Országszerte több mint 150 családi gazdaság, pince és manufaktúra nyitja meg kapuit 2025. augusztus 23. és október 4. között. Érdekes programokban nem lesz hiány: például tökmagolajat préselhetünk és kóstolhatunk, zöldségeket fermentálhatunk, kovászos kenyeret süthetünk, vagy lekvárt főzhetünk a legendás „Nemtudom” szilvából.
Azok számára is bőséges kínálattal készülnek, akiket a gasztronómiai kalandozások kevésbé vonzanak – mindenki megtalálhatja a számára nyitva álló portát.
A Nyitott Porta Napok a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Vidék- és Térségfejlesztési Támogató Egysége szervezésében valósul meg, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség, a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület (SVÉT), a Kislépték Egyesület és a Pannon Helyi Termék Klaszter szakmai partnerségével.
A rendezvénysorozat célja – a szervezők tájékoztatása szerint – az agroturizmus ismertségének növelése, a szolgáltatók láthatóságának és az élményprogramok elérhetőségének elősegítése. Emellett kiemelt feladata, hogy erősítse a helyi termelők és fogyasztók közötti kapcsolatot, valamint előmozdítsa a rövid ellátási láncok fejlődését.
Időpontok és térségi helyszínek
- Augusztus 23-24. – Minden, ami Szatmár-Bereg
- Szeptember 20-21. – Sváb-sarok
- Szeptember 27. – Vasfüggöny és Kisalföld kincsei
- Október 4. – Dunántúl szíve – a Balaton-felvidéktől egészen a Vasi-hegyhátig
Most pedig egy kis ízelítő – teljesség nélkül – a küszöbön álló ami Szatmár-beregi rendezvényekből.
Tarpai Hegy – Delelő Birtok és Pincészet
Az ország legkeletibb vulkanikus szőlőhegyén, a Tarpai Hegyen található birtok a történelmi múltat megélt, egykor csaknem elveszett terület újjászületésére vállalkozott. Szőlőt telepítettek, visszahozva a filoxéra előtti nemes fajtákat. A 2020-ban épült pincészet modern technológiával igyekszik a szőlő legjavát borrá alakítani.

Borfajták: Delelő Királyleányka, Delelő Sárgamuskotály, Delelő Sauvignon Blanc, Delelő Feketeleányka, Delelő Kékfrankos, valamint PAIR nevű vörös házasítás.
Ingyenes programok:
- A birtok történetének bemutatása
- Séta a birtokon, kilátás a Delelő Borteraszról
Helyben megvásárolható termékek:
- Minőségi palackozott borok
Géberjén – Szatmár ízei a Matula Gasztro Team tálalásában
A Matula Üdülőház portáján, a Holt-Szamos ölelésében fekvő faluban várják a vendégeket.
Ingyenes programok:
- Kecskesajt-kóstoló (Tünde Major)
- Kézműves lekvár-kóstoló (Bunya-féle Gazdakosár)
- Kézműves termékkóstoló (DEvi)
Kézműves foglalkozások:
- Interaktív kosárfonás (Angéla kosarai)
- Géberjén felfedezése
- Látogatás a Jékey Kúriába idegenvezetéssel
Fizetős, regisztrációhoz kötött programok:
- 11:00–11:45 – Borkóstoló és előadás a szatmári borkultúráról
- 12:00–14:00 – Matula bácsi ebédje (regisztráció szükséges)
- 15:00–15:45 – Borkóstoló és előadás a szatmári borkultúráról
Panyola – Panyolai Pálinkák
A pálinkafőzde bemutatja a legendás „Nemtudom” szilva történetét.
Ingyenes program:
- Főzdelátogatás 14:00-kor és 16:00-kor
Fizetős program:
- 5 tételes pálinkakóstoló
Helyben megvásárolható termékek:
- Pálinkák
- Pálinka alapú likőrök
Túristvándi – Szatmári Éden
A vizimalom lábánál, gyönyörű környezetben várják a gyümölcsök és házi finomságok kedvelőit.

Ingyenes programok:
- Lekvárkóstoló
- Házi sütemények
- Szilvalekvár-főzés rézüstben
- Szövés hagyományos szövőszéken
Helyben megvásárolható termékek:
- Szörpök, lekvárok, aszalványok
- Szőttesek, párnák, rongyszőnyegek
- Ásványékszerek
Csaroda – Középkori Templomok Útja Látogatóközpont
A csarodai református templom és a látogatóközpont a Felső-Tisza-vidék értékeit mutatja be.
Ingyenes programok:
- Látogatóközpont és tárlatvezetés
Fizetős programok:
- Református templom látogatás
Helyben fogyasztható ételek:
- Szatmári szilvalekváros lepény
- Málékásás töltött káposzta
Helyben megvásárolható termékek:
- Lekvárok, gyümölcslevek
- Keresztszemes hímzések
- Ajándéktárgyak
- Csigatészta készítő workshop
- Bútorfestés
- Keresztszemes hímzés
- Vászonvirág készítés (max. 10 fő, előzetes bejelentkezés szükséges)
Nyírcsaholy – Élet a szarvasmarha-telepen
Többgenerációs családi gazdaság mutatja be a tej útját a termőföldtől az asztalig.
Ingyenes programok:
- Gazdaságlátogatás
- Mezőgazdasági gépek kiállítása
- Állatsimogató
- Faluséta Nyírcsaholyban
Helyben fogyasztható étel:
- Szatmári lapcsánka
Helyben megvásárolható termék:
- Lekvárok
Tarpa – Szilvalekvár és hagyományok
A település központjában hagyományos módszerekkel készített szilvalekvárt és aszalványokat kóstolhatunk.
A programok és a résztvevő porták listája folyamatosan bővül. Friss információkért látogasson el a hivatalos Facebook-oldalra: facebook.com/nyitottportanapok.
Képek: Pixabay.