Életmód, gasztronómia

Magyar pék süti a legjobb brit kenyeret!

Szuperfarm

Rangos versenyt nyert a 2011 óta az Egyesült Királyságban élő magyar pék, Nádházi István. Kovászos kenyércipóját az ország legjobbjává választották.

Az Egyesült Királyságban 2013 óta osztják ki az ország legjobb pékjei előtt tisztelgő Világkenyér Díjakat (World Bread Awards). Több kategóriában mérettetnek meg: legjobb ciabatta, legjobb fehér kenyér, legjobb gyümölcskenyér, legjobb kenyércipó. Az utóbbit és az egész versenyt a Bournemouthhoz közeli Pokesdown-ban az M’s Bakery nevű pékség tulajdonosa, a magyar Nádházi István nyerte.

A cipót 900 pékmesterből álló zsűri bírálta el. Olyan hírességek voltak köztük, mint a breton Richard Bertinet, Stephen Hallam, a Dickinson and Morris sztárja vagy Dr. John Foster, a BBC Viktoriánus pékek sorozatából. A Westminster Cathedral Hallban tartott eseményre futárral, taxival vagy személyesen szállították ropogósan friss kenyereiket a pékek.

„Organikus kovászos kenyerünk összetétele: 90 százalék liszt, 5 százalék korpás liszt, 5 százalék rozs. Kérge vékony és ropogós, textúrája kívánatosan rágós, íze enyhén savanykás. Azért szeretjük, mert vajjal megkenve, egyszerű felszolgálni. Francia hagymalevessel remek” – magyarázza Nádházi.

A lisztet egy helyi molnártól, a Shaftesbury közeli Stoate & Sons malmot vezető Michael Stoatstól szerzi be. Elmondta, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a kovász és az „igazi” kenyér iránt. Örül neki, mert jobb a szervezetnek, bélflórának, segít egyensúlyban tartani a vércukrot, könnyebb megemészteni, és természetesen jóval kevesebb vegyszert és tartósító anyagot tartalmaz.

A Magyarországon felnőtt Nádházi még itthon szeretett bele a kenyérsütésbe, majd miután 2011-ben Londonba költözött, részben az Egyesült Királyságban dolgozó és rengeteg online követővel büszkélkedő francia Vincent Talleu YouTube videóitól inspirálva, rájött, mennyire imádja a cipókat.

A 2005-ben indult, Londonban és környékén ma már 43 bolttal rendelkező Gail’s Pékségnél dolgozott, majd úgy döntött, hogy családjával vidékre költözik. A Dorset megyei Poole legendás pékjénél, Mark Bennettnél folytatta. Összebarátkoztak, rengeteget tanult tőle, és elhatározta, hogy valóra váltja álmát: saját pékséget nyit.

Francia, sós és édes süteményeket, kalácsszerű ínyencségeket (viennoiserie), cukrászati remekeket, alkalmanként tortákat és természetesen kenyeret készít. Imádja a croissant-t, de vissza akarja fogni magát, mert szerinte túl sokat eszik belőle.

Feleségével együtt dolgozik, a sütéssel kapcsolatos összes tevékenységet ők végzik, egyetlen bolti eladót alkalmaznak csak. Jövőre viszont újabb boltot nyitnának, immáron több pékkel.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A tűzifa károsíthatja is a kályhánkat, kevesen vannak tisztában ezzel

2025. december 8. 16:10

A tűzgyújtásnak megvan a maga „trükkje”, érdemes néhány jó tanácsot megfogadni, ha a kályhánkat, kandallónkat, kazánunkat hosszú távon szeretnénk megbízhatóan használni.

Bámulatos, mire képes a hagymahéj tea – próbálja ki!

2025. december 8. 07:10

Ki gondolta volna, hogy a konyhai hulladéknak hitt hagymahéj decemberben az egyik legkeresettebb természetes erősítővé válik?

Van értelme eltüzelni a korhadt fát? A kérdés jogosabb, mint bárki gondolná

2025. december 6. 09:10

Nem mindegy, hogy milyen az a fa, amit beledobunk a kályhánkba, kandallónkba, kazánunkba? Egyáltalán nem, és egy szakértő meg is magyarázza, miért.

Spórolhat a főnök a fűtésen a dolgozók kárára? A válasz több mint meglepő

2025. december 5. 09:10

A munkaadó határozza meg, milyen hőmérsékleti körülmények között dolgozzanak a munkavállalói? Egyáltalán nem, erre is egzakt jogszabályi előírások vannak.

Orosz fagyok és emelkedő árak

2024. május 14. 14:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Növénykórtani veszélyek a kalászosokban ősszel

2019. október 26. 06:38

A veszély jelen időszakban nem az őszi kalászosok – néhol még csak kelésben levő – állományaiban található, hanem az előző évi gabonavetések megmaradt árvakeléseiben.

A raktározás állandó figyelmet igényel - Raktározási tapasztalatok Dunaújvárosban

2018. június 28. 06:22

Két jelentős probléma fordulhat elő: a melegedés és a kártevők. Ezek megelőzésére a raktárakat fel kell készíteni a termények fogadására.

Az orosz támadásokkal lőtt ki a búza ára

2024. március 19. 14:40

Amerikában vegyes összképet, míg Európában egyértelmű áremelkedést lehetett látni a terménypiacokon.