31℃ 19℃
augusztus 12. Klára, Hilária, Diána
Életmód, gasztronómia

Mákos guba, a megunhatatlan

Agrofórum Online

Karácsony mákos guba nélkül? Nem-nem, az teljesen kizárt.

Évközben szinte soha nem készül, de ilyenkor akkora adagot sütünk mindig, hogy napokig elég lenne. Lenne, ha nem ennénk meg egy fél nap alatt. Egy kicsit ebéd után, egy kicsit délután a forró tea mellé, aztán este a vacsora végén, és hipp-hopp, már el is fogyott a kedvenc mákos édességünk.

A hagyomány szerint azért készítették őseink karácsonykor, hogy a sok apró szemű mák sok szerencsét, sok pénzt hozzon az új évben – már csak ezért sem érdemes kihagyni az ünnepi menüből.

A klasszikus mákos gubát sokféleképpen variálhatjuk: reszelhetünk a tejes-keverékbe citrom vagy narancshéjat, szórhatunk a kiflikarikák közé aszalt gyümölcsöket, vagy akár almakockákat is.

Gyönyörű, elegáns tortát is varázsolhatunk a mákos gubából, ha tortaformába egyengetve sütjük meg, és tejszínhabbal, vagy vaníliakrémmel / vaníliafagyival tálaljuk.

 Klasszikus mákos guba

  • 10 dkg cukor
    2 db tojás
    6 dl tej
    4 dl tejszín
    30 dkg darált mák
    10 dkg porcukor
    10 db kifli
    2-3 evőkanál vaj

A tejszínt a tejjel és a cukorral egy lábasba mérjük, és közepes lángon addig melegítjük, míg a cukor el nem olvad. Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről.

A darált mákot összeforgatjuk a porcukorral, a kifliket felkarikázzuk.

A tojást a tejes keverékhez adjuk.

Egy sütőtálat előkészítünk, és összeállítjuk a gubát: egy réteg kiflit az edény aljára sorakoztatunk, bőségesen megszórjuk a mákos-porcukros keverékkel, meglocsoljuk a tejes-tojásos öntettel, majd újabb réteg kifli következik, ismét mák, tejes öntet, és így tovább. A tetejére rámorzsoljuk a vajat, és 180 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütjük.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Édes, roppanós, friss – a tökéletes főtt kukorica receptje

2025. augusztus 8. 16:10

A friss kukorica édes és illatos, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan főzzük meg helyesen. Mutatjuk a lépéseket a tökéletes eredményhez.

Miért csökken a vegánok száma? Most minden kiderül!

2025. augusztus 3. 11:10

Sok fogyasztó elbizonytalanodott a vegán étrend hatékonyságában: egészségi, gazdasági és ízélménybeli okokból térnek vissza húsos ételekhez.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

Lesz mit olvasni! – megjelent az Agrofórum legfrissebb száma

2023. október 15. 17:10

Elkészült az Agrofórum újság 2023. októberi (10.) száma, hamarosan kezükbe is vehetik Kedves Olvasóink. 34 éve készítjük rendületlen lelkesedéssel a lapot, de még mindig van bennünk egy kis izgalom az aktuális szám megjelenésél.

Töltött dagadó

2018. február 9. 12:36

A mi családunkban ez A töltött hús, így, ebben a formában, ezzel a töltelékkel.

Kaptam egy levelet

2018. június 6. 13:44

A levél tartalma okán ide kívánkozik, a blogba, de van abban némi személyes indíttatás is, hogy szóba hozom…

Megjelent: Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen

2020. szeptember 22. 10:20

Jelen kiadvány létrejöttének hátterében az Agrofórum Kiadó Kft. szerkesztőbizottságának és az ADAMA Hungary Zrt. munkatársainak azon törekvése húzódik meg, melynek fő céljai a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.