Életmód, gasztronómia

Téli csemegék egyenesen a kertből, melyek ajándéknak is jók

Agrofórum Online

Egyre nagyobb divatja lett a kézzel készült ajándékoknak, méghozzá főleg a hasznosaknak. Így sok lelkes kézműveskedő áll neki házi bonbonokat gyártani, szappant alkotni, kekszeket és csemegéket készíteni, hogy aztán ehető ajándékokat vagy hasznos dolgokat tudjon adni szeretteinek. A kert ebben nagy segítség lehet!

Egy jól megtervezett és kivitelezett kertben minden évszakban van számunkra hasznos termés. Télen készíthetünk olajban eltett fűszereket, de még fűszervajat is gyárthatunk. Ugyanígy itt az ideje az olajos magvak megtörésének is, hogy aztán mézben úszkálhassanak egy befőttesüvegben.

Milyen olajos magvaink lehetnek ilyenkor a kertből?

A szorgos kertészek az év során rengeteg kincset szedhettek a kertben: ha jól gazdálkodtunk, akkor idén még diónk is lett. Ha vannak színesbelű diófajtáink, akkor vegyesen jól fognak mutatni üvegbe téve.

Ha nem akarjuk az összeset díszes üvegezéssel továbbajándékozni, akkor megtörve le is fagyaszthatjuk, mert így tovább megtartja frissességét a dióbél, és nem kell tartsunk a kártevőktől sem.

A mogyorót is megtörhetjük most már, hiszen itt az ideje ennek a folyamatnak is.

Készítsünk házi müzliket!

Olajos magokból és zabpehelyből, mézzel keverve nagyszerű házi müzliszeleteket lehet készíteni. Ha szépre sikerül a kivitelezés, akkor masnival átkötve, sütőpapírba téve akár még ajándéknak is jó.

Házilag is készíthetünk müzlit

A müzlibe tehetünk aszalt gyümölcsöket is például, amitől még izgalmasabb ízeket alkotunk. Ráadásul, ha beleforgatjuk olvasztott csokoládéba a müzliszeletet, akkor még szuperebb és különlegesebb lesz.

Fűszerolajak a kerti zöldfűszerekből

A minőségi olajokhoz egy díszes olajosüvegbe tehetünk frissen szedett zöldfűszereket, rozmaringágakkal, zsályalevelekkel, de ha nem fagyott el még a veteményesben, akkor zellert és tárkonyt is szedhetünk hozzá. Ha friss leveleket használunk az olajokhoz, akkor azzal kalkuláljunk viszont, hogy rövid a szavatossági ideje az alkotásnak, mert még hűtőben is hamar bezavarosodhat az olaj. A szárított fűszerekkel ugyan lassabban kerülnek elő az ízek és aromák, de stabilabban tudunk dolgozni vele és tovább tartós marad a kreáció.

Fűszerecetek a kertből

Ha karakteres fűszerecetet szeretnénk készíteni, akkor használjuk 10%-os ecetet. Ha viszont lágyabb ízekre vágyunk, akkor a biológiai erjesztésű almaecetek, balzsamecetek, gyümölcsecetek lesznek a jó választások a friss kerti zöldfűszerekhez. Tehetünk bele zsályától a bazsalikomon át akár dióbelet, fokhagymát, törtborsot is, csak a képzelet szab határt!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Házilag készített körömvirágkenőcs: recept!

2025. augusztus 24. 16:10

Természetes sebgyógyító és bőrápoló: készítsen otthon körömvirágkenőcsöt, amely megnyugtatja, regenerálja és védi bőrét!

A házi befőttek és dzsemek készítése hódít: íme a legjobb házi ötletek!

2025. augusztus 24. 05:40

A házi befőzés nemcsak hasznos, hanem örömteli elfoglaltság is, amelyben akár az egész család részt vehet.

Rejtett hibák, durva szabályszegések – ez a Nébih mérlege

2025. augusztus 22. 14:10

Több mint 160 ellenőrzést végzett a Nébih a nyári szezonban. Az első kör tapasztalatai alapján javul a higiénia, de nem mindenhol.

Az emelkedő kamatok miatt csökkentek az árak

2023. október 5. 18:10

Chicagóban a búza 1,7 százalékkal, a kukorica 0,3 százalékkal, a szójabab pedig 0,1 százalékkal lett olcsóbb. A repce ára mindeközben 1,5 százalékkal emelkedett. Európában mind a négy kiemelt agártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Olajos magvak pörkölése: így készítsünk egészséges rágcsálnivalót otthon!

2024. december 30. 14:10

Az olajos magvak pörkölése nemcsak az állagukat változtatja meg, hanem intenzívebbé teszi az ízüket is a Maillard-reakció révén, amely körülbelül 140 °C-on indul be.

Az ukrán betakarítás 46,7 millió tonnánál tart

2023. október 7. 16:10

Ukrajna, a világ legnagyobb gabonatermelője eddig 46,7 millió tonna gabonát és olajos magvakat takarított be a 2023-as évben – közölte a kijevi mezőgazdasági minisztérium.

A Bunge növeli az olajos magvak dominanciáját a portfóliójában

2023. június 18. 07:36

A Viterra Bunge által tervezett felvásárlása a világ legnagyobb olajosmag-feldolgozóját még dominánsabbá tenné, és nagyobb szerepet biztosítana a bővülő megújuló dízeliparban a cégnek.