Életmód, gasztronómia

Őszi körtés-fahéjas pite

Agrofórum Online

Az őszi idénygyümölcsök közül a körte az egyik kedvencem. Számtalan étel van, amihez felhasználható, ezek közül én most egy édes pite receptjét hoztam nektek, bizonyítva, hogy nem csak a klasszikus szilvás-fahéjas vagy almás-fahéjas verzió állja meg a helyét.

És ha már körte: dédszüleink idejében nem igazán volt olyan porta, ahol ne lett volna legalább egy körtefa a Magyarországon őshonos számtalan fajta valamelyikéből, de mára jobb híján csak az üzletek polcain találkozhatunk ezzel az ízletes, zamatos gyümölccsel. Pedig korabeli írások szerint olyannyira megbecsült portéka volt, hogy egy véka muskotályos körte áráért két süldő malacot is adtak a piacon!

 Hozzávalók:

  • 3 közepes körte
  • 1 alma
  • fahéj
  • 2 ek. méz
  • holland kakaó
  • 1 nagy marék dió
  • sütőpor
  • 40 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj
  • 3 ek. hideg víz
  • 1 tojás
  • 2 ek. cukor
  • 1 csipet só

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a sütőporral, sóval, majd az apróra vágott vajjal.

Összegyúrjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a tojást és a hideg vizet. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk.

Ha kemény lenne a tészta, 1-2 kanál tejföllel lehet lazítani rajta.

30 percet pihentetjük a hűtőben, majd kinyújtjuk és kibéleljük a piteformánkat.

Villával megszurkáljuk több helyen a tésztát.

Ezután a körtéket és az almát apró kockákra vágjuk, összekeverjük a mézzel, fahéjjal és a dióval.

Belehalmozzuk a piteformába.

A maradék tésztát kettészedjük. Az egyik felét kinyújtjuk, és szív alakú szaggatóval formákat készítünk. A másik feléhez holland kakaóport keverünk, majd ezt is kinyújtjuk, és szíveket formázunk.

Tetszés szerint kidíszítjük vele a piténk tetejét.

Előmelegített sütőben 180 fokon 23-30 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Baglyok a kertben? Isten hozta őket!

2023. október 3. 05:40

Bár ritkább vendégek a kertben fészkelő és télen is velünk maradó énekesmadarainknál, mégis számos bagolyfaj életmódja is erősen kötődik már az emberi környezethez. Melyek ezek a fajok, amelyek gyakrabban megfordulhatnak körülöttünk? Miben segítenek nekünk, és mi hogyan támogathatjuk a megtelepedésüket?

A lúd, az újbor és Márton

2023. november 11. 05:40

Szent Márton, a tours-i püspök, a fegyvertelen katona, hazánk védőszentje, az újbor bírája – honnan ered ez a sokszínű, régi kultusz? Hogy kapcsolódik mindez egyetlen emberhez?

Talajszenzorral a tudatos talajhasználatért és élelmiszer-termelésért

2018. december 10. 13:58

Pár héttel ezelőtt egyik kedves egyetemi kutatótársam bemutatott nekem egy egyszerűen telepíthető és nyomon követhető talaj-monitoring rendszert. Kapva kaptam az ajánlaton, és kihelyeztem a rendelkezésemre bocsátott 4 darab talajszenzort abba a térségbe, ahol az egyetemi kísérletemet is végeztem.

GMO kérdés szójában - avagy a gőz a hajókürtre van kötve?!

2018. július 9. 18:06

A fenti címmel küldött egy figyelemre méltó írást harangozó János bátyai szójatermesztő, aki – ahogy ez az írásából is kiderül – 42 éve foglalkozik (birkózik) e jeles hüvelyes növénnyel.