Életmód
Életmód

12 növény, amely távol tartja a nemkívánatos rovarokat

12 növény, amely távol tartja a nemkívánatos rovarokat

Agrofórum Online

A legtöbb kert- és növénybarát nem szívesen használ rovarirtót azért, hogy a házától, hálószobájától, konyhájától vagy teraszáról távol tartsa a nemkívánatos rovarokat. Nekik segíthetnek azok a növények, amelyek elriasztják a nyári hónap legkellemetlenebb rovarjait.

Rovarriasztó hatású növények

 1. Citromfű
 2. Illatos macskamenta
 3. Levendula
 4. Bazsalikom
 5. Snidling
 6. Borsmenta
 7. Kakukkfű
 8. Zsálya
 9. Bársonyvirág
 10. Rozmaring
 11. Édeskömény
 12. Méhbalzsam

Hová és milyen formában érdemes tenni őket?

A növényeket ültethetjük kisebb-nagyobb cserepekbe, balkonládákba, konténerekbe, akár magukban, akár vegyesen, hiszen nem csodás látvánnyal, hanem, ha minden igaz, szúnyogmentes friss nyári estékkel ajándékoznak meg bennünket. Akinek kertes háza van, szegélynövényként is használhatja ezeket a fajtákat, kiváltképp az ablakok, bejárati ajtók körül – a szúnyoghálók természetes kiegészítőjeként.

Egyes növényeket, mint amilyen például a levendula, a zsálya vagy a rozmaring, csokorba szedve az ablakba is felköthetjük, de jól mutatnak a kiszárított csokrok a konyhában, az étkezőben és a teraszon is, miközben erős illatukkal távol tartják a hívatlan látogatókat.

Levendula, rozmaring és kakukkfű is kerülhet a rovarriasztó csokorba
Levendula, rozmaring és kakukkfű is kerülhet a rovarriasztó csokorba

A frissen szedett, majd kiszárított virágokat és gyógynövényeket potpourris üvegekbe rendezve a nappaliba vagy az étkezőasztalra, esetleg az éjjeliszekrényekre, fürdőszobapolcokra is tehetjük, hogy ott is szúnyogmentes övezetet alakítsunk ki a nyári hónapok során.

A témában készült toplistás TikTok-videó itt nézhető meg.

Tipp

Természetes segítség lehet továbbá a szúnyogok ellen a különféle illóolajok használata. A szúnyogok utálják a citrusfélék, az eukaliptusz, a levendula és a teafaolaj illatát (amelyek nekünk, embereknek mind kellemesek), így érdemes ezeket is használni a kertben, a teraszon, illetve a kitárt ablakainkban párologtatókba cseppentve.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kerüljük el a legelőket kirándulás közben, a borjú nem játék!

2024. július 16. 12:10

Nyári úti célnak sokan választják Ausztriát vagy Erdélyt és a hegyeket, ahol kirándulás közben akár legelő szarvasmarhákkal is találkozhatnak.

Rászorulókat segítenek a terápiás veteményeskertből

2024. július 14. 16:10

A feltöltődést szolgálja a Budapest Bike Maffia új veteményeskertje, a terményt viszont a rászorulók kapják. A palántákat a DélKerTÉSZ biztosítja.

Kovászos uborka, gluténmentesen

2024. július 13. 12:10

Próbálja ki a falusias verziót, krumpliszeletekkel készítse el a kovászos uborkát, és az még finomabb is lesz, mint a kenyeres változat.

10 természetes szúnyogriasztó

2024. július 12. 14:40

A legtöbben rovarriasztó spray-ket, vagy elektromos szúnyogriasztó készülékeket használnak, hogy megszabaduljanak a szúnyogoktól.

Mi okoz piros kinövéseket a juharfa levelén?

2019. augusztus 6. 08:15

Cs. Zita kérdése: A képen látható juharfa levele így néz ki. Most már harmadik éve lesz ilyen. 4 fát ültettem, három kapta el. A legnagyobb, ami már majdnem 2 méteres, az a képen látható módon tele van. Nem találtam rá leírást, hogy ez mégis mi lehet. Kérdésem, hogy van-e erre megfelelő növényvédő szer vagy inkább a fát kéne kivágni? 

Kell-e ősszel metszeni a rózsát?

2023. november 1. 05:40

Valaha én is a tavaszi és nyári metszés híve voltam, de valahogy nem adta azt a virágmennyiséget a foglalkozás ellenére egyik tövem sem, amit elvártam volna.

Primulát kaptam, mit kezdjek vele?

2022. április 19. 07:36

Mit érdemes tudni a primula tartásáról? Kiültethető a kertbe?

Mitől csipkés a rózsa levele a kiskertekben?

2018. augusztus 24. 07:41

K. Gáborné kérdése: nagyon kedvelem a rózsákat, sok tő díszíti kertünket. Néhányon megfigyeltem, hogy nagyon szabályos darabok hiányoznak a levélből. Mi okozhatja?