Életmód, gasztronómia

Zöldségvarázs natúr csirkemellel és rukkolával

Agrofórum Online

Ha ránézek erre a sok színes zöldségre, azonnal mosolyogni támad kedvem. Igazi tavaszi-nyári főétel, ami tele van vitamindús zöldségekkel.

Könnyed, egészséges, roppant egyszerű és gyors. Remélem Ti is megcsináljátok!

 

 

 

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb fej brokkoli
  • 1 nagyobb fej karfiol
  • 3 közepes méretű cékla
  • 8-10 db közepes méretű újkrumpli
  • 1 csomag rukkola
  • 65-70 dkg csirkemell
  • 2 avokádó
  • 3 evőkanál tejföl
  • olívaolaj
  • bors
  • rozmaring
  • metélőhagyma
  • citrom leve

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A brokkolit, karfiolt, céklát, újkrumplit megmossuk, majd kisebb darabokra vágjuk. (A céklát meg is pucolom, de a krumpli héját nem szoktam levenni.)

Egy nagy méretű tepsi aljára teszünk annyi olívaolajat, hogy mindenhova jusson. Ezután belehalmozzuk az összevágott brokkolit, karfiolt, céklát és újkrumplit. Megsózzuk, borsozzuk, rozmaringot és metélőhagymát vágunk rá. (Ha nincs friss, a szárított is jó.) Ha ezzel megvagyunk, összekeverjük az egészet, hogy mindenhova kerüljön a fűszerekből. Ha szükséges, még teszünk hozzá olívaolajat. Előmelegített sütőben kb 40 percig (míg a krumpli meg nem puhul) sütjük. Sütés közben többször átforgatjuk a zöldségeket.

Eközben a csirkemellet kisebb darabokra szeljük, megsózzuk, borsozzuk, majd olívaolajban aranybarnára sütjük őket.

A szószhoz szükségünk lesz a 2 avokádóra, amelynek a belsejét egy magasabb tálba tesszük. Hozzáadjuk a tejfölt, egy csipetnyi sót, borsot, és egy fél citrom levének a felét. Botmixerrel addig keverjük, míg homogén állagú nem lesz.

Ha a krumpli is megpuhult, kivesszük a sütőből a tepsit, és egy kicsit hűlni hagyjuk.

Tálalási javaslat: A tányér aljára rukkolát teszünk. Erre jön rá a színes zöldségmix, majd egy pár kiskanál szósz. A csirkemell pedig a zöldséghalom mellé kerül.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Mindent a parlagfűről

2019. június 29. 10:47

A fejlett növények magassága elérheti a 130-150 cm-es átlagmagasságot is, és nemegyszer találkozni versenytárs nélkül maradt 2 méteres növénnyel is.

Hazánk kincsei V. rész – Az Agostyáni Arborétum

2023. június 27. 10:36

A mindössze 565 fős Agostyán 1985-ig önálló településként létezett Tata és Tarján között, ám abban az évben Tata városához csatolták. Közvetlen ugyan nem határos a két település, mégis Tata központjából közúton mindössze 5 km-t kell autóznunk a festői szépségű, erdős dombokkal körülvett Agostyánig.

A biztonságos növényvédő szer szállítás és tárolás aranyszabályai

2018. május 17. 08:07

A növényvédő szerek biztonságos szállítása és tárolása érdekében az itt felsorakoztatott szabályokat mindenképpen érdemes szem előtt tartanunk és betartanunk.

Fűszernövények szárítása otthon

2023. augusztus 21. 05:40

A friss fűszerek használata sokkal finomabb, élénkebb ízeket ad az ételeknek és csodás illatokkal gazdagítja az étkezéseket is. A saját magunk által termesztett és szárított fűszernövényeket pedig „leszüretelni” és kiszárítani sem nehéz. Lássuk, mire érdemes figyelnünk!