Életmód, gasztronómia

Mákos guba, a megunhatatlan

Agrofórum Online

Karácsony mákos guba nélkül? Nem-nem, az teljesen kizárt.

Évközben szinte soha nem készül, de ilyenkor akkora adagot sütünk mindig, hogy napokig elég lenne. Lenne, ha nem ennénk meg egy fél nap alatt. Egy kicsit ebéd után, egy kicsit délután a forró tea mellé, aztán este a vacsora végén, és hipp-hopp, már el is fogyott a kedvenc mákos édességünk.

A hagyomány szerint azért készítették őseink karácsonykor, hogy a sok apró szemű mák sok szerencsét, sok pénzt hozzon az új évben – már csak ezért sem érdemes kihagyni az ünnepi menüből.

A klasszikus mákos gubát sokféleképpen variálhatjuk: reszelhetünk a tejes-keverékbe citrom vagy narancshéjat, szórhatunk a kiflikarikák közé aszalt gyümölcsöket, vagy akár almakockákat is.

Gyönyörű, elegáns tortát is varázsolhatunk a mákos gubából, ha tortaformába egyengetve sütjük meg, és tejszínhabbal, vagy vaníliakrémmel / vaníliafagyival tálaljuk.

 Klasszikus mákos guba

  • 10 dkg cukor
    2 db tojás
    6 dl tej
    4 dl tejszín
    30 dkg darált mák
    10 dkg porcukor
    10 db kifli
    2-3 evőkanál vaj

A tejszínt a tejjel és a cukorral egy lábasba mérjük, és közepes lángon addig melegítjük, míg a cukor el nem olvad. Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről.

A darált mákot összeforgatjuk a porcukorral, a kifliket felkarikázzuk.

A tojást a tejes keverékhez adjuk.

Egy sütőtálat előkészítünk, és összeállítjuk a gubát: egy réteg kiflit az edény aljára sorakoztatunk, bőségesen megszórjuk a mákos-porcukros keverékkel, meglocsoljuk a tejes-tojásos öntettel, majd újabb réteg kifli következik, ismét mák, tejes öntet, és így tovább. A tetejére rámorzsoljuk a vajat, és 180 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütjük.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hihetetlen újítás a magyarországi boltláncnál, vége a trükközésnek a vásárlók részéről

2025. október 12. 09:10

A mesterséges intelligenciát hívta segítségül, így győzte le az emberi „fifikát” az egyik nagy élelmiszer-üzletlánc – az új eszközei már egy év alatt megtérülnek.

Mítosz vagy tudomány: a méhpempő valóban teljesítményfokozó?

2025. október 10. 11:10

A méhpempő hatásait számos legenda övezi. De vajon valóban javítja az immunrendszer működését és a fizikai teljesítményt, vagy csupán mítosz?

Baj van a sütőtökkel, ezekre ügyeljen fogyasztás előtt

2025. október 7. 16:10

Az év során ritkán jut a tányérunkra az édes és laktató sült tökből, aminek azonban a hátrányait is érdemes mérlegelni.

Chia mag: a titok az egészséges szívért

2025. október 2. 07:10

A chia mag apró, mégis óriási erejű szuperélelmiszer, amely gazdag tápanyagaival támogathatja egészségünket.

Megjelent a májusi Agrofórum

2019. május 15. 11:27

Májusi lapszámunkban két kiemelt témát ajánlunk olvasóink figyelmébe. Elsőként a szennyvíziszapok és a hígtrágya szántóföldi felhasználásának lehetőségeit a talajerő-gazdálkodásban betöltött szerepét, a környezetvédelmi vonatkozásokat járjuk körbe.

Előfizetői nyereményjáték: ismét átadtunk egy különdíjat

2019. március 8. 07:46

2018-as előfizetői nyereményjátékunk 1. különdíja 100 liter YieldON szántóföldre specializált biostimulátor volt a Malagrow jóvoltából, amelyet nemrég adtunk át Gulácson nyertesünknek, Vass Albertnek.

Megjelent: Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen

2020. szeptember 22. 10:20

Jelen kiadvány létrejöttének hátterében az Agrofórum Kiadó Kft. szerkesztőbizottságának és az ADAMA Hungary Zrt. munkatársainak azon törekvése húzódik meg, melynek fő céljai a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Megvan a pótkocsi nyertese - véget ért az előfizetői nyereményjáték

2019. november 20. 08:16

November 18-án, közjegyző előtt sorsoltuk ki az Agrofórum előfizetői nyereményjáték nyerteseit.