Életmód, gasztronómia

Mihez kezdjünk a megmaradt főtt tojással az ünnepek után?

Agrofórum Online

A legtöbb család túlvállalja magát a húsvéti tojásfőzéssel. Hogy miért? Mert szépen mutatnak a hímes tojások az ünnepi tálakon, főként, ha sokfélét festünk, és mert nem maradhatunk szégyenben, ha vendégek jönnek és túl hamar elfogy az étel.

Igen ám, de aztán levonulnak az ünnepnapok, hazamennek a vendégek, a hűtőben meg hegyekben áll a főtt tojás, ami ilyenkor már a családnak sem kell – mert érthető módon „unják”. Mit csinálunk ilyenkor? Nos, trükközünk, mert ebben mi, anyukák a legeslegjobbak vagyunk…

Nagycsaláddal a nyakamon

Ott ugyanis pontosan ki lehet számítani, hogy ha paprikás krumpli van hétfőn, akkor kedden biztosan krumplis tészta lesz az ebéd, de ugyanígy újrahasznosítható a megmaradt pörkölt másnap rizses húsnak, vagy akár a húsvéti sonka – sonkás tésztának, sonkás melegszendvicsnek vagy sonkás pizzának.

A jó hír az, hogy sok mindenhez, hiszen a főtt tojás egy hétig vagy tovább is eláll, de azért, ha ügyesek vagyunk, elfogy az hamarabb is. Íme, néhány recept, a legjobbak közül:

Hozzávalók: 3/4 csésze majonéz, 1 teáskanál frissen aprított kapor, 1/2 teáskanál citromlé, 1/4 teáskanál só, őrölt bors, 6 főtt tojás felkockázva (vagy villával áttörve), 120 g füstölt lazac apróra felkockázva
A tálaláshoz: 6 croissant (vagy zsemle/kifli) kettévágva, 1-1/2 csésze friss bébi spenót

Elkészítés:

1.) Egy nagy tálban összekeverjük a hozzávalókat.
2.) Félbevágjuk a croissant-okat, spenótleveleket teszünk rá és vastagon tojássalátát, majd a péksütemény tetejével lezárjuk a szendvicset.

Amennyiben nagyon le akarjuk nyűgözni a családot, vagy várunk még vendégeket, ezt a salátát úgy is lehet tálalni, hogy egy kör alakú formába főtt zöldspárgát teszünk, rákanalazzuk a tojássalátát, és legfelülre füstölt lazac szeleteket teszünk.

A kompozíciónk így úgy fog kinézni, mint egy torta, csak itt minden alapanyag sós. Frissen szedett kaporral és virágokkal díszíthetjük tálalás előtt. Meseszép és isteni finom, érdemes kipróbálni!

A kompozíciónk így úgy fog kinézni, mint egy torta

Hozzávalók: 10 főtt tojás, 10 dkg krémsajt, 1 dl majonéz, 20 dkg sajt, só, őrölt bors, olívaolaj

Elkészítés:

1.) A tojásokat megpucoljuk, villával összetörjük.

2.) Hozzáadjuk a majonézt, a krémsajtot, egy kevés olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, összekeverjük, majd hozzáadjuk reszelt sajtot is. Végül pici üvegekbe kanalazzuk, néhány szál snidlinggel, pirítóssal tálaljuk.

Fürjtojásból tojáskrém

Hozzávalók: 1 tojás, 80 dkg darált hús, só, 4 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, pirospaprika, őrölt bors, 2 zsemle, majoránna, szerecsendió   

A belsejébe: 7 főtt tojás

A tetejére: 10 dkg zsemlemorzsa

Elkészítés:

1.) A darált húst egy mély tálba tesszük, megsózzuk. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a felaprított vöröshagymát, néhány csipet pirospaprikát és őrölt borsot. Alaposan összegyúrjuk és állni hagyjuk.

2.) A zsemlét összevágjuk, vízbe áztatjuk, hagyjuk, hogy felszívja, majd kinyomkodjuk belőle a vizet. Beledolgozzuk a darált húsba. Beleütjük a tojást, jól összedolgozzuk. Ízlés szerint fűszerezzük majoránnával és szerecsendióval.

3.) Egy közepes nagyságú tepsit kibélelünk sütőpapírral, és megkenjük a papírt olajjal.

