Életmód, gasztronómia

Napi egy alma a menopauzát is távol tartja?

Agrofórum Online

Az utóbbi években végzett kutatások rávilágítottak arra, hogy a közmondásos napi egy almának valóban rengeteg jótékony hatása van a testünkre. Segíti a koleszterinszint csökkentését, jelentős szerepet játszhat a súlycsökkentésben, megelőzhető vele a sztrók, az Alzheimer-kór, és az is kiderült, hogy a menopauza kellemetlen tüneteit is mérsékli.

Manapság, amikor hozzászoktunk, hogy a boltok polcain szó szerint mindent megtalálunk, ami csak égen és földön, közel és a világvégén megterem, divatos az úgynevezett szuperélelmiszereket az egzotikumokat tartalmazó polcokon keresni. Pedig hazai viszonyok között is megtalálhatjuk azokat az alapanyagokat, amelyek az egészség és hosszú élet forrásai lehetnek. Sőt, elég akár a saját kertünkben körülnéznünk!

Mi a helyzet az almával? Fejtsük ki kicsit tudományosabb alapokon is a témát! Az alma fitoösztrogént tartalmaz. A menopauza alatt a női nemi hormon, az ösztrogén szintje csökken, ami egyebek mellett hőhullámokat idéz elő. A fitoösztrogén ehhez a hormonhoz hasonlít, így képes ugyanazokhoz a receptorokhoz kötődni, aminek köszönhetően a kellemetlen tünetek csökkennek. Ez a hormonhatású anyag ugyancsak csökkenti a csontritkulás tüneteit.

A bór szintén nagyobb mennyiségben van jelen az almában, és az emberi szervezetbe kerülve az ösztrogén és a D-vitamin felszívódását segíti elő. Az urzolsav az alma héjában fordul elő nagyobb mennyiségben, az emberi szervezetben pedig a „jó” barna zsírszövet arányát fokozza, a „rossz” fehér zsírszövetét csökkenti. A pektin a vércukorszint stabilizálásában játszik szerepet, ezáltal kevésbé érzünk cukoréhséget, és vetjük rá magunkat adott esetben a család csokoládékészletére.

Az alma jótékony hatását a menopauzára már a Pink Lady fajtával indított kampányban is felhasználták a szemfüles marketingesek. Ám nem az egészségre gyakorolt hatását emelték ki, hanem 2000, 45 év feletti nő esetében azt vizsgálták, hogyan hat az almafogyasztás arra a jelenségre, hogy a menopauza alatt sok esetben megváltozik a szaglás és ízlelés, főleg amiatt, mert kevesebb nyál termelődik a szájban. Ennek következtében ugyanis a hölgyek ebben a korban fokozottan kívánják az édes ízt. Nos, az alma fogyasztása mindkét problémára azonnali enyhülést nyújt.

(Fotó: TatsianaVusava/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Károsak lehetnek a fekete műanyag konyhai eszközök

2025. február 5. 11:10

Ezeket a vegyi anyagokat azért építik be a konyhai eszközökbe, hogy csökkentsék a túlmelegedésből eredő tűzveszélyt.

Mégsem egészséges a görög joghurt?

2025. február 3. 16:10

Mint sok más joghurt, a görög joghurtok is tartalmaznak zselatint, amelyet állati bőr, inak, ínszalagok vagy csontok főzésével állítanak elő.

Elfeledett farsangi ételek

2025. február 2. 10:10

A farsanghoz kapcsolódó hagyományok és hiedelmek valóban gazdag örökséget alkotnak nemcsak Magyarországon, hanem világszerte is.

A jövő antibiotikumai hatástalanok lesznek a baktériumokkal szemben

2025. február 1. 16:10

Az új antibiotikumokat a fejlesztők gyakran úgy hirdetik, hogy nem alakul ki ellenük rezisztencia. Azonban ezt az állítást a rezisztencia-mentességről ritkán támasztják alá meggyőző adatok.

Az alma tápanyag-utánpótlása

2018. május 20. 13:00

Legkedveltebb gyümölcsünk tápanyag-utánpótlása nemcsak a növény egészsége miatt fontos, így érhetünk el megfelelő fizikai tulajdonságokat a gyümölcsnél, jó ízt és eltarthatóságot is.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: sok a varasodással fertőzött alma, lisztharmat veszélyezteti a szőlőt

2023. július 12. 14:40

Július második dekádjára a forró, nyári időjárás vált uralkodóvá. A hőséget csak időnként zavarták meg záporok, zivatarok, helyenként jégverés tette tönkre a termést. A nappali maximum hőmérséklet általában 30 Celsius-fok körül alakult, de éjszakára sem csökkent 20 fok alá a levegő hőmérséklete. A magas relatív páratartalom miatt reggelente erős a harmatképződés. A magas hőmérséklet csökkentette a betegségek terjedését, de teljesen nem szüntette meg.

Mi rághatja meg az almák felületét?

2023. szeptember 10. 09:40

Érőfélben lévő almáimnak felületén több helyen vannak rágásnyomok, az almák belseje viszont egészséges. Mi okozhatja a problémát?

Sokkal kevesebb lesz idén az alma

2019. július 24. 08:42

Az előzetes termésbecslések alapján idén mintegy 450 ezer tonna almatermés várható Magyarországon, ami 25 százalékkal elmarad az átlagtól. Hazánkban az egy főre eső étkezésialma-fogyasztás 12-15 kg/év.