Életmód, gasztronómia

Körömvirág krém házilag, ahogyan én készítem

Agrofórum Online

A körömvirágkrém egy olyan házilag is elkészíthető natúrkence, ami nagy hasznunkra lesz, akár még a téli hidegben is, amikor a bőrünket kicsípi a hideg fagyos levegő.

A körömvirágkrémhez viszonylag kevés alkotóelemre lesz szükség. Attól függően, hogy mennyire kemény kencét akarunk készíteni, annyival több vagy kevesebb méhviasz kell majd bele. Az egyszerűség kedvéért a méhviaszt a papírlap méretezéséhez hasonlóan adom meg, mert így könnyebb viszonyítani majd.

Mire figyeljünk oda a készítés előtt?

Az egyik fontos dolog, ami nem csak ennél a kencénél, hanem minden gyógynövényes alapúnál fontos, hogy csakis vegyszermentes és egészséges növényi részeket használjunk fel, ne szedjük közterületekről és utak mellől, mert szennyezett lehet a virág, levél és minden más növényi rész.

A körömvirágkrémünkhöz a körömvirág narancssárga szirmaira van szükségünk. Ez lehet már szárított is, de frissből is készülhet.

Hozzávalók egy maroknyi tégelybe való körömvirágkrémhez

Egy lábasban vizet forralunk, és mintha csokoládét olvasztanánk, tegyünk rá egy másik lábost, hogy a sheavajat és kókuszzsírt a vízgőz felett tudjuk megolvasztani.

Egy ekkora tégelybe 3 evőkanál zsiradék kell: 1 kanál sheavaj és 2 kanálnyi kókuszzsír az ideális arány.

Ehhez tegyük hozzá a méhviaszt, ami nem lehet több, mint egy A7-es papírlap mérete. Minél többet teszünk bele, annál keményebb lesz a natúrkence és nehéz lesz használni.

körömvirág krém házilag
Egy ekkora tégelybe 3 evőkanál zsiradék kell (fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/szemely-kezek-egeszseg-orvosi-3059398/)

Ha meg ettől kevesebbet teszünk bele, akkor szobahőmérsékleten lehet, hogy nem szilárdul meg eléggé, ami akkor jelenthet gondot, ha nem zár jól a kupak majd a tégelyen és kifolyik a táskába, autóba a kence szállítás közben.

Tehát olvasszuk meg a zsiradékokat és a méhviaszt, majd a nem forró, de olvadt zsiradékba tegyünk bele két női marék virágszirmot és alaposan kevergessük át, hagyjuk a gőz fölött, hogy dolgozza át a szirmokat a meleg zsiradék! Így kioldódik a legtöbb hatóanyag és egy kellemes narancssárgás szín is társul majd mellé.

Egy éjszakát hagyni szoktam benne a virágszirmokat, majd másnap szelíden újra felolvasztom a keveréket és átszűröm a virágszirmok miatt az egészet, végül tégelybe töltöm.

Amikor elkészült, hagyom megdermedni, és ha készen van, lezárom, és mivel nem teszek bele tartósítószert, így megy a hűtőszekrénybe!

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Élelmiszerár-robbanás karácsony előtt, ismét szörnyülködhetnek a magyarok

2025. november 18. 13:10

A kereskedők már novemberben karácsonyi portékákat kínálnak a boltokban, az utcákon pedig megjelennek a vásári bódék, szinte elviselhetetlen árakkal.

A méz, ami a férfiak egészségét védi

2025. november 17. 07:10

A gesztenyeméz kesernyés, mégis az egyik legértékesebb magyar mézfajta: javítja a vérkeringést, védi a májat és segíti a férfiak egészségét.

Itt a madárinfluenza, megindult a rettegés a libahús fogyasztásától

2025. november 16. 09:10

Márton napjától karácsonyig Magyarországon is megindul a tolongás a máskor kissé elfelejtett libahúsért. Vajon veszélyben lehetünk a vírusfertőzés által?

Elképesztően finom és egészséges – a makk-kávé visszatért!

2025. november 14. 14:10

Nemcsak egészséges, hanem lélekmelengető is: a makk-kávé a természet legújabb ajándéka a tudatos kávézóknak.

Hogyan párásítsuk télen a lakást, hogy ne penészedjen?

2023. január 15. 08:36

Nézzük most meg azt, hogyan célszerű párásítani télen a lakásunkban?

Teafa: miért is tartják olyan különlegesnek?

2023. január 6. 05:37

A teafa és a cajeput két olyan különleges hatással rendelkező illóolaj, mely lassan szinte minden háztartás alap-illóolaja lesz.

Több mint egy mester, több mint egy mesterség - debreceni mézeskalács manufaktúra

2020. január 19. 10:36

Radics László népi iparművésszel, a Népművészet Mesterével, a szakmája gyökereiről, a több száz éve megőrzött eszközökről, alapanyagokról beszélgettünk.

Utolsó helyen állunk az EU-ban a napi zöldségfogyasztás tekintetében

2019. október 31. 13:16

A javasolt napi ötszöri étkezés helyett a háromszori étkezés a leggyakoribb, legtöbben az uzsonnát és a vacsorát hagyják ki, amikor kiemelt szerepet kaphatnának a zöldségek és a gyümölcsök.