8℃ -1℃
március 3. Kornélia, Kunigunda, Frigyes
Életmód, gasztronómia

Mit tegyünk, ha ólommal szennyezett a csapvizünk?

Agrofórum Online

Létezik olyan térkép, amelynek segítségével percek alatt ellenőrizhetjük, hogy ólommal szennyezett-e a csapvizünk. Ha pedig az, akkor érdemes néhány tanácsot megfogadni az egészségügyi kockázat csökkentése érdekében.

Manapság az emberek jó része ódzkodik a csapvíztől, különösen a városokban élők választják helyette a jóval drágább (ugyanakkor megbízhatóbb minőségűnek tartott) palackozott ásványvizeket. Reális veszélyt jelent a csapvíz az egészségre?

Ha ólmot tartalmaz, akkor mindenképpen, bár a korszerű hálózatoknál ezt az eshetőséget mindenképpen kizárhatjuk. Az ólomból készült csövek az ókorban igen elterjedtek voltak, az emberiség ennek a könnyen megmunkálható fémnek viszonylag későn ismerte fel a mérgező hatását.

A 20. században az ólom elterjedtnek számított a vízvezetékek, gázcsövek és egyes festékek alapanyagaként. Az igazi veszélyt az jelenti, hogy a vízben való jelenléte csak vizsgálattal mérhető, mert nincs jellegzetes íze, szaga. A véráramba kerülve azonban az ólom kisebb része elraktározódik, hiába ürül ki tehát a nagyja, hosszabb távon az ólommal szennyezett víz fogyasztása óriási kockázatot jelent.

Mentális fejlődési zavar és magatartászavar éppúgy előfordulhat miatta, mint krónikus problémák, például vérszegénység, idegrendszeri panaszok, vesekárosodás.

Magyarországon az ólomkockázat az 1970 előtt épült házakat, intézményeket érinti leginkább, azon belül is főleg az 1945 előttieket. Elkészült egy hasznos térkép, amely segít megtudni, hogy egy adott lakóhelyen mekkora az ivóvízben előforduló ólom kockázata, ehhez csupán a pontos lakcímet kell beírni: KATTINTSON!

Mit tehetünk, ha ebből a szempontból magas kockázatú helyen lakunk? Nem kell eleve elkeseredni, hiszen a csapból kijövő víz ólomtartalma pár apró trükkel is jelentősen csökkenthető. A Tudatos Vásárló oldal a következőket javasolja:

Használat előtt folyassuk ki a vizet. Legalább reggel, az első használat előtt alaposan folyassuk át a vizet a vezetékeken, ezzel kimoshatjuk a lerakódott finom ólomport. Ivás előtt mindenképpen érdemes pár másodpercig kiengedni a vizet a csapból.

Főzéshez, iváshoz mindenképpen a hidegvízcsapból nyerjünk vizet. Az ólom ugyanis jobban feloldódik a meleg vízben, így azokban a csövekben nagyobb mértékben megtalálható. Használhatunk szűrőt a csapon, tisztíthatjuk a vizet külön tisztító-, szűrőberendezéssel.

Ügyeljünk a csövek épségére. Minden lerakódást, hibás elemet mielőbb javítsunk ki, távolítsuk el az elkopott rétegeket, a lehulló ólomfelületet.

Mindezek mellett persze nem árt leellenőrizni a vízminőséget, amit a helyi vízmű szakemberei laboratóriumaikban el tudnak végezni.

(Fotó: Henryk Niestrój/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Milyen egészségügyi előnyökkel jár a paradicsom fogyasztása? 

2024. január 30. 10:40

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma Agrárkutatási Szolgálatának (ARS) és az Ohio Állami Egyetem (OSU) tudósai egy nemrég közzétett tanulmányban azt vizsgálták, hogy a paradicsom milyen egészségügyi előnyökkel járhat.

Jöhet a húsadó! - Az emberi egészség megóvása a cél

2018. november 16. 03:36

A tanulmány szerint, ahogy az egészségre ártalmas egyéb termékek, mint például az alkoholos italok, a dohányáruk és a cukor megadóztatása, úgy a vörös és feldolgozott húsokra kivetett adó is az egészségesebb élelmiszerek felé terelheti az embereket.

Hüvelyes zöldségek: szuperfoodnak számítanak, mégis keveset fogyasztunk belőlük

2021. február 11. 06:35

A hüvelyes zöldségek igazi szuperfoodnak számítanak: magas a rosttartalmuk, amely többek között segít a vércukorszint egyenletes szinten tartásában és hozzájárul az egészséges emésztéshez és a normál koleszterinszint fenntartásához is.

Globális Szőlő Kongresszus

2021. július 3. 04:39

Európában a COVID-2019 pandémia hatására kialakult új étkezési szokások a szőlőfogyasztásra is hatást gyakoroltak.