Életmód, gasztronómia

Mitől lesz aranyszínű a sárgabaracklekvár?

Agrofórum Online

A sárgabaracklekvárnak párja sincs – legalábbis, ha elég édes, nincs agyontömve tartósítószerekkel, kellemesen sűrű, vannak benne kisebb-nagyobb gyümölcsdarabok, és aranyszínű.

Ehhez képest sokan barnás színű, híg vagy épp agyoncukrozott lekvárokat főznek, és végül nem tudják, miért lett túl sűrű, túl sötét vagy épp túlságosan ízetlen a lekvárjuk. Elmondom, mit tanultam a nagymamámtól és az édesanyámtól:

  • Bár sokan azt gondolják, hogy „lekvárhoz” mindegy, milyen gyümölcsöt választunk, így „jó abba” a rothadásnak indult, túlérett, agyonnyomott, rekesz alján szétlapított gyümölcs is – ez azonban nem igaz. A finom lekvárok finom, egészséges, érett gyümölcsből készülnek.
  • Mi sosem használunk befőző cukrot, csak hagyományosat, hagyományos recepttel – és a lekvárunk mindig aranyszínű, így sosem kísérleteztem mással.
  • A cukor mennyiségére aranyszabály, hogy amennyi gyümölcsöt használunk fel, épp annyit kell lecukrozni, tehát 1 kg gyümölcshöz 1 kg cukor szükséges. Persze, ha egészségesebb lekvárra vágyunk, vagy nagyon édes a gyümölcsünk, készíthetjük feleannyi, sőt harmadannyi cukorral is a lekvárt, ez esetben 1 kg gyümölcshöz 0,5 kg / vagy 0,3 kg cukrot számolunk.
  • Mi minden gyümölcsöt befőzés előtt „lecukrozunk” előző este: megmossuk a gyümölcsöket, felaprítjuk őket, befőzőlábasba tesszük és megszórjuk cukorral. Eztán gézlappal lekötjük, és a kamrában 3-4 órán át állni hagyjuk.
  • Hogy miért fontos a befőzőfazék? Édesanyám szerint azért, mert így tökéletesen elkerülhető, hogy bármilyen más étel íze keveredjen a lekvár ízéhez, akárcsak 0,5 százalékosan is… Éppen ezért nálunk a befőzőfazék egy széles szájú, hatalmas zománcos, vastagabb aljú fazék – ilyeneket a mai napig árulnak a hétvégi piacokon.

Lehéjazás, sterilizálás

  • A sárgabarack lehéjazása kardinális kérdés. Én a magam részéről megúsznám ezt a lépést (mert kellemetlen a forró vízbe áztatott barackot lehéjazni, meg is égeti az ember kezét, hosszadalmas is), de enélkül, tetszik vagy sem, sosem lesz senkinek olyan aranyszínű a sárgabarack lekvárja, mint az édesanyámé (és azoké, akik így főzik be a barackot). Én volt már, hogy átugrottam ezt a lépést, és botturmix segítségével tüntettem el a lustaságom nyomait – jelesül a sárgabarackhéjakat, de a lekvárom egyébként mesés küllemén mégis látszott az az 1-2 árnyalat…
  • Aztán fontos és elkerülhetetlen lépés a citromlé/citromsav. Nem csak azért tesszük a lekvárhoz, hogy pikánsabb legyen, hanem ez is hozzájárul ahhoz, hogy a lekvár színében megőrizzük a legszebb nyári napsugarakat.
  • Az üvegek sterilizálása nem egyenlő az alapos elmosással. Ha azt akarjuk, hogy ne forrjanak fel, bizony, ki kell forralnunk őket egyesével, kupakostul egy nagy, erre a célra kikészített forró vizes fazékban, majd tiszta konyharuhára kell szedni őket, és megszárítani a betöltés előtt. Ezzel elkerülhető, hogy az üvegben maradt mikroszkópnyi szennyeződések miatt idő előtt megromoljon, felforrjon a lekvárunk.
  • A kupakokkal sokan nem törődnek. Azokat pedig nagyon is fontos ellenőrizni, mert mindig van közöttük 1-2 olyan, ami forog az üvegen, nem zár jól, elöregedett (kiváltképp, ha régebbi, otthon eltett fajta, amit meglehet, késsel feszegettünk le korábban az üvegről). Szóval, a kupakokat ellenőrizni kell, kimosni, kifőzni, majd alkohollal átöblíteni. Édesanyám patikai alkohollal, én vodkával szoktam ezt a lépést kivitelezni. A felesleges alkohol elpárolog, nem befolyásolja a lekvár ízét.
  • Tartósítószerek: van, aki késhegynyi szalicilt tesz a lekvárok tetejére. Mi nem teszünk, hiszen maga a cukorszirup tartósítja a gyümölcsöket, és a csíramentes üvegbe, száraz dunsztba töltött lekvár, ha minden lépést betartunk, szalicil nélkül sem forr fel – legalábbis, nekünk nem volt ilyen problémánk az elmúlt 30 évben.