A húst két részre osztjuk, egy nagyobbra (70%) és egy kisebbre (30%). A nagyobb darabba mélyedést nyomunk és szorosan egymás után beletesszük a főtt tojásokat, majd betakarjuk az egészet a maradék húsmasszával. Ecsettel megolajozzuk a fasírt tetejét, megszórjuk mindenütt zsemlemorzsával. 180 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt szép pirosra sütjük.

Stefánia szelet

Hozzávalók: 6 burgonya, 4 főtt tojás, 1 csésze majonéz, 2 evőkanál mustár, 1 evőkanál ecet, 1/2 teáskanál só, őrölt fekete bors, 1/2 csésze apróra vágott újhagyma, 1/4 csésze apróra vágott petrezselyem, snidling vagy kapor, 1/4 csésze apróra vágott savanyú uborka

Elkészítés:

1.) Forró, sós vízben 10-15 perc alatt megfőzzük a burgonyát majd hagyjuk kihűlni, lehéjazzuk, felkockázzuk.

2.) Egy nagy tálban összekeverjük a majonézt, a mustárt, az ecetet, a sót és a borsot. Hozzáadjuk a többi hozzávalót – ha úgy látjuk, elbír még egy kis majonézt, nyugodtan adjunk hozzá. Sózzuk, borsozzuk, majd pirítóssal tálaljuk.

Tojásos burgonyasaláta

Tipp: A kutyák imádják és bátran ehetik is a főtt tojást (ha nem a füstölt sonka mellett főztük meg). Kistestűeknek 1 tojás bátran adható, a miénk is imádja, főként a sárgáját.

(Fotó: Alexa/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A tűzifa károsíthatja is a kályhánkat, kevesen vannak tisztában ezzel

2025. december 8. 16:10

A tűzgyújtásnak megvan a maga „trükkje”, érdemes néhány jó tanácsot megfogadni, ha a kályhánkat, kandallónkat, kazánunkat hosszú távon szeretnénk megbízhatóan használni.

Bámulatos, mire képes a hagymahéj tea – próbálja ki!

2025. december 8. 07:10

Ki gondolta volna, hogy a konyhai hulladéknak hitt hagymahéj decemberben az egyik legkeresettebb természetes erősítővé válik?

Van értelme eltüzelni a korhadt fát? A kérdés jogosabb, mint bárki gondolná

2025. december 6. 09:10

Nem mindegy, hogy milyen az a fa, amit beledobunk a kályhánkba, kandallónkba, kazánunkba? Egyáltalán nem, és egy szakértő meg is magyarázza, miért.

Spórolhat a főnök a fűtésen a dolgozók kárára? A válasz több mint meglepő

2025. december 5. 09:10

A munkaadó határozza meg, milyen hőmérsékleti körülmények között dolgozzanak a munkavállalói? Egyáltalán nem, erre is egzakt jogszabályi előírások vannak.

A SPAR Magyarország rövidesen nem forgalmaz ketreces tartásból származó tojásokat

2018. január 23. 12:13

A SPAR Ausztria csoporthoz tartozó szlovén, horvát, olasz és magyar szervezetek legkésőbb 2025-től nem árulnak majd ketreces tartásból származó tojásokat.

Omega-3 tojást tojnak a tyúkok

2020. december 14. 18:06

Elsősorban a várandós kismamák és születendő gyermekeik egészségét szolgálja a Szent István Egyetem és az egyik munkatársával közös, a Blue Seven Group Zrt. által fejlesztett legújabb szabadalom, mely hamarosan a hazai boltok polcain is elérhetővé válik.

Húsvéti tojásfestés természetes anyagok segítségével húsvétra

2021. április 2. 09:02

Próbáljuk ki idén a húsvéti tojásokat természetes anyagokkal megfesteni, ezzel is csökkentve a mesterséges festékanyagok használatát az otthonunkban, miközben új színeket varázsolunk az ünnepi készülődésbe!

Emelkedtek a tojásárak

2019. december 16. 13:02

A tojásnál mint rövid szavatossági idejű terméknél gond, hogy a megnövekedett igényeket nagyon nehéz kiszolgálni ilyen rövid időn belül. Ezért a termelők készleteznek a karácsonyi szezon előtt.