Életmód, gasztronómia

Uniós oltalmat kapott a „Nagykunsági birspálinka” is

AM Sajtóiroda

A májusban bejegyzett „Nagykunsági szilvapálinka” és a „Nagykun rizs” után a „Nagykunsági birspálinka” is védett elnevezés lett az Európai Unióban. Az Európai Bizottság augusztus 31-én kihirdetett rendeletével ez már a harmadik Nagykunságból származó uniós oltalmat élvező termék.

A „Nagykunsági birspálinka” előállítása kizárólag a Jász-Nagykun-Szolnok megye Tisza vonalától keletre elhelyezkedő területéről származó birs felhasználásával, és ugyan ezen a területen elhelyezkedő feldolgozó pálinkafőzdékben történhet. A „Nagykunsági birspálinka” alapanyagát legalább 50%-ban a Mezőtúri birs tájfajta adja, amelynek köszönhetően a pálinkában rózsás, parfümös és illatos jegyek dominálnak.

A „Nagykunsági birspálinka” kimagasló minőségét számos hazai és nemzetközi pálinkaversenyen elnyert díj is bizonyítja. A „Nagykunsági birspálinka” nemzetközi viszonylatban is elismert termék, az exportértékesítés Romániától Kanadáig terjed.

A földrajzi árujelzős agrártermékekről további információk itt érhetőek el.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Három módszer: így készül a tökéletes házi birsalmalé

2025. november 8. 14:10

Illatos, aranyló és egészséges – a házi birsalmalé a legjobb őszi ital, amit bárki könnyen elkészíthet otthon.

Fagyasztott gesztenye: a házi tartósítás titkai

2025. november 4. 11:10

Ne hagyja, hogy megromoljon az őszi termés! Így fagyassza le a gesztenyét, hogy télen is élvezhesse az ízét.

Használható trükkök a megfelelő tűzifa kiválasztásához

2025. november 2. 16:10

Ha tudjuk, mi teszi igazán jóvá a tűzifát, akkor már nem választhatunk rosszul. Egy kulcsszó van: a fűtőérték.

Melyik tök héja ehető? Itt a válasz!

2025. november 2. 11:10

Nem minden tök héja rágós: van, amit bátran megehetünk héjastul is. Megmutatjuk, mely fajtákkal érdemes próbálkozni!

Sós borok, sós pálinkák a népi gyógyászatban

2025. január 26. 12:10

A „csodaszereket” jobbára gabonából, kukoricából, burgonyából, törkölyből készítették, majd sós vízzel dúsították.

Bemutatják az év legjobb pálinkáit

2022. május 23. 13:37

A pálinka igazi jelkép, hungarikum, amely hordozza a magyar gazda föld iránti szeretetét.

Hazánk kincsei I. rész – Őrségi magolajok

2019. június 8. 05:36

Ezt a cikksorozatot azért indítom el, mert szeretnék a blogba a „Ház” mellé egy kis „Táj”-at is belevinni. Az első részben Őrség legnagyobb kincseiről ejtek szót: a növényi olajokról és magőrleményekről.

Díjazták az idei legkiválóbb pálinkákat

2018. június 29. 06:03

A Pálinka országkóstolót harmadszor rendezte meg a minisztérium és a Pálinka Nemzeti Tanács.