Állattenyésztés
Állattenyésztés

Teendők, ha a tehén nem áll lábra

Teendők, ha a tehén nem áll lábra

Agrofórum Online

Mit tegyünk, ha a szarvasmarha nem tud felállni? Tippek az elsősegélynyújtáshoz, a kezeléshez és a nehéz, de fontos döntések meghozatalához.

Bajban vagyunk, amikor egy tehén az istállóban vagy a legelőn nem tud magától felállni, hiszen egy 600-700 kg súlyú állattal nehéz bármit is kezdeni. De mégis, mit lehet tenni ebben a helyzetben? A Fokus Tierwohl hálózat és a Hesseni Agrárkamara által szervezett rendezvényen ezt a problémakört járták körül egy gyakorló állatorvos segítségével, és egészen biztosan a magyar gazdáknak is tudnak jó tanáccsal szolgálni. A szarvasmarha-állománynak ugyan csak 1-2%-ával fordul elő, hogy elfekszik, azonban egy-egy egyed is hatalmas problémákat okozhat, és sajnos azt is be kell látni, hogy ezek egy része menthetetlen.

Miért nem tud a tehén felállni?

Ennek számos oka lehet: az elsődleges okoktól, mint a tejláz (hipokalcémia) – ami általában a leggyakoribb – a súlyos tőgygyulladáson, bélelzáródáson át a másodlagos okokig, mint a sérülések (pl. csonttörés és izomszakadás) vagy fekélyek.

A kezelési elvek az okoktól függetlenül a következőkben foglalhatók össze. Azonnal elvégzendő: a környezet ellenőrzése, diagnosztizálás a lehető leghamarabb, hatékony és gyors kezelés (az állatorvossal együtt). Amilyen hamar csak lehet: megpróbálni az állatot felállítani (felemelni), vagy ha úgy ítéljük meg, gyorsan dönteni az eutanáziáról, illetve a vágásról.

A mozgásképtelen tehenekkel azonnal foglalkozni kell

A tehén saját súlya olyan nagy, hogy ha a végtagjaira ráfekszik, nem tudja önállóan használni őket. Vészhelyzet esetén tehát a gyors cselekvés döntő jelentőségű, és az állatorvos nem mindig tud közvetlenül segíteni. A túlélésben időtényező a legfontosabb, főleg az első 12 óra, függetlenül a diagnózistól.

Az eredményben nem elhanyagolható szerepet játszik az sem, hogy az állat mennyire akar élni, küzdeni. Ha ugyanis ő nem segít, az sokkal nehezebbé teszi a gyógyulását.

A megtalálása után nem könnyű azonnal meghozni a helyes döntést. Segíthetnek viszont a következő kérdések: Éber- és reagál-e az állat? Az érzékszervei működnek? Ha a beteg tompának és apatikusnak tűnik, azonnal hívni kell az állatorvost. Mert például súlyos tőgygyulladás esetén minden perc számít. De az ortopédiai okokat is gyorsan kezelni kell. Ha pedig az állat menthetetlen, szenvedni se hagyjuk, hiszen az is a mi felelősségünk.

Fontos a biztonságos környezet és a másodlagos sérülések elkerülése

Miután az állatot megtalálták, legkésőbb két órán belül át kell helyezni kényelmes körülmények közé. A csúszós vagy túl kemény felületek, más állatok jelenléte, a lejtős terep, a meleg vagy a hideg ugyanis gyorsan tovább ronthatja a beteg állapotát. Ez felfúvódáshoz vagy egyéb másodlagos sérülésekhez vezethet.

Ausztrál tanulmányok szerint az elfekvő tehenek mintegy 80%-ánál klinikailag releváns másodlagos károsodás lépett fel, és csaknem kétharmadukat el kellett altatni. A másodlagos sérülések elkerülése ezért az állat gondozásának egyik legfontosabb szempontja.

De hogyan emeljük le a szarvasmarhát a csúszós felületről? Adott esetben a homlokrakodó kanál viszonylag kíméletes alternatíva lehet. Ideális esetben azonban a nagytestű állatok mentéséhez speciálisan kialakított hámokat és hevedereket használnak. Ezekkel az a cél, hogy a páciensek újra képesek legyenek a saját lábukra állni, de szállításra nem alkalmazhatók.

