Növényvédelem
Növényvédelem

Közösen értékelik újra a glifozát hatóanyagot

Közösen értékelik újra a glifozát hatóanyagot

NÉBIH

Az EU Bizottság javaslatára Franciaország, Hollandia, Magyarország és Svédország közös jelentéstevőként értékeli a glifozát - növényvédő szer hatóanyag - megújítását.

Az EU Bizottság azon hatóanyagok esetében, amelyek mögött terjedelmes engedélyezési dokumentáció áll, biztosítani szeretné a lehetőséget, hogy ne egy jelentéstevő tagállam (angol rövidítése: RMS – rapporteur members state), hanem több tagállam együttesen végezze az értékelést. Ennek megfelelően a hatóanyagok megújítási eljárását szabályozó 884/2012. számú bizottsági végrehajtási rendeletet módosítani szükséges. A tervezetet és ezzel összhangban a glifozát hatóanyag közös értékelésére összeállt első ilyen típusú együttműködés elfogadását a tagállamok a soron következő Állandó Bizottsági (Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed ; SCoPAFF) ülésen fogják megvitatni, 2019. március 21-22-én.

Franciaország, Hollandia, Magyarország és Svédország képviselői megállapodtak abban, hogy közös jelentéstevőként végzik a hatóanyaghoz beadott dosszié értékelését és mindegyikük által elfogadott jelentés-tervezetet nyújtanak be az EFSA-nak (Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság) 2021-ig. A csoport AAG (the Assessment Group on Glyphosate – Glifozát-értékelő csoport) néven kezdi meg a felkészülést és a szakértői munkát. Magyarország részéről ezt a feladatot, azaz a dokumentáció értékelését a Nébih fogja végezni.

2017 decemberében 5 évre, 2022 végéig hosszabbodott meg a glifozát hatóanyag engedélye. Az eljárás alapján a megújításra vonatkozó kérelmet 2019. december 15-ig kell benyújtania az érdekelt növényvédő szer gyártó cég(ek)nek. A teljes dokumentációt 2020. június 15-ig kell benyújtani, ami alapját fogja képezni az újraértékelésnek.

További és a folyamattal kapcsolatos információk a Bizottság honlapján találhatóak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Naponta közel 4 millió dollárt fektet az innovációba a Corteva

2024. június 10. 08:10

A Corteva naponta közel 4 millió dollárt fektet az innovációba, és világszerte mintegy 22 500 embert foglalkoztat.

Május utolsó napjaiban sem csökkent a fertőzési nyomás

2024. június 3. 13:10

Fertőznek a kórokozó gombák, nagy erővel támadnak a levéltetvek, a gyümölcsmolyok és egyre több cseresznyelegyet fognak a ragacsos sárgalapok. Növekvő fertőzési nyomásról, teendőkról Zsigó György növényorvos növényvédelmi felhívását olvashatják.

Új, gyakorlati eljárás a gyomirtószer-rezisztencia vizsgálatára

2024. június 3. 10:10

Már vannak cégek, amelyek a gyomnövények gyomirtószer-rezisztenciáját üvegházban vizsgálják. Hogyan működik ez az eljárás?

App a károsítók felismeréséhez és kezeléséhez – ingyen!

2024. június 1. 14:10

Legyen profi kertész: letölthető a Kert és Otthon applikáció, amely a kórokozók és kártevők felismerését és a betegségek kezelését segíti.

Svájc a szintetikus növényvédő szerek mellett

2021. június 20. 05:37

A svájci választópolgárok elsöprő többséggel elutasítottak egy olyan intézkedést, amely betiltotta volna a szintetikus növényvédő szerek használatát, valamint az azokkal kezelt termékek behozatalát is.

A beteg diófák kezelésére növényvédő szert fejleszt ki egy pécsi cég

2022. május 19. 10:02

Egy új, a dió baktériumos rügy-, levél-, és termésfoltosság betegségét okozó baktérium ellen bevethető növényvédő szer kifejlesztésébe kezd a pécsi székhelyű Enviroinvest Zrt.

Megjelent a Nufarmer Magazin 32. száma!

2022. április 5. 10:37

Magazinunkban azokat a gyomirtó, gomba- és rovarölő termékeket, valamint technológiákat mutatjuk be, amelyek tavasszal hatékonyan használhatók a szántóföldi kultúrákban, szőlőben és gyümölcsösökben.

Papír csomagolóanyag, biológiai növényvédelem - példaértékű fejlesztési irány

2021. május 30. 05:39

A francia Savéol szövetkezet egy egész sor paradicsomban felhasználható peszticidmentes növényvédelmi megoldást kínál.