Életmód, gasztronómia

Természetes karácsonyfadíszek, akár ehető formában!

Agrofórum Online

Giccses díszekkel teli a karácsony, vagy inkább a természetes díszeket kedveljük? Mi a kettő közötti egészséges harmóniára törekszünk, így sok, akár ehető kincs is kerül a dekorációba.

Nálunk évek óta nincs nagy giccsparádé. Nem is csak azért, mert életmódunktól is idegen, de egy faluban, öreg parasztházban élünk, ahol az autentikus házhoz nem illeszkedik ez a hangulat. Sokkal harmonikusabb az, amikor a természet kincseivel dekorálunk. Természetesen nekünk is vannak karácsonyi fényeink kültéren is, beltéren is, de a fő hangsúly a természetes karácsonyfadíszeken van.

Kertben, erdőben szedhető termések

Bár évek óta műfenyőnk van (örököltük), így a karácsonyi illatokról a prémium minőségű jegenyefenyő-illóolaj mellett frissen szedett tobozokkal is gondoskodunk. A melegben ugyan hamar megpattannak és kihullanak belőle a magvak, de az illata mindenért kárpótol. A tobozgyűjtéshez meg visszük a kutyákat is, jó kis erdei túra kerekedik belőle, mint családi program. 

A szárított gombákból, lehullott fenyőtűkből is lehet dekorációt készíteni.

Ha megszedjük a mocsári hibiszkusz száraz terméseit, a magokat kipergetjük belőlük, akkor lakkozva vagy festve is lehet karácsonyra díszként használni. Ugyanígy bármilyen megszáradt termést lakkozással, aranyra vagy ezüstre festve karácsonyivá varázsolhatunk.

Ehető dekorációk kertbe és lakásba?

Csintalan cicáknak és kutyusoknak is érdemes meglepetést hagyni a kertben. Például a kiskutyák, ha elérik a szaloncukros papírokat, akkor tehetünk nekik bele tepertőt is, hogy ha lelopják, akkor számukra is egészséges meglepetés legyen, hiszen nekik a szaloncukor nem tesz jót.

A mézeskalács és az elkészítésének az öröme hozzátartozik a karácsonyi hangulathoz

Ugyanígy kültéren dekorálhatunk termésekkel: mogyoróval, mandulával, dióval is akár.

Beltérben viszont játszhat a mézeskalácstól kezdve a habcsókig minden, ami vagy ehető, vagy természetes hatást kelt.

FONTOS: ha ehető dekorációt készítünk, akkor ne lakkozzuk, fényezzük vagy fújjuk be azokat semmivel, hogy ha valaki tényleg meg akarja enni, akkor ne legyen probléma belőle!

Száraz gallyak, fenyő- és tujahajtások is szépen mutatnak egy lapos tálba rendezve, nem is feltétlen kell közé gyertyát tenni, mert sokszor egy szépen elrendezett erdei kompozíció is lehet bensőséges hangulatot teremtő dekoráció.

Adventi koszorút is készíthetünk természetes anyagokból

Még virágboltos koromban nagy divatja volt a mézeskalácsokkal dekorált adventi koszorúknak. Visszaemlékezve sokkal izgalmasabb dekorációkat alkottunk így, hogy természetes anyagokat használtunk és a többszáz eladott adventi koszorú mutatta meg, hogy sokkal keresettebb volt, mint a csillogó, gömbökkel, dekoranyagokkal telezsúfolt változat, pedig árban még drágább is volt, mint a giccsesebb koszorú.

A mézeskalácsos dekorálásnál is fontos, hogy mivel ehető anyag van a kompozícióban, véletlenül se lakkozzuk, fényesítsük, mert bármikor bárki kedvet kaphat az elfogyasztásához!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kenyeret sütni újra menő – Mutatjuk, miért hódítanak az ősgabonák

2025. augusztus 19. 14:10

Ősi gabonák, bio minőség, valódi kovász: így lehet egészséges és különleges az idei új kenyér – mutatjuk, hogyan!

Így hasznosíthatja a cickafarkfüvet otthon

2025. augusztus 18. 13:10

A cickafarkfű erősíti az immunrendszert, enyhíti a görcsöket és sebgyógyító hatású – mutatjuk, hogyan használhatja hatékonyan!

Nyitott Porták Napjai – Gasztronómiai és kulturális kalandok

2025. augusztus 18. 08:10

Országszerte több mint 150 családi gazdaság, pince és manufaktúra nyitja meg kapuit 2025. augusztus 23. és október 4. között.

Édes, roppanós, friss – a tökéletes főtt kukorica receptje

2025. augusztus 8. 16:10

A friss kukorica édes és illatos, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan főzzük meg helyesen. Mutatjuk a lépéseket a tökéletes eredményhez.

Milyen fenyőt válasszak az ünnepekre?

2019. december 9. 12:32

Akkor érdemes a földlabdás fenyőfa mellett dönteni, ha a későbbiekben lesz helye a fának a kertben, vagy valakinek oda tudjuk ajándékozni.

Megvették a karácsonyfát, jókora meglepetés érkezett vele

2023. december 23. 07:10

Váratlan meglepetést ért egy családot az egyesült államokbeli Kentucky államban. A karácsonyfájukon ugyanis egy kisméretű bagoly, valószínűleg egy keleti lármáskuvik lakott, akit négy napig még a saját kutyáik sem vettek észre.

Hogyan tartsuk életben a karácsonyfát az ünnepek alatt, hogy ne kelljen végül kidobni?

2023. december 14. 07:10

Egyre több ember töpreng el azon, hogyan lehetne megúszni azt, hogy egy egészséges, sok éves fenyőt, ami még sok évig élhetne, megvegyen „halottan” és két hét után a szemétbe dobjon.

Hogyan legyen sokáig szép a vágott fenyő a lakásban?

2022. december 13. 05:38

Érdemes a vágott fenyőt megfelelő módon kezelni, hogy vízkeresztig, netán még utána is szép maradjon és illatozzon a lakásban.