Sárgabaracklekvár

Hozzávalók: 6 kg érett sárgabarack, 2 kg cukor, 2 citrom leve (vagy 1 ek citromsav)

Elkészítés:

1.) A sárgabarackot alaposan megmossuk, majd forrásban lévő vízbe dobáljuk1-2 percre és lehúzzuk a héjukat. Ezután hideg vízbe tesszük őket (lehet jégkockát is a vízbe tenni), hogy lehűljenek. Miután lehúztuk a héjukat, kimagozzuk a gyümölcsöket és negyedbe/félbe vágva egy fazékba tesszük őket – a cukorral rétegezve.

Legfölülre cukor kerüljön, majd egy tiszta gézlap (vagy frissen kimosott, kivasalt konyharuha), a fazék szájára kötve. A fazekat a kamrába tesszük 2-3 órára (vagy akár egy éjszakára, de ezzel óvatosan kell bánni, mert megbarnulhat a barack!).

2.) Ezután levesszük a gézlapot a fazékról, és a barackot (a citromsavval elkeverve) takaréklángon főzni kezdjük. Addig főzzük, amíg a gyümölcs levének nagy része elpárolog, a lekvár kellemesen sűrű lesz (ez kb. 30-40 perc). Le lehet turmixolni teljesen (akkor homogén lesz a lekvárunk), vagy félig (mi így szoktuk), így maradnak kisebb-nagyobb gyümölcsdarabok a lekvárban.

3.) Sterilizált üvegekbe töltjük a lekvárt, lezárjuk az üvegeket a kupakokkal és mindet a feje tetejére állítjuk 10 percre, majd visszafordítjuk őket és még forrón mehetnek a száraz dunsztba: náluk ez egy jókora lavór, plédekkel kibélelve, egy paplannal beborítva. A kamrában 24 órát tartjuk így a lekvárokat, majd a kamra sötét, hűvös, jól szellőző polcaira kerülnek. Általában karácsony tájékán nyitjuk ki az első üveget.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hihetetlen újítás a magyarországi boltláncnál, vége a trükközésnek a vásárlók részéről

2025. október 12. 09:10

A mesterséges intelligenciát hívta segítségül, így győzte le az emberi „fifikát” az egyik nagy élelmiszer-üzletlánc – az új eszközei már egy év alatt megtérülnek.

Mítosz vagy tudomány: a méhpempő valóban teljesítményfokozó?

2025. október 10. 11:10

A méhpempő hatásait számos legenda övezi. De vajon valóban javítja az immunrendszer működését és a fizikai teljesítményt, vagy csupán mítosz?

Baj van a sütőtökkel, ezekre ügyeljen fogyasztás előtt

2025. október 7. 16:10

Az év során ritkán jut a tányérunkra az édes és laktató sült tökből, aminek azonban a hátrányait is érdemes mérlegelni.

Chia mag: a titok az egészséges szívért

2025. október 2. 07:10

A chia mag apró, mégis óriási erejű szuperélelmiszer, amely gazdag tápanyagaival támogathatja egészségünket.

9 nem mindennapi zöldség

2023. augusztus 31. 10:10

Az átlagfogyasztók szeretnek a hagyományos zöldségekhez nyúlni: a burgonyához, a hagymához vagy a paprikához. Léteznek azonban olyan zöldségek, amelyek mellett nap mint nap elmennek az emberek, pedig – noha nem mindig szépek – igencsak táplálóak és egészségesek.

Uborka elrakása télire - izgalmas receptek

2022. október 8. 08:38

Tegyük el télire többféle felhasználási módhoz, hogy télen is legyen saját uborkánk a kamrapolcról, mélyhűtőből!

Ropogós pecsenye lazacos krumplival

2019. december 22. 04:39

Sok ismerősömtől hallottam, hogy az ünnepi asztal elengedhetetlen étele a lazac. Hogy ezt ki milyen formában vagy fogásként képzeli el, annak csak a képzelet szabhat határt.

Ha péntek, akkor halas recept: Harcsapörkölt

2019. március 29. 09:47

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.