Életmód, gasztronómia

A luxemburgi világbajnokságon szerepel a magyar nemzeti szakács és cukrász válogatott

Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség

2018. november 24-28. között rendezik a luxembourgi kulináris világbajnokságot, melyre ezúttal 72 ország közel 2.500 versenyzője érkezik a világ minden pontjáról, köztük a magyar nemzeti szakács és cukrász válogatottal.

Az eseményt minden negyedik évben hívják életre, ezúttal a hetediket a sorban, melyet a Worldchefs (gasztronómiai világszövetség) védnököl.

WORLDCHEFS:

A 105 tagországot és közel 10 millió séfet, gasztronómiai szakembert tömörítő World Association of Chefs Societest (WACS) 1928-ban alapították meg a Sorbonne-on August Escoffier vezetésével. Az MNGSZ 1968 óta tagja a világszervezetnek, ezalatt két világkongresszust (1970, 1982) és egy európai konferenciát (2005) hozott Magyarországra.

Az egyéni versenyzők, valamint regionális csapatok mellett a legnagyobb attrakció a nemzeti válogatottak élő melegkonyhás versenye. Öt napon keresztül folyamatosan mutatkoznak be a nemzeti és nemzeti junior válogatottak, akik speciális, erre az alkalomra létrehozott üvegfalú versenykonyhákban készítik el 6 óra alatt a nemzetüket is megjelenítő 3 fogásos fine dining menüsorukat, még pedig 110 főre.

Amiben igazán különleges a verseny, hogy itt nem csak a zsűri kóstolhatja meg a fogásokat, hanem azon szerencsés gasztronómia iránt érdeklődők is, akik hónapokkal előre lefoglalják a számukra izgalmas válogatott menüsorát. Ez alkalommal kevesebb, mint 24 óra alatt elfogyott az összes nemzeti és junior válogatott menüje, összesen 4.950 darab.

A 6 óra főzést követően megnyílik az erre az alkalomra speciálisan létrehozott „Nemzetek Étterme – Restaurant des Nations”, ahová a vacsora vendégeit várják (menükből foglalók), akik a 2 óra alatt saját egyéni döntésük alapján bármikor érkezhetnek, megadva ezzel a ritmust a tálalásnak. A csapatnak így végig készen kell állnia, hogy mind a 110 menüsor tökéletesen egyforma legyen mind ízében, mind állagában, mind hőmérsékletében, mind kinézetében. Az pedig végképp nem ismert, hogy a zsűri mikor küldi be a saját rendelését. Előfordulhat, hogy a 24. előételt, 40. főételt és a 62. desszertet kéri ki és értékeli. A sikerhez igazi csapatmunka kell, mégpedig az alapanyagok bepakolásától a konyha elhagyásáig.

Szintén különlegessége az eseménynek, hogy itt a kilátogatók közvetlen közelről, szinte testközelből követhetik az eseményeket az üvegfalú konyháknak köszönhetően.

Az élő melegkonyhás versenyprogram mellett a válogatottaknak egy hidegkonyhai programot is be kell mutatni, benne szakács és cukrász fogásokkal.

A magyar csapat ez alkalommal 2018. november 24-én, az első napon mutatkozott be hideg programjával, 26-án pedig az élő főzéssel.

Pár érdekes adat a versenyről:

  • 72 nemzet – közel 2.500 versenyzője és közel 1.800 szakmai kísérő
  • szintén a világ minden tájáról érkező versenyzők – Kanadától-Dél-Koreáig, Norvégiától-Dél-Afrikáig
  • 5 nap – több mint 50.000 látogató a világ minden részéről
  • világsajtó
  • 30 nemzeti válogatott
  • 15 junior válogatott
  • 15 közétkeztetési csapat
  • napi 6 nemzeti és 3 junior nemzeti válogatott
  • 3 fogásos menü előírása:

– előétel – kötelező a hal vagy kagyló vagy a tenger élővilág valamely eleme
– főétel
– desszert

  • egyéni versenyzők (szakács – hidegkonyha, cukrász, szakács artisztika, cukrászati artisztika, élő zöldségfaragás, jégszobrászat)
  • regionális csapatok (hidegkonyha)

Érmek tekintetében a rendszer a borminősítéséhez hasonló, vagyis a kategóriákon belül több arany-, ezüst-, illetve bronzérmet is kiosztanak a több száz versenyzőnek és versenymunkának. A zsűri a részletes és összetett szempontrendszert figyelembe véve határozza meg a munkák összpontszámát, amely alapján kiderül, hogy ki, milyen minősítést ér el. Az öt nap végén pedig feláll a végleges rangsor és kiderül minden kategóriában, hogy kik a legjobbak, kik az abszolút bajnokok.

