Életmód, gasztronómia

Segít-e a méz az érelmeszesedés megelőzésében?

Agrofórum Online

A méz évezredek óta ismert és jól bevált élelmiszer, amelyet gyógyszerként is használunk. Napjainkban rengeteg kutatás foglalkozik a méz egészségre gyakorolt előnyös hatásaival, köztük azzal, hogy milyen szerepet játszhat a rendszeres mézfogyasztás az érelmeszesedés megelőzésében.

Az érelmeszesedés világszerte egyre több ember érint, ráadásul alattomosan, évek alatt alakul ki, miközben az ember észre sem veszi, hogy az ereiben változás történik. Az érelmeszesedés során ugyanis az erek falán ún. plakkok alakulnak ki, amelyektől egyre szűkebbé válik az ér és csökken az egészséges véráramlás. Ez hosszú távon károsíthatja a szívet, a szerveket, és agyvérzést, szívinfarktust eredményezhet.

Mi okozhat érelmeszesedést?

  • Az LDL (rossz) koleszterin magas szintje hozzájárulhat a plakkok képződéséhez.
  • A tartósan magas vérnyomás károsíthatja az erek falát.
  • A gyulladásos folyamatok is hozzájárulnak az érfalak gyengüléséhez.
  •  A dohányzás is károsíthatja az érfalakat.
  • A magas vércukorszint szintén károsíthatja az érfalakat.
  • Az egészségtelen életmód is elősegítheti a plakkok lerakódását.
  • A túlsúly növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, amelyek hozzájárulnak az érelmeszesedéshez.

Mitől jó a méz?

  • A méz több, mint 180 különböző vegyületet tartalmaz, vitaminokat, ásványi anyagokat és természetes eredetű anyagokat.
  • A mézben lévő fenolos vegyületek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, és segíthetnek a gyulladásos folyamatok csökkentésében. Nem véletlenül használják az emberek légúti betegségek, torokgyulladás és lázas betegségek esetén, emellett pedig javítják a koleszterinszintet és erősítik az immunrendszert. Ha pedig a mézfogyasztás hatására csökken az oxidatív stressz szintje a szervezetben, kevesebb lesz a plakk-képződés is.
  • A méz pozitív hatásai közé tartozik az is, hogy rendszeres fogyasztása csökkenti a „rossz” LDL-koleszterinszintet, miközben növeli a „jó” HDL-koleszterinszintet.
  • Kevesen tudják, de a méz a magas vérnyomást is csökkenti, ami szintén fontos a szív egészségének megőrzése érdekében. Mindezek hozzájárulnak ahhoz, hogy az érelmeszesedés kialakulásának kockázata jelentősen csökkenjen.
  • Természetesen ettől nem lehet csodaszernek tekinteni, és nem helyettesíti az egészséges életmódot, de megelőzésként (és a cukor egy egészségesebb alternatívájaként) igencsak hasznos lehet.
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Aranyvessző: természetes gyógyír vagy túlértékelt csodaszer?

2025. május 9. 11:10

Az aranyvessző hazánkban is ismert gyógynövény, amelyet évezredek óta használnak különféle egészségügyi problémák enyhítésére.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Lesz elég méz a belföldi fogyasztásra

2020. október 6. 07:37

A magyar méztermelés általában nemcsak a teljes hazai fogyasztást fedezi, hanem jelentős, 17,5-23,5 ezer tonna körüli mennyiségben exportálnak is.

Érdekességek a háziméhről

2023. szeptember 25. 12:40

A háziméhekről rengeteg cikk, tanulmány, videó és kép született, viszonylag jól ismerjük ezeket a szorgos rovarokat. De számos meghökkentő tény bizonyítja, milyen különlegesek és pótolhatatlanok a világban.

Így készíthet mézes-ibolyás vajkrémet

2024. március 22. 08:10

A TikTok egyik legnézettebb és legszebb agrár-gasztronómiai videójában megmutatják nekünk, miként lehet a kertben nyíló ibolyákból lélegzetelállítóan szép mézes-ibolyás vajkrémet készíteni.

A magyar mézet itthon kellene palackozni

2018. július 11. 09:01

Európában mézhiány van, miközben a magyar termelés évente 15-20 ezer tonnával meghaladja a belföldi fogyasztást.