Életmód, gasztronómia

Napi egy alma a menopauzát is távol tartja?

Agrofórum Online

Az utóbbi években végzett kutatások rávilágítottak arra, hogy a közmondásos napi egy almának valóban rengeteg jótékony hatása van a testünkre. Segíti a koleszterinszint csökkentését, jelentős szerepet játszhat a súlycsökkentésben, megelőzhető vele a sztrók, az Alzheimer-kór, és az is kiderült, hogy a menopauza kellemetlen tüneteit is mérsékli.

Manapság, amikor hozzászoktunk, hogy a boltok polcain szó szerint mindent megtalálunk, ami csak égen és földön, közel és a világvégén megterem, divatos az úgynevezett szuperélelmiszereket az egzotikumokat tartalmazó polcokon keresni. Pedig hazai viszonyok között is megtalálhatjuk azokat az alapanyagokat, amelyek az egészség és hosszú élet forrásai lehetnek. Sőt, elég akár a saját kertünkben körülnéznünk!

Mi a helyzet az almával? Fejtsük ki kicsit tudományosabb alapokon is a témát! Az alma fitoösztrogént tartalmaz. A menopauza alatt a női nemi hormon, az ösztrogén szintje csökken, ami egyebek mellett hőhullámokat idéz elő. A fitoösztrogén ehhez a hormonhoz hasonlít, így képes ugyanazokhoz a receptorokhoz kötődni, aminek köszönhetően a kellemetlen tünetek csökkennek. Ez a hormonhatású anyag ugyancsak csökkenti a csontritkulás tüneteit.

A bór szintén nagyobb mennyiségben van jelen az almában, és az emberi szervezetbe kerülve az ösztrogén és a D-vitamin felszívódását segíti elő. Az urzolsav az alma héjában fordul elő nagyobb mennyiségben, az emberi szervezetben pedig a „jó” barna zsírszövet arányát fokozza, a „rossz” fehér zsírszövetét csökkenti. A pektin a vércukorszint stabilizálásában játszik szerepet, ezáltal kevésbé érzünk cukoréhséget, és vetjük rá magunkat adott esetben a család csokoládékészletére.

Az alma jótékony hatását a menopauzára már a Pink Lady fajtával indított kampányban is felhasználták a szemfüles marketingesek. Ám nem az egészségre gyakorolt hatását emelték ki, hanem 2000, 45 év feletti nő esetében azt vizsgálták, hogyan hat az almafogyasztás arra a jelenségre, hogy a menopauza alatt sok esetben megváltozik a szaglás és ízlelés, főleg amiatt, mert kevesebb nyál termelődik a szájban. Ennek következtében ugyanis a hölgyek ebben a korban fokozottan kívánják az édes ízt. Nos, az alma fogyasztása mindkét problémára azonnali enyhülést nyújt.

(Fotó: TatsianaVusava/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Megegyük az alma héját vagy sem?

2024. szeptember 2. 07:10

Magyarországon és az Európai Unióban a fogyasztói kockázatbecslés az alma, valamint a körte esetében is úgy tekinti, hogy a fogyasztó nem hámozza meg a gyümölcsöt.

Rengeteg a tenni való a gyümölcsösben - ha szüretelni is akarunk

2019. március 27. 04:36

Az átlagosnál melegebb időjárás hatására teljesen virágba borult a kajszi, megkezdte virágzását az őszibarack, zöldbimbóban a cseresznye, meggy, szilva.

Egyre több a fertőzött meggy

2019. július 10. 10:55

A hónap második dekádjára kissé visszaesett a nappali és az éjszakai hőmérséklet, ami felüdülést jelent a növények, állatok és az ember számára egyaránt. A korábban jelentkező extrém magas UV-sugárzás hatására nagyon sok növényen tapasztalhatóak napégéstől származó égésnyomok a lombozaton.

Az almamoly elleni védekezés biológiai módszerrel

2020. március 26. 08:25

Napjainkba a megváltozott klimatikus viszonyok és az EU növényvédő szer szabályozása eredményeként az almát károsító molyfajok közül az almamoly (Cydia Pomonella) egyértelműen az első helyre került.