16℃ 8℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike
Életmód, gasztronómia

Mihez kezdjünk a megmaradt főtt tojással az ünnepek után?

Agrofórum Online

A legtöbb család túlvállalja magát a húsvéti tojásfőzéssel. Hogy miért? Mert szépen mutatnak a hímes tojások az ünnepi tálakon, főként, ha sokfélét festünk, és mert nem maradhatunk szégyenben, ha vendégek jönnek és túl hamar elfogy az étel.

Igen ám, de aztán levonulnak az ünnepnapok, hazamennek a vendégek, a hűtőben meg hegyekben áll a főtt tojás, ami ilyenkor már a családnak sem kell – mert érthető módon „unják”. Mit csinálunk ilyenkor? Nos, trükközünk, mert ebben mi, anyukák a legeslegjobbak vagyunk…

Nagycsaláddal a nyakamon

Ott ugyanis pontosan ki lehet számítani, hogy ha paprikás krumpli van hétfőn, akkor kedden biztosan krumplis tészta lesz az ebéd, de ugyanígy újrahasznosítható a megmaradt pörkölt másnap rizses húsnak, vagy akár a húsvéti sonka – sonkás tésztának, sonkás melegszendvicsnek vagy sonkás pizzának.

A jó hír az, hogy sok mindenhez, hiszen a főtt tojás egy hétig vagy tovább is eláll, de azért, ha ügyesek vagyunk, elfogy az hamarabb is. Íme, néhány recept, a legjobbak közül:

Hozzávalók: 3/4 csésze majonéz, 1 teáskanál frissen aprított kapor, 1/2 teáskanál citromlé, 1/4 teáskanál só, őrölt bors, 6 főtt tojás felkockázva (vagy villával áttörve), 120 g füstölt lazac apróra felkockázva
A tálaláshoz: 6 croissant (vagy zsemle/kifli) kettévágva, 1-1/2 csésze friss bébi spenót

Elkészítés:

1.) Egy nagy tálban összekeverjük a hozzávalókat.
2.) Félbevágjuk a croissant-okat, spenótleveleket teszünk rá és vastagon tojássalátát, majd a péksütemény tetejével lezárjuk a szendvicset.

Amennyiben nagyon le akarjuk nyűgözni a családot, vagy várunk még vendégeket, ezt a salátát úgy is lehet tálalni, hogy egy kör alakú formába főtt zöldspárgát teszünk, rákanalazzuk a tojássalátát, és legfelülre füstölt lazac szeleteket teszünk.

A kompozíciónk így úgy fog kinézni, mint egy torta, csak itt minden alapanyag sós. Frissen szedett kaporral és virágokkal díszíthetjük tálalás előtt. Meseszép és isteni finom, érdemes kipróbálni!

A kompozíciónk így úgy fog kinézni, mint egy torta

Hozzávalók: 10 főtt tojás, 10 dkg krémsajt, 1 dl majonéz, 20 dkg sajt, só, őrölt bors, olívaolaj

Elkészítés:

1.) A tojásokat megpucoljuk, villával összetörjük.

2.) Hozzáadjuk a majonézt, a krémsajtot, egy kevés olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, összekeverjük, majd hozzáadjuk reszelt sajtot is. Végül pici üvegekbe kanalazzuk, néhány szál snidlinggel, pirítóssal tálaljuk.

Fürjtojásból tojáskrém

Hozzávalók: 1 tojás, 80 dkg darált hús, só, 4 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, pirospaprika, őrölt bors, 2 zsemle, majoránna, szerecsendió   

A belsejébe: 7 főtt tojás

A tetejére: 10 dkg zsemlemorzsa

Elkészítés:

1.) A darált húst egy mély tálba tesszük, megsózzuk. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a felaprított vöröshagymát, néhány csipet pirospaprikát és őrölt borsot. Alaposan összegyúrjuk és állni hagyjuk.

2.) A zsemlét összevágjuk, vízbe áztatjuk, hagyjuk, hogy felszívja, majd kinyomkodjuk belőle a vizet. Beledolgozzuk a darált húsba. Beleütjük a tojást, jól összedolgozzuk. Ízlés szerint fűszerezzük majoránnával és szerecsendióval.

