Életmód, gasztronómia

Miért igyunk uborkás vizet?

Agrofórum Online

Néhány évvel ezelőtt uborkás vizet legfeljebb csak egy-egy nívósabb keleti étteremben láthattunk, és meglehet, még bizarrnak is hatott, hiszen nálunk legfeljebb citromkarikák kerülnek az ásványvizes és üdítőspoharakba. Igen ám, de az évek előrehaladtával egyre-másra kaptak rá az emberek az uborkás vízre.

Már sokan kulacsba téve, mentával, citromfűvel, narancs- és citromkarikákkal, valamint gyömbérrel ízesítve naponta fogyasztják. Hogy miért? Mert az uborkás víz valódi „csodaelixír”, ami nemcsak finom, de rendkívül kellemes frissítő hatással rendelkezik a nyári melegben, ráadásul roppant egészséges.

Az uborkás víz hatása

Az uborka számos vitamint, antioxidánst és egyéb tápanyagot tartalmaz, amelyek jó hatással vannak az egészségünkre és az általános közérzetünkre.

Az uborkás víz csodásan hidratál a hőségben, különösen, ha valaki intenzíven sportol, diétázik, vagy aktív munkavégzést folytat.

A cukros üdítők, gyümölcslevek és sportitalok magas kalória- és cukortartalmúak. Ezzel szemben az uborkás víz szinte nulla kalóriát tartalmaz. Ez azért van, mert az uborkának rendkívül alacsony a kalóriatartalma.

Az uborkás víz lehetővé teszi, hogy hozzáadott üres kalóriák nélkül ízesített italokat fogyaszthassunk. Ha diétázunk, étkezés előtt célszerű meginni egy pohár uborkás vizet – szakértők szerint ugyanis az emberek sokszor összetévesztik a szomjúságot az éhséggel, ezért gyakran akkor is esznek, amikor valójában vízre lenne szükségük.

Az uborkás víz segíthet abban is, hogy az ember jóllakottnak érezze magát, így megóvja a felesleges nassolástól.

Az oxidatív károsodás különböző betegségekhez vezethet, többek között rákhoz, cukorbetegséghez és szívbetegségekhez. Az uborkában lévő antioxidánsok segítenek megelőzni és késleltetni az oxidatív stresszből eredő sejtkárosodást.

A magas nátrium- és alacsony káliumtartalmú étrend magas vérnyomáshoz vezethet, ezért a kálium bevitele az étrendbe segíthet a vérnyomáscsökkentésben. Mivel az uborka remek káliumforrás, az uborkás víz alkalmas arra, hogy több káliumot juttassunk a szervezetünkbe, jobb nátrium-kálium egyensúlyt hozunk létre, és potenciálisan csökkentsük a vérnyomásunkat.

Az uborka flavonoidokban gazdag, amelyek segíthetnek a rák elleni küzdelemben. Egy 2023-as tanulmány szerint az uborkában található flavonoidok képesek lassítani bizonyos ráktípusok, például a prosztatarák progresszióját.

A kálium kulcsfontosságú az izmok szempontjából. Az uborka csodás káliumforrás, így az uborkás víz megfelelő választás az izomműködés támogatására is.

A megfelelő hidratálás segíthet a szervezetnek a méreganyagok eltávolításában és a bőr egészségének megőrzésében. Az uborka B6-vitamint tartalmaz, amely segíthet a seborrheás dermatitisz és más bőrproblémák esetén.

Az uborka nagy mennyiségű K-vitamint tartalmaz. A K-vitamin elengedhetetlen az egészséges csontok és szövetek kialakításához. Növeli a csontok szilárdságát, és előnyös lehet a csontritkulásban szenvedők számára.

Az uborka a következőkben gazdag:

  • Kalcium
  • Magnézium
  • Kálium
  • Foszfor
  • A-vitamin
  • K-vitamin
  • Vérnyomás

Hogyan készítsünk uborkás vizet?

Hozzávalók: 8 csésze víz, 2 uborka vékonyra szeletelve

Elkészítés: Tegyük a felszeletelt uborkát egy nagy kancsóba vagy üvegbe. Öntsük bele a vizet, és alaposan keverjük össze. Fedjük le, és tegyük a hűtőbe legalább 4 órára vagy egy éjszakára. Jéggel vagy anélkül fogyasszuk.

Tipp: Próbálja ki az alábbiak bármelyikét hozzáadni az uborkás vízhez, hogy még ízletesebbé tegye azt: citrom, lime, narancs, menta, bazsalikomlevelek, dinnye, citromfű, gyömbér, friss málna vagy más bogyós gyümölcsök, ananász.

Forrás: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323694#summary

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kenyeret sütni újra menő – Mutatjuk, miért hódítanak az ősgabonák

2025. augusztus 19. 14:10

Ősi gabonák, bio minőség, valódi kovász: így lehet egészséges és különleges az idei új kenyér – mutatjuk, hogyan!

Így hasznosíthatja a cickafarkfüvet otthon

2025. augusztus 18. 13:10

A cickafarkfű erősíti az immunrendszert, enyhíti a görcsöket és sebgyógyító hatású – mutatjuk, hogyan használhatja hatékonyan!

Nyitott Porták Napjai – Gasztronómiai és kulturális kalandok

2025. augusztus 18. 08:10

Országszerte több mint 150 családi gazdaság, pince és manufaktúra nyitja meg kapuit 2025. augusztus 23. és október 4. között.

Édes, roppanós, friss – a tökéletes főtt kukorica receptje

2025. augusztus 8. 16:10

A friss kukorica édes és illatos, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan főzzük meg helyesen. Mutatjuk a lépéseket a tökéletes eredményhez.

Az uborka kiegyenesítésének története 

2023. november 4. 07:10

Amióta világ a világ, a termesztők törekednek arra, hogy az ő termékeik legyenek a legesztétikusabbak, legnagyobbak és legízletesebbek. De vajon tudta-e, hogy az uborkák, ha rajtuk múlna, girbegurbák lennének?

Olcsóbban vehetünk magyar uborkát

2019. április 12. 12:03

A közösség belső piacán a legtöbb apró uborkát Csehország (6,7 ezer tonna), Románia (5,3 ezer tonna), valamint Magyarország (4,5 ezer tonna) értékesítette tavaly.

Zöld Kert-TÉSZ: a prémium minőség garantált

2019. november 27. 13:43

A gyorsaság nagy szerepet játszik a sikeres értékesítésben, a betakarítást követő egy héten belül a paprikának meg kell érkezni a rendeltetési helyére, a boltok polcaira.

Milyen előnye van az uborka támrendszeres termesztésének?

2023. május 10. 04:36

Szeretnék feltenni egy kérdést Önöknek. Milyen előnye van az uborka támaszrendszer melletti termesztésének? Várom válaszukat.