Életmód, gasztronómia

Nyitott Porták Napjai – Gasztronómiai és kulturális kalandok

Agrofórum Online

Országszerte több mint 150 családi gazdaság, pince és manufaktúra nyitja meg kapuit 2025. augusztus 23. és október 4. között. Érdekes programokban nem lesz hiány: például tökmagolajat préselhetünk és kóstolhatunk, zöldségeket fermentálhatunk, kovászos kenyeret süthetünk, vagy lekvárt főzhetünk a legendás „Nemtudom” szilvából.

Azok számára is bőséges kínálattal készülnek, akiket a gasztronómiai kalandozások kevésbé vonzanak – mindenki megtalálhatja a számára nyitva álló portát.

A Nyitott Porta Napok a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Vidék- és Térségfejlesztési Támogató Egysége szervezésében valósul meg, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség, a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület (SVÉT), a Kislépték Egyesület és a Pannon Helyi Termék Klaszter szakmai partnerségével.

A rendezvénysorozat célja – a szervezők tájékoztatása szerint – az agroturizmus ismertségének növelése, a szolgáltatók láthatóságának és az élményprogramok elérhetőségének elősegítése. Emellett kiemelt feladata, hogy erősítse a helyi termelők és fogyasztók közötti kapcsolatot, valamint előmozdítsa a rövid ellátási láncok fejlődését.

Időpontok és térségi helyszínek

  • Augusztus 23-24. – Minden, ami Szatmár-Bereg
  • Szeptember 20-21. – Sváb-sarok
  • Szeptember 27. – Vasfüggöny és Kisalföld kincsei
  • Október 4. – Dunántúl szíve – a Balaton-felvidéktől egészen a Vasi-hegyhátig

Most pedig egy kis ízelítő –  teljesség nélkül – a küszöbön álló ami Szatmár-beregi rendezvényekből.

Tarpai Hegy – Delelő Birtok és Pincészet

Az ország legkeletibb vulkanikus szőlőhegyén, a Tarpai Hegyen található birtok a történelmi múltat megélt, egykor csaknem elveszett terület újjászületésére vállalkozott. Szőlőt telepítettek, visszahozva a filoxéra előtti nemes fajtákat. A 2020-ban épült pincészet modern technológiával igyekszik a szőlő legjavát borrá alakítani.

Sétára hív a Tarpai Hegy

Borfajták: Delelő Királyleányka, Delelő Sárgamuskotály, Delelő Sauvignon Blanc, Delelő Feketeleányka, Delelő Kékfrankos, valamint PAIR nevű vörös házasítás.

Ingyenes programok:

  • A birtok történetének bemutatása
  • Séta a birtokon, kilátás a Delelő Borteraszról

Helyben megvásárolható termékek:

  • Minőségi palackozott borok

Géberjén – Szatmár ízei a Matula Gasztro Team tálalásában

A Matula Üdülőház portáján, a Holt-Szamos ölelésében fekvő faluban várják a vendégeket.

Ingyenes programok:

  • Kecskesajt-kóstoló (Tünde Major)
  • Kézműves lekvár-kóstoló (Bunya-féle Gazdakosár)
  • Kézműves termékkóstoló (DEvi)

Kézműves foglalkozások:

  • Interaktív kosárfonás (Angéla kosarai)
  • Géberjén felfedezése
  • Látogatás a Jékey Kúriába idegenvezetéssel

Fizetős, regisztrációhoz kötött programok:

  • 11:00–11:45 – Borkóstoló és előadás a szatmári borkultúráról
  • 12:00–14:00 – Matula bácsi ebédje (regisztráció szükséges)
  • 15:00–15:45 – Borkóstoló és előadás a szatmári borkultúráról

Panyola – Panyolai Pálinkák

A pálinkafőzde bemutatja a legendás „Nemtudom” szilva történetét.

