Életmód, gasztronómia

Léteznek ehető gyomnövények is, ne bántsuk őket!

Agrofórum Online

A gyomnövényeknek, mondhatni, rossz a marketingjük, hiszen ha megjelennek a kertünkben, azonnal kihúzzuk és kidobjuk őket – noha közülük több is hasznos, gyógyhatású, sőt ehető!

Ha pedig ilyen szemmel nézzük a gyomnövényeket, hamar rájöhetünk, hogy a köznyelv sok gyógynövényt is igazságtalanul gaznak nevez. Gondoljunk csak a csalánra vagy a pitypangra, amelyekből csodálatos és rendkívül egészséges italok, lekvárok, saláták vagy főzelékek készíthetők.

Akár nagy kertje van, akár magaságyása, érdemes a jövőben más szemmel végignéznie a gyomlálásra ítélt növényeket. Az alábbiakban felsorakoztatunk egy csokornyi gyomnövényt, amelyekből egészséges, ízletes és roppant különleges finomságokat készíthetünk.

1.) Kövér porcsin (Portulaca oleracea)

Ennek a szívós, 30 cm magas, egynyári gyógynövénynek kanál alakú, pozsgás levelei, zamatos szára és apró, sárga virágai vannak. Az aszfalt repedéseiből is kinő, mivel egyáltalán nem válogatós, oda ereszt gyökeret, ahová csak tud, és a hőségben is jól érzi magát. Tápanyagokban és omega-3 zsírsavakban is rendkívül gazdag.

Felhasználása: A fiatal növények csúcsát érdemes leszedni, majd fetasajttal és olívabogyóval kiegészítve salátához érdemes adni. A leveleket meg is párolhatjuk vagy megpiríthatjuk, de ne főzzük túl, különben nyálkássá válnak.

2.) Pitypang (Taraxacum)

Kétszer is gondolja meg, mielőtt kihúzza a gyepét „tönkretevő” pitypangot, mivel ez az egyik legértékesebb ehető gyomnövény. 

Felhasználása: A fiatal leveleket (amelyek a növény közepéből állnak ki és jellemzően világosabb színűek, mint a környező levelek) használjuk salátákhoz vagy megfőzve, mint a spenótot, ugyanis remek C-, A- és K-vitamin-, valamint káliumforrásnak számítanak. Szedjük le a sárga virágokat, mártogassuk őket palacsintatésztába, és süssük ki. Egyesek szerint olyan íze van, mint a pattogatott kukoricának. Az egész növényt is kihúzhatjuk, hogy koffeinmentes, cikóriaszerű italt készítsünk a gyökereiből.

3.) Felálló madársóska (Oxalis stricta)

A felálló madársóska Észak-Amerikában őshonos, Európában invazív, 10–40 cm magas, lágyszárú egynyári vagy évelő növény. 

Felhasználása: Citromos íze miatt kiváló választás halas ételek elkészítéséhez. Levelei ehetőek, kellemesen fanyar ízűek, de oxálsavtartalma miatt nem javallott nagyobb mennyiségben fogyasztani, mert károsíthatja a vesét.

4.) A tyúkhúr vagy közönséges tyúkhúr (Stellaria media)

Ez a petrezselyemhez hasonló ízű, ehető gyomnövény a hűvös hőmérsékletet kedveli, ezért a legjobb késő tavasszal és ősszel betakarítani. Ovális alakú levelei párban, egymással szemben nőnek hosszú földön kúszó szárakon, és csillagszerű, fehér szirmú virágai vannak

Felhasználása: Ollóval vágja le a zsenge új hajtásokat vagy csak az idősebb növények felső néhány centiméteres részét, majd használja fel úgy, ahogy a frissen szedett spenótot használná, különösen a saláták feldúsítására.

5.) Cserszömörce (Rhus)

A gyakran „gyomfának” is nevezett cserszömörce az Antarktiszon és Dél-Amerikán kívül minden kontinensen megtelepedett.  Leggyakrabban 2-3 méteres, de elérheti az 5 méteres magasságot is. Ennek a rövid, csemeteszerű fának az éretten barna színű csontártermései az ehető részei.

Felhasználása: Ebből a termésből antioxidánsokban gazdag teát készíthetünk, ehhez csak le kell forrázni, akár egy teát, majd citrommal ízesíteni. 

6.) Vadrepce (Sinapis arvensis)

A növény egyéb elnevezései: erdei mustár, mezei mustár. Amikor beleharapunk egy csokor virágzó vadrepcébe, annak szó szerint olyan az íze, mintha egy kanál dijoni mustárt ennénk. Ez az ehető gyomnövény annyira szívós, hogy még Grönlandon és az Északi-sark közelében is megtalálható.

Felhasználása: használjuk csoportosan álló, élénksárga kis virágait köretként, retek ízű fiatal levelei salátaként, vagy használjuk a magjait savanyúságokhoz. 

7.) Fehér libatop (Chenopodium album)

Gyakran megtalálható a mezőkön, legelőkön, gyümölcsösökben, kertekben, sőt még az utak mentén is. Ennek a rendkívül gyakori, ehető gyomnövénynek csaknem háromszög alakú, fogazott, kékeszöld árnyalatú levelei vannak. A legfőbb árulkodó jele annak, hogy fehér libatopra bukkantunk, a levelek alján található porszerű anyag, amely a főzés során eltűnik. 

Felhasználása: A leveleket ugyanúgy használjuk, mint a spenótot; bőséges adag vasat, fehérjét, kalciumot és B-vitaminokat tartalmaznak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért csökken a vegánok száma? Most minden kiderül!

2025. augusztus 3. 11:10

Sok fogyasztó elbizonytalanodott a vegán étrend hatékonyságában: egészségi, gazdasági és ízélménybeli okokból térnek vissza húsos ételekhez.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Díjátadó ünnepséggel vette kezdetét a 20. Gyulai Pálinkafesztivál

2019. április 13. 09:54

A pálinkafesztivál nyitónapján bemutatták a Kárpát-medencei Nemzeti Összetartozás Pálinkáját is, amely magyarországi pálinkákból és határon túli párlatokból készült. A közönséget a pálinkák és a gasztronómiai bemutatók mellett számos koncerttel várják.

Móron májusban kötelező az ezerjó

2021. május 26. 07:37

Rendkívül sokféle arca van az ezerjónak, lehet a megszokott mellett pezsgők, vagy akár kései szüretelésű édes borok alapja is.

Borok ráérős beszélgetésekhez

2021. szeptember 26. 09:46

Ha szíves vendéglátásra vágynak és asztal melletti ráérős beszélgetésekhez (is) tökéletesen illő bort keresnek, akkor jó szívvel ajánljuk a Heit Pincét Bihardiószegen.

A palackba zárt természet

2021. október 23. 07:35

A Grál Pincészet a csúcsgasztronómiába, illetve a hozzáértő magán vásárlók számára forgalmaz a kezdetektől fogva.