Életmód, gasztronómia

Ünnepi kenyérstatisztika

KSH / NAK

A liszt a hazai élelmiszer-termelés egyik fontos alapanyaga napjainkban is, a kenyér pedig egyik meghatározó része étkezési szokásainknak. A 2017-es adatok alapján a belföldön felhasznált liszt mennyisége 840,3 ezer tonna, amiből 316,4 ezer tonna friss kenyér készült.

Augusztus 20-a Szent István és az államalapítás mellett az új kenyér ünnepe is, amelynek egyik eseménye az új búzából sütött, nemzeti színű szalaggal átkötött kenyér megszentelése, megszegése. Az alkalom történelmi gyökerei az Apostolok oszlása néven ismert középkori liturgikus ünnepig, illetve az 1899-ben felelevenített aratóünnepig vezethetők vissza.

A liszt a hazai élelmiszer-termelés egyik fontos alapanyaga napjainkban is, a kenyér pedig egyik meghatározó része étkezési szokásainknak. A KSH az ünnep alkalmából kenyérstatisztikát készített. A 2017-es adatok alapján a belföldön felhasznált liszt mennyisége 840,3 ezer tonna, amiből 316,4 ezer tonna friss kenyér készült. Az egy főre jutó kenyérfogyasztás – 2018-as adat szerint – 35,5 kg.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Aranyvessző: természetes gyógyír vagy túlértékelt csodaszer?

2025. május 9. 11:10

Az aranyvessző hazánkban is ismert gyógynövény, amelyet évezredek óta használnak különféle egészségügyi problémák enyhítésére.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Gombatermesztés kenyérmaradékon

2021. október 23. 08:36

A belga Colruyt Group kereskedelmi csoport áruházi kenyérmaradékok felhasználásával kezdett gombatermesztésbe.

Tökmagos kenyér

2019. szeptember 12. 04:06

A frissen sült kenyér illata könnyen rabjává teszi az embert és egyre újabb receptek kipróbálására ösztönzi.

Olcsó a búza – de akkor miért méregdrága a kenyér?

2023. szeptember 12. 11:10

Felére csökkent egy év alatt az étkezési búza ára, a kenyér azonban mégsem vált látványosan olcsóbbá a boltokban. Vajon mi áll ennek a hátterében?

Gyengén hozott a békési búza is, tovább csökkentek a felvásárlási árak

2023. július 19. 09:10

A búza 80 százalékát már learatták Békésben, ahol az eddigi 5,2 tonna/hektár körüli átlaghozammal nem túl elégedettek a gazdák. Egy évtized alatt 20 kilóval csökkent az egy főre jutó kenyérfogyasztás Magyarországon.