13℃ 10℃
november 17. Hortenzia, Gergő, Dénes
Életmód, gasztronómia

Stressz ,,helyett” gyümölcsöt és zöldséget!

Agrofórum Online

Az Edith Cowan Egyetem (ECU) új kutatása szerint a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend folytatása csökkenti a stresszt. A kutatók a Baker Heart and Diabetes Institute ausztrál ,,diabétesz, elhízás és életmód" (AusDiab) tanulmányában részt vevő több mint 8600, 25 és 91 év közötti ausztrál lakos esetében vizsgálták a gyümölcs- és zöldségfogyasztás, valamint a stressz szintje közötti kapcsolatot.

Az eredményekből kiderült, hogy azoknál a személyeknél, akik naponta legalább 470 gramm gyümölcsöt és zöldséget fogyasztottak, 10 százalékkal alacsonyabb volt a stressz szintje, azokhoz képest, akik kevesebb mint 230 grammot vettek magukhoz. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legalább napi 400 gramm nyers gyümölcs és zöldség fogyasztását ajánlja.

A vezető kutató, Simone Radavelli-Bagatini, az ECU Táplálkozáskutató Intézetének doktorjelöltje szerint a tanulmány megerősíti a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend és a mentális jólét közötti kapcsolatot, mint azt a kutató mondta:

Azt találtuk, hogy a fokozottabb gyümölcs- és zöldségbevitelt folytató személyek kevésbé stresszesek, mint az alacsonyabb bevitelűek, és ez arra utal, hogy az étrend kulcsszerepet játszik a mentális jólétben.

A mentális egészségi állapotok egyre nagyobb problémát jelentenek nemcsak Ausztráliában, hanem globális szinten is. Körülbelül minden második ausztrál állampolgár élete során mentális egészséggel kapcsolatos problémát tapasztal. Ehhez jön hozzá a következő szám: világszerte minden 10. emberből 1 küzd hasonló zavarral.

A hosszú távú és kezeletlen stressz számos egészségügyi problémához vezethet, többek között szívbetegségekhez, cukorbetegséghez, depresszióhoz és szorongáshoz… Korábbi tanulmányok kimutatták a gyümölcs- és zöldségfogyasztás és a stressz közötti kapcsolatot a fiatalabb felnőttek körében, de ez az első alkalom, hogy hasonló eredmények tapasztalhatók minden korosztályban.

Az egészséges táplálkozás előnyei jól ismertek, de csak minden második ausztrál fogyasztja el az ajánlott napi két adag gyümölcsöt, és 10-ből kevesebb mint 1 fogyasztja el az ajánlott napi öt adag zöldséget.

Bár a gyümölcs- és zöldségfogyasztás stresszt befolyásoló hatása mögött meghúzódó mechanizmusok még tisztázatlanok, Radavelli-Bagatini szerint a kulcsfontosságú tápanyagok szerepet játszhatnak. A zöldségek és gyümölcsök olyan fontos anyagokat tartalmaznak, mint a vitaminok, ásványi anyagok, flavonoidok és karotinoidok, amelyek csökkenthetik a gyulladásos folyamatokat és az oxidatív stresszt, javítva ezáltal a mentális jólétet. A gyulladás és az oxidatív stressz a szervezetben olyan tényezők, amelyek fokozott stresszhez, szorongáshoz és rosszabb hangulathoz vezethetnek.

Az eredmények további kutatásokra ösztönöznek az étrenddel, és különösen azzal kapcsolatban, hogy mely gyümölcsök és zöldségek nyújtják a legtöbb előnyt egészségünk megőrzése szempontjából.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A méz, ami a férfiak egészségét védi

2025. november 17. 07:10

A gesztenyeméz kesernyés, mégis az egyik legértékesebb magyar mézfajta: javítja a vérkeringést, védi a májat és segíti a férfiak egészségét.

Itt a madárinfluenza, megindult a rettegés a libahús fogyasztásától

2025. november 16. 09:10

Márton napjától karácsonyig Magyarországon is megindul a tolongás a máskor kissé elfelejtett libahúsért. Vajon veszélyben lehetünk a vírusfertőzés által?

Elképesztően finom és egészséges – a makk-kávé visszatért!

2025. november 14. 14:10

Nemcsak egészséges, hanem lélekmelengető is: a makk-kávé a természet legújabb ajándéka a tudatos kávézóknak.

A méz, ami nem is virágból készül

2025. november 10. 16:10

Nem virágból származik, mégis az egyik legerősebb gyógyító méz: az erdei mézharmat tele van ásványi anyaggal és természetes antibiotikummal.

Fontos a megfelelő növényvédelem a zöldségeknél és a gyümölcsösöknél is a sok csapadék miatt

2019. május 28. 13:19

A gombás megbetegedések főként a most érő szamócánál, meggynél, cseresznyénél és az almánál okozhatnak gondot, ha a termelők nem tudják elvégezni a megelőző intézkedéseket.

Pasztinák: Amit tudni érdemes

2023. január 21. 08:28

A pasztinák egy Európában őshonos strapabíró gyökérzöldség, amelyet tavasszal vetnek és ősszel, még a talaj megfagyása előtt betakarítanak. A fehérrépának is nevezett pasztinák leveseket és pörkölteket gazdagít, de köretként is fogyasztható.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Március

2023. március 19. 05:38

Már kora tavasszal ugrásszerűen megnő a választék a hazánkban idényszerű (szezonális) gyümölcsökből és zöldségekből. Keressük őket a boltokban, vagy termesszük őket otthon! Ebben a hónapban a rukkolával, spárgával és az importból származó kivivel is megismerkedünk.

A cékla sokoldalú felhasználása

2020. február 4. 04:36

A cékla egészségre gyakorolt hatása: jelentős a cukor-, pekitin- és C-vitamin-tartalma. Védi az erek falait, így csökkenti a kardiovaszkuláris megbetegedések és a stroke kialakulásának esélyét. Csökkenti a koleszterinszintet.