoztató program, amely látványos végeredménnyel zárul. A húsvéti ünnepi asztal pedig úgy lesz igazán varázslatos, hogy ha egy saját készítésű, friss gallyakból épített tojásfa díszíti, szépséges hímes tojásokkal.

Ehhez a következőkre lesz szükségünk: néhány zöld gally (orgona, bármilyen zöldellő faág, babarózsa, mandula, cseresznye, aranyeső, ki, mit talál), egy nagyobb váza, kavicsok, színes tojások pántlikára fűzve, egyéb díszek (kiscsibék, lepkék, virágok).

Tojásfaépítés lépésről lépésre

  1. Kiválasztunk egy nagyobb vázát. Az aljába kavicsot (esetleg homokot) töltünk, ebbe szúrjuk majd bele az ágakat, hogy formába rendezhessük őket (különben eldőlnének, könnyen elmozdulnának).
  2. Beletesszük a vázába az ágakat, szépen elrendezzük, akár egy fa koronáját, majd feltöltjük vízzel a vázát. Érdemes zöldellő, vagy virágos-zöld leveles ágakat választani – orgonabokorról, cseresznyefáról, mandulafáról. A babarózsa is szépséges, de hamar lehullik a virágok szirma, ezzel számolni kell.
  3. Minden egyes ágra felfüggesztünk hímes tojásokat, szépen elrendezve, lehetőleg szimmetrikusan, légiesen.
  4. Ha vannak apró díszeink, pl. kiscsibék, lepkék, madarak vagy virágok, ezeket is ültessük rá a virágos gallyakra, lehetőleg úgy, hogy természetes hatást keltsenek. Nem kell túlzsúfolni a tojásfát: a lényeg a zöldellő ágakon és a tojásokon van.
  5. Olyan helyre tegyük a vázát egy szép húsvéti terítővel, ahol a helyiség fő dísze lehet ezekben a napokban: a konyhaasztal közepére, vagy ha van nappalink, ott a dohányzóasztalra.
Húsvéti tojásfa a kertben

Ha van kertünk, odakint is készíthetünk tojásfát egy meglévő virágzó fán (pl. cseresznyén, mandulán). Fontos, hogy ez esetben nagyon ügyeljünk rá, hogy ne sértsük fel a fa ágait, rügyeit, friss hajtásait, és csak könnyű, kifújt vagy műanyag hímes tojásokat aggassunk rá.

A TikTok egyik legszebb tojásfaépítős videója itt tekinthető meg: KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Élelmiszerár-robbanás karácsony előtt, ismét szörnyülködhetnek a magyarok

2025. november 18. 13:10

A kereskedők már novemberben karácsonyi portékákat kínálnak a boltokban, az utcákon pedig megjelennek a vásári bódék, szinte elviselhetetlen árakkal.

A méz, ami a férfiak egészségét védi

2025. november 17. 07:10

A gesztenyeméz kesernyés, mégis az egyik legértékesebb magyar mézfajta: javítja a vérkeringést, védi a májat és segíti a férfiak egészségét.

Itt a madárinfluenza, megindult a rettegés a libahús fogyasztásától

2025. november 16. 09:10

Márton napjától karácsonyig Magyarországon is megindul a tolongás a máskor kissé elfelejtett libahúsért. Vajon veszélyben lehetünk a vírusfertőzés által?

Elképesztően finom és egészséges – a makk-kávé visszatért!

2025. november 14. 14:10

Nemcsak egészséges, hanem lélekmelengető is: a makk-kávé a természet legújabb ajándéka a tudatos kávézóknak.

Húsvéti virágok – és a jelentésük

2024. március 30. 10:10

A boltokat elárasztották a húsvéti dekorációk. Nárciszos és jácintos nyuszis tálak mosolyognak ránk a polcokról, egymásba érnek a színes tojásokkal díszített jácintos cserepek. De vajon melyik virág mit szimbolizál a húsvéti asztalon?

Húsvéti kirándulás

2019. április 12. 08:15

Áprilisi lapszámunk bevezetőjéből ragadtam ki egy-egy részletet, mert az idő – mint már annyiszor – a természet és a közelgő ünnep felé sodorta a gondolataimat.

Egyre több itthon az import tojás

2018. március 28. 14:14

Nagy segítséget jelent a választásnál a tojáson található kódszám, amely amellett, hogy megjelöli, mely országból, mely megye és járás mely termelőjének istállójából származik az adott termék, azt is megmutatja, hogy milyen tartástechnológia mellett termelték.

Húsvéti sonka

2019. április 19. 06:37

Ha rajtam múlna, minden héten főznénk sonkát. Jó, hát lehet, hogy a tormát és a retket időnként lecserélném valami másra, de magát a sonkát szerintem nagyon nehezen tudnám megunni.