Életmód, gasztronómia

Már most elkezdték a karácsonyi sütemények készítését

Agrofórum Online

Karácsony előtt bő négy hónappal megkezdődött az ismert német karácsonyi péksütemény, a stollen szezonja az Érchegységben. A pékáru leginkább a magyar gyümölcskenyérhez és a különböző kalácsfélékhez hasonlít.

Még magas nyári hőmérséklet uralkodik mindenfelé, de Németországban az Érchegység és Drezda első pékségei már stabilan a karácsonyra koncentrálnak. Náluk már az első stollenek kerülnek a sütőbe. Ahhoz, hogy a közkedvelt péksütemény időben elkészüljön és a boltokba kerülhessen, a héten megkezdődött a stollenes sütés – mondta Martin Hübner, az Annaberger Backwaren GmbH ügyvezető igazgatója. „A Stollen olyan, mint a jó bor, be kell érnie.”

A 140 alkalmazottat foglalkoztató cég mintegy 200 000 stollent szeretne megsütni és eladni karácsonyig. Nemcsak Németországban vannak vásárlóik, hanem a világ több mint 50 országába is exportálnak.

Drezdában is sok pék kezdi meg most az ünnepi felkészülést. A stollenszezon hagyományosan szeptember vége és október eleje között kezdődik – magyarázta Karoline Marschallek, a Dresdner Stollen Hagyományőrző Egyesület munkatársa.

De a tartomány fővárosában egyes gyártók kemencéi már most teljes kapacitással működnek. Ennek oka a kiskereskedők elvárásainak való megfelelés, ugyanis sok helyen a karácsonyi kínálat néhány héten belül a polcokra kerül, illetve a tengerentúlról érkező rendeléseket is ütemezni kell. A jelentések szerint tavaly körülbelül 4,8 millió darab Dresdner Stollent adtak el eredetiségpecséttel.

A hagyományos mazsolás stollen mellett a szászországi pékek folyamatosan új variációkat mutatnak be. A felhasznált hozzávalók skálája ma már a máktól és a mandulától kezdve egészen az áfonyáig vagy a kajszibarackig terjed.

Míg a törzsvásárlók a hagyományos stollent részesítik előnyben, a fiatalabb vásárlók a változatosságot keresik – mondta Hübner. Cégének most is van bio alapanyagú vegetáriánus stollenje, de van, amelyikben disznózsír sem szerepel az összetevők közt, idén pedig mézes is készül – írta a német Proplanta, mezőgazdasági és élelmiszeripari híroldal.

A fogyasztóknak ismét fel kell készülniük az előző esztendőben megszokottnál valamivel magasabb árakra. Hübner három-négy százalék körüli drágulásról beszélt, egy kiló stollen 19-24 euróba fog kerülni várhatóan.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mi történik, ha nyersen eszünk homoktövist?

2025. október 26. 07:10

Vitaminban verhetetlen, de a nyers homoktövis íze próbára teszi az ízlelőbimbókat – mutatjuk, mire figyeljünk.

Készítsünk mennyei házi almalikőrt pár óra alatt!

2025. október 25. 16:10

Készítsünk házilag zamatos almalikőrt, ami nemcsak téli estékhez, de ajándéknak is tökéletes – pillanatok alatt elkészül!

Gyömbér szárítása otthon – gyorsan, egyszerűen, illatosan

2025. október 23. 15:10

Három otthoni gyömbérszárítási módszer, amivel fillérekből készíthetünk tartós, aromás fűszert.

Eldőlt a nagy kérdés, hogy mossuk vagy ne mossuk a diót

2025. október 22. 09:10

A héjas és a hántolt dió tárolás, felhasználás előtt nagyjából hasonlóan kezelendő, a tisztítás, mosás terén is szinte ugyanaz javallott az esetükben.

Megbénult a német sertéspiac

2020. szeptember 24. 12:17

A sertéseknek halálos kórt okozó vírus (ASP) továbbra is jelentős hatással van a piaci trendre, de mindenekelőtt az exportra.

Hetvenkét éves mélyponton a vetésterület nagysága

2020. augusztus 29. 11:00

Amint arról az Alsó-Szászország Állami Statisztikai Hivatal (LSN) beszámolt, a gabonatermesztés alatt álló terület 2020-ban 744 ezer hektárt tett ki, ami 1948 óta a legalacsonyabb.

Komlótermesztésben Németország maga mögé utasította az Egyesült Államokat

2024. június 23. 14:10

Sokkal kevesebb komlót ültettek Amerikában, ami lehetővé teszi, hogy Németország visszatérjen az élre a termelők listáján.

Fantasztikus magyar sikerek az év utolsó nagy nemzetközi borversenyén

2019. szeptember 6. 14:45

A legtöbb aranyat a magyar pincészetek közül ezúttal is a Varga szerezte, de mellettük több hazai pincészet is kiemelkedően szerepelt.