4℃ 3℃
november 26. Virág, Szvetlana, Konrád, Viktória, Milos
Életmód, gasztronómia

Tojássárgája és tojásfehérje: miben különböznek? 

Agrofórum Online

Nemcsak a tojás két jellemző részének, a sárgájának és a fehérjének az eredeti funkciójára szeretnénk rávilágítani, hanem egyéb érdekességet is elárulunk róluk.

Hátha van olyan, aki nem emlékszik arra a klasszikus mondatra, amit általános iskolában tanultunk biológiaórán: „A tojás egyetlen, kivételesen nagy sejt.” Ez gyorsan nyomra is vezetheti az érdeklődőt, amikor a tojás felépítését szeretné megérteni. 

A tojássárgája gyakorlatilag a tyúk petesejtje, amelynek érett állapotba kell kerülnie ahhoz, hogy tojás képződjön belőle. Azokat a tápanyagokat tartalmazza, amelyekre az embrió fejlődéséhez szükség van. A színét a táp növényi pigmentjeiből nyeri, amit korábban a tyúk felcsipegetett: a kukoricától sárgásabb, a búzától sápadtabb árnyalatot kap.

A fehérje később keletkezik, és a feladata, hogy védőréteget képezzen az embrió és a héj között fizikailag, megfelelően nedves környezetet biztosítson, és védje a baktériumok és vírusok, sőt a ragadozók ellen is – ugyanis olyan fehérje található benne, amely elfogyasztójában gátolja a tápanyagok felszívódását.

Néhány tény a tojásfehérjéről

Hiába teszi ki egy egész tojás nagy részét, a kalóriatartalma annak csak a negyede, a zsírtartalma pedig közelít a nullához. Így a fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlott a fogyasztása.

Az egész tojás fehérjetartalmának több mint felét adja – akár 4 grammot tartalmazhat, ráadásul minden esszenciális aminosav megtalálható benne.

Kevés benne a vitamin – de egy adagban a napi riboflavin-szükséglet (B2-vitamin) 12%-a megtalálható, ami az energiatermeléshez és a sejtnövekedéshez elengedhetetlen.

A tojásfehérjéből, mivel sok levegőt képes megtartani, az omletten és rántottán túl készíthetünk habcsókot, makaront, szuflét, illetve kenhetjük a sütik tetejére is. 

Néhány tény a tojássárgájáról

A tojássárgájában bőségesen van vitamin és ásványi anyag, mint a kalcium, foszfor, cink, tiamin (B1-vitamin), B12-vitamin, A-, E-, D-, K-vitamin. Egy tojássárgája a napi kolin szükséglet (agy, idegrendszer, máj stb. vízben oldódó vitaminja) 60%-át is tartalmazza, valamint zsírban oldódó karotinoidokban is gazdag, ami a „szem vitaminja”.

Magas, 4,5-6 gramm a zsírtartalma, ám ez még mindig csak a napi ajánlott mennyiség 10%-a. Viszont ezek többnyire „jó” zsírok, mint az Omega-3 zsírsavak, amit az emberi szervezet nem tud előállítani.

Koleszterinből a tojás az összes ételféleség közül az egyik legtöbbet tartalmazza (akár 200 mg egyetlen sárgájában). Szerencsére az újabb kutatások szerint nincs összefüggés az elfogyasztott tojások mennyisége és a magas koleszterinszint, illetve a szívbetegségek között.

A tojássárgáját adhatjuk tésztákhoz, és lehet olyan mártások alapanyaga, amelyekben zsiradékot kell valamilyen savas folyadékkal vegyíteni, mint például a majonéz vagy a hollandi mártás.

Ráadás Tipp

Ha a tojásban található minden tápanyagot optimális formában szeretnék elfogyasztani, a legjobb, ha a fehérjét addig hevítjük (főzzük/sütjük), amíg teljesen megszilárdul; így ugyanis kicsapódik és működésképtelenné válik az az inhibitor, ami a tápanyagok felszívódását gátolja. A tojássárgája viszont lehetőleg nyersen fogyasztandó – ha előzetesen szalmonellától mentesítették.

(Fotó: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Komposztálhatunk télen is, ha betartjuk ezeket az alapvető szabályokat

2025. november 23. 09:10

A szerves hulladék „eltüntetésének” megfelelő módszere a komposztálás. Ezt mindenki a meleg időhöz köti, pedig télen sem kell lemondanunk róla.

5 gyógynövény, ami füstölve csodát tesz

2025. november 22. 07:10

Ezek a növények füstölve tisztítják a teret, segítik a relaxációt és bizonyítottan befolyásolják a hangulatot.

Ezeket a sütőtök recepteket kár lenne kihagyni!

2025. november 21. 14:10

Három olyan receptet gyűjtöttünk össze, amelyeket mi is szívesen teszünk el télire: egy élénk, édes-savanykás gyömbéres befőttet, egy napfényes aromájú lekvárt és egy karakteres chutney-t.

Éhségcsillapítás magyar alapanyagokkal – mi működik valójában?

2025. november 19. 07:10

A magyar konyha is bőven kínál olyan ételeket, amelyek hosszan csillapítják az éhséget, ha okosan választunk a hazai alapanyagok közül.

Korlátlanul áramlik Európába az ukrán baromfihús és tojás

2023. augusztus 18. 09:10

Meg kell állítani az ukrán baromfihús- és tojásimportot, az Európai Unióba korlátlan mennyiségben érkező termékek ugyanis nemcsak az uniós termelés jövőjét, így hosszútávon Európa önellátóképességét veszélyeztetik, hanem élelmiszerbiztonsági szempontból is aggályosak – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Baromfi Termék Tanács.

Élő online valóságshow-t indít a Nébih

2019. március 28. 07:47

A „Túlélő tojások” az első olyan valóságshow, melynek főszereplői állatok, nevezetesen csirkék, vagyis kezdetben tojások.

Vegán tojást állítanának elő, de egyelőre akadnak vele nehézségek

2024. március 12. 15:10

Vajon mit szólnak a tojástermelők a vegán tojáshoz? A Neggst nevű startup cég más alternatív tojástermékek mellett héjas vegán tojást is szeretne piacra dobni.

Nem lesz több barna tojás a szupermarketekben

2024. április 29. 13:10

Miért van barna és fehér tojás? A német Szövetségi Mezőgazdasági Információs Központ szerint ebben a döntő tényező a fül színe, a fehér tyúkok általában fehér tojást tojnak.