Életmód, gasztronómia

Mihez kezdjünk a megmaradt főtt tojással az ünnepek után?

Agrofórum Online

A legtöbb család túlvállalja magát a húsvéti tojásfőzéssel. Hogy miért? Mert szépen mutatnak a hímes tojások az ünnepi tálakon, főként, ha sokfélét festünk, és mert nem maradhatunk szégyenben, ha vendégek jönnek és túl hamar elfogy az étel.

Igen ám, de aztán levonulnak az ünnepnapok, hazamennek a vendégek, a hűtőben meg hegyekben áll a főtt tojás, ami ilyenkor már a családnak sem kell – mert érthető módon „unják”. Mit csinálunk ilyenkor? Nos, trükközünk, mert ebben mi, anyukák a legeslegjobbak vagyunk…

Nagycsaláddal a nyakamon

Ott ugyanis pontosan ki lehet számítani, hogy ha paprikás krumpli van hétfőn, akkor kedden biztosan krumplis tészta lesz az ebéd, de ugyanígy újrahasznosítható a megmaradt pörkölt másnap rizses húsnak, vagy akár a húsvéti sonka – sonkás tésztának, sonkás melegszendvicsnek vagy sonkás pizzának.

A jó hír az, hogy sok mindenhez, hiszen a főtt tojás egy hétig vagy tovább is eláll, de azért, ha ügyesek vagyunk, elfogy az hamarabb is. Íme, néhány recept, a legjobbak közül:

Hozzávalók: 3/4 csésze majonéz, 1 teáskanál frissen aprított kapor, 1/2 teáskanál citromlé, 1/4 teáskanál só, őrölt bors, 6 főtt tojás felkockázva (vagy villával áttörve), 120 g füstölt lazac apróra felkockázva
A tálaláshoz: 6 croissant (vagy zsemle/kifli) kettévágva, 1-1/2 csésze friss bébi spenót

Elkészítés:

1.) Egy nagy tálban összekeverjük a hozzávalókat.
2.) Félbevágjuk a croissant-okat, spenótleveleket teszünk rá és vastagon tojássalátát, majd a péksütemény tetejével lezárjuk a szendvicset.

Amennyiben nagyon le akarjuk nyűgözni a családot, vagy várunk még vendégeket, ezt a salátát úgy is lehet tálalni, hogy egy kör alakú formába főtt zöldspárgát teszünk, rákanalazzuk a tojássalátát, és legfelülre füstölt lazac szeleteket teszünk.

A kompozíciónk így úgy fog kinézni, mint egy torta, csak itt minden alapanyag sós. Frissen szedett kaporral és virágokkal díszíthetjük tálalás előtt. Meseszép és isteni finom, érdemes kipróbálni!

A kompozíciónk így úgy fog kinézni, mint egy torta

Hozzávalók: 10 főtt tojás, 10 dkg krémsajt, 1 dl majonéz, 20 dkg sajt, só, őrölt bors, olívaolaj

Elkészítés:

1.) A tojásokat megpucoljuk, villával összetörjük.

2.) Hozzáadjuk a majonézt, a krémsajtot, egy kevés olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, összekeverjük, majd hozzáadjuk reszelt sajtot is. Végül pici üvegekbe kanalazzuk, néhány szál snidlinggel, pirítóssal tálaljuk.

Fürjtojásból tojáskrém

Hozzávalók: 1 tojás, 80 dkg darált hús, só, 4 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, pirospaprika, őrölt bors, 2 zsemle, majoránna, szerecsendió   

A belsejébe: 7 főtt tojás

A tetejére: 10 dkg zsemlemorzsa

Elkészítés:

1.) A darált húst egy mély tálba tesszük, megsózzuk. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a felaprított vöröshagymát, néhány csipet pirospaprikát és őrölt borsot. Alaposan összegyúrjuk és állni hagyjuk.

2.) A zsemlét összevágjuk, vízbe áztatjuk, hagyjuk, hogy felszívja, majd kinyomkodjuk belőle a vizet. Beledolgozzuk a darált húsba. Beleütjük a tojást, jól összedolgozzuk. Ízlés szerint fűszerezzük majoránnával és szerecsendióval.

3.) Egy közepes nagyságú tepsit kibélelünk sütőpapírral, és megkenjük a papírt olajjal.

A húst két részre osztjuk, egy nagyobbra (70%) és egy kisebbre (30%). A nagyobb darabba mélyedést nyomunk és szorosan egymás után beletesszük a főtt tojásokat, majd betakarjuk az egészet a maradék húsmasszával. Ecsettel megolajozzuk a fasírt tetejét, megszórjuk mindenütt zsemlemorzsával. 180 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt szép pirosra sütjük.

Stefánia szelet

Hozzávalók: 6 burgonya, 4 főtt tojás, 1 csésze majonéz, 2 evőkanál mustár, 1 evőkanál ecet, 1/2 teáskanál só, őrölt fekete bors, 1/2 csésze apróra vágott újhagyma, 1/4 csésze apróra vágott petrezselyem, snidling vagy kapor, 1/4 csésze apróra vágott savanyú uborka

Elkészítés:

1.) Forró, sós vízben 10-15 perc alatt megfőzzük a burgonyát majd hagyjuk kihűlni, lehéjazzuk, felkockázzuk.

2.) Egy nagy tálban összekeverjük a majonézt, a mustárt, az ecetet, a sót és a borsot. Hozzáadjuk a többi hozzávalót – ha úgy látjuk, elbír még egy kis majonézt, nyugodtan adjunk hozzá. Sózzuk, borsozzuk, majd pirítóssal tálaljuk.

Tojásos burgonyasaláta

Tipp: A kutyák imádják és bátran ehetik is a főtt tojást (ha nem a füstölt sonka mellett főztük meg). Kistestűeknek 1 tojás bátran adható, a miénk is imádja, főként a sárgáját.

(Fotó: Alexa/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Aranyvessző: természetes gyógyír vagy túlértékelt csodaszer?

2025. május 9. 11:10

Az aranyvessző hazánkban is ismert gyógynövény, amelyet évezredek óta használnak különféle egészségügyi problémák enyhítésére.

10 tudnivaló a tojásról

2024. március 29. 05:40

Az idei áprilist a húsvéti ünnepekkel indítjuk, remélhetőleg szép idő és finom étkek kíséretében. A tavaszi ünnepkörben elengedhetetlen szerephez jut a tojás: ahogy az asztalon, úgy a locsolkodás során sem nélkülözzük. Ennek apropóján tíz érdekességet hoztam a tojásról.

Csökken az élelmiszer-infláció, a lisztnél, tojásnál látványos az áresés

2023. szeptember 10. 07:10

Újabb lélektani határ alá csökkent az élelmiszer-infláció Magyarországon azzal, hogy augusztusban kevesebb mint 20 százalékra mérséklődött az élelmiszerek drágulása – mutattak rá az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának elemzői a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által pénteken ismertetett inflációs adatokra reagálva.

Strucc tojás: ezért nem eszünk belőle gyakran

2025. február 9. 14:10

A strucchús és a strucctojás már Magyarországon is kapható, de azért igencsak egzotikus csemegének számít.

Természetes tojásfestési ötletek a kertből

2022. április 13. 07:37

A legszebb gyerekkori emlékeink közé tartozik a húsvét is, amikor már jó pár nappal előtte elkezdtük festeni a tojást, sütöttük a locsolkodók seregének a süteményeket.