Életmód, gasztronómia

Miért igyunk uborkás vizet?

Agrofórum Online

Néhány évvel ezelőtt uborkás vizet legfeljebb csak egy-egy nívósabb keleti étteremben láthattunk, és meglehet, még bizarrnak is hatott, hiszen nálunk legfeljebb citromkarikák kerülnek az ásványvizes és üdítőspoharakba. Igen ám, de az évek előrehaladtával egyre-másra kaptak rá az emberek az uborkás vízre.

Már sokan kulacsba téve, mentával, citromfűvel, narancs- és citromkarikákkal, valamint gyömbérrel ízesítve naponta fogyasztják. Hogy miért? Mert az uborkás víz valódi „csodaelixír”, ami nemcsak finom, de rendkívül kellemes frissítő hatással rendelkezik a nyári melegben, ráadásul roppant egészséges.

Az uborkás víz hatása

Az uborka számos vitamint, antioxidánst és egyéb tápanyagot tartalmaz, amelyek jó hatással vannak az egészségünkre és az általános közérzetünkre.

Az uborkás víz csodásan hidratál a hőségben, különösen, ha valaki intenzíven sportol, diétázik, vagy aktív munkavégzést folytat.

A cukros üdítők, gyümölcslevek és sportitalok magas kalória- és cukortartalmúak. Ezzel szemben az uborkás víz szinte nulla kalóriát tartalmaz. Ez azért van, mert az uborkának rendkívül alacsony a kalóriatartalma.

Az uborkás víz lehetővé teszi, hogy hozzáadott üres kalóriák nélkül ízesített italokat fogyaszthassunk. Ha diétázunk, étkezés előtt célszerű meginni egy pohár uborkás vizet – szakértők szerint ugyanis az emberek sokszor összetévesztik a szomjúságot az éhséggel, ezért gyakran akkor is esznek, amikor valójában vízre lenne szükségük.

Az uborkás víz segíthet abban is, hogy az ember jóllakottnak érezze magát, így megóvja a felesleges nassolástól.

Az oxidatív károsodás különböző betegségekhez vezethet, többek között rákhoz, cukorbetegséghez és szívbetegségekhez. Az uborkában lévő antioxidánsok segítenek megelőzni és késleltetni az oxidatív stresszből eredő sejtkárosodást.

A magas nátrium- és alacsony káliumtartalmú étrend magas vérnyomáshoz vezethet, ezért a kálium bevitele az étrendbe segíthet a vérnyomáscsökkentésben. Mivel az uborka remek káliumforrás, az uborkás víz alkalmas arra, hogy több káliumot juttassunk a szervezetünkbe, jobb nátrium-kálium egyensúlyt hozunk létre, és potenciálisan csökkentsük a vérnyomásunkat.

Az uborka flavonoidokban gazdag, amelyek segíthetnek a rák elleni küzdelemben. Egy 2023-as tanulmány szerint az uborkában található flavonoidok képesek lassítani bizonyos ráktípusok, például a prosztatarák progresszióját.

A kálium kulcsfontosságú az izmok szempontjából. Az uborka csodás káliumforrás, így az uborkás víz megfelelő választás az izomműködés támogatására is.

A megfelelő hidratálás segíthet a szervezetnek a méreganyagok eltávolításában és a bőr egészségének megőrzésében. Az uborka B6-vitamint tartalmaz, amely segíthet a seborrheás dermatitisz és más bőrproblémák esetén.

Az uborka nagy mennyiségű K-vitamint tartalmaz. A K-vitamin elengedhetetlen az egészséges csontok és szövetek kialakításához. Növeli a csontok szilárdságát, és előnyös lehet a csontritkulásban szenvedők számára.

Az uborka a következőkben gazdag:

  • Kalcium
  • Magnézium
  • Kálium
  • Foszfor
  • A-vitamin
  • K-vitamin
  • Vérnyomás

Hogyan készítsünk uborkás vizet?

Hozzávalók: 8 csésze víz, 2 uborka vékonyra szeletelve

Elkészítés: Tegyük a felszeletelt uborkát egy nagy kancsóba vagy üvegbe. Öntsük bele a vizet, és alaposan keverjük össze. Fedjük le, és tegyük a hűtőbe legalább 4 órára vagy egy éjszakára. Jéggel vagy anélkül fogyasszuk.

Tipp: Próbálja ki az alábbiak bármelyikét hozzáadni az uborkás vízhez, hogy még ízletesebbé tegye azt: citrom, lime, narancs, menta, bazsalikomlevelek, dinnye, citromfű, gyömbér, friss málna vagy más bogyós gyümölcsök, ananász.

Forrás: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323694#summary

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Miért keseredik meg az uborka?

2022. augusztus 4. 04:36

Szeretném segítségüket kérni annak megválaszolásában, hogy miért keserednek meg az uborka termései?

Több lehet a hajtatott paradicsom és az uborka idén

2019. június 1. 10:33

A mennyiségi növekedés hatására a termelői árak és a fogyasztói árak is apadnak, jelentős árcsökkenésre azonban a "lecsószezonig" még várni kell, az június végén, július elején várható.

Zöldségfélék kénigénye és kéntrágyázása

2019. április 24. 04:37

A kénhiányban szenvedő növény fejletlenebb, mivel gátolt a sejtosztódása és a fehérje szintézise. A ként a növények főleg szulfát formában veszik fel a talajból, de a levegő kéndioxid-tartalmát is képesek hasznosítani. Magában ként trágya formájában nem szoktunk adni, más tápelemek kísérőanyagaként visszük a tápoldatba (talajba).

Hangos ajtózsanér – az uborka lehet a megoldás?

2024. január 20. 12:10

Amióta világ a világ (de legalábbis használunk ajtót), az ember kutatja, miként lehet optimálisan, zajcsillapítással záródó nyílászárókat tervezni – vagy ha már nyikorog a zsanér, mivel lehet ezt az idegtépő hangot csillapítani?