Életmód, gasztronómia

Már most elkezdték a karácsonyi sütemények készítését

Agrofórum Online

Karácsony előtt bő négy hónappal megkezdődött az ismert német karácsonyi péksütemény, a stollen szezonja az Érchegységben. A pékáru leginkább a magyar gyümölcskenyérhez és a különböző kalácsfélékhez hasonlít.

Még magas nyári hőmérséklet uralkodik mindenfelé, de Németországban az Érchegység és Drezda első pékségei már stabilan a karácsonyra koncentrálnak. Náluk már az első stollenek kerülnek a sütőbe. Ahhoz, hogy a közkedvelt péksütemény időben elkészüljön és a boltokba kerülhessen, a héten megkezdődött a stollenes sütés – mondta Martin Hübner, az Annaberger Backwaren GmbH ügyvezető igazgatója. „A Stollen olyan, mint a jó bor, be kell érnie.”

A 140 alkalmazottat foglalkoztató cég mintegy 200 000 stollent szeretne megsütni és eladni karácsonyig. Nemcsak Németországban vannak vásárlóik, hanem a világ több mint 50 országába is exportálnak.

Drezdában is sok pék kezdi meg most az ünnepi felkészülést. A stollenszezon hagyományosan szeptember vége és október eleje között kezdődik – magyarázta Karoline Marschallek, a Dresdner Stollen Hagyományőrző Egyesület munkatársa.

De a tartomány fővárosában egyes gyártók kemencéi már most teljes kapacitással működnek. Ennek oka a kiskereskedők elvárásainak való megfelelés, ugyanis sok helyen a karácsonyi kínálat néhány héten belül a polcokra kerül, illetve a tengerentúlról érkező rendeléseket is ütemezni kell. A jelentések szerint tavaly körülbelül 4,8 millió darab Dresdner Stollent adtak el eredetiségpecséttel.

A hagyományos mazsolás stollen mellett a szászországi pékek folyamatosan új variációkat mutatnak be. A felhasznált hozzávalók skálája ma már a máktól és a mandulától kezdve egészen az áfonyáig vagy a kajszibarackig terjed.

Míg a törzsvásárlók a hagyományos stollent részesítik előnyben, a fiatalabb vásárlók a változatosságot keresik – mondta Hübner. Cégének most is van bio alapanyagú vegetáriánus stollenje, de van, amelyikben disznózsír sem szerepel az összetevők közt, idén pedig mézes is készül – írta a német Proplanta, mezőgazdasági és élelmiszeripari híroldal.

A fogyasztóknak ismét fel kell készülniük az előző esztendőben megszokottnál valamivel magasabb árakra. Hübner három-négy százalék körüli drágulásról beszélt, egy kiló stollen 19-24 euróba fog kerülni várhatóan.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Súlyos gondok a német burgonyaértékesítésben

2020. június 23. 10:47

A burgonyapiacon tapasztalható gazdasági veszteségek miatt a német gazdálkodók már a berlini kormányzathoz fordultak pénzügyi támogatásért.

Európai körtekörkép

2021. október 23. 10:36

A freshplaza.com szerint a tavaszi fagyok számos európai országban jelentős károkat okoztak a körteállományokban.

Már közel sincs kolbászból a kerítés a németeknél

2023. november 2. 09:10

És akkor most nem az emelkedő energiaárakra, csökkenő szociális kiadásokra kell gondolnunk, hanem ténylegesen arra, hogy a német polgárok jelentős része tudatosan kevesebb húst fogyaszt napjainkban, mint tíz évvel ezelőtt.

Bizakodóak a nagy európai uniós búzatermelő országok

2019. június 10. 10:39

A négy legnagyobb európai uniós búzatermelő bizakodó jelentéseket adott azt követően, hogy a tavaly nyári és az idei kora tavaszi aszály után megjött az eső – tudósított a Reuters.