Szőlő-Bor
Szőlő-Bor

Világbajnok a Kreinbacher pezsgője

Világbajnok a Kreinbacher pezsgője

Szuperfarm

Elnyerte a nem hagyományos szőlőfajtákból készült brut pezsgők világbajnoki címét a somlói Kreinbacher Birtok Prestige Brut Magnum 2013 pezsgője a Champagne és Pezsgő Világbajnokság londoni díjátadóján. A birtok emellett számos más díjat is bezsebelt.

A világ legrangosabb pezsgőversenyeként számon tartott Champagne és Pezsgő Világbajnokság (CSWWC) szakértő zsűrije a 2018-as mezőny aranyérmesei közül választotta ki a legkiemelkedőbb tételeket. Az összesen 25 trófeát, köztük a kilenc nemzeti trófeát és a hét, stílusonként kihirdetett világbajnoki címet szerda este jelentették be Londonban, ahol a kategóriagyőzteseknek járó Best in Class nagydíjakat is átadták – közölte csütörtökön a Kreinbacher Birtok.

A somlói borászat Prestige Brut 2013 Magnum tétele elnyerte a legjobb brut, nem hagyományos szőlőfajtából készült pezsgőnek járó vb trófeát, valamint megkapta a nemzeti trófeát, továbbá két kategóriagyőztes, azaz Best in Class címet, mint a legjobb magyar évjáratos brut és a legjobb magyar magnum pezsgő.

A Somló-hegyen, tradicionális módszerrel készült Prestige Brut 2013 Magnum 100 százalékban furmintból készült, és több mint négy éven át érlelték seprőn. A 2013-as évjárat válogatott alapboraiból házasították, emellett a magnum palackos érlelésnek köszönheti összetett aromáit és finom habzását – közölte a pincészet.

A Kreinbacher másik aranyérmese, a Brut Classic 2015 Magnum szintén Best in Class díjazott lett a Future Release kategóriában. A pince leírása szerint az évvégi időszak újdonsága kifejezetten friss karakter, a házasítást 29 százalék chardonnay egészíti ki, amely a furmintra jellemző gyümölcsösség mellett sokat hozzáad az elegáns összképhez.

Mint a közlemény emlékeztet, a CSWWC zsűrije 2015-ben találkozhatott először furmintból készült pezsgővel a nevezők között, egy évvel később a somlói birtok megkapta első aranyérmét és a legjobb hazai pezsgőnek járó trófeát, ezúttal pedig eddigi legnagyobb eredményüket ünnepelhetik.

Champagne neves házai idén is kimagasló eredménnyel szerepeltek a versenyen: az abszolút világbajnok címet a Louis Roederer Brut Premier Magnumja kapta, a zsűri különdíját Dominique Demarville vehette át a Veuve Clicquot háztól, míg az idős évjáratú pezsgők világbajnoka a Rare presztízs cuvée 1998-as évjárata lett, szintén magnum palackban.

A verseny egyik célkitűzése, hogy a pezsgőkészítésben még újnak számító országok, régiók is megmérethessék magukat a nemzetközi mezőnyben, ezért idén először adtak át a feltörekvő kategória világbajnoki trófeáját: az elismerést a partiumi CarassiaKárászteleki Pezsgőpincészet kapta. A díjazottak teljes listája a champagnesparklingwwc.co.uk honlapon olvasható.

Digitalizálódik a borászat is

2019. május 25. 11:06

Az ePincekönyv projekt célja a magyarországi szőlő- és borágazat elektronikus ügyintézési és ellenőrzési rendszerének kialakítása, valamint az elektronikus pincekönyv bevezetése – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a budapesti nyitórendezvényen.

Már a negyedik évjárata debütál a BalatonBornak

2019. május 22. 08:05

A BalatonBor 2016-ban debütált a régió vezető pincészeteit és éttermeit tömörítő Balatoni Kör és a Rizling Generáció borszakmai összefogás közös kezdeményezéseként.

Fontos a magyar borágazat

2019. május 21. 14:33

Az elmúlt évek mind támogatáspolitikai, mind szakmapolitikai intézkedései hozzájárulnak ahhoz, hogy az ágazat lépésről lépésre egyre stabilabban és sikeresebben működjön, és egyre jobb eredményeket érjen el.

Országos bor roadshow indult

2019. május 21. 10:02

Kialakították a magyar bor egységes arculatát, üzeneti rendszerét, amelynek mentén folyamatosan építik a magyar bor stílusát alakító márkaelemeket.

Szekszárdi, tolnai, tokaji és badacsonyi volt a legjobb bor

2018. március 9. 11:21

Rekordszámú, összesen 539 nevezés érkezett az ország valamennyi borvidékéről a tizenhetedik alkalommal rendezett Országos Syngenta Borversenyre.

Kiváló minőségű pezsgőkből válogathatunk szilveszterre

2018. december 29. 07:31

A Nébih által tesztelt édes, fehér pezsgők élelmiszerbiztonsági és beltartalmi jellemzői minden esetben megfeleltek a jogszabályban előírtaknak.

VinCE Budapest: a buborékok és a tízéves csúcsborok jegyében

2019. március 27. 05:47

Tízéves csúcsborokat és az elmúlt évtizedek legjobb pezsgőit is kóstolhatják a 10. VinCE Wine Show vendégei április 25. és 27. között a Várkert Bazárban.

Lesz-e újra Párizsban magyar pezsgőlerakat?

2019. március 19. 04:48

Reneszánszát éli Magyarországon a pezsgőkultúra, s talán nem túlzás azt állítani: ennek Etyek a motorja – már ami az ital készítését illeti. Egyre több borász kapcsolódik a folyamatba, egyre jobb a minőség, minden adott ahhoz, hogy a bortérképen Etyek újrapozicionálja magát.