25℃ 18℃
szeptember 10. Nikolett, Hunor, Miklós
Életmód, gasztronómia

Nagyböjt alatt is ajánlott a hal

Ma-Hal

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) a nagyböjti időszakban kampányt tart a halfogyasztás népszerűsítésére.

A haltermelők országos érdekképviselete fel szeretné hívni az emberek figyelmét, hogy a keresztény kultúrában böjti ételként fogyasztott halnak pozitív élettani hatása van. A halhús könnyen emészthető, magas fehérjetartalmú, vitaminokban gazdag táplálék, továbbá tartalmaz foszfort, jódot, fluort, szelént, vasat, káliumot és kalciumot, A-, D-, B2-, B6-, és B12-vitamint, ezen felül a hal jelentős forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyekről bebizonyosodott, hogy csökkentik a szívroham kockázatát.

A nemzetközi statisztikák is alátámasztják, hogy a nagy halfogyasztó országok lakói között jóval kevesebb a szívbeteg. A MA-HAL kiemelt célja, hogy Magyarországon növekedjen az egy főre eső halfogyasztás, ami jelenleg csupán 6,4 kg/év. Ebben lehet segítségre a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program, ami lendületet ad az ágazat fejlődésének.

A fogyasztás növelése érdekében a MA-HAL a nagyböjti időszak alatt – március 6. és április 18. között – Facebook-oldalán minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, amihez kizárólag hazai halat ajánl alapanyagként. Az első nagyböjti halas recept a töltött paprika, pontyból.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

2025. szeptember 6. 14:10

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-tartalma miatt értékes gyógynövény. A megfelelő időben szedve és feldolgozva egész télen kincset ér.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Házilag készített körömvirágkenőcs: recept!

2025. augusztus 24. 16:10

Természetes sebgyógyító és bőrápoló: készítsen otthon körömvirágkenőcsöt, amely megnyugtatja, regenerálja és védi bőrét!

Algásodik a tavam! - Mit tehetek vele?

2023. június 30. 05:36

Nézzük sorra, hogy mi vált be nálunk a kerti tó algamentesítésével kapcsolatban úgy, hogy a legtermészetesebb legyen a végeredmény.

Így járnak a balatoni orvhalászok!

2020. november 30. 16:10

Hosszas megfigyelést követően értek tetten a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. kollégái azt a férfit a balatonboglári kikötőben, aki tiltott módon kísérelt meg halat fogni, illetve a balatonkenesei kikötőben két főre lettek figyelmesek, akik a kikötőmedencébe nagy mennyiségben télre "beállt" keszegeket gereblyézték.

Mandulás pisztráng

2018. január 12. 13:14

Kicsit citromos, kicsit fokhagymás pisztráng ropogós mandulával a tetején – egyszerűen mennyei.

Ha péntek, akkor halas recept: grillezett amúr

2019. március 22. 10:37

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.