Életmód, gasztronómia

Savanyú vizsgálatok – mennyi C vitamin van a citromban?

Szupermenta

A tél beköszöntével és az ünnepi sütés-főzés közeledtével egy népszerű déligyümölcsöt, citromokat teszteltünk a Szupermenta programban. Ezúttal 10 különböző hálós citromot vizsgáltunk. Érdekességekért olvassa el cikkünket!

Nyáron üdítő jellege, télen C-vitamin tartalma miatt fogyasztjuk előszeretettel a citromokat. Sokan egy forró teát vagy egy finom édességet sem tudnak elképzelni nélküle. Gazdasági szempontból is az egyik legfontosabb gyümölcs a világon. Számos fajtája létezik, amelyről az áruházak polcai is árulkodnak. Minden évszakban más-más citromfajtával találkozhatunk.

A Szupermentán hét nagy üzletlánc polcairól, 10 különböző hálós kiszerelésű, 500 grammos citromot vetettünk vizsgálat alá.

Megmértük a citromok növényvédőszer-maradék, C-vitamin, cukor- és savtartalmát, és a jelöléseket is ellenőriztük. Természetesen a kedveltségi kóstolás sem maradhatott el!

A tíz citrom közül 3 kezeletlen, 1 ökológiai gazdálkodásból származó (bio) és 6 felületkezelt termék volt. A legtöbb Spanyolországból származott, de volt közöttük török és olasz származású is. Az egységáruk átlagosan 804 Ft/kg volt. A november-decemberi időszak legnépszerűbb citromfajtáit vizsgáltuk mi is, azaz a primofiori, interdonato és hiszpania került a kosarunkba.

A növényvédő szerek vizsgálata

A citromok jelölésén kötelező feltüntetni a felületkezelő szereket! Ezek olyan anyagok, amelyet a növény termésének szüretelése után használnak annak érdekében, hogy a gyümölcs megfelelő állapotban érkezzen a célországba. Fontos viszont, hogy a szerek felhasználása megfelelő legyen. A jó mezőgazdasági gyakorlatok betartása mellett ugyanis elkerülhető a növényvédőszer-maradékok jelenléte a termések felületén.

A növényvédő szereket használata a termelés során engedélyezett, de csak a helyes mezőgazdasági gyakorlatok alapkövetelményeinek betartásával. Csak minimálisan szükséges szermennyiséget használhatnak fel a termelés és tárolás során, illetve az engedélyező hatóságok által meghatározott alkalmazható maximális dózis, a várakozási idő és az engedélyezett maximális szermaradék koncentráció betartásával. A nem engedélyezett növényvédőszer-használat, illetve a jogszabályi határértékeket meghaladó szermaradékok ellen minden esetben hatósági eljárás indul és bekerül egy úgynevezett gyorsriasztási rendszerbe (RASFF – Rapid Alert System for Food and Feed), amelyen keresztül minden EU tagállamot értesítenek az esetleges kockázatról.

A növényi eredetű élelmiszerekben, illetve azok felületén található megengedett növényvédőszer-maradékok határértékét a 396/2005/EK rendelet tartalmazza. A legfontosabb élelmezés-egészségügyi követelmény, hogy a szervezetbe jutó szermaradékok tartós bevitel esetén se legyenek egészségkárosító hatásúak. A növényvédő szerekről még több érdekesség megtudható a Nébih összefoglalójában.

Tesztünk során a növényvédőszer-maradék mérések száma ezúttal is meghaladta a 300-at.

Az egyetlen bioként jelölt termékben semmilyen szermaradék nem volt kimutatható. Két kezeletlennek jelölt citromnál állományjavítás céljából használt anyagokat mutatott ki a műszer, amelyek használata megengedett a termékkörben. A 6 felületkezelt gyümölcs mindegyikénél pedig a megengedett határérték alatti eredmények voltak.

Ezek alapján kijelenthető, hogy a termékek e tekintetben megfeleltek az előírásoknak.

Egy kezeletlennek jelölt citromnál viszont imazalil növényvédő szert mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok. Ugyan jóval a határérték alatti volt a növényvédőszer-tartalom, de a jelölésen a „kezeletlen” szó szerepelt, így az imazalil jelenléte nem elfogadható. A megtévesztő jelölés miatt a Nébih szakemberei eljárást indítottak a felelős vállalkozóval szemben.

A megtévesztő jelölés miatt ezt a terméket a kedveltségi teszt rangsorából is kizártuk.

