15℃ 12℃
szeptember 26. Jusztina, Kozma, Damján
Életmód, gasztronómia

Töltött dagadó

Agrofórum Online

A mi családunkban ez A töltött hús, így, ebben a formában, ezzel a töltelékkel.

Mert persze lehetne variálni: csirkecomb bőre alá tölteni ugyanezt a tölteléket, vagy tenni bele gombát, szalonnát, mert úgy is finom lehet, és úgy tudom, hogy sokan csirkemájat is kevernek a masszába, de nálunk ez a verzió vált be a legjobban. Friss krumplipürével tökéletes téli ebéd. Forrón kicsit nehéz szép szeleteket vágni belőle, de azért megoldható. Szerencsére hidegen is nagyon jó, így nyugodtan rá lehet járni ebéd után pár órával is – olyankor már a szeletelés is könnyebb lesz.

Bár van, hogy olyan nagy a dagadó, hogy kell hozzá az összes töltelék, azért az a legjobb, ha kimarad egy kis adag, amiből tudunk mellé gombócokat készíteni. A kisfiam például csak azt eszi meg – egyelőre – és én is imádom, így van, hogy eleve 1,5-szeres adagot készítek a töltelékből, és így a dagadóba is jut, és mellé is.

Hozzávalók:

  • 1 nagy darab sertésdagadó
  • 2 db zsömle
  • 4 db főtt tojás
  • 2 db nyers tojás
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 kiskanál só, bors, pirospaprika (ízlés szerint)
  • 2 evőkanál zsír
  • 6-7 evőkanál zsemlemorzsa

A húst alaposan megmossuk, majd besózzuk (a belsejét is). Megfőzzük a 4 tojást és kockákra vágjuk. A zsemléket beáztatjuk egy kis vízbe, majd kinyomkodjuk, és a tojáshoz adjuk. A vöröshagyma egyik felét apróra kockázzuk, és a zsiradékon megfonnyasztjuk. A hagyma másik felét is felaprítjuk, és a töltelékhez adjuk. Hozzáadjuk a fűszereket, az apróra vágott petrezselymet, a kihűlt fonnyasztott hagymát – a zsiradékkal együtt – hozzáütjük a két nyers tojást és összekeverjük a 6-7 evőkanál zsemlemorzsával. (Fokozatosan érdemes hozzáadni a zsemlemorzsát. Az a jó, ha a massza nem túl kemény, de nem is hullik szét.) Kézzel összegyúrjuk. Közepesen lágy masszát kapunk.

Ezt a masszát a dagadó belsejébe töltjük. (Egy fakanállal könnyebb dolgozni, így a végébe is jobban be tudjuk tolni a tölteléket.) A végét hústűvel összezárjuk, ha túl sok a töltelék, akkor a maradékból gombócokat formázunk. Egy zománcos tepsibe helyezzük a megtöltött húst és a gombócokat, olajat, vagy zsírt teszünk a tepsibe és 1-2 dl vizet öntünk alá. Letakarjuk alufóliával és 200-220 fokon sütjük, kb. 1 óra után levesszük az alufóliát, meglocsoljuk az alatta lévő zsiradékkal a tetejét, és pirosra sütjük. (Gázsütőt a végén alsó lángra kapcsoljuk, hogy az alja is megpiruljon).

Krumplipürével és savanyúsággal tálaljuk.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Túró: az őszi fehérjebomba, ami formában tart

2025. szeptember 24. 13:10

A túró fehérjében gazdag, laktózmentes változatban is kapható – így ősszel mindenki élvezheti az egészséges finomságot!

Sütőtökmag: snackből a vetőmagig – minden, amit tudni kell

2025. szeptember 23. 11:10

Ismerje meg, hogyan pirítsa a sütőtökmagot, mire jó sütés előtt és után, és miként lehet magfogással biztosítani a jövőbeni termést.

A boróka 4 titkos felhasználási módja

2025. szeptember 21. 08:10

A boróka bogyója és olaja nemcsak fűszer, hanem természetes gyógynövény, amely emésztést, keringést és nyugalmat is támogat.

4 ínycsiklandó céklás recept, melyeket ki kell próbálni

2025. szeptember 20. 13:10

Klasszikus levesek, modern krémek, ropogós chipsek – a cékla minden formában egészséges és finom.

Megmérték, mennyi trágyát termel egy hízósertés

2023. december 15. 13:10

A trágya mindig értéket képviselt a mezőgazdaságban, de az orosz–ukrán háború és az energiaárak robbanásszerű emelkedése óta a jelentősége még jobban megnőtt. Emiatt is jó tudni, hogy átlagosan mennyi trágya keletkezik egy hízó után.

Az unió szarvasmarha- és sertésállománya is csökkent

2022. június 28. 08:02

Szarvasmarhatartás szempontjából kiemelkedik Franciaország a 17,3 milliós állományával, de Németországban is 10 milliónál több állatot tartanak.

Jól kezdték az évet a hazai vágóhidak

2018. május 28. 07:43

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentése szerint az üzemekben 11 százalékkal több szarvasmarhát, 1,7 százalékkal több sertést és 15 százalékkal több baromfifélét dolgoztak fel az első negyedévben, mint az előző év azonos időszakában.

Megbénult a német sertéspiac

2020. szeptember 24. 12:17

A sertéseknek halálos kórt okozó vírus (ASP) továbbra is jelentős hatással van a piaci trendre, de mindenekelőtt az exportra.