Életmód, gasztronómia

Töltött dagadó

Agrofórum Online

A mi családunkban ez A töltött hús, így, ebben a formában, ezzel a töltelékkel.

Mert persze lehetne variálni: csirkecomb bőre alá tölteni ugyanezt a tölteléket, vagy tenni bele gombát, szalonnát, mert úgy is finom lehet, és úgy tudom, hogy sokan csirkemájat is kevernek a masszába, de nálunk ez a verzió vált be a legjobban. Friss krumplipürével tökéletes téli ebéd. Forrón kicsit nehéz szép szeleteket vágni belőle, de azért megoldható. Szerencsére hidegen is nagyon jó, így nyugodtan rá lehet járni ebéd után pár órával is – olyankor már a szeletelés is könnyebb lesz.

Bár van, hogy olyan nagy a dagadó, hogy kell hozzá az összes töltelék, azért az a legjobb, ha kimarad egy kis adag, amiből tudunk mellé gombócokat készíteni. A kisfiam például csak azt eszi meg – egyelőre – és én is imádom, így van, hogy eleve 1,5-szeres adagot készítek a töltelékből, és így a dagadóba is jut, és mellé is.

Hozzávalók:

  • 1 nagy darab sertésdagadó
  • 2 db zsömle
  • 4 db főtt tojás
  • 2 db nyers tojás
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 kiskanál só, bors, pirospaprika (ízlés szerint)
  • 2 evőkanál zsír
  • 6-7 evőkanál zsemlemorzsa

A húst alaposan megmossuk, majd besózzuk (a belsejét is). Megfőzzük a 4 tojást és kockákra vágjuk. A zsemléket beáztatjuk egy kis vízbe, majd kinyomkodjuk, és a tojáshoz adjuk. A vöröshagyma egyik felét apróra kockázzuk, és a zsiradékon megfonnyasztjuk. A hagyma másik felét is felaprítjuk, és a töltelékhez adjuk. Hozzáadjuk a fűszereket, az apróra vágott petrezselymet, a kihűlt fonnyasztott hagymát – a zsiradékkal együtt – hozzáütjük a két nyers tojást és összekeverjük a 6-7 evőkanál zsemlemorzsával. (Fokozatosan érdemes hozzáadni a zsemlemorzsát. Az a jó, ha a massza nem túl kemény, de nem is hullik szét.) Kézzel összegyúrjuk. Közepesen lágy masszát kapunk.

Ezt a masszát a dagadó belsejébe töltjük. (Egy fakanállal könnyebb dolgozni, így a végébe is jobban be tudjuk tolni a tölteléket.) A végét hústűvel összezárjuk, ha túl sok a töltelék, akkor a maradékból gombócokat formázunk. Egy zománcos tepsibe helyezzük a megtöltött húst és a gombócokat, olajat, vagy zsírt teszünk a tepsibe és 1-2 dl vizet öntünk alá. Letakarjuk alufóliával és 200-220 fokon sütjük, kb. 1 óra után levesszük az alufóliát, meglocsoljuk az alatta lévő zsiradékkal a tetejét, és pirosra sütjük. (Gázsütőt a végén alsó lángra kapcsoljuk, hogy az alja is megpiruljon).

Krumplipürével és savanyúsággal tálaljuk.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Aranyvessző: természetes gyógyír vagy túlértékelt csodaszer?

2025. május 9. 11:10

Az aranyvessző hazánkban is ismert gyógynövény, amelyet évezredek óta használnak különféle egészségügyi problémák enyhítésére.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

8,6 milliárd forint támogatás jut tenyészkocákra

2019. május 14. 06:16

A sertéstartó telepek korszerűsítésére eddig 29 milliárd forint támogatást ítéltek meg a Vidékfejlesztési Programban mintegy 200 sertéstartó gazdaság fejlesztésére.

Megmérték, mennyi trágyát termel egy hízósertés

2023. december 15. 13:10

A trágya mindig értéket képviselt a mezőgazdaságban, de az orosz–ukrán háború és az energiaárak robbanásszerű emelkedése óta a jelentősége még jobban megnőtt. Emiatt is jó tudni, hogy átlagosan mennyi trágya keletkezik egy hízó után.

Magyar fejlesztésű eljárással csökkenthető a sertésfertőzések terjedése

2019. március 5. 07:46

Az 553,87 millió forint összértékű projekt 337,44 millió forint támogatást nyert a Széchenyi 2020 program keretében. A fejlesztés a Galen Bio mosonmagyaróvári és konzorciumi partnerként közreműködő Carlsbad Kft. újrónafői telephelyén valósult meg.

Magnézium-szulfát adagolásával jobban híznak a malacok

2024. július 8. 14:40

Magnézium-szulfát hatására a szilárd táplálékra átállított szopós malacok nyugodtabbak és jobb a súlygyarapodásuk, mint magnézium-oxiddal.