A nemzeti válogatott tagjai:

Volenter István (csapatkapitány) – 67 Étterem és Bistro, Székesfehérvár
Adamek Balázs – Diófa Étterem, Székesfehérvár
Bán László – Diófa Étterem, Székesfehérvár
Babicz János – Costes Downtown, Budapest
Huszár Tibor – Fenyves Szálloda és Konferencia-központ, Baktalórántháza
Kézi Sára – munkahelyváltás előtt, 2019-től Fenyves Szálloda és Konferencia-központ, Baktalórántháza
Botos János András – Diófa Étterem, Székesfehérvár
Nagy Csaba – Avalon Park és Resort & Spa, Miskolctapolca
Bergmann Nándor – Bergmann Cukrászda és Kávéház, Balatonfüred
Földesi Csenge – A La Maison, Budapest

Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség:

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) 1968-ban alakult azzal a céllal, hogy összefogja a gasztronómiában dolgozó és tevékenykedő szakembereket, mint a szakács, cukrász, felszolgáló, barista, sommelier, mixer, pék és szállodás.

A Szövetség mintegy 1400 tagjával azon dolgozik, hogy értékek mentén képviselje a szakmát mind munkavállalói, mind munkaadói oldalról, a professzionális fine diningtól egészen a hagyományos, népi konyháig.

Az elmúlt fél évszázadban képviseltette magát minden kulináris olimpián és világversenyen.

MNGSZ-menü

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mi történik, ha nyersen eszünk homoktövist?

2025. október 26. 07:10

Vitaminban verhetetlen, de a nyers homoktövis íze próbára teszi az ízlelőbimbókat – mutatjuk, mire figyeljünk.

Készítsünk mennyei házi almalikőrt pár óra alatt!

2025. október 25. 16:10

Készítsünk házilag zamatos almalikőrt, ami nemcsak téli estékhez, de ajándéknak is tökéletes – pillanatok alatt elkészül!

Gyömbér szárítása otthon – gyorsan, egyszerűen, illatosan

2025. október 23. 15:10

Három otthoni gyömbérszárítási módszer, amivel fillérekből készíthetünk tartós, aromás fűszert.

Eldőlt a nagy kérdés, hogy mossuk vagy ne mossuk a diót

2025. október 22. 09:10

A héjas és a hántolt dió tárolás, felhasználás előtt nagyjából hasonlóan kezelendő, a tisztítás, mosás terén is szinte ugyanaz javallott az esetükben.

A Bükki borvidékről a csúcsgasztronómiába

2021. április 24. 13:06

Ez alkalommal a Bükki borvidékre látogattunk, egészen pontosan Sándor Zsolt Organikus Szőlőbirtok és Pincészetébe.

A lecsó sokféleképpen elkészíthető – lássuk!

2024. július 29. 16:10

Lássuk, milyen alapanyagokkal tudjuk még izgalmasabbá tenni az asztalunkra kerülő lecsót!

A magyar szürkemarha olasz diadala

2018. október 20. 03:36

Öt nap alatt a világ különböző pontjairól érkező érdeklődők közül, közel 50.000-en kaptak direkt információt a magyar kultúráról és az idei évben kiemelt három régióról (EGER, MÁTRA, SZEKSZÁRD) és közel 15.000-en látogatták meg a magyar standot és kóstoltak a Farm to Table jegyében.

Kistermelői ajándékok karácsonyra

2019. november 19. 05:36

Hamarosan elérkezik a kereskedelem legpörgősebb időszaka és egyben (amennyiben a saját oldalunkat is nézzük) a lehetősége annak, hogy a pénzünkkel „szavazzunk”. Arra szavazunk, hogy a multik szeptember óta csillivilli módon csalogató termékeivel lepjük meg szeretteinket, vagy idén adunk valami újat nem csak az ajándékozottaknak, hanem hazai kistermelőknek, akik szívből készítik termékeiket?