Ingyenes program:

  • Főzdelátogatás 14:00-kor és 16:00-kor

Fizetős program:

  • 5 tételes pálinkakóstoló

Helyben megvásárolható termékek:

  • Pálinkák
  • Pálinka alapú likőrök

Túristvándi – Szatmári Éden

A vizimalom lábánál, gyönyörű környezetben várják a gyümölcsök és házi finomságok kedvelőit.

Lekvárkostoló Túristvándin

Ingyenes programok:

  • Lekvárkóstoló
  • Házi sütemények
  • Szilvalekvár-főzés rézüstben
  • Szövés hagyományos szövőszéken

Helyben megvásárolható termékek:

  • Szörpök, lekvárok, aszalványok
  • Szőttesek, párnák, rongyszőnyegek
  • Ásványékszerek

Csaroda – Középkori Templomok Útja Látogatóközpont

A csarodai református templom és a látogatóközpont a Felső-Tisza-vidék értékeit mutatja be.

Ingyenes programok:

  • Látogatóközpont és tárlatvezetés

 Fizetős programok:

  • Református templom látogatás  

Helyben fogyasztható ételek:

  • Szatmári szilvalekváros lepény
  • Málékásás töltött káposzta

Helyben megvásárolható termékek:

  • Lekvárok, gyümölcslevek
  • Keresztszemes hímzések
  • Ajándéktárgyak
  • Csigatészta készítő workshop
  • Bútorfestés
  • Keresztszemes hímzés
  • Vászonvirág készítés (max. 10 fő, előzetes bejelentkezés szükséges)

Nyírcsaholy – Élet a szarvasmarha-telepen

Többgenerációs családi gazdaság mutatja be a tej útját a termőföldtől az asztalig.

Ingyenes programok:

  • Gazdaságlátogatás
  • Mezőgazdasági gépek kiállítása
  • Állatsimogató
  • Faluséta Nyírcsaholyban

Helyben fogyasztható étel:

  • Szatmári lapcsánka

Helyben megvásárolható termék:

  • Lekvárok

Tarpa – Szilvalekvár és hagyományok

A település központjában hagyományos módszerekkel készített szilvalekvárt és aszalványokat kóstolhatunk.

A programok és a résztvevő porták listája folyamatosan bővül. Friss információkért látogasson el a hivatalos Facebook-oldalra: facebook.com/nyitottportanapok.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

2025. szeptember 6. 14:10

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-tartalma miatt értékes gyógynövény. A megfelelő időben szedve és feldolgozva egész télen kincset ér.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Házilag készített körömvirágkenőcs: recept!

2025. augusztus 24. 16:10

Természetes sebgyógyító és bőrápoló: készítsen otthon körömvirágkenőcsöt, amely megnyugtatja, regenerálja és védi bőrét!

Már tenyésztik a klímasemleges szarvasmarhát

2024. március 19. 15:10

A szarvasmarhákat a legnagyobb szén-dioxid-termelők között tartják számon. Argentína azonban nem a marhák leselejtezésében, hanem új tanúsítási rendszerben gondolkodik. A cél a klímasemleges szarvasmarha.

Nemzetközi bírói csapattal a hódmezővásárhelyi kiállítás függetlenségéért

2019. május 8. 04:21

Idén hat külföldi show-bíró bírál négy szarvasmarha fajtában a XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon.

Egységes kérelem: a szarvasmarha-, juh-, és kecsketartók feladatairól

2023. február 15. 12:42

A szarvasmarha-, juh-, és kecsketartók számára biztosított uniós közvetlen és vidékfejlesztési támogatások 2023. évi igénylésével kapcsolatban az Agrárminisztérium ismételten felhívja az állattartók figyelmét, hogy tegyenek meg mindent az ENAR-ban lévő adatok naprakész biztosítása érdekében, az egységes kérelemben megjelenő állatok megszemélyesítése miatt.

NAK TechLab verseny: szarvasmarha-tenyésztést támogató ötlet győzött

2020. augusztus 16. 10:34

Az ötletversenyre olyan egyetemi hallgatói csapatok jelentkezését várták, akik innovatív ötletükkel, hatékony megoldásaikkal segíthetik a hazai mezőgazdaság digitalizációját.