Életmód, gasztronómia

Már most elkezdték a karácsonyi sütemények készítését

Agrofórum Online

Karácsony előtt bő négy hónappal megkezdődött az ismert német karácsonyi péksütemény, a stollen szezonja az Érchegységben. A pékáru leginkább a magyar gyümölcskenyérhez és a különböző kalácsfélékhez hasonlít.

Még magas nyári hőmérséklet uralkodik mindenfelé, de Németországban az Érchegység és Drezda első pékségei már stabilan a karácsonyra koncentrálnak. Náluk már az első stollenek kerülnek a sütőbe. Ahhoz, hogy a közkedvelt péksütemény időben elkészüljön és a boltokba kerülhessen, a héten megkezdődött a stollenes sütés – mondta Martin Hübner, az Annaberger Backwaren GmbH ügyvezető igazgatója. „A Stollen olyan, mint a jó bor, be kell érnie.”

A 140 alkalmazottat foglalkoztató cég mintegy 200 000 stollent szeretne megsütni és eladni karácsonyig. Nemcsak Németországban vannak vásárlóik, hanem a világ több mint 50 országába is exportálnak.

Drezdában is sok pék kezdi meg most az ünnepi felkészülést. A stollenszezon hagyományosan szeptember vége és október eleje között kezdődik – magyarázta Karoline Marschallek, a Dresdner Stollen Hagyományőrző Egyesület munkatársa.

De a tartomány fővárosában egyes gyártók kemencéi már most teljes kapacitással működnek. Ennek oka a kiskereskedők elvárásainak való megfelelés, ugyanis sok helyen a karácsonyi kínálat néhány héten belül a polcokra kerül, illetve a tengerentúlról érkező rendeléseket is ütemezni kell. A jelentések szerint tavaly körülbelül 4,8 millió darab Dresdner Stollent adtak el eredetiségpecséttel.

A hagyományos mazsolás stollen mellett a szászországi pékek folyamatosan új variációkat mutatnak be. A felhasznált hozzávalók skálája ma már a máktól és a mandulától kezdve egészen az áfonyáig vagy a kajszibarackig terjed.

Míg a törzsvásárlók a hagyományos stollent részesítik előnyben, a fiatalabb vásárlók a változatosságot keresik – mondta Hübner. Cégének most is van bio alapanyagú vegetáriánus stollenje, de van, amelyikben disznózsír sem szerepel az összetevők közt, idén pedig mézes is készül – írta a német Proplanta, mezőgazdasági és élelmiszeripari híroldal.

A fogyasztóknak ismét fel kell készülniük az előző esztendőben megszokottnál valamivel magasabb árakra. Hübner három-négy százalék körüli drágulásról beszélt, egy kiló stollen 19-24 euróba fog kerülni várhatóan.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Aranyvessző: természetes gyógyír vagy túlértékelt csodaszer?

2025. május 9. 11:10

Az aranyvessző hazánkban is ismert gyógynövény, amelyet évezredek óta használnak különféle egészségügyi problémák enyhítésére.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

Továbbra is akadozik a gabonaszállítás Németországban

2021. július 23. 05:40

A Rajna folyó egy jelentős része Dél-Németországban hétfőn továbbra is el volt zárva a hajózás elől, miután a közelmúltban tapasztalt áradások hatására megemelkedett a vízszint - közölték a német hatóságok.

Bő 12 százalékkal több őszi búzát vetettek a németek

2025. január 8. 13:10

A német mezőgazdasági termelők a 2025-ös betakarításra készülve jelentősen növelték az őszi búza vetésterületét.

Segítette a gazdákat a tej és a marhahús magasabb termelői ára

2022. december 25. 06:47

A mezőgazdasági eredmények jelentősen javultak a lezárult 2021/22-es pénzügyi évben Németországban.

Van, ahol már a nyár közepén a karácsonyra készülnek

2022. július 25. 10:36

Stollent sütnek és mikulásvirágot termesztenek, az is jó kérdés, hogy miként boldogulnak a fenyők a szárazságban.