14℃ 7℃
szeptember 30. Jeromos, Honória, Hunor
Életmód, gasztronómia

Nyitott Porták Napjai – Gasztronómiai és kulturális kalandok

Agrofórum Online

Országszerte több mint 150 családi gazdaság, pince és manufaktúra nyitja meg kapuit 2025. augusztus 23. és október 4. között. Érdekes programokban nem lesz hiány: például tökmagolajat préselhetünk és kóstolhatunk, zöldségeket fermentálhatunk, kovászos kenyeret süthetünk, vagy lekvárt főzhetünk a legendás „Nemtudom” szilvából.

Azok számára is bőséges kínálattal készülnek, akiket a gasztronómiai kalandozások kevésbé vonzanak – mindenki megtalálhatja a számára nyitva álló portát.

A Nyitott Porta Napok a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Vidék- és Térségfejlesztési Támogató Egysége szervezésében valósul meg, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség, a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület (SVÉT), a Kislépték Egyesület és a Pannon Helyi Termék Klaszter szakmai partnerségével.

A rendezvénysorozat célja – a szervezők tájékoztatása szerint – az agroturizmus ismertségének növelése, a szolgáltatók láthatóságának és az élményprogramok elérhetőségének elősegítése. Emellett kiemelt feladata, hogy erősítse a helyi termelők és fogyasztók közötti kapcsolatot, valamint előmozdítsa a rövid ellátási láncok fejlődését.

Időpontok és térségi helyszínek

  • Augusztus 23-24. – Minden, ami Szatmár-Bereg
  • Szeptember 20-21. – Sváb-sarok
  • Szeptember 27. – Vasfüggöny és Kisalföld kincsei
  • Október 4. – Dunántúl szíve – a Balaton-felvidéktől egészen a Vasi-hegyhátig

Most pedig egy kis ízelítő –  teljesség nélkül – a küszöbön álló ami Szatmár-beregi rendezvényekből.

Tarpai Hegy – Delelő Birtok és Pincészet

Az ország legkeletibb vulkanikus szőlőhegyén, a Tarpai Hegyen található birtok a történelmi múltat megélt, egykor csaknem elveszett terület újjászületésére vállalkozott. Szőlőt telepítettek, visszahozva a filoxéra előtti nemes fajtákat. A 2020-ban épült pincészet modern technológiával igyekszik a szőlő legjavát borrá alakítani.

Sétára hív a Tarpai Hegy

Borfajták: Delelő Királyleányka, Delelő Sárgamuskotály, Delelő Sauvignon Blanc, Delelő Feketeleányka, Delelő Kékfrankos, valamint PAIR nevű vörös házasítás.

Ingyenes programok:

  • A birtok történetének bemutatása
  • Séta a birtokon, kilátás a Delelő Borteraszról

Helyben megvásárolható termékek:

  • Minőségi palackozott borok

Géberjén – Szatmár ízei a Matula Gasztro Team tálalásában

A Matula Üdülőház portáján, a Holt-Szamos ölelésében fekvő faluban várják a vendégeket.

Ingyenes programok:

  • Kecskesajt-kóstoló (Tünde Major)
  • Kézműves lekvár-kóstoló (Bunya-féle Gazdakosár)
  • Kézműves termékkóstoló (DEvi)

Kézműves foglalkozások:

  • Interaktív kosárfonás (Angéla kosarai)
  • Géberjén felfedezése
  • Látogatás a Jékey Kúriába idegenvezetéssel

Fizetős, regisztrációhoz kötött programok:

  • 11:00–11:45 – Borkóstoló és előadás a szatmári borkultúráról
  • 12:00–14:00 – Matula bácsi ebédje (regisztráció szükséges)
  • 15:00–15:45 – Borkóstoló és előadás a szatmári borkultúráról

Panyola – Panyolai Pálinkák

A pálinkafőzde bemutatja a legendás „Nemtudom” szilva történetét.

Ingyenes program:

  • Főzdelátogatás 14:00-kor és 16:00-kor

Fizetős program:

  • 5 tételes pálinkakóstoló

Helyben megvásárolható termékek:

  • Pálinkák
  • Pálinka alapú likőrök

Túristvándi – Szatmári Éden

A vizimalom lábánál, gyönyörű környezetben várják a gyümölcsök és házi finomságok kedvelőit.

