Életmód, gasztronómia

Miért igyunk uborkás vizet?

Agrofórum Online

Néhány évvel ezelőtt uborkás vizet legfeljebb csak egy-egy nívósabb keleti étteremben láthattunk, és meglehet, még bizarrnak is hatott, hiszen nálunk legfeljebb citromkarikák kerülnek az ásványvizes és üdítőspoharakba. Igen ám, de az évek előrehaladtával egyre-másra kaptak rá az emberek az uborkás vízre.

Már sokan kulacsba téve, mentával, citromfűvel, narancs- és citromkarikákkal, valamint gyömbérrel ízesítve naponta fogyasztják. Hogy miért? Mert az uborkás víz valódi „csodaelixír”, ami nemcsak finom, de rendkívül kellemes frissítő hatással rendelkezik a nyári melegben, ráadásul roppant egészséges.

Az uborkás víz hatása

Az uborka számos vitamint, antioxidánst és egyéb tápanyagot tartalmaz, amelyek jó hatással vannak az egészségünkre és az általános közérzetünkre.

Az uborkás víz csodásan hidratál a hőségben, különösen, ha valaki intenzíven sportol, diétázik, vagy aktív munkavégzést folytat.

A cukros üdítők, gyümölcslevek és sportitalok magas kalória- és cukortartalmúak. Ezzel szemben az uborkás víz szinte nulla kalóriát tartalmaz. Ez azért van, mert az uborkának rendkívül alacsony a kalóriatartalma.

Az uborkás víz lehetővé teszi, hogy hozzáadott üres kalóriák nélkül ízesített italokat fogyaszthassunk. Ha diétázunk, étkezés előtt célszerű meginni egy pohár uborkás vizet – szakértők szerint ugyanis az emberek sokszor összetévesztik a szomjúságot az éhséggel, ezért gyakran akkor is esznek, amikor valójában vízre lenne szükségük.

Az uborkás víz segíthet abban is, hogy az ember jóllakottnak érezze magát, így megóvja a felesleges nassolástól.

Az oxidatív károsodás különböző betegségekhez vezethet, többek között rákhoz, cukorbetegséghez és szívbetegségekhez. Az uborkában lévő antioxidánsok segítenek megelőzni és késleltetni az oxidatív stresszből eredő sejtkárosodást.

A magas nátrium- és alacsony káliumtartalmú étrend magas vérnyomáshoz vezethet, ezért a kálium bevitele az étrendbe segíthet a vérnyomáscsökkentésben. Mivel az uborka remek káliumforrás, az uborkás víz alkalmas arra, hogy több káliumot juttassunk a szervezetünkbe, jobb nátrium-kálium egyensúlyt hozunk létre, és potenciálisan csökkentsük a vérnyomásunkat.

Az uborka flavonoidokban gazdag, amelyek segíthetnek a rák elleni küzdelemben. Egy 2023-as tanulmány szerint az uborkában található flavonoidok képesek lassítani bizonyos ráktípusok, például a prosztatarák progresszióját.

A kálium kulcsfontosságú az izmok szempontjából. Az uborka csodás káliumforrás, így az uborkás víz megfelelő választás az izomműködés támogatására is.

A megfelelő hidratálás segíthet a szervezetnek a méreganyagok eltávolításában és a bőr egészségének megőrzésében. Az uborka B6-vitamint tartalmaz, amely segíthet a seborrheás dermatitisz és más bőrproblémák esetén.

Az uborka nagy mennyiségű K-vitamint tartalmaz. A K-vitamin elengedhetetlen az egészséges csontok és szövetek kialakításához. Növeli a csontok szilárdságát, és előnyös lehet a csontritkulásban szenvedők számára.

Az uborka a következőkben gazdag:

  • Kalcium
  • Magnézium
  • Kálium
  • Foszfor
  • A-vitamin
  • K-vitamin
  • Vérnyomás

Hogyan készítsünk uborkás vizet?

Hozzávalók: 8 csésze víz, 2 uborka vékonyra szeletelve

Elkészítés: Tegyük a felszeletelt uborkát egy nagy kancsóba vagy üvegbe. Öntsük bele a vizet, és alaposan keverjük össze. Fedjük le, és tegyük a hűtőbe legalább 4 órára vagy egy éjszakára. Jéggel vagy anélkül fogyasszuk.

Tipp: Próbálja ki az alábbiak bármelyikét hozzáadni az uborkás vízhez, hogy még ízletesebbé tegye azt: citrom, lime, narancs, menta, bazsalikomlevelek, dinnye, citromfű, gyömbér, friss málna vagy más bogyós gyümölcsök, ananász.

Forrás: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323694#summary

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A méz, ami nem is virágból készül

2025. november 10. 16:10

Nem virágból származik, mégis az egyik legerősebb gyógyító méz: az erdei mézharmat tele van ásványi anyaggal és természetes antibiotikummal.

Lefagyaszthatjuk a kenyeret vagy sem? A válasz mindenkit meg fog lepni

2025. november 9. 11:10

A hűtőbe, fagyasztóba téve hosszabb időn keresztül megőrizhetjük ételeink minőségét. De vajon érdemes a kenyerekkel és más pékárukkal is így bánni?

Három módszer: így készül a tökéletes házi birsalmalé

2025. november 8. 14:10

Illatos, aranyló és egészséges – a házi birsalmalé a legjobb őszi ital, amit bárki könnyen elkészíthet otthon.

Fagyasztott gesztenye: a házi tartósítás titkai

2025. november 4. 11:10

Ne hagyja, hogy megromoljon az őszi termés! Így fagyassza le a gesztenyét, hogy télen is élvezhesse az ízét.

Uborka termesztése kezdőknek: amit a vetésről tudni kell

2025. május 20. 13:10

Az uborka az egyik legnépszerűbb zöldség a házikertben. Bár vetése egyszerű feladatnak tűnhet, a sikerhez nem elég csak elhinteni a magokat.

Miért üreges az uborka?

2021. augusztus 31. 06:17

Gyakori kérdés a hobbikertészektől, de még a nagyobb uborkatermesztőknél is előforduló probléma időszakosan, hogy kívülről szép a termés, belül viszont üreges, netántán még keserű is. Ilyenkor meg lehet ezt előzni? Mit lehet kezdeni az uborkával, hogy ne legyen üreges?

Mitől keseredik meg némelyik uborka?

2024. július 31. 04:39

Egyik-másik uborka rendkívül keserű lett idén. Miért keseredik meg így némelyik uborka?

Még június végén is vethető zöldségek

2023. június 28. 05:36

Ebben a cikkben összeszedtem pár növényt, amit még nyáron is ráérünk vetni.