Életmód, gasztronómia

Zöldségvarázs natúr csirkemellel és rukkolával

Agrofórum Online

Ha ránézek erre a sok színes zöldségre, azonnal mosolyogni támad kedvem. Igazi tavaszi-nyári főétel, ami tele van vitamindús zöldségekkel.

Könnyed, egészséges, roppant egyszerű és gyors. Remélem Ti is megcsináljátok!

 

 

 

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb fej brokkoli
  • 1 nagyobb fej karfiol
  • 3 közepes méretű cékla
  • 8-10 db közepes méretű újkrumpli
  • 1 csomag rukkola
  • 65-70 dkg csirkemell
  • 2 avokádó
  • 3 evőkanál tejföl
  • olívaolaj
  • bors
  • rozmaring
  • metélőhagyma
  • citrom leve

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A brokkolit, karfiolt, céklát, újkrumplit megmossuk, majd kisebb darabokra vágjuk. (A céklát meg is pucolom, de a krumpli héját nem szoktam levenni.)

Egy nagy méretű tepsi aljára teszünk annyi olívaolajat, hogy mindenhova jusson. Ezután belehalmozzuk az összevágott brokkolit, karfiolt, céklát és újkrumplit. Megsózzuk, borsozzuk, rozmaringot és metélőhagymát vágunk rá. (Ha nincs friss, a szárított is jó.) Ha ezzel megvagyunk, összekeverjük az egészet, hogy mindenhova kerüljön a fűszerekből. Ha szükséges, még teszünk hozzá olívaolajat. Előmelegített sütőben kb 40 percig (míg a krumpli meg nem puhul) sütjük. Sütés közben többször átforgatjuk a zöldségeket.

Eközben a csirkemellet kisebb darabokra szeljük, megsózzuk, borsozzuk, majd olívaolajban aranybarnára sütjük őket.

A szószhoz szükségünk lesz a 2 avokádóra, amelynek a belsejét egy magasabb tálba tesszük. Hozzáadjuk a tejfölt, egy csipetnyi sót, borsot, és egy fél citrom levének a felét. Botmixerrel addig keverjük, míg homogén állagú nem lesz.

Ha a krumpli is megpuhult, kivesszük a sütőből a tepsit, és egy kicsit hűlni hagyjuk.

Tálalási javaslat: A tányér aljára rukkolát teszünk. Erre jön rá a színes zöldségmix, majd egy pár kiskanál szósz. A csirkemell pedig a zöldséghalom mellé kerül.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért csökken a vegánok száma? Most minden kiderül!

2025. augusztus 3. 11:10

Sok fogyasztó elbizonytalanodott a vegán étrend hatékonyságában: egészségi, gazdasági és ízélménybeli okokból térnek vissza húsos ételekhez.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Lehet elbirtoklással földet „szerezni”?

2019. június 26. 14:36

Milyen feltételeknek kell teljesülnie ahhoz, hogy valaki elbirtoklás jogcímén szerezzen tulajdonjogot szemben a többi tulajdonszerzési jogcímmel (pl.: adásvétel, ajándékozás)?

A kenyér íze

2018. október 1. 12:33

A közelgő vetésidőben a végtermékről szólni logikátlannak tűnik. A kenyér íze elsősorban a pékeken, a tésztakészítésen, meg a sütési technológián múlik. Azért az sem mindegy, hogy milyen fajtát választunk, milyen agrotechnikát alkalmazunk és máris eljutottunk a vetéshez. Így formálódik a Jóisten ege alatt a kenyér íze; vetéstől aratásig.

Fűszeres húsgombócok kétféle burgonyával

2019. november 10. 09:22

A darált húsos ételek könnyen és gyorsan elkészíthetőek és nagyon praktikusak. Sokféleképpen fűszerezhető; szinte bármi jól passzol hozzá.

Ne szedd fel! – Védett gombafajok

2022. május 3. 06:36

Ahogy a mérgező gombák beazonosítása szó szerint életbevágóan fontos, úgy a védett gombafajok felismerése is kiemelt figyelmet igényel a gyűjtés során. Készüljünk fel arra is, hogy ezeknek a fajoknak bármelyikével találkozhatunk!