Életmód

5 fontos tudnivaló a homoktövisről

Agrofórum Online

Tudta-e, hogy vajon miért kedvelik annyira a vegánok ezt a különleges, narancssárga bogyókat hozó növényt, és mire használták az orosz űrhajósok?

A homoktövis egy szívós, tüskés, örökzöld cserje, amely ősszel apró, narancssárga bogyókat hoz, és amelyet magas tápanyagtartalma, valamint gyógyhatása miatt Európa- és Ázsia-szerte évszázadok óta használnak.

A homoktövis egyre több bőrápolási termékben, valamint kapszulákban, olajokban, gyümölcslevekben, porokban és teákban bukkan fel, népszerűsége – hatóanyagainak köszönhetően – egyre nő.

Az alábbiakban eláruljuk mindazt, amit erről a legendás növényről feltétlenül tudnia kell:

1. Gyümölcs létére meglehetősen nagy zsírtartalommal büszkélkedhet

A Hippophae („fényes ló”) nevet viselő növényt az ókori görögök arra használták, hogy a lovaik szőrét ragyogóvá varázsolják vele. A növény bogyói és magjai gazdag omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsav források.

A homoktövis magvakból nyert olaj különösen nagy mennyiségben tartalmaz olyan szívvédő, gyulladáscsökkentő és agyműködést serkentő omega-3 zsírsavakat, amelyek jellemzően hiányoznak az általános nyugati étrendből.

De a homoktövis nemcsak ettől egyedülálló: a bogyók omega-9 zsírsavat és a nehezen hozzáférhető omega-7 zsírsavat is tartalmazzák, amely a súlycsökkentő közösségek legújabb üdvöskéje.

2. A homoktövis C-vitamin-tartalma a narancsét is felülmúlja

A 100 grammonként 400 milligrammos C-vitamin-tartalommal a homoktövis bogyók bőven felülmúlják a narancsot, amely 100 grammonként mindössze 53 milligramm C-vitamint tartalmaz. A bogyók emellett figyelemreméltó mennyiségű A-, B1-, B2-, E- és K-vitamint is tartalmaznak, valamint több ásványi anyagot és antioxidánst, mint gondolnánk.

Sherry Torkos holisztikus gyógyszerész és szakértő szerint a homoktövis potenciális felhasználási lehetőségei rendkívül ígéretesek mind belsőleg, mind külsőleg alkalmazva, azonban arra figyelmeztet, hogy még nincs elegendő adat arra nézve, hogy végleges kijelentéseket tegyenek a növény hatásairól. „Bár számos betegségre ajánlják, a növény valódi klinikai kutatása még gyerekcipőben jár” – állította.

3. Van benne fehérje is

A homoktövis a sok értékes tápanyag mellett aminosavakban is bővelkedik – egy tanulmány összesen 18-at talált bennük. Noha nem teljes értékű fehérje, amely mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza (azokat, amelyeket a szervezetünk nem tud előállítani), a homoktövis bogyók nyolcat tartalmaznak ebből a kilenc esszenciális aminosavból.

Ha pedig vegán életmódot folytatunk, mind a bogyók, mind a magolaj kiváló B12-vitamin forrás – egy olyan, a vörösvértestek és az idegszövetek szempontjából létfontosságú tápanyag, amely növényi forrásokban ritkán található meg.

4. A bogyók sokkolóan savanyúak

A gyakran „szibériai ananászként” emlegetett homoktövisbogyók íze nagyon hasonlít az ananászéra, csak éppen az édes ízt nélkülözik. Azonban ezt az ízlelőbimbókat összehúzó, citrusos ízt remekül felhasználhatjuk lekvárok és dzsemek, salátaöntetek, sajttorták és koktélok készítésére.

Ha a savanykás ízek rajongói vagyunk, néhány fagyasztott bogyó egy banánturmixba dobva ízletes reggelivel örvendeztet meg minket.

5. Az orosz űrhajósok a bőrük védelmére használták

Bár a legtöbbünknek nem kell aggódnia a kozmikus sugárzás miatt, a homoktövisolaj a bőrre kenve a földi problémák kezelésére is hasznos lehet. A homoktövis bogyóiban és magjaiban található zsírsavak magas koncentrációja miatt a belőlük készült olajok kiválóan alkalmasak arra, hogy a száraz bőrre kenjük őket.

E-vitaminja – akár elfogyasztva, akár a bőrre dörzsölve – elősegíti a sebgyógyulást és védi a bőrt a környezeti ártalmakkal szemben. Emellett a homoktövis segíthet az atópiás dermatitisz (ekcéma) kezelésében.

Mivel a fagyasztott bogyók, gyümölcslevek és olajok formájában egyre könnyebben elérhetővé válik a fogyasztók számára, a szakértők szerint a homoktövis előbb-utóbb mindannyiunkat „fényes lovakká” varázsolhatja.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A tyúkhúr finom és tápláló, kóstolja meg Ön is!

2024. szeptember 15. 14:10

Bár rendkívül rossz hírnévnek örvend és a világ nagy része gyomnak tekinti, a tyúkhúr egészségesebb és hasznosabb növény, mint gondolnánk.

Veszélyben vannak a fecskék – apró segítség is életeket menthet!

2024. szeptember 15. 10:10

A hidegre és esősre fordult időjárás miatt a költözőben lévő fecskék kihűlnek, ráadásul nem találnak maguknak élelmet. Így segíthetünk nekik.

A tojást sütve vagy főzve egészségesebb elfogyasztani?

2024. szeptember 12. 09:10

A sütéssel pluszzsiradékot viszünk be a szervezetünkbe, és ha például egy rántotta elkészítéséhez sertészsírt használunk, azzal éppen nem teszünk jót magunknak.

Lépésről lépésre: tartósítás nagy nyomású befőzőedényben

2024. szeptember 8. 14:10

Ha alacsony savtartalmú termést szeretne tartósítani, a nagy nyomású befőzőedényben erre is lehetőség van. Kövesse az alábbi egyszerű lépéseket!

Hogyan gondozzuk a homoktövist?

2020. november 25. 12:45

A homoktövis bokrainak érdemes enyhén savanyú, jó vízgazdálkodású, laza szerkezettel rendelkező talajt választanunk.

Kistermelői ajándékok karácsonyra

2019. november 19. 05:36

Hamarosan elérkezik a kereskedelem legpörgősebb időszaka és egyben (amennyiben a saját oldalunkat is nézzük) a lehetősége annak, hogy a pénzünkkel „szavazzunk”. Arra szavazunk, hogy a multik szeptember óta csillivilli módon csalogató termékeivel lepjük meg szeretteinket, vagy idén adunk valami újat nem csak az ajándékozottaknak, hanem hazai kistermelőknek, akik szívből készítik termékeiket?

Mikor és hogyan szüreteljük a homoktövist?

2022. szeptember 26. 04:36

Szeretném megtudni, hogy a homoktövis termését mikor és hogyan szedhetjük?

Szívgyógyszer sem lenne nélkülük - a gyógynövények reneszánsza

2020. január 12. 08:21

A hazai fogyasztók továbbra is a kamillavirágot, a bodza- és hársfavirágot, valamint a csipkebogyót, illetve az ezekből készült teákat vásárolják a legnagyobb számban.