Életmód, gasztronómia

Máktorta, egyetlen kanál liszt nélkül

Agrofórum Online

A mák a tél egyik legnépszerűbb élelmiszere, amiből nagyon sokféle finomság készíthető.

A recept édesanyámtól származik, aki egyszer egy zord januári napon a vendégeinknek készítette el ezt a tortát. Az egyik vendégünk azt mondta, köszi, nem kér belőle, mert egyáltalán nem eszik lisztet.

Az emberünk hitetlenkedve nézett a hófehér tortára, de aztán beleegyezett, hogy megkóstolja. Az első falat után felnyögött, hogy ez isteni és utána olyan mohón lapátolta magába, hogy azt hittük, megfullad.

Emlékszem, kisgyerek voltam, a tesómmal az asztal mögött vihogtunk, látva, hogy az ember, aki nem akart tortát enni, mindjárt rosszul lesz, annyira tömi magát. A végén sétálnia kellett a lakásban, úgy túlette magát, de azt mondta, muszáj volt, mert ki tudja, mikor lehet legközelebb ilyen finomságot?

Anyukám csak mosolygott. Pontosan tudta, hogy ez így van.

A férfi (amúgy anya kollégája), amikor búcsúzásra került sor, megkérdezte, illetlenség lenne elkérni a megmaradt (kb. 2 szelet) máktortát? Mert, hogy ő ezt hazavinné magának, és holnapra, ha jobban lesz, egyből felfalja… 🙂

A liszt nélküli máktorta a családunk recept-repertoárjának egyik legékesebb kincse lett, amivel azóta is elkápráztatjuk a hozzánk érkezőket, akik nem győznek álmélkodni, hogy lisztmentesen (pláne mákból) ilyen különleges süteményt lehet készíteni.

No de most lássuk a receptet!

Hozzávalók:

  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg (darált) mák
  • 5 db tojás
  • 3 evőkanál tej
  • 2-3 evőkanál olvasztott margarin
  • 1 citrom

A tetejére:

  • áfonya, szilva vagy sárgabarack lekvár
  • tejszín
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 evőkanál porcukor

Elkészítés:

1.) A tojásokat szétválasztjuk. Az 5 tojás sárgáját egy tálba tesszük és konyhai robotgéppel habosra keverjük a cukorral (egészen addig, amíg kifehéredik). Hozzáadjuk a mákot, a tejet és az olvasztott margarint. Belereszeljük a citrom héját, vigyázva, hogy a héj alatti fehér réteg ne kerüljön bele, mert akkor keserű lesz!

2.) Egy másik tálban konyhai robotgéppel keményre verjük a tojások fehérjét, majd óvatosan összekeverjük a mákos keveréket a habbal, és egy kivajazott tortaformába tesszük.

3.) Előmelegített sütőben kb. 5 percig erős lángon sütjük, majd 40-45 perc alatt kis lángon (kb. 180 fok) készre sütjük. Megvárjuk, amíg kihűl.

4.) Ha egy lapot sütünk, kettévágjuk, és megkenjük lekvárral a tésztát, majd összecsukjuk, és kívülről is lekenjük a tortát. Kis létszámú (2-3 fős) családnak egy simán elég. Ha dupla adagot készítünk (4-6 főre), akkor ugyanígy járunk el: megvárjuk, amíg mindkét sütőformában kihűl a tészta, majd mindkettőt megkenjük vastagon lekvárral, összetapasztjuk, és kívülről is megkenjük lekvárral. A hűtőbe tesszük egy estére.

5.) Másnap felvert tejszínhabbal megkenjük a tortát (hófehér lesz az egész!), és tálalás előtt feldíszítjük. Narancs szeletek, erdei gyümölcsök illenek hozzá a legjobban.

Aki beleszeret a torta állagába, kisütheti a tésztáját muffinként is, hogy legyen mit vinni a suliba a gyerekeknek, mert úgy is nagyon ízletes és különleges. Ez esetben egy kis (jól záródó) dobozban csomagoljunk mellé lekvárt (és ha nagyon jó fej szülők vagyunk, tejszínhabot).

Ez a videó – alapanyagait tekintve – nagyon hasonló édesanyám receptjéhez. Annyiban különbözik, hogy itt a végén nem kerül tejszínhabréteg a tortára, ami szerintem nagyon is kell, mert anélkül „fujtós” tud lenni – és a habtól csak még különlegesebb és finomabb lesz.

(Fotó: StockSnap/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az állati zsíroktól nem kell félni? Ezt mondják a kutatók

2025. szeptember 15. 14:10

Az állati zsírok évtizedekig száműzöttek voltak az egészséges táplálkozásból. Ma azonban újra terítéken vannak – szó szerint is.

4 zseniális nyers cukkini recept pillanatok alatt

2025. szeptember 11. 11:10

Egészséges nassolás és könnyű saláták – mutatjuk, hogyan készíthet nyers cukkiniből gyors, ízletes fogásokat.

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

2025. szeptember 6. 14:10

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-tartalma miatt értékes gyógynövény. A megfelelő időben szedve és feldolgozva egész télen kincset ér.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Mitől lesz aranyszínű a sárgabaracklekvár?

2024. július 27. 08:10

Sokan azt gondolják, hogy „lekvárhoz” mindegy, milyen gyümölcsöt választunk, pedig a finom lekvárok egészséges, érett gyümölcsből készülnek.

Rusztikus vöröshagyma leves

2019. augusztus 15. 11:52

A vöröshagyma véleményem szerint még nem rontott el semmilyen ételt. Én szinte minden főzést hagymapirítással kezdek. Az utóbbi időben rengeteg vöröshagyma termett a kertünkben, ezért is alkottam meg ezt a krémes, lélekmelengető levest.

Kenyérlángos gluténmentesen, hagymával, szalonnával

2024. február 24. 08:10

Talán sokan nem is gondolnák, mekkora feladat sok gyereket, egy nagy családot minőségi, egészséges és változatos ételekkel ellátni: vajon mennyi húst igényel, akár csak egy 4-5 gyerekes família egy ebédre? Mennyi étellel lakik jól 4-5-6 gyerek? Hány tojásból lehet kiadós rántottát készíteni és hogy lehet mindezzel fizikailag és anyagilag lépést tartani?

Süssünk árvácskás kekszet!

2024. április 1. 08:10

A kertészeti áruházakban és a kertekben, parkokban, teraszokon és balkonládákban, utcákban és tereken mindenütt virítanak az árvácskák. Lilák, bordók, sárgák, hófehérek, kicsik, nagyok, csíkozottak, pettyesek. Ki gondolná, hogy nem csak meseszépek, de kekszekre téve is isteniek?