16℃ 8℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike
Életmód, gasztronómia

Máktorta, egyetlen kanál liszt nélkül

Agrofórum Online

A mák a tél egyik legnépszerűbb élelmiszere, amiből nagyon sokféle finomság készíthető.

A recept édesanyámtól származik, aki egyszer egy zord januári napon a vendégeinknek készítette el ezt a tortát. Az egyik vendégünk azt mondta, köszi, nem kér belőle, mert egyáltalán nem eszik lisztet.

Az emberünk hitetlenkedve nézett a hófehér tortára, de aztán beleegyezett, hogy megkóstolja. Az első falat után felnyögött, hogy ez isteni és utána olyan mohón lapátolta magába, hogy azt hittük, megfullad.

Emlékszem, kisgyerek voltam, a tesómmal az asztal mögött vihogtunk, látva, hogy az ember, aki nem akart tortát enni, mindjárt rosszul lesz, annyira tömi magát. A végén sétálnia kellett a lakásban, úgy túlette magát, de azt mondta, muszáj volt, mert ki tudja, mikor lehet legközelebb ilyen finomságot?

Anyukám csak mosolygott. Pontosan tudta, hogy ez így van.

A férfi (amúgy anya kollégája), amikor búcsúzásra került sor, megkérdezte, illetlenség lenne elkérni a megmaradt (kb. 2 szelet) máktortát? Mert, hogy ő ezt hazavinné magának, és holnapra, ha jobban lesz, egyből felfalja… 🙂

A liszt nélküli máktorta a családunk recept-repertoárjának egyik legékesebb kincse lett, amivel azóta is elkápráztatjuk a hozzánk érkezőket, akik nem győznek álmélkodni, hogy lisztmentesen (pláne mákból) ilyen különleges süteményt lehet készíteni.

No de most lássuk a receptet!

Hozzávalók:

  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg (darált) mák
  • 5 db tojás
  • 3 evőkanál tej
  • 2-3 evőkanál olvasztott margarin
  • 1 citrom

A tetejére:

  • áfonya, szilva vagy sárgabarack lekvár
  • tejszín
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 evőkanál porcukor

Elkészítés:

1.) A tojásokat szétválasztjuk. Az 5 tojás sárgáját egy tálba tesszük és konyhai robotgéppel habosra keverjük a cukorral (egészen addig, amíg kifehéredik). Hozzáadjuk a mákot, a tejet és az olvasztott margarint. Belereszeljük a citrom héját, vigyázva, hogy a héj alatti fehér réteg ne kerüljön bele, mert akkor keserű lesz!

2.) Egy másik tálban konyhai robotgéppel keményre verjük a tojások fehérjét, majd óvatosan összekeverjük a mákos keveréket a habbal, és egy kivajazott tortaformába tesszük.

3.) Előmelegített sütőben kb. 5 percig erős lángon sütjük, majd 40-45 perc alatt kis lángon (kb. 180 fok) készre sütjük. Megvárjuk, amíg kihűl.

4.) Ha egy lapot sütünk, kettévágjuk, és megkenjük lekvárral a tésztát, majd összecsukjuk, és kívülről is lekenjük a tortát. Kis létszámú (2-3 fős) családnak egy simán elég. Ha dupla adagot készítünk (4-6 főre), akkor ugyanígy járunk el: megvárjuk, amíg mindkét sütőformában kihűl a tészta, majd mindkettőt megkenjük vastagon lekvárral, összetapasztjuk, és kívülről is megkenjük lekvárral. A hűtőbe tesszük egy estére.

5.) Másnap felvert tejszínhabbal megkenjük a tortát (hófehér lesz az egész!), és tálalás előtt feldíszítjük. Narancs szeletek, erdei gyümölcsök illenek hozzá a legjobban.

Aki beleszeret a torta állagába, kisütheti a tésztáját muffinként is, hogy legyen mit vinni a suliba a gyerekeknek, mert úgy is nagyon ízletes és különleges. Ez esetben egy kis (jól záródó) dobozban csomagoljunk mellé lekvárt (és ha nagyon jó fej szülők vagyunk, tejszínhabot).

Ez a videó – alapanyagait tekintve – nagyon hasonló édesanyám receptjéhez. Annyiban különbözik, hogy itt a végén nem kerül tejszínhabréteg a tortára, ami szerintem nagyon is kell, mert anélkül „fujtós” tud lenni – és a habtól csak még különlegesebb és finomabb lesz.

(Fotó: StockSnap/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Természetes segítség köhögésre – Házi szirupok, amik tényleg beválnak

2025. október 28. 07:10

Köhögéssel bajlódsz? Mutatunk négy klasszikus, magyar házi köhögésszirup-receptet, amelyek természetes úton segítik a gyógyulást.

Mi történik, ha nyersen eszünk homoktövist?

2025. október 26. 07:10

Vitaminban verhetetlen, de a nyers homoktövis íze próbára teszi az ízlelőbimbókat – mutatjuk, mire figyeljünk.

Készítsünk mennyei házi almalikőrt pár óra alatt!

2025. október 25. 16:10

Készítsünk házilag zamatos almalikőrt, ami nemcsak téli estékhez, de ajándéknak is tökéletes – pillanatok alatt elkészül!

Gyömbér szárítása otthon – gyorsan, egyszerűen, illatosan

2025. október 23. 15:10

Három otthoni gyömbérszárítási módszer, amivel fillérekből készíthetünk tartós, aromás fűszert.

Kenyeret sütni újra menő – Mutatjuk, miért hódítanak az ősgabonák

2025. augusztus 19. 14:10

Ősi gabonák, bio minőség, valódi kovász: így lehet egészséges és különleges az idei új kenyér – mutatjuk, hogyan!

Sárgarépás kenyér - recept

2019. augusztus 20. 04:47

Augusztus 20-a az államalapítás mellett az új kenyér ünnepe is.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Spenótból – palacsintát!

2024. március 2. 08:10

A legtöbben a spenótból főzeléket főzünk vagy nyersen, salátába tépkedve fogyasztjuk el. De miért ne lehetne a spenótot másféleképpen is elkészíteni? Például palacsintatésztába sütni, sonkával, sajttal megpakolni, rétegezni, és úgy, harsogó zöld levelekkel kisütve, olvadó sajttal a közepében a család elé rakni?