Életmód, gasztronómia

Van értelme eltüzelni a korhadt fát? A kérdés jogosabb, mint bárki gondolná

Agrofórum Online

Nem mindegy, hogy milyen az a fa, amit beledobunk a kályhánkba, kandallónkba, kazánunkba? Egyáltalán nem, és egy szakértő meg is magyarázza, miért.

A tűzifa legbecsesebb jellemzője a fűtőértéke. A keményfák nagyobb sűrűségűek (500 kg/köbméter fölöttiek), vagyis egységnyi térfogatban nagyobb mennyiségű a tiszta faanyag. Ezáltal hosszabb ideig égnek, viszont figyelembe kell venni azt is, hogy nehezebben száradnak ki, erre tehát több időt kell hagynunk. A puhafák inkább tűzgyújtáshoz jók, mert magas hőmérsékleten, gyorsan égnek – valóban nem mindegy tehát, hogy milyen célra használjuk az egyes fafajtákat.

Így már a címben megfogalmazott kérdés is jogosnak tűnik, hiszen egy beteg, korhadt fa az alacsonyabb sűrűsége révén tulajdonképpen úgy viselkedik, mint a „legrosszabb” puhafák. Érdemes ezt felhasználni egyáltalán fűtésre? Az Agrarheute című német mezőgazdasági oldal által megkérdezett szakértő alaposan körbejárta a témát, és alighanem mindenkinek szolgál újdonsággal.

Sokan vannak, akik nem tudják vagy nem akarják megfizetni a legmagasabb minőségű tűzifát. Számukra kétségkívül érdekes lehet az alacsonyabb áron kínált, akár rengeteg korhadt fát is tartalmazó készlet – csak az a kérdés, hogy ezzel valóban jól járnak-e. Természetesen a tűzifával kapcsolatban nincs értelme esztétikai kérdéseket feszegetni, ám ha egy terméknek jóval alacsonyabb a fűtőértéke az elvártnál, az rengeteg bosszúságot tud okozni annak, aki azt hitte, jó vásárt csinált vele.

Ha elindul a korhadás

A szakértő szerint érdemes tartózkodni azoktól a tűzifáktól, amelyeken feketés és sárgás elszíneződések láthatók. Ezeket helytelenül tárolták, gyakran érte őket eső, illetve magas páratartalom, ezáltal megindultak a korhadás útján.

Akinek jó szeme van hozzá, az négy fázist különböztethet meg a fa „romlása” során. Az első stádium a halvány elszíneződés és a vékony vonalak megjelenése, ami a fa vágott felszínén is jól látható. De ettől a termék még jó, nagyobb gondot jelent, ha már erőteljesen sárgává vált, amit a cellulóztartalom károsodása vált ki. A harmadik fázisban a tűzifa már belülről is korhadni kezd (ezzel a tömege és fűtőértéke akár ötödét is elvesztheti), míg a negyedikben már a penész jelenléte is figyelmeztet arra, hogy nem érdemes azt a tűzifát megvenni, mert gyorsan el fog égni a kályhánkban.

További hasznos tanácsok a videóban:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 elfeledett népi étel, amivel az ünnepi időszakot is feldobhatjuk

2025. december 27. 14:10

A mindennapi rohanásban sokszor nehezebb kitalálni, hogy mi legyen az ebéd vagy a vacsora, mint elkészíteni az ételt. Ehhez adunk néhány tippet.

A téli desszertek királya: így lesz tökéletes a sült alma

2025. december 24. 14:10

Egyszerű desszert, mégis könnyű elrontani. A sült alma sikere az almán múlik, és néhány apró trükkön.

A fahamu egy „titkos” dologra is jó, tényleg nem érdemes kidobni

2025. december 21. 09:10

A tűzifa elégetése után keletkező melléktermék, a fahamu nemcsak a kertben, de a háztartásban is jó szolgálatot tehet.

Csodába illő módon menekült meg egy egész falu, a túlélés furcsa taktikáját választották

2025. december 20. 16:10

Hogyan lehetne megállítani a kistelepülések gyors elnéptelenedését? Egy új módszer most felcsillantja a reményt.

Már tűzifát is "okosan" vásárolhatunk

2020. szeptember 16. 08:41

Tűzifavásárlást segítő online piacteret nyitott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Módosultak a hengeresfa, a tűzifa és az apríték kereskedelmi szállításának szabályai

2018. március 12. 20:00

NÉBIH: az új szállítójegy sokkal jobban megfelel a faanyagszállításban résztvevők (feladó, szállító, vevő) igényeinek.

A legfontosabb tudnivalók a tűzifának alkalmas fafajokról

2022. október 21. 09:37

A cikkből kiderül, mi a különbség a puhafa és a keményfa között, mely fafajok adják a legjobb tűzifát, és mik az előnyös tulajdonságaik. Érdemes ezzel a háttértudással felfegyverkezni, mielőtt tűzifát vásárolnánk.

Minden, amit a tűzifa vásárlásáról tudni érdemes

2022. október 30. 06:36

A tűzifavásárlással kapcsolatos mikor, honnan, mennyit és milyet kérdések létfontosságúak ahhoz, hogy jó minőségű, biztonságosan alkalmazható és a fűtési lehetőségeinkhez leginkább illeszkedő tüzelőanyagot szerezzünk be. Nézzük a kérdésekre a válaszokat!