4℃ -4℃
február 23. Alfréd, Polikárp, Mirtill
Életmód, gasztronómia

Szívgyógyszer sem lenne nélkülük – a gyógynövények reneszánsza

Agrofórum Online

Tévét nézve, rádiót hallgatva, vagy a netet böngészve egyre gyakrabban találkozunk a gyógynövényeket, illetve a belőlük készült készítményeket, teákat népszerűsítő reklámokkal. Van olyan, amely „csupán” a megfázás tüneteit enyhíti, de van, amely - a hirdetés szövege szerint - pillanatok alatt lefaragja a túlsúlyt, vagy elűzi az álmatlanságot. Bárhogyan is hirdetik őket, az azonban teljességgel bizonyos, hogy a gyógynövények, illetve a rájuk épülő termékek napjainkban reneszánszukat élik.

Talán már Ádám és Éva is, de az ősember mindenképpen…

Az ősember önfenntartásának elengedhetetlen pillére volt a gyűjtögetés, amely során ráébredt arra is, hogy a termések, magvak, virágok nem „csak” az éhség elűzésére alkalmasak, hanem orvosságként, no meg erről is essen szó, esetenként méregként is használhatóak. Az ókori civilizációk már dokumentálták a gyógynövényekkel, azok hatásaival összefüggő tapasztalataikat. Az egyik legkorábbi emlék Egyiptomból származik ez az úgynevezett Ebers-féle papirusztekercs, amely száz gyógynövényt és egyéb, a természetben fellelhető anyagot listáz. Az ókori görögök, majd a rómaiak is kiemelt figyelmet fordítottak a gyógynövényeknek. Hippokratész egyik művében már 200 gyógynövényt írt le, Claudius Galenus a római császárkor „sztárgyógyítója” pedig többkötetes gyógynövény monográfiát hagyott az utókorra. Ez alapján jól kirajzolódik, hogy a rómaiak gyógyhatású szerei túlnyomórészt növényi eredetűek voltak. Szintén ebből tudhatjuk, hogy a kenőcsöket és gyógyszereket főleg fokhagymából, rozmaringból, édesköményből és más gyógynövényekből állították elő.

Gyógynövénykertek, ispotályok

A középkorban a gyógyítás színhelyei a kolostorok voltak, ahol úgynevezett ispotályokban történt a betegek ellátása. A szerzetesek, az ima ereje mellett a kertjeikben termesztett gyógynövényekre is támaszkodtak a gyógyításban. Magyarországon jelenleg is található „működő” gyógynövénykert, mégpedig Pannonhalmán, az Apátságban. A kolostori tudást a szerzetesek összefoglalták, rögzítették az úgynevezett herbáriumokban, amely a könyvnyomtatás időszakáig kézzel írott, majd később, nyomtatott formában is eljutott a nemesi udvarokba, illetve a vagyonos polgárok házaiba. A földrajzi felfedezések a már ismert gyógynövények körét kibővítették, gondoljunk csak a kininre. Természetesen ezzel az írásban rögzített, „hivatalos vonallal” párhuzamosan, folyamatosan jelen volt a népi gyógyászat is. A két terület nem különült el szigorúan egymástól, kölcsönösen adtak-vettek át egymástól ismereteket, amelyeket aztán alkalmaztak is.

Mindenre, de mindenre volt orvosság

Hazánkban, akárcsak más országokban, voltak gyógynövények, amelyek csak egy-egy szűk területen, míg mások több tájegységben is ismertek voltak. A kis ezerjófű például országos elismertségnek örvendett, és ahogy neve is utal rá, úgy gondolták, hogy (szinte) minden bajra orvosság. A székfű, amelynek virágjából teát főztek, szintén ilyen volt. A hársfa virágjából főzött tea, akárcsak ma is, nagy elismertségnek örvendett: hurutos megbetegségekre, meghűlésre, gyulladások megszüntetésére egyaránt használták. Olyannyira érékelték hatását, hogy magát a fát is nagy tisztelet övezte, feljegyzések dokumentálják az 1600-as évekből, hogy egyes vidékeken, újhold első vasárnapján nagy tömeg gyűlt össze a szentnek tartott növény körül, imádkozva csókolgatták és gyógyulást kértek tőle. A fűz levelét viszont csak szűkebb területen, a Nyírségben használták, és nem is gyógyítási, hanem inkább kozmetikai célra: főzete, úgy vélték, elősegíti a haj növekedését. A kígyómarásra használt gyógynövények (bojtorján, kender, ökörfarkkoró) alkalmazása sokkal inkább kétségbeesésről árulkodik, hiszen ezek hatásosságáról semmiféle bizonyítékunk nincs. Vélhetőleg akkor járt sikerrel az alkalmazásuk, ha emellett a sebet sikerült megfelelően kitisztítani, ezzel a méreg felszívódását megakadályozni.

