Életmód, gasztronómia

Óvatosan a műanyag vágódeszkákkal

Agrofórum Online

Óvatosan bánjunk a műanyag vágódeszkákkal, legalábbis a Science Dailyban megjelent kutatás szerint. Igaz ugyan, hogy ezek a konyhai eszközök rendkívül jó szolgálatot tesznek a mindennapokban, de közel sem mindegy, hogy miből készültek.

A műanyagból készült deszkák ugyanis a szervezetünkre is káros mikróműanyagok forrásai lehetnek – fogalmaz a cikk.

Mikroműanyag szabadulhat fel a használatukkal

A hazai háztartásokban jórészt műanyagból, vagy fából készült vágódeszkák találhatóak, de találkozhatunk bambusz, jóval ritkábban pedig olyanokkal amelyek alapanyaga a gumi.

Mint az ismeretes egyes műanyag lapok, köztük a polipropilén és a polietilén használata során nano- és mikroméretű műanyagrészecskék keletkeznek. Ám azt ezidáig nem mérték fel pontosan, milyen mértékű műanyagszennyezés keletkezik, he egy ilyen terméken pl. zöldséget vagy gyümölcsöt szeletelünk. Pedig ez lényeges kérdés, hiszen az élelmiszerre jutó mikroműanyagok szervezetünkbe is bejuthatnak.

Mit nevezzünk mikróműanyagoknak?

Azokat az 5 milliméternél kisebb műanyagdarabokat nevezzük így, amelyek a műanyagok bomlási folyamata során keletkeznek a műanyagok szerkezetének szétesésével. Az már eddig is ismert volt, hogy az étellel és a vízzel lenyeljük a mikroműanyagokat, valamint be is lélegezzük azokat, sőt: csecsemők és felnőttek székletében is megtalálták a részecskéket. Nemrég azonban az emberi vérben is kimutatták ezeket az anyagokat.

Vágódeszkák esetében

A kutatók önkéntesek bevonásával vizsgálták azt, hogy a hétköznapi használat során milyen mértékű mikroműanyag-szennyezés keletkezik ezekben az esetekben. A kutatás során kapott adatokból a csapat kiszámította, hogy az ételkészítés során évente 14-71 millió polietilén mikroműanyagot és 79 millió polipropilén mikroműanyag szabadulhat fel a deszkákból. Ezek azonban olyan számok, amelyeket számos körülmény módosíthat. Ezek a következőek:

  • Egyéni darabolási stílus;
  • A tábla anyaga;
  • Az élelmiszerek átvágásához szükséges erő;
  • Az, hogy az összetevőket apróbb, vagy nagyobb darabokra vágják fel;
  • Az, hogy milyen gyakran használják a vágódeszkát.
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A boróka 4 titkos felhasználási módja

2025. szeptember 21. 08:10

A boróka bogyója és olaja nemcsak fűszer, hanem természetes gyógynövény, amely emésztést, keringést és nyugalmat is támogat.

4 ínycsiklandó céklás recept, melyeket ki kell próbálni

2025. szeptember 20. 13:10

Klasszikus levesek, modern krémek, ropogós chipsek – a cékla minden formában egészséges és finom.

Az állati zsíroktól nem kell félni? Ezt mondják a kutatók

2025. szeptember 15. 14:10

Az állati zsírok évtizedekig száműzöttek voltak az egészséges táplálkozásból. Ma azonban újra terítéken vannak – szó szerint is.

4 zseniális nyers cukkini recept pillanatok alatt

2025. szeptember 11. 11:10

Egészséges nassolás és könnyű saláták – mutatjuk, hogyan készíthet nyers cukkiniből gyors, ízletes fogásokat.

Növényekből is lehet műanyag

2021. október 26. 07:36

Tisztán kőolajszármazék-alapú erőforrások mellett növények felhasználásával részben helyettesíthetők a műanyagok, ami nagyban hozzájárulhat a fenntartható fejlődéshez. Ezt a területet kutatja dr. Lendvai László, a győri Széchenyi István Egyetem adjunktusa, aki elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János-ösztöndíját.

A tudósok a műanyaghulladékot értékes talajjavító anyaggá alakítják át

2023. április 4. 17:29

Egy nemrégiben készült tanulmány részletesen ismertet egy olyan módszert, amellyel a műanyaghulladékot a faszén nagy porozitású, nagy felületű, grammonként körülbelül 400 négyzetméteres tömegű formájává alakítják át.

Így kell majd januártól gyűjtenünk a műanyag palackokat – megvannak a részletek

2023. november 12. 17:10

Új év, új remények. Ebben az esetben az, hogy 2024. január 1-től kevesebb műanyag flakonba botlunk nap, mint nap. Ugyanis ekkortól kezdődik el az ún. kötelező visszaváltási rendszer, amely az 0,1–3,0 literes űrtartalmú műanyag, fém vagy üveg csomagolású italtermékeket érinti.

Búcsút mondhatunk a zöldség-gyümölcs műanyag csomagolásnak

2024. március 8. 11:10

Környezetvédelmi okokból száműzné a boltokból a friss zöldség-gyümölcs kategória műanyag csomagolását az Európai Unió. Más élelmiszer-kategóriákra nem vonatkozna a tiltó rendelkezés.