Lássuk, mit ajánl a TikTok növényes toplistájának élén végző videó!
1. Vegyünk 5 gyufaszálat. Tegyük egy pohár vízbe, hogy feloldódjon a végén a foszfor. A végeredmény egy rózsaszínes, áttetsző lé lesz – ezzel kell locsolni a palántáinkat. A végeredmény: gyorsabb növekedés, erőteljesebb növény. A foszfor ugyanis elősegíti a növények fejlődését és erősebb gyökereket eredményez, a levelek pedig élénkebb zöld színt kapnak. Bónuszként szórjunk egy kevés fahéjat a növény köré a virágföldre, ez is segíteni fogja a fejlődését.
2. Banánvíz: ehhez mindössze egy darab banánhéjra van szükség – legalább nem dobjuk ki. Egy pohár vízbe kell tenni, forró vízzel felönteni, 1 órát állni hagyni. A banánhéjban lévő tápanyagok ez idő alatt kiáznak. Kálium, foszfor, magnézium – minderre szüksége van a növényeinknek, hogy szépen fejlődjenek. Csak le kell szűrni a banánhéjról a vizet, és ezzel hetente 1 alkalommal megöntözni a növényeinket. Ezzel hasznosítjuk a szemetet és kitűnő, természetes tápanyagokkal teli tápoldatot készíthetünk házilag.
3. Ha kiürül egy félliteres flakonunk, ne dobjuk ki! Fúrjuk ki a kupakját, zárjuk rá az üvegre, majd szúrjunk bele egy fülpiszkálót a furatba. A flakon oldalára erősítsünk fel egy hurkapálcát/evőpálcát, töltsük meg a flakont vízzel, zárjuk le a kupakkal, majd fejjel lefelé állítsuk a virágföldbe, a cserepes növényeink mellé – a fogpiszkálóról fog alácsepegni a víz (a videón látható módon). Ily módon egy remek házi csepegtetőrendszert készíthetünk, ami akkor is ellátja a növényeinket vízzel, ha mi például nyáron hosszabb ideig nem tartózkodunk otthon.
4. A római saláta levágott torzsáját ne dobjuk ki. Helyette tegyük egy pohár vízbe, és amikor új leveleket és gyökereket hoz, ültessük el virágföldbe, és hagyjuk, hogy a növény újra kifejlődjön.
5. Gombásodás ellen azt javasolják, tegyünk 1 evőkanál peroxidot 1 pohár vízbe, keverjük össze, tegyük a levet egy üres szórófejes flakonba, és ezzel permetezzük be a problémás növényeket.