A kezelt héjúnak jelölt citromokat a legtöbb esetben imazalillel kezelték, de előfordult metalaxil és klórpirifosz-metil, fludioxonil, pirimetanil, prokloráz hatóanyagok jelenléte is. Voltak állományjavítás céljából használatos szermaradványok is, mint például 2,4,6-triklórfenol, pirimetanil és o-fenil-fenol. Ezeket még a termések szüretelése előtt használják, és használatuk megengedett. A legmagasabb növényvédőszer-maradék egy spanyol citrom esetében volt, amelyet imazalil hatóanyaggal kezeltek. A szermaradék mennyisége 4,0 mg/kg volt, de imazalil esetében a maximális növényvédőszer-maradék koncentráció mennyisége 5 mg/kg, tehát így is a jogszabályi határérték alatt volt.

Nyári limonádé tesztünk során is ellenőriztük a citromokban a növényvédőszer-maradékot. Az eredményekért kattintson korábbi cikkünkre!

Citrusok és C-vitamin

A C-vitamin tartalmat mindegyik citromban megmérték szakembereink. A legkisebb érték 38,1 mg/100 g, míg a legmagasabb 52,0 mg/100 g volt. A napi beviteli érték 80 mg/nap. (Forrás: OGYÉI)

A C-vitamin antioxidáns hatása révén immunerősítő, számos betegség ellenszere, egyike a vízben oldódó vitaminoknak. Elsőként Szent-Györgyi Albert mutatta ki paprikából. A paprika mellett még számos forrása lehet még, mint például a citrusfélék, csipkebogyó, ribizli, földieper, sárgadinnye, karalábé, káposzta, sóska, paradicsom, burgonya.

Jelölés vizsgálat

A citrusfélék jelölésére vonatkozó rendelkezéseket a 1234/2007/EK rendelet tartalmazza.

A citromok csomagoláson kötelezően, jól látható és olvasható módon fel kell tüntetni:

• a csomagoló és/vagy a feladó nevét és címét,
• a termék megnevezését, fajtáját,
• származási országot,
• minőségi osztályozás számát,
• méretet,
• betakarítást követően használt felületkezelő anyagokat.

Növényvédelmi felügyelőink a kereskedelemben, a helyszínen ellenőrizték a nyomonkövethetőségi dokumentációkat, továbbá a citromok jelölését is megvizsgálták.

Egy terméken nem jelölték a termék fajtáját, ami viszont kötelező. A hiányosságért a felelős vállalkozást figyelmeztetik a hivatal szakemberei, és kötelezik a hiba javítására.

Ha kíváncsi, melyik citrom végzett az élen a kedveltségi vizsgálat alapján, kattintson ide!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Károsak lehetnek a fekete műanyag konyhai eszközök

2025. február 5. 11:10

Ezeket a vegyi anyagokat azért építik be a konyhai eszközökbe, hogy csökkentsék a túlmelegedésből eredő tűzveszélyt.

Mégsem egészséges a görög joghurt?

2025. február 3. 16:10

Mint sok más joghurt, a görög joghurtok is tartalmaznak zselatint, amelyet állati bőr, inak, ínszalagok vagy csontok főzésével állítanak elő.

Elfeledett farsangi ételek

2025. február 2. 10:10

A farsanghoz kapcsolódó hagyományok és hiedelmek valóban gazdag örökséget alkotnak nemcsak Magyarországon, hanem világszerte is.

A jövő antibiotikumai hatástalanok lesznek a baktériumokkal szemben

2025. február 1. 16:10

Az új antibiotikumokat a fejlesztők gyakran úgy hirdetik, hogy nem alakul ki ellenük rezisztencia. Azonban ezt az állítást a rezisztencia-mentességről ritkán támasztják alá meggyőző adatok.

Online vásárláskor is keresni kell a növényútlevelet!

2023. március 20. 10:33

Az ültetésre szánt növények távértékesítése kizárólag növényútlevéllel megengedett, mely igazolja, hogy a termesztés és előállítás a növényegészségügyi követelmények betartásával történt.

Március 1-jétől változnak az afrikai sertéspestis kártalanítási tételei

2024. február 29. 08:10

2024. március 1-jétől módosulnak az afrikai sertéspestis (ASP) mentesítési tervhez kapcsolódó, állami kártalanítási tételek.

Egységes Kérelem: nyilatkozni kell a szakirányításért felelős növényorvos adatairól

2022. április 7. 13:02

Jogszabályváltozás alapján a jövőben a növényvédelmi szolgáltatási tevékenységről a támogatásokban részesülők szolgáltatnak adatot.

Szalmonellás volt az akciós darált sertéshús

2023. szeptember 17. 11:10

Szalmonellával fertőzött német sertéshús miatt indított eljárást az egyik hazánkban is jelen lévő külföldi üzletlánc ellen a Nébih.