Lekvárkostoló Túristvándin

Ingyenes programok:

  • Lekvárkóstoló
  • Házi sütemények
  • Szilvalekvár-főzés rézüstben
  • Szövés hagyományos szövőszéken

Helyben megvásárolható termékek:

  • Szörpök, lekvárok, aszalványok
  • Szőttesek, párnák, rongyszőnyegek
  • Ásványékszerek

Csaroda – Középkori Templomok Útja Látogatóközpont

A csarodai református templom és a látogatóközpont a Felső-Tisza-vidék értékeit mutatja be.

Ingyenes programok:

  • Látogatóközpont és tárlatvezetés

 Fizetős programok:

  • Református templom látogatás  

Helyben fogyasztható ételek:

  • Szatmári szilvalekváros lepény
  • Málékásás töltött káposzta

Helyben megvásárolható termékek:

  • Lekvárok, gyümölcslevek
  • Keresztszemes hímzések
  • Ajándéktárgyak
  • Csigatészta készítő workshop
  • Bútorfestés
  • Keresztszemes hímzés
  • Vászonvirág készítés (max. 10 fő, előzetes bejelentkezés szükséges)

Nyírcsaholy – Élet a szarvasmarha-telepen

Többgenerációs családi gazdaság mutatja be a tej útját a termőföldtől az asztalig.

Ingyenes programok:

  • Gazdaságlátogatás
  • Mezőgazdasági gépek kiállítása
  • Állatsimogató
  • Faluséta Nyírcsaholyban

Helyben fogyasztható étel:

  • Szatmári lapcsánka

Helyben megvásárolható termék:

  • Lekvárok

Tarpa – Szilvalekvár és hagyományok

A település központjában hagyományos módszerekkel készített szilvalekvárt és aszalványokat kóstolhatunk.

A programok és a résztvevő porták listája folyamatosan bővül. Friss információkért látogasson el a hivatalos Facebook-oldalra: facebook.com/nyitottportanapok.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

4+1 gyógynövény, ami elűzi a téli depressziót

2025. szeptember 27. 11:10

A téli hónapok hosszú, sötét napjai gyakran rontják a hangulatot és csökkentik az energiaszintet, ezért érdemes természetes megoldásokhoz, például gyógynövényekhez nyúlni, amelyek segíthetnek a testi-lelki egyensúly fenntartásában.

Pálinkafesztivál Füzéren: ízek és hagyományok egy helyen

2025. szeptember 26. 13:10

A XVI. Füzéri Pálinkafesztivál nemcsak gasztronómiai élményt, hanem kulturális és közösségi ünnepet is kínál a látogatóknak.

Túró: az őszi fehérjebomba, ami formában tart

2025. szeptember 24. 13:10

A túró fehérjében gazdag, laktózmentes változatban is kapható – így ősszel mindenki élvezheti az egészséges finomságot!

Sütőtökmag: snackből a vetőmagig – minden, amit tudni kell

2025. szeptember 23. 11:10

Ismerje meg, hogyan pirítsa a sütőtökmagot, mire jó sütés előtt és után, és miként lehet magfogással biztosítani a jövőbeni termést.

Az emberek és állatok hőérzékelése eltér – ezért is fontos a szarvasmarhatelep szenzorálása

2024. február 26. 15:10

A Cubilog Kft. IOT-megoldásokat nyújt az ipar és a mezőgazdaság területén termelő üzemek, állattartó telepek számára.

Minden cseppjében családi vállalkozás

2020. január 10. 06:36

Az egykor egy tehénnel induló „vállalkozás” ma már mintegy 160 állatot számláló állománnyal rendelkezik, és a DARASSA TEJ Kft. termékei is felkerültek a hazai élelmiszerláncok polcaira.

Brazília rendelkezik a legnagyobb szarvasmarha-állománnyal

2021. március 23. 03:47

A Föld országai közül Brazíliában található a legtöbb szarvasmarha, őket India és az Egyesült Államok követi

Állatokat mentenek ki a Duna-szigetről a gazdálkodók

2024. január 15. 16:10

Szerb gazdák és tisztviselők küzdenek az egyik Duna-szigeten rekedt tucatnyi éhező ló és szarvasmarha megmentéséért.