Akárcsak ma, akkor is voltak, akik komoly hatalmat tulajdonítottak a pozitív energiáknak, a transzcendensnek, így a gyógyfőzetek adagolása közben segítségül hívták a felsőbb erőket, akár a keresztény vallásból, akár egyéb, a pogány időkig visszanyúló hitvilágból. Bármilyen meglepő, a hallucinogén növények „fogyasztása” sem volt ismeretlen a magyar parasztság körében: előfordult, hogy a nadragulya levelét, gyökerét pl. a gömöri lakodalmakban a levesbe főzték, úgy vélték, aki ilyen ételből eszik, az felszabadultan fog táncolni. A hatása elképzelhető, hogy sikeres volt, mivel a gömöri füves emberek a szárított növényi törmeléket az Alföldre is elhordták, és lakodalmas házaknál árulták.

A gyógynövények alkonya, vagy mégsem?

A gyógynövények egyeduralma a 18. század végén – 19. század elején ért véget, amikor is létrejött a ma ismert, alkalmazott kémiai alapokon nyugvó gyógyszertan. Egyeduralom megszűnését nem véletlenül írtam, hiszen a gyógynövények alkalmazása, a rájuk mutatkozó piaci igény továbbra is markánsan jelen van. Az aromaterápia, bármilyen hihetetlen, de az ókortól ismert, azóta minimális változtatáson „átesett” gyógymód, mely az illóolajok antibakteriális, gyulladásgátló, nyugtató stb. hatására épül. A hatásmechanizmusban gondot jelent az, hogy nem kiszámítható, milyen koncentrációban, mekkora mennyiségéggel érhető el a kívánt hatás.

A kozmetikai iparban, főleg az elmúlt évek vegán, környezettudatos fogyasztói szemléletének előretörése miatt reneszánszát élik a gyógynövények felhasználásával készült krémek, testápolók, samponok. Hogy használnak-e? Minden bizonnyal, hiszen, ha nem így lenne, akkor nem fizetnének értük a vásárlók olykor komoly összegeket. Az, hogy a tisztítószerek között is egyre több akad, amelynek illatosításáért, vagy hatékonyságáért a gyógynövényekből nyert koncentrátumok felelnek, szintén nem meglepő, hiszen évszázadok használata igazolja hatékonyságukat. Az élelmiszeripar részben a gyógyélelmiszerek, részben adalékanyagok (aromák, színezékek) formájában alkalmaz különféle gyógy- és fűszernövényeket.

Természetesen maga a gyógyszeripar továbbra is jelentős felhasználója a gyógynövényeknek. Teszi ezt úgy például, hogy a hatóanyagot kivonja az adott növényből, majd felhasználja, ez történik a gyöngyvirág vagy a máriatövis esetében, amelyek hatóanyaga nélkülözhetetlen alkotóeleme egyes szív- és májregeneráló gyógyszereknek. A gyógyszeripar kevésbé ismert eljárás során pedig izolálja is a gyógynövényekből a molekulákat, majd a félszintetikus átalakítást követően növényi szteroidokat hoz létre. A felhasználási skála nem lenne teljes, ha nem emlékeznénk meg az úgynevezett gyógytermékekről, amelyeknek egyik produktuma a sokak által ismert és fogyasztott tökmagolaj-pasztilla.