A stabil felületen túl a betegnek nyugalomra és csendre is szüksége van. Ilyen lehet egy vastagon almozott istálló, ahol az állatok rendszeres ellenőrzése és kezelése könnyen elvégezhető. Ha a sérült állatot a szabadban, természetes talajon helyezzük el, fontos figyelembe venni az időjárási körülményeket. Szükség esetén megfelelő védelmet kell biztosítani a nap és az eső ellen is, valamint stabilan és biztonságosan kerítsük be a területet.

Prognózis készítése és a kezelés irányítása

Ha a szarvasmarha már biztonságban van, kérjük állatorvos segítségét a gyógyításához. Az első nap ebben is döntő fontosságú. Figyeljük az állat viselkedését, körülbelül kétóránként. Az állatorvosnak ekkor kell végleges prognózist felállítania a betegről, amely teszteken és vizsgálatokon alapszik.

A következő szempontok alapján kell a végső döntést meghozni: A fájdalom és a szenvedés hatékonyan csökkenthető-e? Képesek vagyunk-e a szükséges kezelést biztosítani? Képes lesz-e a haszonállat valaha újra tejet és húst termelni (megtérül-e a kezelés)? Ha bármelyik kérdésre nem a válasz, akkor le kell vonni a szükséges következtetéseket, és el kell altatni az állatot. Általában elmondható, hogy ha a tehén nem eszik vagy iszik, akkor valószínűleg úgyis elveszítenénk.

Az istállóban tartott tehenek napi ellátása

Ha a prognózis jó, és az állat általános állapota a következő napokban javul, fontos a napi gondozási következetes végrehajtása, naponta többször átfordítani, illetve megpróbálni talpra állítani. A lábadozási idő általában hat-nyolc nap. A kezelés fő területei: az etetés és itatás, az állat motiválása és a felállás segítése, valamint a rendszeres forgatás és szükség esetén fájdalomcsillapítók és egyéb gyógyszerek beadása.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megbukott a monokultúrás gazdálkodás

2024. április 15. 14:40

Kutatók öt kontinens 2655 gazdaságát elemezve bizonyították, hogy az ipari, monokultúrás gazdálkodásról való elmozdulással az ember és környezete is csak nyerhet.

ANImashExpo: az állattenyésztő ágazat vadonatúj szakkiállítása

2024. április 10. 08:10

Bővül a HUNGEXPO kínálata: 2024. december 5-7. között rendezik meg az ANImashEXPO-t. A kiállítás célja, hogy fórumot és önálló bemutatkozási lehetőséget teremtsen az állattenyésztés és -egészségügy területén működő szakembereknek, vállalkozásoknak.

Az emberek többet fertőzik az állatokat betegségekkel, mint fordítva

2024. április 9. 15:10

Több vírust adunk át a házi- és vadon élő állatoknak, mint amennyit elkapunk tőlük – derül ki a UCL kutatóinak új, nagyszabású vírusgenom-elemzéséből.

A szarvasmarhák tbc-oltása a tüneteket és a továbbfertőzés esélyét is csökkenti

2024. április 9. 10:10

A kutatás szerint a vakcinázás nemcsak a tuberkulózis súlyosságát enyhíti a fertőzött szarvasmarhák esetében, hanem a terjedését is 89%-kal mérsékli a tejelőállományokban.

Szinte tökéletesek az adonyi Angus tenyészbikák - Fajtaelőnyök és tartástechnológia

2019. május 9. 04:36

2018-ban 93 százalékos vemhesülést értek el az adonyi Angus marhák. Összesen 19 tenyészbika dolgozott az előző idényben, amelyek közül négy állat 100 százalékos eredményt produkált.

Állattenyésztés Képgaléria Videó

Újból szállíthatunk az Egyesült Arab Emírségekbe szarvasmarhát

2018. október 2. 06:39

A mentes státusz ismételt elnyeréséről dr. Bognár Lajos országos főállatorvos haladéktalanul tájékoztatta a partnerországokat, aminek eredményeképp az Egyesült Arab Emirátusok a napokban törölte hazánkat a betegséggel érintett országok listájáról.

Komoly mennyiségben vásárolt élőállatot hazánktól Kazahsztán

2019. szeptember 17. 10:04

A vásárlásra a kazahsztáni gazdálkodók többször is kérték az ottani mezőgazdasági tárcát, mivel a magyar élőállatok kiváló minőségűek.

Az unió szarvasmarha- és sertésállománya is csökkent

2022. június 28. 08:02

Szarvasmarhatartás szempontjából kiemelkedik Franciaország a 17,3 milliós állományával, de Németországban is 10 milliónál több állatot tartanak.