3.) Egy közepes nagyságú tepsit kibélelünk sütőpapírral, és megkenjük a papírt olajjal.

A húst két részre osztjuk, egy nagyobbra (70%) és egy kisebbre (30%). A nagyobb darabba mélyedést nyomunk és szorosan egymás után beletesszük a főtt tojásokat, majd betakarjuk az egészet a maradék húsmasszával. Ecsettel megolajozzuk a fasírt tetejét, megszórjuk mindenütt zsemlemorzsával. 180 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt szép pirosra sütjük.

Stefánia szelet

Hozzávalók: 6 burgonya, 4 főtt tojás, 1 csésze majonéz, 2 evőkanál mustár, 1 evőkanál ecet, 1/2 teáskanál só, őrölt fekete bors, 1/2 csésze apróra vágott újhagyma, 1/4 csésze apróra vágott petrezselyem, snidling vagy kapor, 1/4 csésze apróra vágott savanyú uborka

Elkészítés:

1.) Forró, sós vízben 10-15 perc alatt megfőzzük a burgonyát majd hagyjuk kihűlni, lehéjazzuk, felkockázzuk.

2.) Egy nagy tálban összekeverjük a majonézt, a mustárt, az ecetet, a sót és a borsot. Hozzáadjuk a többi hozzávalót – ha úgy látjuk, elbír még egy kis majonézt, nyugodtan adjunk hozzá. Sózzuk, borsozzuk, majd pirítóssal tálaljuk.

Tojásos burgonyasaláta

Tipp: A kutyák imádják és bátran ehetik is a főtt tojást (ha nem a füstölt sonka mellett főztük meg). Kistestűeknek 1 tojás bátran adható, a miénk is imádja, főként a sárgáját.

(Fotó: Alexa/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Természetes segítség köhögésre – Házi szirupok, amik tényleg beválnak

2025. október 28. 07:10

Köhögéssel bajlódsz? Mutatunk négy klasszikus, magyar házi köhögésszirup-receptet, amelyek természetes úton segítik a gyógyulást.

Mi történik, ha nyersen eszünk homoktövist?

2025. október 26. 07:10

Vitaminban verhetetlen, de a nyers homoktövis íze próbára teszi az ízlelőbimbókat – mutatjuk, mire figyeljünk.

Készítsünk mennyei házi almalikőrt pár óra alatt!

2025. október 25. 16:10

Készítsünk házilag zamatos almalikőrt, ami nemcsak téli estékhez, de ajándéknak is tökéletes – pillanatok alatt elkészül!

Gyömbér szárítása otthon – gyorsan, egyszerűen, illatosan

2025. október 23. 15:10

Három otthoni gyömbérszárítási módszer, amivel fillérekből készíthetünk tartós, aromás fűszert.

Kockázatos és drága lenne az átállás ketrecesről mélyalmos tojástermelésre

2019. december 9. 08:58

Az EU szabványnak megfelelő, feljavított ketreces tojástermelő technológia gazdaságosabb, valamint állategészségügyi szempontból a tyúkoknak is kedvezőbb.

Tojásokon gördült a Case IH nagytraktor

2024. április 1. 12:10

Vajon egy ember vagy egy 26 tonnás nagytraktor fejt ki nagyobb nyomást a talajra? Egy erre vonatkozó kísérlet nagy meglepetéssel járt.

Természetes tojásfestési ötletek a kertből

2022. április 13. 07:37

A legszebb gyerekkori emlékeink közé tartozik a húsvét is, amikor már jó pár nappal előtte elkezdtük festeni a tojást, sütöttük a locsolkodók seregének a süteményeket.

Rehabilitálhatják a vörös húsokat, a tojást és a tejet, már nem tekintenek rájuk „szívgyilkosként”?

2023. július 20. 14:40

Az élelmezési célú állattenyésztést gyakran az éghajlatváltozás és a környezetszennyezés egyik fő okozójaként tartják számon, sőt, egyes társadalmi körökben ezt a fajta állattenyésztést kegyetlennek és szükségtelennek tartják.