Előre menekülve, gyűjtöttből a termesztett felé

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács 2019. év végi piaci körképe szerint a hazai fogyasztók továbbra is a kamillavirágot, a bodza- és hársfavirágot, valamint a csipkebogyót, illetve az ezekből készült teákat vásárolják a legnagyobb számban. Téli időszakban igencsak keresetté válik az immunerősítő hatású, influenza és megfázás megelőzésére használatos bíbor kasvirág, valamint a magas C-vitamin-tartalma miatt kedvelt homoktövisből készült termékek. A homoktövis – és ez lépten nyomon tapasztalható – igen kedveltté vált: levár, szörp, tea, sőt gumicukor is készül belőle. Termőterülete követi a növekvő igényeket, 2019-ben elérte a 400 hektárt.

A NAK tájékoztatása szerint, a saját márkás és import gyógyteák térhódítása miatt, a gyógyteapiac igencsak túltelített, a belső piaci verseny nagy, ami gyakran minőségi problémákat, termékvisszahívásokat is eredményez. Érdemes tehát a vásárlónak ellenőrzött és (gyógyszerkönyvi) minőségű alapanyagból készült készítményeket, teákat vásárolniuk. Amíg az import és saját márkás termékekből túlkínálat van, addig a hazai alapanyagokból készültek beszerzése a jövőben gondot jelenhet. Ennek oka egyrészt a munkaerőhiány, amely a vadon termő és a termesztett növények esetében is gondot jelent, másrészt a klimatikus változásokat ezek a fajok is megszenvedik. Mindennek kiküszöbölésére az ágazat igyekszik az ezidáig gyűjtött gyógynövényeket termesztésbe vonni, és ezzel biztosítani a kívánt mennyiséget és minőséget.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hatásos magyar gyomorkeserű született „krumpliországban”

2025. február 22. 14:10

Az 1900-as években Kisvárda (is) komoly fejlődésnek indult, ennek motorja a burgonyatermesztés, illetve az arra épülő szeszgyártás volt.

Prémium japán kávézó nyílt Magyarországon – tényleg az ő kávéjuk a legfinomabb a világon?

2025. február 18. 09:40

A % Arabica kávézólánc a 2014-es alapítása óta folyamatosan terjeszkedik, és immár Budapesten is van üzletük.

Kiosztották a pálinkák „Oscar-díjait” Magyarországon – ezeket kóstolja meg!

2025. február 17. 09:40

Magyarországon kívül Romániából, Szlovákiából és Szerbiából is adtak be tételeket, összesen 151 településről.

Sütőtök februárban: a vastag héjú fajták igazán ellenállóak

2025. február 16. 14:10

A sütőtök az őszi és téli időszak egyik legkedveltebb zöldsége, amely nemcsak ízletes, hanem rendkívül jól tárolható is.

A NAK és az AKI a mezőgazdasági őstermelők adózásáról és járulékfizetéséről végez online felmérést

2018. június 25. 06:38

A felmérés célja a mezőgazdasági termelők jelenleg érvényes őstermelői adózással és járulékfizetéssel kapcsolatos véleményének feltárása.

Egységes kérelem: van változás - segít a falugazdász

2018. április 11. 13:48

Idén is ingyen segítenek a gazdálkodóknak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászai az egységes kérelmek elkészítésében és benyújtásában.

Lázadnak a tejtermelők - 135 forint egy liter a Penny-ben

2019. március 22. 08:38

A Penny Market Kft. – többszörös előzetes egyeztetés ellenére – drasztikusan alacsony, 135 forintos áron dobott piacra egy szlovákiai import UHT tejet 2019. március 21-én, az üzletlánc ezzel a lépéssel a hazai tejfeldolgozóknak és tejtermelőknek hosszabb távon is jelentős károkat okozhat.

Szigorúbb szabályok alapján kell megtervezni a jövő évi vetést

2023. november 5. 15:10

Az Európai Bizottság nemrég egyértelművé tette: 2024-re nem teszi lehetővé a tagállamok számára, hogy gazdálkodóiknak átmeneti mentességet biztosítsanak a vetésváltás és a nem termelő területek kijelölésének új szabályai alól.