Életmód, gasztronómia

Magyar pék süti a legjobb brit kenyeret!

Szuperfarm

Rangos versenyt nyert a 2011 óta az Egyesült Királyságban élő magyar pék, Nádházi István. Kovászos kenyércipóját az ország legjobbjává választották.

Az Egyesült Királyságban 2013 óta osztják ki az ország legjobb pékjei előtt tisztelgő Világkenyér Díjakat (World Bread Awards). Több kategóriában mérettetnek meg: legjobb ciabatta, legjobb fehér kenyér, legjobb gyümölcskenyér, legjobb kenyércipó. Az utóbbit és az egész versenyt a Bournemouthhoz közeli Pokesdown-ban az M’s Bakery nevű pékség tulajdonosa, a magyar Nádházi István nyerte.

A cipót 900 pékmesterből álló zsűri bírálta el. Olyan hírességek voltak köztük, mint a breton Richard Bertinet, Stephen Hallam, a Dickinson and Morris sztárja vagy Dr. John Foster, a BBC Viktoriánus pékek sorozatából. A Westminster Cathedral Hallban tartott eseményre futárral, taxival vagy személyesen szállították ropogósan friss kenyereiket a pékek.

„Organikus kovászos kenyerünk összetétele: 90 százalék liszt, 5 százalék korpás liszt, 5 százalék rozs. Kérge vékony és ropogós, textúrája kívánatosan rágós, íze enyhén savanykás. Azért szeretjük, mert vajjal megkenve, egyszerű felszolgálni. Francia hagymalevessel remek” – magyarázza Nádházi.

A lisztet egy helyi molnártól, a Shaftesbury közeli Stoate & Sons malmot vezető Michael Stoatstól szerzi be. Elmondta, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a kovász és az „igazi” kenyér iránt. Örül neki, mert jobb a szervezetnek, bélflórának, segít egyensúlyban tartani a vércukrot, könnyebb megemészteni, és természetesen jóval kevesebb vegyszert és tartósító anyagot tartalmaz.

A Magyarországon felnőtt Nádházi még itthon szeretett bele a kenyérsütésbe, majd miután 2011-ben Londonba költözött, részben az Egyesült Királyságban dolgozó és rengeteg online követővel büszkélkedő francia Vincent Talleu YouTube videóitól inspirálva, rájött, mennyire imádja a cipókat.

A 2005-ben indult, Londonban és környékén ma már 43 bolttal rendelkező Gail’s Pékségnél dolgozott, majd úgy döntött, hogy családjával vidékre költözik. A Dorset megyei Poole legendás pékjénél, Mark Bennettnél folytatta. Összebarátkoztak, rengeteget tanult tőle, és elhatározta, hogy valóra váltja álmát: saját pékséget nyit.

Francia, sós és édes süteményeket, kalácsszerű ínyencségeket (viennoiserie), cukrászati remekeket, alkalmanként tortákat és természetesen kenyeret készít. Imádja a croissant-t, de vissza akarja fogni magát, mert szerinte túl sokat eszik belőle.

Feleségével együtt dolgozik, a sütéssel kapcsolatos összes tevékenységet ők végzik, egyetlen bolti eladót alkalmaznak csak. Jövőre viszont újabb boltot nyitnának, immáron több pékkel.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gyömbér szárítása otthon – gyorsan, egyszerűen, illatosan

2025. október 23. 15:10

Három otthoni gyömbérszárítási módszer, amivel fillérekből készíthetünk tartós, aromás fűszert.

Eldőlt a nagy kérdés, hogy mossuk vagy ne mossuk a diót

2025. október 22. 09:10

A héjas és a hántolt dió tárolás, felhasználás előtt nagyjából hasonlóan kezelendő, a tisztítás, mosás terén is szinte ugyanaz javallott az esetükben.

Óránként megevett egy tojást, ez történt a szervezetével egy hónap alatt

2025. október 19. 13:10

Milyen hatással van a testünkre, ha 30 nap alatt megeszünk 720 darab tojást? Kipróbálták, és az eredmény több mint meglepő.

Tökéletes birsalmasajt házilag – lépésről lépésre

2025. október 19. 07:10

Bemutatjuk, hogyan készíthető autentikus birsalmasajt – a legjobb arányokkal, praktikákkal és tárolási tippekkel.

Megszólalt a vészcsengő – Európai együttműködés a szárrozsda ellen

2019. április 26. 04:36

A szárrozsda ismételt fellángolása mellett a búza egy másik rozsdabetegsége is fokozódó problémát jelent. A sárgarozsdának ugyanis egy új agresszív rassza tört be a Európába.

Drágult a búza a franciaországi termelési problémák miatt

2023. december 13. 11:10

Emelkedtek a terményárak a terménypiacokon kedden mind a tengerentúlon, mind Európában.

A betakarítás kezdetére csökkent a francia kukorica termésbesorolása

2023. szeptember 11. 08:10

A betakarítás körüli esőzések várhatóan jelentős hatást gyakorolnak a gabona minőségére, különösen a búzára.

Tovább drágult a búza a héten

2025. február 8. 09:10

Európában a malmi búzáért 0,9 százalékkal, a kukoricáért 0,2 százalékkal, a takarmánybúzáért 0,3 százalékkal adtak többet, a repce árszintje pedig 0,5 százalékkal emelkedett.