16℃ 8℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike
Életmód, gasztronómia

Mit tegyünk, ha ólommal szennyezett a csapvizünk?

Agrofórum Online

Létezik olyan térkép, amelynek segítségével percek alatt ellenőrizhetjük, hogy ólommal szennyezett-e a csapvizünk. Ha pedig az, akkor érdemes néhány tanácsot megfogadni az egészségügyi kockázat csökkentése érdekében.

Manapság az emberek jó része ódzkodik a csapvíztől, különösen a városokban élők választják helyette a jóval drágább (ugyanakkor megbízhatóbb minőségűnek tartott) palackozott ásványvizeket. Reális veszélyt jelent a csapvíz az egészségre?

Ha ólmot tartalmaz, akkor mindenképpen, bár a korszerű hálózatoknál ezt az eshetőséget mindenképpen kizárhatjuk. Az ólomból készült csövek az ókorban igen elterjedtek voltak, az emberiség ennek a könnyen megmunkálható fémnek viszonylag későn ismerte fel a mérgező hatását.

A 20. században az ólom elterjedtnek számított a vízvezetékek, gázcsövek és egyes festékek alapanyagaként. Az igazi veszélyt az jelenti, hogy a vízben való jelenléte csak vizsgálattal mérhető, mert nincs jellegzetes íze, szaga. A véráramba kerülve azonban az ólom kisebb része elraktározódik, hiába ürül ki tehát a nagyja, hosszabb távon az ólommal szennyezett víz fogyasztása óriási kockázatot jelent.

Mentális fejlődési zavar és magatartászavar éppúgy előfordulhat miatta, mint krónikus problémák, például vérszegénység, idegrendszeri panaszok, vesekárosodás.

Magyarországon az ólomkockázat az 1970 előtt épült házakat, intézményeket érinti leginkább, azon belül is főleg az 1945 előttieket. Elkészült egy hasznos térkép, amely segít megtudni, hogy egy adott lakóhelyen mekkora az ivóvízben előforduló ólom kockázata, ehhez csupán a pontos lakcímet kell beírni: KATTINTSON!

Mit tehetünk, ha ebből a szempontból magas kockázatú helyen lakunk? Nem kell eleve elkeseredni, hiszen a csapból kijövő víz ólomtartalma pár apró trükkel is jelentősen csökkenthető. A Tudatos Vásárló oldal a következőket javasolja:

Használat előtt folyassuk ki a vizet. Legalább reggel, az első használat előtt alaposan folyassuk át a vizet a vezetékeken, ezzel kimoshatjuk a lerakódott finom ólomport. Ivás előtt mindenképpen érdemes pár másodpercig kiengedni a vizet a csapból.

Főzéshez, iváshoz mindenképpen a hidegvízcsapból nyerjünk vizet. Az ólom ugyanis jobban feloldódik a meleg vízben, így azokban a csövekben nagyobb mértékben megtalálható. Használhatunk szűrőt a csapon, tisztíthatjuk a vizet külön tisztító-, szűrőberendezéssel.

Ügyeljünk a csövek épségére. Minden lerakódást, hibás elemet mielőbb javítsunk ki, távolítsuk el az elkopott rétegeket, a lehulló ólomfelületet.

Mindezek mellett persze nem árt leellenőrizni a vízminőséget, amit a helyi vízmű szakemberei laboratóriumaikban el tudnak végezni.

(Fotó: Henryk Niestrój/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Természetes segítség köhögésre – Házi szirupok, amik tényleg beválnak

2025. október 28. 07:10

Köhögéssel bajlódsz? Mutatunk négy klasszikus, magyar házi köhögésszirup-receptet, amelyek természetes úton segítik a gyógyulást.

Mi történik, ha nyersen eszünk homoktövist?

2025. október 26. 07:10

Vitaminban verhetetlen, de a nyers homoktövis íze próbára teszi az ízlelőbimbókat – mutatjuk, mire figyeljünk.

Készítsünk mennyei házi almalikőrt pár óra alatt!

2025. október 25. 16:10

Készítsünk házilag zamatos almalikőrt, ami nemcsak téli estékhez, de ajándéknak is tökéletes – pillanatok alatt elkészül!

Gyömbér szárítása otthon – gyorsan, egyszerűen, illatosan

2025. október 23. 15:10

Három otthoni gyömbérszárítási módszer, amivel fillérekből készíthetünk tartós, aromás fűszert.

15 fermentált ételek az egészséges bélrendszerért

2023. december 2. 07:10

Talán nem is sejti, milyen sokféle erjesztett étel létezik a világon, ami nagyon jót tenne az emésztésének és az egészségének – de mégsem fogyasztja őket rendszeresen.

A kertészkedés 6 egészségre gyakorolt pozitív hatása

2022. szeptember 25. 06:34

Lássuk, miért jó kertészkedni, és milyen hatással van ez az egészségünkre!

A jövő 50 egészséges élelmiszere, amivel megmenthető a Föld

2019. szeptember 10. 12:47

Az emberiség meglepően kevés összetevőből készíti el a rendszeresen fogyasztott ételeit.

Majonéz: egy kis kémia a konyhában

2018. december 22. 04:38

A majonéz olajból, tojásból, ecetből vagy citromléből áll, mégsem válik szét alkotórészeire, ennek titka pedig a tojássárgája „kémiájában” rejlik.