Nem mindegy, hogy milyen az a fa, amit beledobunk a kályhánkba, kandallónkba, kazánunkba? Egyáltalán nem, és egy szakértő meg is magyarázza, miért.
A tűzifa legbecsesebb jellemzője a fűtőértéke. A keményfák nagyobb sűrűségűek (500 kg/köbméter fölöttiek), vagyis egységnyi térfogatban nagyobb mennyiségű a tiszta faanyag. Ezáltal hosszabb ideig égnek, viszont figyelembe kell venni azt is, hogy nehezebben száradnak ki, erre tehát több időt kell hagynunk. A puhafák inkább tűzgyújtáshoz jók, mert magas hőmérsékleten, gyorsan égnek – valóban nem mindegy tehát, hogy milyen célra használjuk az egyes fafajtákat.
Így már a címben megfogalmazott kérdés is jogosnak tűnik, hiszen egy beteg, korhadt fa az alacsonyabb sűrűsége révén tulajdonképpen úgy viselkedik, mint a „legrosszabb” puhafák. Érdemes ezt felhasználni egyáltalán fűtésre? Az Agrarheute című német mezőgazdasági oldal által megkérdezett szakértő alaposan körbejárta a témát, és alighanem mindenkinek szolgál újdonsággal.
Sokan vannak, akik nem tudják vagy nem akarják megfizetni a legmagasabb minőségű tűzifát. Számukra kétségkívül érdekes lehet az alacsonyabb áron kínált, akár rengeteg korhadt fát is tartalmazó készlet – csak az a kérdés, hogy ezzel valóban jól járnak-e. Természetesen a tűzifával kapcsolatban nincs értelme esztétikai kérdéseket feszegetni, ám ha egy terméknek jóval alacsonyabb a fűtőértéke az elvártnál, az rengeteg bosszúságot tud okozni annak, aki azt hitte, jó vásárt csinált vele.
Ha elindul a korhadás
A szakértő szerint érdemes tartózkodni azoktól a tűzifáktól, amelyeken feketés és sárgás elszíneződések láthatók. Ezeket helytelenül tárolták, gyakran érte őket eső, illetve magas páratartalom, ezáltal megindultak a korhadás útján.
Akinek jó szeme van hozzá, az négy fázist különböztethet meg a fa „romlása” során. Az első stádium a halvány elszíneződés és a vékony vonalak megjelenése, ami a fa vágott felszínén is jól látható. De ettől a termék még jó, nagyobb gondot jelent, ha már erőteljesen sárgává vált, amit a cellulóztartalom károsodása vált ki. A harmadik fázisban a tűzifa már belülről is korhadni kezd (ezzel a tömege és fűtőértéke akár ötödét is elvesztheti), míg a negyedikben már a penész jelenléte is figyelmeztet arra, hogy nem érdemes azt a tűzifát megvenni, mert gyorsan el fog égni a kályhánkban.
További hasznos tanácsok a videóban: