4℃ -4℃
február 22. Gerzson, Margit, Zétény
Életmód, gasztronómia

A jövő steakje moszatból, rizsből és borsóból készül

Szuperfarm

Különleges húspótlót és hozzá 3D ételnyomtatót is fejlesztett egy barcelonai kutató.

Tudomány és gasztronómia egyre jobban összenőtt az utóbbi években, és semmi okunk nincs közeljövőbeli trendfordulót feltételezni. Szaporodnak, sokasodnak a húspótlókat mérnöki módszerekkel kikísérletező cégek. Egyesek laborokban tenyésztenek izomszöveteket, mások növényi fehérjékkel, rostokkal és aminosavval próbálják utánozni a hús ízét.

Az eddigi eredmények bizakodásra adnak okot, mert egy-két alternatíva a valódinál is valódibbnak látszik és ízlik, különösen, ha összehasonlítási alapként darált húsról beszélünk. A laboratóriumiak textúrája általában magasabb pontszámokat kap, mint egy steak, vagy csirkemell, viszont túl drágák éttermi fogyasztáshoz, bolti árusításhoz.

Pedig piaci igény lenne rájuk.

Giuseppe Scionti Nova Meatje lehet a kivétel. Rizsből és borsóból készült fehérjeporral, valamint moszat-összetevőkkel helyettesíti a húst. Injekciótű-félét használó szerkezetbe, majd hosszú mikro-nyomtatószálba keveri őket, és így alakítja ki steak-formájukat. Textúrájuk megegyezik a valódi húsokéval, és a gép, egy 3D ételnyomtató óránként kb. 10-15 dekát készít belőlük.

A printert a barcelonai Katalán Műszaki Egyetemen fejlesztette, a receptet szabadalmaztatta. Cégét tavaly indította el, célja az ízletes eledel értékesítése, bevezetése a gasztronómiába.

A kaja prototípusát több újságíró megkóstolta, és azt állították, hogy állati hússzerű a textúrája. Scionti szerint viszont az íze ugyan jó, de nem olyan, mint a húsé. Különösebben azonban nem izgatja, mert létezik már rá technológia, inkább a húshoz hasonló konzisztenciával és textúrával foglalkozik, az volt számára a legnagyobb kihívás, mert ő találta ki, ő az úttörő. Elmondása szerint a nanorostok állati fehérjéket utánzó növényi fehérjékké alakítása jelentette az elsőszámú kihívást.

A Beyond Meat és az Impossible Burger stb. cégek azért lehetnek népszerűek, mert a darált húst olyan jól imitálják, hogy az alapanyagokból az amerikaiaknak kedves ételek, például burgerek, tacók és chilik növényi hasonmásai készíthetők belőle.

A Földközi-tenger környékén élők viszont inkább a rostos, és nem a vagdalt húsokat eszik, így nehezebb az ízlésüknek megfelelő húspótlékot kikísérletezni.

A kísérletek egyik célja a fenntartható fejlődés. Mivel a húsok iránti igény folyamatosan nő, az állattartás és a hússzállítás során kibocsátott gázoké is. Ezek a termékek fenntarthatóság szempontjából kifejezetten negatív példák, és Scionti nem véletlenül helyettesíti őket borsóból és rizsből kinyert fehérjékkel, aminosavakkal.

„A környezetre semmiféle káros hatással nem levő alapanyagokat használtam, és például az avokádót és a kinoát (rizsparéjt) igyekeztem elkerülni, mert mindkettőt importálni kell, szállításuk pedig káros a környezetre” – jegyezte meg.

„Steakjéből” 10 deka kb. 3 dollár, tehát megfizethető árkategória, és így már éttermekbe, boltokba is eljuthat Scionti hamis húsa. A gyártás növelésétől drasztikus árcsökkenés várható. Barcelonai chefekkel együtt is működik az íz kialakításán, és ha sikerül (miért ne sikerülne?), akkor hamarosan 3D nyomtatott steakeket is láthatunk az étlapon.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hatásos magyar gyomorkeserű született „krumpliországban”

2025. február 22. 14:10

Az 1900-as években Kisvárda (is) komoly fejlődésnek indult, ennek motorja a burgonyatermesztés, illetve az arra épülő szeszgyártás volt.

Prémium japán kávézó nyílt Magyarországon – tényleg az ő kávéjuk a legfinomabb a világon?

2025. február 18. 09:40

A % Arabica kávézólánc a 2014-es alapítása óta folyamatosan terjeszkedik, és immár Budapesten is van üzletük.

Kiosztották a pálinkák „Oscar-díjait” Magyarországon – ezeket kóstolja meg!

2025. február 17. 09:40

Magyarországon kívül Romániából, Szlovákiából és Szerbiából is adtak be tételeket, összesen 151 településről.

Sütőtök februárban: a vastag héjú fajták igazán ellenállóak

2025. február 16. 14:10

A sütőtök az őszi és téli időszak egyik legkedveltebb zöldsége, amely nemcsak ízletes, hanem rendkívül jól tárolható is.

A húsárak drágulására lehet számítani - Dél-Koreában is felütötte fejét a sertéspestis

2019. október 26. 10:36

A napokban Dél-Korea bejelentette, hogy már öt farmon találtak sertéspestisben megbetegedett állatokat, elsősorban az észak-koreai határ közelében, és szeptember 17-e óta több mint 15 ezer sertés kényszervágását rendelték el.

A hús iránti igény globális növekedéséből a kereskedőcégek is profitálnak

2020. január 15. 07:42

A Cargill, más globális gabonakereskedőkhöz hasonlóan, a rosszul teljesítő eszközök leépítését tervezik és olyan üzletágakba akarnak fektetni, amelyek nagyobb haszonkulccsal kecsegtetnek. Ide tartozhat a húsipar területe.

Egyre kevesebb húst esznek az osztrákok

2023. január 7. 08:03

Ausztriában csökken a húsfogyasztás, és ezzel párhuzamosan az alternatívákkal kapcsolatos szkepticizmus is.

12 tonna fertőzött lengyel húst vontak ki Szlovéniában

2019. február 13. 14:16

Lengyel részről nincs hivatalos jelentés, a szlovén vizsgálatok kimutatták, hogy a bevont húskészítményekben ketoprofént találtak, ami egy nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek közé tartozó propionsav-származék.