Életmód, gasztronómia

Mihez kezdjünk a megmaradt főtt tojással az ünnepek után?

Agrofórum Online

A legtöbb család túlvállalja magát a húsvéti tojásfőzéssel. Hogy miért? Mert szépen mutatnak a hímes tojások az ünnepi tálakon, főként, ha sokfélét festünk, és mert nem maradhatunk szégyenben, ha vendégek jönnek és túl hamar elfogy az étel.

Igen ám, de aztán levonulnak az ünnepnapok, hazamennek a vendégek, a hűtőben meg hegyekben áll a főtt tojás, ami ilyenkor már a családnak sem kell – mert érthető módon „unják”. Mit csinálunk ilyenkor? Nos, trükközünk, mert ebben mi, anyukák a legeslegjobbak vagyunk…

Nagycsaláddal a nyakamon

Ott ugyanis pontosan ki lehet számítani, hogy ha paprikás krumpli van hétfőn, akkor kedden biztosan krumplis tészta lesz az ebéd, de ugyanígy újrahasznosítható a megmaradt pörkölt másnap rizses húsnak, vagy akár a húsvéti sonka – sonkás tésztának, sonkás melegszendvicsnek vagy sonkás pizzának.

A jó hír az, hogy sok mindenhez, hiszen a főtt tojás egy hétig vagy tovább is eláll, de azért, ha ügyesek vagyunk, elfogy az hamarabb is. Íme, néhány recept, a legjobbak közül:

Hozzávalók: 3/4 csésze majonéz, 1 teáskanál frissen aprított kapor, 1/2 teáskanál citromlé, 1/4 teáskanál só, őrölt bors, 6 főtt tojás felkockázva (vagy villával áttörve), 120 g füstölt lazac apróra felkockázva
A tálaláshoz: 6 croissant (vagy zsemle/kifli) kettévágva, 1-1/2 csésze friss bébi spenót

Elkészítés:

1.) Egy nagy tálban összekeverjük a hozzávalókat.
2.) Félbevágjuk a croissant-okat, spenótleveleket teszünk rá és vastagon tojássalátát, majd a péksütemény tetejével lezárjuk a szendvicset.

Amennyiben nagyon le akarjuk nyűgözni a családot, vagy várunk még vendégeket, ezt a salátát úgy is lehet tálalni, hogy egy kör alakú formába főtt zöldspárgát teszünk, rákanalazzuk a tojássalátát, és legfelülre füstölt lazac szeleteket teszünk.

A kompozíciónk így úgy fog kinézni, mint egy torta, csak itt minden alapanyag sós. Frissen szedett kaporral és virágokkal díszíthetjük tálalás előtt. Meseszép és isteni finom, érdemes kipróbálni!

A kompozíciónk így úgy fog kinézni, mint egy torta

Hozzávalók: 10 főtt tojás, 10 dkg krémsajt, 1 dl majonéz, 20 dkg sajt, só, őrölt bors, olívaolaj

Elkészítés:

1.) A tojásokat megpucoljuk, villával összetörjük.

2.) Hozzáadjuk a majonézt, a krémsajtot, egy kevés olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, összekeverjük, majd hozzáadjuk reszelt sajtot is. Végül pici üvegekbe kanalazzuk, néhány szál snidlinggel, pirítóssal tálaljuk.

Fürjtojásból tojáskrém

Hozzávalók: 1 tojás, 80 dkg darált hús, só, 4 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, pirospaprika, őrölt bors, 2 zsemle, majoránna, szerecsendió   

A belsejébe: 7 főtt tojás

A tetejére: 10 dkg zsemlemorzsa

Elkészítés:

1.) A darált húst egy mély tálba tesszük, megsózzuk. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a felaprított vöröshagymát, néhány csipet pirospaprikát és őrölt borsot. Alaposan összegyúrjuk és állni hagyjuk.

2.) A zsemlét összevágjuk, vízbe áztatjuk, hagyjuk, hogy felszívja, majd kinyomkodjuk belőle a vizet. Beledolgozzuk a darált húsba. Beleütjük a tojást, jól összedolgozzuk. Ízlés szerint fűszerezzük majoránnával és szerecsendióval.

3.) Egy közepes nagyságú tepsit kibélelünk sütőpapírral, és megkenjük a papírt olajjal.

A húst két részre osztjuk, egy nagyobbra (70%) és egy kisebbre (30%). A nagyobb darabba mélyedést nyomunk és szorosan egymás után beletesszük a főtt tojásokat, majd betakarjuk az egészet a maradék húsmasszával. Ecsettel megolajozzuk a fasírt tetejét, megszórjuk mindenütt zsemlemorzsával. 180 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt szép pirosra sütjük.

Stefánia szelet

Hozzávalók: 6 burgonya, 4 főtt tojás, 1 csésze majonéz, 2 evőkanál mustár, 1 evőkanál ecet, 1/2 teáskanál só, őrölt fekete bors, 1/2 csésze apróra vágott újhagyma, 1/4 csésze apróra vágott petrezselyem, snidling vagy kapor, 1/4 csésze apróra vágott savanyú uborka

Elkészítés:

1.) Forró, sós vízben 10-15 perc alatt megfőzzük a burgonyát majd hagyjuk kihűlni, lehéjazzuk, felkockázzuk.

2.) Egy nagy tálban összekeverjük a majonézt, a mustárt, az ecetet, a sót és a borsot. Hozzáadjuk a többi hozzávalót – ha úgy látjuk, elbír még egy kis majonézt, nyugodtan adjunk hozzá. Sózzuk, borsozzuk, majd pirítóssal tálaljuk.

Tojásos burgonyasaláta

Tipp: A kutyák imádják és bátran ehetik is a főtt tojást (ha nem a füstölt sonka mellett főztük meg). Kistestűeknek 1 tojás bátran adható, a miénk is imádja, főként a sárgáját.

(Fotó: Alexa/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért csökken a vegánok száma? Most minden kiderül!

2025. augusztus 3. 11:10

Sok fogyasztó elbizonytalanodott a vegán étrend hatékonyságában: egészségi, gazdasági és ízélménybeli okokból térnek vissza húsos ételekhez.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Ennyivel drágulnak majd az élelmiszerek az árstop eltörlése után

2023. július 10. 11:40

A 2022 elején bevezetett élelmiszerár-stopot többszöri hosszabbítás után 2023. augusztus 1-jén vezeti ki a magyar kormányzat. Már látjuk, milyen mértékben ugrik meg az egyes termékek ára.

Az áruházakkal egyeztetnének a tojástermelők

2019. szeptember 26. 13:48

Számos esetben előfordult, hogy az üzletláncok indokolatlan akciót hirdettek, ezzel pedig rendre sikerült letörniük a felvásárlási árakat.

Világszerte egyre jobban drágul a tojás

2022. április 15. 08:06

A kereslet ugrásszerűen megnő a húsvéti ünnepek körül.

Megszűnik az élelmiszerár-stop, az érintett termékek gyors drágulása várható

2023. július 3. 11:54

A Magyarországon bizonyos alapvető élelmiszerek esetében 2022 elején bevezetett árstop kivezetésére 2023. augusztus 1-jén kerül sor. Vajon mire számíthatnak a vásárlók az érintett termékek kapcsán?