5℃ -4℃
február 21. Eleonóra, Zelmira, Péter
Életmód, gasztronómia

Miért igyunk uborkás vizet?

Agrofórum Online

Néhány évvel ezelőtt uborkás vizet legfeljebb csak egy-egy nívósabb keleti étteremben láthattunk, és meglehet, még bizarrnak is hatott, hiszen nálunk legfeljebb citromkarikák kerülnek az ásványvizes és üdítőspoharakba. Igen ám, de az évek előrehaladtával egyre-másra kaptak rá az emberek az uborkás vízre.

Már sokan kulacsba téve, mentával, citromfűvel, narancs- és citromkarikákkal, valamint gyömbérrel ízesítve naponta fogyasztják. Hogy miért? Mert az uborkás víz valódi „csodaelixír”, ami nemcsak finom, de rendkívül kellemes frissítő hatással rendelkezik a nyári melegben, ráadásul roppant egészséges.

Az uborkás víz hatása

Az uborka számos vitamint, antioxidánst és egyéb tápanyagot tartalmaz, amelyek jó hatással vannak az egészségünkre és az általános közérzetünkre.

Az uborkás víz csodásan hidratál a hőségben, különösen, ha valaki intenzíven sportol, diétázik, vagy aktív munkavégzést folytat.

A cukros üdítők, gyümölcslevek és sportitalok magas kalória- és cukortartalmúak. Ezzel szemben az uborkás víz szinte nulla kalóriát tartalmaz. Ez azért van, mert az uborkának rendkívül alacsony a kalóriatartalma.

Az uborkás víz lehetővé teszi, hogy hozzáadott üres kalóriák nélkül ízesített italokat fogyaszthassunk. Ha diétázunk, étkezés előtt célszerű meginni egy pohár uborkás vizet – szakértők szerint ugyanis az emberek sokszor összetévesztik a szomjúságot az éhséggel, ezért gyakran akkor is esznek, amikor valójában vízre lenne szükségük.

Az uborkás víz segíthet abban is, hogy az ember jóllakottnak érezze magát, így megóvja a felesleges nassolástól.

Az oxidatív károsodás különböző betegségekhez vezethet, többek között rákhoz, cukorbetegséghez és szívbetegségekhez. Az uborkában lévő antioxidánsok segítenek megelőzni és késleltetni az oxidatív stresszből eredő sejtkárosodást.

A magas nátrium- és alacsony káliumtartalmú étrend magas vérnyomáshoz vezethet, ezért a kálium bevitele az étrendbe segíthet a vérnyomáscsökkentésben. Mivel az uborka remek káliumforrás, az uborkás víz alkalmas arra, hogy több káliumot juttassunk a szervezetünkbe, jobb nátrium-kálium egyensúlyt hozunk létre, és potenciálisan csökkentsük a vérnyomásunkat.

Az uborka flavonoidokban gazdag, amelyek segíthetnek a rák elleni küzdelemben. Egy 2023-as tanulmány szerint az uborkában található flavonoidok képesek lassítani bizonyos ráktípusok, például a prosztatarák progresszióját.

A kálium kulcsfontosságú az izmok szempontjából. Az uborka csodás káliumforrás, így az uborkás víz megfelelő választás az izomműködés támogatására is.

A megfelelő hidratálás segíthet a szervezetnek a méreganyagok eltávolításában és a bőr egészségének megőrzésében. Az uborka B6-vitamint tartalmaz, amely segíthet a seborrheás dermatitisz és más bőrproblémák esetén.

Az uborka nagy mennyiségű K-vitamint tartalmaz. A K-vitamin elengedhetetlen az egészséges csontok és szövetek kialakításához. Növeli a csontok szilárdságát, és előnyös lehet a csontritkulásban szenvedők számára.

Az uborka a következőkben gazdag:

  • Kalcium
  • Magnézium
  • Kálium
  • Foszfor
  • A-vitamin
  • K-vitamin
  • Vérnyomás

Hogyan készítsünk uborkás vizet?

Hozzávalók: 8 csésze víz, 2 uborka vékonyra szeletelve

Elkészítés: Tegyük a felszeletelt uborkát egy nagy kancsóba vagy üvegbe. Öntsük bele a vizet, és alaposan keverjük össze. Fedjük le, és tegyük a hűtőbe legalább 4 órára vagy egy éjszakára. Jéggel vagy anélkül fogyasszuk.

Tipp: Próbálja ki az alábbiak bármelyikét hozzáadni az uborkás vízhez, hogy még ízletesebbé tegye azt: citrom, lime, narancs, menta, bazsalikomlevelek, dinnye, citromfű, gyömbér, friss málna vagy más bogyós gyümölcsök, ananász.

Forrás: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323694#summary

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Prémium japán kávézó nyílt Magyarországon – tényleg az ő kávéjuk a legfinomabb a világon?

2025. február 18. 09:40

A % Arabica kávézólánc a 2014-es alapítása óta folyamatosan terjeszkedik, és immár Budapesten is van üzletük.

Kiosztották a pálinkák „Oscar-díjait” Magyarországon – ezeket kóstolja meg!

2025. február 17. 09:40

Magyarországon kívül Romániából, Szlovákiából és Szerbiából is adtak be tételeket, összesen 151 településről.

Sütőtök februárban: a vastag héjú fajták igazán ellenállóak

2025. február 16. 14:10

A sütőtök az őszi és téli időszak egyik legkedveltebb zöldsége, amely nemcsak ízletes, hanem rendkívül jól tárolható is.

Csökkentette számos tej és tojás árát a magyarországi multi

2025. február 14. 16:10

Február 13-tól a tojás mellett többféle különböző márkájú tej is a korábbi árhoz képest jóval olcsóbban érhető el.

Mi a teendő az uborkával palántázás után?

P. Balázs kérdése: Kipalántázás után egy héttel mit ajánlanak kalciumon kívül az uborkának?

Zucchiolo: az uborka és a cukkini keresztezése

2023. november 16. 07:10

Első pillantásra úgy tűnik, mintha egy sütőtök lenne, zöld és sárga, finoman csíkozott „ruhában”. Uborkára egyáltalán nem hasonlít, noha az uborka és a cukkini „gyermeke”. A zucchiolo egyelőre furának, de mindenképp szépségesnek tűnik a zöldségpiacon, az első tapasztalatok szerint pedig mennyei az íze, a felhasználhatósága miatt pedig kiemelkedik az összes többi zöldség közül.

Több lehet a hajtatott paradicsom és az uborka idén

2019. június 1. 10:33

A mennyiségi növekedés hatására a termelői árak és a fogyasztói árak is apadnak, jelentős árcsökkenésre azonban a "lecsószezonig" még várni kell, az június végén, július elején várható.

Mivel kezeljem a paprikát és az uborkát a fólia alatt, ha sárgulnak, száradnak a leveleik?

2023. július 16. 14:36

Mivel kezeljem a paprikát és uborkát, melyek most fólia alatt vannak? Sárgulnak, száradnak. Mi lehet a bajuk?