Életmód, gasztronómia

Őszi körtés-fahéjas pite

Agrofórum Online

Az őszi idénygyümölcsök közül a körte az egyik kedvencem. Számtalan étel van, amihez felhasználható, ezek közül én most egy édes pite receptjét hoztam nektek, bizonyítva, hogy nem csak a klasszikus szilvás-fahéjas vagy almás-fahéjas verzió állja meg a helyét.

És ha már körte: dédszüleink idejében nem igazán volt olyan porta, ahol ne lett volna legalább egy körtefa a Magyarországon őshonos számtalan fajta valamelyikéből, de mára jobb híján csak az üzletek polcain találkozhatunk ezzel az ízletes, zamatos gyümölccsel. Pedig korabeli írások szerint olyannyira megbecsült portéka volt, hogy egy véka muskotályos körte áráért két süldő malacot is adtak a piacon!

 Hozzávalók:

  • 3 közepes körte
  • 1 alma
  • fahéj
  • 2 ek. méz
  • holland kakaó
  • 1 nagy marék dió
  • sütőpor
  • 40 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj
  • 3 ek. hideg víz
  • 1 tojás
  • 2 ek. cukor
  • 1 csipet só

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a sütőporral, sóval, majd az apróra vágott vajjal.

Összegyúrjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a tojást és a hideg vizet. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk.

Ha kemény lenne a tészta, 1-2 kanál tejföllel lehet lazítani rajta.

30 percet pihentetjük a hűtőben, majd kinyújtjuk és kibéleljük a piteformánkat.

Villával megszurkáljuk több helyen a tésztát.

Ezután a körtéket és az almát apró kockákra vágjuk, összekeverjük a mézzel, fahéjjal és a dióval.

Belehalmozzuk a piteformába.

A maradék tésztát kettészedjük. Az egyik felét kinyújtjuk, és szív alakú szaggatóval formákat készítünk. A másik feléhez holland kakaóport keverünk, majd ezt is kinyújtjuk, és szíveket formázunk.

Tetszés szerint kidíszítjük vele a piténk tetejét.

Előmelegített sütőben 180 fokon 23-30 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Hazánk kincsei V. rész – Az Agostyáni Arborétum

2023. június 27. 10:36

A mindössze 565 fős Agostyán 1985-ig önálló településként létezett Tata és Tarján között, ám abban az évben Tata városához csatolták. Közvetlen ugyan nem határos a két település, mégis Tata központjából közúton mindössze 5 km-t kell autóznunk a festői szépségű, erdős dombokkal körülvett Agostyánig.

Mutasd a neved, megmondom, ki vagy! - II. rész

2023. május 26. 08:37

Mennyire árulkodó egy bizarr vagy éppen gyönyörű megjelenése egy növénynek, és ez hogyan köszön vissza a nevében? Mit csinál a szúnyogűző és mi lesz a különbség az aranyeső és az aranyvessző között?

Külföldi nyaralás és növényegészségügy II.

2023. július 23. 06:40

Növénybarátként érdemes a külföldi utazásaink előtt tájékozódni a növényegészségügyi előírásokról, hiszen a tudtunkon kívül nagy kárt okozhatunk, ha a hazahozott növénnyel együtt a növény egyik betegsége vagy kártevője is beutazik vele együtt.

A pázsit- és gyepterületek szakszerű gyomirtása a házikertben

2022. március 23. 06:36

A gyommentesen tartott veteményes és gyümölcsös mellett a telek képét a szépen gondozott füves területek is kiemelik. Ahhoz, hogy a pázsit és a gyep gyommentes és egészséges legyen, folyamatos és szakszerű ápolást kell végezni.